Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Édes élet

Bock József Magnifico 2003

2006.11.01. 19:40 - Albert gazda

A villányi sztárborász arról volt híres, hogy a nagyok közül ő készíti a legfásabb, legtanninosabb, legkeményebb innivalókat. Ez a 2003-as évjárat óta a múlté. A paradigmaváltás első meggyőző előjelének a mester jelentékeny sikereket hozó syrah-ját indokolt tartanunk. Tarolt már az is, ám az abból az esztendőből származó, Magnifico néven válogatott merlot aztán mindenkit letepert, aki találkozott vele. Vagy majdnem mindenkit.

A 2003-as syrah-ért az alkoholista kollégák is lelkesedtek – nekem kevésbé jött be –, ám a Magnifico karrierjéhez közel sem mérhető eddigi pályafutása. Utóbbi összes hazai és nemzetközi eredményének felsorolásától eltekintenék – kevés lenne a hely –, legyen elég annyi, hogy szinte minden versenyt és kóstolót simán nyer és nyert, s avanzsált egyebek közt Magyarország legjobb borává valami topszázas kiadvány szerint. Elég futtában belenyalni ahhoz, hogy megértsük, mitől van ez.

Jómagam szerb barátunk egyik törzsvendégének hála ízlelhettem meg, ezúton is köszönöm az élményt. Megállapíthattam a jeles alkalommal, hogy a Bock Magnifico tökéletes és zseniális versenybor, nem titkolózik, nem rejtegeti erényeit, inkább visszakézből leteperi az embert. Hatalmas anyag, hatalmas illatokkal, óriási testtel, sűrű alkohollal, szerény savakkal és száraz mivoltához képest megdöbbentő édességgel. Első nekifutásra iskolázott portóira emlékeztet, különösen orrba’, annyi különbséggel szájba’, hogy nem csípnek a szeszei. Illat- és ízjegyeit felsorolni képtelenség, rengeteg van belőlük. Árad, hömpölyög. Látatlanban leginkább Taklerék 2003-as Proprietors Reserve cabernet franc-ját véltem lehetséges párjának. Összekóstoltuk: az amúgy óriás szekszárdi tétel eltörpült mellette.

Mármost tudni lehet a borról, hogy harminc százalékban töppedt szőlőből készült, ami mindjárt az AM kolléga által nemrég fényképesen is megénekelt Chateau Pavie-ültetvényeket jutatta eszembe. Máris kikívánkozik a kérdés – amelyet nyájas olvasónk annak a posztnak az apropóján fel is vetett –: szabad-e, helyes-e minden egyebet feláldozni a koncentráció úgynevezett oltárán?

Tényleg eszem ágában sincs vitatni, hogy ez a bor komoly anyagból készült, igazán lelkiismeretes munkával, extrém módon meleg évjáratban. Megkóstolni, inni őt már-már katarzis, sőt sokaknak talán nem is már-már, hanem egészen az. Számomra mindazonáltal úgy, ahogyan van, túlzás. Nem titkoltam sosem, hogy a száraz – továbbá száraz jellegű – vörösborokat kedvelem, úgy tartom, azokban bontakozik ki leginkább az elegancia és a kifinomultság. Azok érdekesek. Mást mondok: bármilyen grandiózus is a Magnifico, lepontozni például képtelen vagyok szegényt. Talán Robert Parkernek vagy a Wine Spectator expertjeinek kéne megmutatni mielőbb, hátha beesne egy 100-as. Amennyiben még van belőle egyáltalán.

Címkék: 2003 esszéjellegű vörös villány bock

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7416929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.11.01. 22:17:14

Miért nincs pontozás? Későbbi számonkérhetőség? Felelősségvállalás hiánya? Vagy?

