Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton V.

Dúzsi, id. Weninger, Sebestyén

2006.11.15. 21:27 - alföldi merlot

Hívő frankistának vallom magam, de nem vakhitűnek. Megtérésemet a militáns hitetlenség évei előzték meg. A hajdani ellenszenv fokozott óvatosságként él tovább bennem. Mert legyünk őszinték, aki hiperben vagy akár borkereskedésben járva a vakszerencsére bízza a választást, az jó eséllyel téesztőkék híg levével tér haza. A milliódolláros kérdés: van-e kíméletes átmenet a klasszikusok és a fércművek között?

Dúzsi Tamás Szegzárdi Kékfrankos Válogatás 2002

Dúzsi Tamás alig fél éve robbant be a pixisembe. A 2000-es Ó Vörös állva hagyja a villányi maradékküvéket, a 2003-as már csak a sarat állja (de még mindig jó vétel), a 2002-es Szegzárdi Merlot pedig iskolapéldája annak, hogyan lehet fajtajelleges, jó ivású bort készíteni az öt rongy alatt egyébként elég cudar arcát mutató druszámból.

A Szegzárdi Kékfrankos Válogatás nem alkot korszakot, de arányos alkatú, tiszta és a leszállóágon még jóval innen lévő vörös. Illatában cseresznye, vanília, cédrus és konyakmeggy. Sok órával a bontás után jó hordóra valló, dohányos, keserűcsokoládés illat válik uralkodóvá. Kóstolva alapvetően gyümölcsös, a háttérben földes jegyekkel. Száraz, semmi cukor. A korty végén enyhe fanyarság, a tannin szemcsés, az egész szájat betöltő, de nem tolakodó. Szépen integrálódott fa. Harmonikus bor, árnyalatnyi alkoholtöbblettel.
4 pont.

Weninger (Horitschon) Blaufrankisch 2004

(Mea culpa, a mi technikánk nem ismeri az umlautot.) A mi Franzunk apjának alapbora. Az osztrákokról a zuhanyhíradó már régóta terjeszti azt a hitelrontó értesülést, miszerint orrba-szájba nyomatják a fordított ozmózist, és semmilyen sötét anyagtól nem riadnak vissza, csak hogy a karcos frankosból simogató meggylikőrt varázsoljanak. Tekintettel arra, hogy az osztrák borágazat ezerrel jön fel (a Wine Spectator meg a Decanter állandóan tele van velük), a mi szánkból, mint egyetlen rivális Blaufrankischland, ennek a híresztelésnek kínosan savanyú a lecsengése. Ettől még lehet igaz.

Nos, ez a kékfrankos olyan természetes, amilyen csak lehet (vagy olyan mesterien utánozza a természetest, hogy megtévesztésig hasonlít rá). Ráadásul le sem tagadhatná a családi vonásokat. Elrettentő, szúrós istállószaggal nyit. Ahogyan azt már az ifjabb Franz frankosainál tapasztaltam, ez az istállóduft idővel sós-minerális árnyalattal gazdagodik, aztán lassan minerális-fűszeresbe csavarodik. De a gyümölcsig ezúttal nem jutunk el. Kóstolva javul a helyzet: élénk, tiszta bor, közepes test, ficánkoló savak, mutatóba egy kis cseresznye meg cseresznyemag. A lecsengés fűszeres, fanyar.

"Nem érezzük magunkat becsapva, de elcsábítva sem", zártam a jegyzeteimet. Aztán másnap bekövetkezett a csoda. Kivirult, kikerekedett, ledobta a szalmás-hugyos álcát, és gyönyörű, fajtajelleges kékfrankosként született újjá. Előtérbe került a remek meggyes, cseresznyés illat és íz (a feleségem szerint ez volna a cseresznyemeggy), és a számomra kötelező borsos fűszeresség. Jó kis szaftos, nyálcsalogató, üdítő asztali bor lett belőle (a szó legszebb értelmében).
5 pont (de fogyasztás előtt több órával dekantáljuk, vagy még jobb, ha már előző nap kidugózzuk!).

Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004

Mint aki csendben belelépett. Tökmagszagú, macskahugyos horror. Ahogy nyílik, határozottan fölismerhetõ a hajdan a buszok fedélzetének tisztítására használt olajos forgács szaga. Meg lehet kóstolni, de lenyelni már istenkísértés volna. Egy előttem ismeretlen borhiba áldozata. Lefolyóba fuss!
Mások is így jártak vele, vagy ez egyedi tragédia? (Albert gazda még boldogult vele, sőt.) Értékelhetetlen.

Címkék: vörös négypontos dúzsi 2002 2004 ötpontos kékfrankos sebestyén weninger

17 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8517783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: bridal shoes 2017.10.23. 15:25:41

Geico mayhem commercial - Free hipaa training online medical office

Trackback: miu miu Heels 2017.10.23. 10:49:36

business law 531 erm paper - Can you take adderall with type one diabetes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2006.11.15. 21:38:51

5 rongy alatt nincs jobb Merlot ?
3500 ért van még a Vylyan 2003as ból !

A Sebestyén válogatással tényleg lehet valami bibi - a Vinotékából (ahol vásárolni szoktam) visszakérték és adtak helyette másik kékfrankost ( Szent Gál-t) hasonló értékben

lacibor 2006.11.15. 23:02:29

"Tökmagszagú, macskahugyos "
-Gazda! Mit szólsz hozzá?

