Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sikebika, a magyar brunello

Sike Tamás Egri Bikavér 2003

2006.11.16. 22:44 - Műtannin

Szépasszonyvölgyi borászt én nem ismertem azelőtt, az valami mítosz volt nekem, ördögmítosz, persze: a kénköves leheletű, patás, szarvas, bojtos farkú szépasszonyvölgyi borász. A Szépasszonyvölgy rossz híre boros körökben majdnem Kecelével vetekedett, e földrajzi név hallatán félősen rezzent össze a magyar minőségi borivó. Mindannyiszor rendesen ki is hagytuk Eger környéki túráinkból a kétes völgyet. Aztán most jött ez a palack, illetve jött kettő. Egy szépasszonyvölgyi borásztól, Sike Tamástól, akiről a fentiek miatt természetesen sosem hallottam még.

A másik palack egyébként egy szürkebarát volt, 2005-ös, rendesen fás szürkebarát, hordóban erjedt és érett, kézműveses bor, vagy legalábbis nekem ez a fás, testes dolog ugrik be, ha a kézműves bor kifejezést hallom, leginkább talán Tamás Ervinék miatt. Szóval a szürke korrekt volt, bár a fáját sokalltam, minerálját meg keveselltem, talán mert a brutálminerált is megszoktam a kézművesektől. Egész jó kis szürkebarát volt, na, még ha nem is verte volna le a legnagyobbakat.

Aztán jött ez a bikavér, és piszok nehezen indult, de lett belőle valami.

Sike szépasszonyvölgyi borász huszonegy-két hektáron penget, számos fajtát, hogy pontosan melyeket, weblapjáról szépen kiderül. 2003-as bikavérével nyert már Vinagora-ezüstöt és borvidéki championt.

A fekete alapszínű, sírkődizájnos címke legalább annyira elrettentő, mint amennyire a Szépasszonyvölgy. A fekete címkés büntetőbikavérre emlékeztet, vagy Vincze Béla szörnyű régi címkéire. A palackon közölt információkban némi konfúzió: a hascímke szerint Sike Tamás termelte és palackozta a bort, a hátcímke szerint ő termelte, de a Varsányi Pincészet palackozta. Tulajdonképpen tök mindegy.

Amikor először beleszagoltam: brunello! A toszkán sangioveséknek van ilyen lakkos-kátrányos illatuk. És ki is szellőzik, mint a jó brunello, jönnek a kellemesebb, málnás, szilvalekváros, gyógyfüves, fekete, erdei gyümölcsös illatok, avarral, erdőszaggal, mindezekre kis égettség, bakelit, de büdösbe nem vált át azért.

Olajos struktúrát ígér: előkelő lustasággal mozog a pohárban, lassan rajzolja a templomablakokat. Komoly anyagnak tűnik. És ahogy kell, óriási lendülettel indul a korty, mint a legnagyobbak: nagyon szép, erős, de meleg karakterű savak, és a várt olajos struktúra. A korty valahogy döccen egyet a közepén, a nagyszerű indítás után van egy kisebb lyuk, ahol talán gyümölcsöknek kéne áradniuk meggyőzőbben, de annyira meggyőzően nem áradnak, egy pillanatnyi hiány, ettől a bor széltében összeugrik kicsit, tehát mégsem olyan széles, mint amit a korty elején ígért. Utóízben szép gyógyfüvesség, kevés odaégettség, szépen besimult tannin, de mégis van valami rusztikus hatása.
Három órán át molyoltam vele, végig fejlődött, fejlődgetett, és még a legutolsó kortyban is éreztem az erős brunellokaraktert. A jó brunellók azért elegánsabb, komponáltabb, harmonikusabb borok, de Sike több mint reményteljes.

Öt pont, de lehetne hat is könnyen. Kevesebb égettséggel, több gyümölccsel és eleganciával. Jó bor, jó áron.

Címkék: ötpontos eger bikavér sike tamás szépasszonyvölgy

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3517903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2006.11.17. 01:07:11

a ma esti sorom:

Vylyan 2006 primőr Rosé - Duzsi Marci 2006 - Leonardo Chianti 2003 - Vylyan Merlot 2003 ....alig tudok írni !

:-))))

Malbex 2006.11.17. 08:55:15

Sike Tamas az Egervin egykori foborasza, ha jol sejtem.

Pincesor 2006.11.17. 09:28:34

Öt fajtából készült a bor, talán van benne egy kis medoc noir is? Kezdik újra felkapni ezt a szőlőt.

Nemjónak: az én ma esti sorom: Béres 2003-as Furmint Lőcse és Dúzsi Kékfrankos 2003-as!

Szép Napot!