m4rc1 2006.11.02. 07:27:27

Egy ilyen bornál egyértelmű a pontozás hiánya. itt már nem "lóg ki" semmi, nem lehet józanul belekötni általánosan semmibe. Belép a stílus. AZ meg ugye mint tudjuk tetszik nem tetszik dolga.
ÉN sem tudom azt mondani, hogy nem tetszik a Magnifico. Tetszik, DE. Ittam már jobb bort. Drágábbat, olcsóbbat, magyart, külföldit mind1, lényeg, hogy nekem jobbat.
Tényleg gyönyörű és tényleg nagy bor, akárcsak a syrah, de egy gondolat még, a jómúltkorában egy vakkostólón megfordult a Bock Cabernet Franc 2003mas (~3000Ft) és ugyanezen évjárat ugyenezen szőlőfajta dűlőszelektált Fekete-hegyi verziója (~8000), a közel 20 tagú csapat szinte azonos pontszámra hozta ki tesztgyőztesként a két bort (jórészt villányi mezőny, mind CF)...

zoli 2006.11.02. 08:13:53

Nem győztél meg. A pontozás másik esetben is tetszés dolga(ha feltételezzük, hogy a kóstolt bor esetében nincsenek egyértelmű hibák). A stílussal kapcsolatban ismerszik meg az ember, az is aki ítéletet mond róla. Szóval nekem van egy halvány sejtésem, hogy a kezdeti saviszonyos villányőrület mára átcsapott burgundiasan eleganszos, finesszes aránykedvelésbe, így ez a bor tetszhet is akár, hibákat se tudok felvonultatni, csak egyszerűen a másik oldalon áll. Parker se fog gyakran hozsannázni burgundi borok esetében, de legalább vállalja...

eV 2006.11.02. 09:16:28

Zoli!
Azt ne mondd, hogy ez a bor burgundias, mert akkor lemegyek hídba!

eV 2006.11.02. 09:23:36

"villányőrület mára átcsapott burgundiasan eleganszos, finesszes aránykedvelésbe" Erre miből következtettél?

lelkes amator 2006.11.02. 15:53:00

Az elmult hetekben volt szerencsem osszekostolni a Magnifico-t a Solus, Primarius, Sessio es meg 8 masik csucs merlot-val (mind 2003-as, pl Vesztergombi, Vida, Gunzer). A 9 fos kostolo csapatbol mindenkinek az eslo 3 helyen szerepelt a Solus, Magnifico es a Primarius, kinek-kinek milyen sorrendben.
A vege: 9.4, 9.4 ponttal a Solus (5 fonel jobb a Primariusnal) es a Primarius (4 fonel jobb a solusnal)a dobogo felso fokan. A Magnifico 'csak' a 3 helyen.
Ennek ellenere mind a harom bor felelmetesen jo es ritka elmeny ha az ember ilyent ihat! Jo kostolast mindenkinek aki hozzajut!

zoli 2006.11.02. 18:54:57

eV! A bort nem kóstoltam, így nem tudom milyen... A szöveget meg félreértelmezted, az idézett rész a művelt alkoholisták jellemfejlődésére, aktuális hovatartozására utal, nem a villány borászati irányzatokra...

Miklos 2006.11.04. 06:09:12

A Borfesztivalon kostolva ez a bor okozta szamomra a legnagyobb csalodast. Egy szirupos bor mindenfajta gyumolcsjellegekkel es szinte nem letezo savakkal.

Igaz az utobbi szemszogbol megegyezett a tegnap este kostolt 2004 Clarendon Hill Brookman Clarendon Syrah-val, de amig az utobbi a fekete erdei gyumolcsok hatalmas koncentraciaju es komplez zamatvilagat tukrozte, addig a Magnifico edeskes szirupos gyumolcsos izvilaga nem szofisztikalt borra emlekeztetett. Lelkes baratomnak uzentem is rogton, semmi esetre se tegyen ebbol felre szamomra.

nemjo 2006.11.04. 22:48:51

A Magnifico-t nem a borfesztiválon kell kóstolni állva a 30 fokban , hanem bevonulni vele a szoba sarkába és belemélyedni , elgondolkodni azon , hogy milyen kiváltságos helyzetben vagy hogy kóstolhatod.
Lelkes amatőr kollega által felsorolt borászokat tisztelem , egy részüket személyesen is ismerem , mégsem nevezném a boraikat egy kategóriába tartozónak a Solus-al (igaz , a legjobb magyar borról beszélünk).... még a Sessiot vagy az Obsessiot sem .... az már más kérdés , hogy egy palack Magnifico megér-e 4 palack 2003as Vylyan Merlot-t (ennyi az ára) szerintem nem ....
süti beállítások módosítása