Spicc 2006.11.15. 23:34:39

Hát nem tudom, nekem nagy kedvenc a Sebestyén frankos, valami a körülményekkel nem stimmelhetett most. Véletlenül nemrég kóstoltam/értékeltem a blogomban (kezdoszolesz.blogspot.com) is és 5 pontra jó volt (de az a 2003-as az volt az igazi!)

sztyopka_remixx · http://www.istvanpocs.hu 2006.11.15. 23:49:24

utoljára egy Bock Kékfrankos ingatta meg hitemet abban, hogy ez a fajta egyszerűen írtani, űzni való kies hazánkból, de azóta se jött össze érdemleges nedű énfelém

zoli 2006.11.16. 10:47:02

"hogyan lehet fajtajelleges, jó ivású bort készíteni az öt rongy alatt(...)" - már-már azt hittem többet nem találkozom ezzel a fellengzős sznob-attitűddel. Naívitás volt. Milyen is a jó ivású(jóivású?) bor? Mert én biztos nem az "öt rongy" feletti árkategóriában kutatkodnék, ott sokkal inkább sűrű, vastag, eltelítő borok tanyáznak, amiből két pohár bőven sok egyszerre. Az én értelmezésem szerint pedig attól jóivású/jó ivású egy bor, hogy semmi se túl sok benne, csúszik. Merlot esetében pont Szekszárdon erre egész jó esély van...

lacibor 2006.11.16. 10:48:20

-Bock vagy Kékfrankos? (hehe)

sztyopka_remixx · http://www.istvanpocs.hu 2006.11.16. 16:14:03

manapság, ha 1000-2000 között jó vöröst akarok leginkább Szeremley Cuvee-t veszek, avagy Óvöröst, avagy Pinot Noirt. Korrekt nedűk. De örvendetes átalakuláson ment végbe az egri borvidék itt (nem az 1000 alatti kategóriára gondolok) a Kékfrankos számomra huge risk. Szívesen vennék tanácsot.. Kitől? 1000-2000 között.

HPali 2006.11.16. 16:33:12

Juhászék borainak többsége 1000-2000 közötti és igen jól ihatóak...

morc 2006.11.16. 18:39:27

Styopka: Simon-féle 2003-as kékfrankost merem ajánlani. (Egy hibája van: ezer forint alatt van... :-O Mindenesetre, "fajtajelleges, jó ivású" bor. Kaiser's, illetve Interspar üzletekben garantáltan beszerezhető, de biztos másutt is.

Krisztina (törölt) 2006.11.16. 22:40:00

Ha mar kekfrankos, akkor talan meg kellene emliteni Pok Tamast is. 2000 alatt es felett egyarant.

Malbex 2006.11.17. 08:58:48

Hat alatta azert inkabb ne. A 2002-es KeTfrankosa valoban szep bor, de az 2500 koruli aron megy, ami meg alatta van (pl. a 2001-es) az nagyon gyenge kozepkategoria.

sztyopka_remixx · http://www.istvanpocs.hu 2006.11.17. 09:19:26

köszönet a tanácsokért. hétvégén eltúrázok a kaisersbe ezek szerint :) Pók Tamás szintén a kedvencek között van.

Malbex 2006.11.17. 09:26:51

Ellenben Dula Bence Gozmalmosija fiatalon nagyon szep volt (utoljara egy eve kostoltam a 2002-est, ezert nem mernek ra merget venni hogy most is).

Művelődő 2006.11.17. 10:55:23

malbexnek
Én a tegnapi 2002-es Dula Gőzmalmosi után mernék mérget venni:)1 éve is szép volt,de most is hoz mindent és egyre összesimultabb!Kicsit több testtel már majdnem Tóth Egedhegyis lenne.szvsz

B 2006.12.01. 12:35:36

Simon Kéfrankos 2003 de itt nem a "kör" címkésre gondolok, hanem az ezüstre téglalap alakúra. Szerintem sokan azért nem veszik mert olcsó. Pedig érdemes egy próbára.

HPali 2007.02.04. 21:47:42

Ebből a Sebestyén 2004-es kékfrankos válogatásból most futottam bele a második olyan palackba, ami az itteni kóstolással megegyező "illat"jegyeket hordoz. Próbálom szellőztetni - hamár rá van írva tanácsként -, de eddig nem sok sikerrel.

Mostmár azért rohadt kiváncsi lennék, milyennek kellene ennek a bornak lennie...

HPali 2007.02.14. 16:43:25

Azt hiszem korrekt és nagyon tanulságos, ha a Sebestyén 2004-es kékfrankos válogatással kapcsolatos tapasztalataimat megírom.

Szóval tegnapelőtt (02.12.) megittam az előző hozzászólásomban (02.04.) említett palack bort és kimondottan jó volt.

Azaz nem igaz, ami rá van írva, hogy kis szellőztetés után ajánlják: rengeteg szellőztetés kell hozzá. ;-))
Még első este kevés bort hagytam a pohárban, reggelre elmúlt a macskapisis-tökmag szaga és kellemesen gyümölcsös lett. A palackot közben szimplán visszadugozva hűtőben tartottam, időnként kipróbáltam hogy áll, egyszer-kétszer a pohárban egy éjszakányit is szellőztettem egy keveset belőle, körülbelül péntekre (02.09) kezdett palackból kitöltés után is fogyasztható lenni, de egyéb elfoglaltságaim miatt csak most hétfőn jutottam hozzá.

Illatban gyümölcsös, főleg málnás és fűszeres (bors, bazsalikom, majoranna, oregánó ugrott be, szvsz ezekkel fűszerezett ételek mennének hozzá). Ízben nem túl nagy test, kellemes fa, "fekete" bor: fekete ribizli, szeder, cseresznye ugrott be és némi kávé is. Érdekes, izgalmas bor, bár elsőre tényleg az ember lazán lehúzná a klotyón (sajna egy palackkal én is ezt tettem még decemberben): türelem kell hozzá, ha valaki vacsorához szeretné meginni, reggel érdemes kitöltenie a dekanterbe. :-))