Művelődő 2006.11.17. 09:52:09

Nem mostanában kóstoltam a Sike 3-as bikáját,de emlékszem arra az egri,völgyes kínlódásra,amikor nagyon kedves egri vendéglátó barátaim agyára mentem azzal,hogy kb. a völgy tizedik pincéjében -éppen a Sike 43-asában- voltam hajlandó a "a pince legjobb száraza" kóstolása után leülni és maradni -a többi pincében (tisztelet a kivételnek) csak lestek,hogy a pince legjobbja,hogyan jöhet összhangba a szárazzal...Na,ott a 97-es cab.,a 03-as merlot és ez a bikavér nagyon megtetszett.Ott,akkor hallottam életemben először Sike Tamásról,akkor azonban személyesen gratuláltam neki és azóta a családom más tagjait is odaküldöm,ha már minden áron a völgyben szeretnének téblábolni.(Persze,biztosan folytatnom kellene még a keresést,mert mások is akadhatnak ott,akiket komolyan tudnék venni.)
A Sike 05-ös leánykáját azonban nem régen kóstoltam és a Műtannin által a bikavérre szánt idő is kevés volt a ahhoz,hogy komolyan vegyem,egyszerűen üde,nyári gyengeség volt,ami nem a zsánerem leánykában...Azonban másnap!!!Hihetetlen változáson ment át:vastag,fajtajelleges,kiszellőzött állapotban az általam keresett leánykásságot megközelítő szép anyag "lett" belőle.A 03-as merlot akkor régen a völgyben még nagyon fiatal volt,kb. 3-5 évet adtam neki,hogy elővegyem:nagyon várom már!Érdemes volna a bikavért is újra megízlelni.Tud valaki beszerzési helyeket,árakat,akár a pincészettől,vagy szaküzletekből?Köszi!

Művelődő 2006.11.17. 09:57:51

Ja!Nem tudom,milyen alapon jön ez a mai sor,talán mert péntek van.Én a héten minden este boroztam,így a mai sorom:füstölt mangalica szalonna és májas,sültcsászár,aludttej a szomszéd tehenéből jászkiséri biocsalamádéval,vagy lilahagymával...:)Azért egy borocskát,lehet,hogy ma is elővennék.Ehhez tudna valaki egy nagyon passzoló bort ajánlani?!Inkább megveszem még ma!Köszi:)

Pincesor 2006.11.17. 10:33:02

Művelődönek: szép kis vacsora lesz! Irigyellek!
Szerintem ezekhez az étlekhez az egyszerűbb, közepes testű, picit fűszeres borok illenek.
Ha nem kakrsz túl sokat költeni, íme a javaslataim:
Frittmann Kadarka Siller 2005
Gál Labirintos Kékf-Cab
Vida Kadarka, Kékfrankos
Takler Kékfrankos

Ezek ugyebár, a legtöbb helyen kaphatók!
Üdv.

kifli 2006.11.17. 10:56:59

Scheller 2002-es olaszrizling jó lesz a vacsihoz

parafa 2006.11.17. 11:45:32

Jó lenne, ha a MÜVA cikkírói feltérképeznék a Szépassonyvölgyet. A rossz híre ellenére sokan járnak oda bort vásárolni. Jó lenne tudni, hova érdemes betérni. Én ajánlom mindenkinek a Balla pincét.

Művelődő 2006.11.17. 11:51:44

Tényleg érdekes lenne egy MA "razzia" a völgyben!Kíváncsi lennék!(De ne csitét küldjétek!:)

Művelődő 2006.11.17. 11:55:16

kifli!
Melyik az a hiper,ahol ilyen "kovakövet" találok?

B. 2006.11.17. 13:18:33

Művelődőnek:
A bor 3500 forintot kóstál a pincénél, ugyanugy mint a '03-as merlot-ja. Ez utóbbit én korábban kósotltam, és tényleg nagyon jó bor. Sajnos abban az időben nyert valami nivósabb versenyt, és a borász akkor még 2700-ért adta. Csak azért nem haboztam a vásárlással, mert rögtön meg is jegyezte a borász, hogy csak azért ilyen "olcsó", mert még nem árazta át. Utánnal lett hirtelen 3500 pénz.
más.
Az elmúlt időben én többször is próbálkoztam a Szépasszonyvölggyel, és meg kell hogy mondjam, pozitívan csalódtam. No persze az ártatlan ("tudatlan") turista nagyon könnyen megtalálja az édes "különlegességeket", de emelett néhány pincében szép tételekkel is lehet találkozni mint pl Sikééknél. Aki esetleg ellátogat a völgybe, annak javaslom a Sike pincétől kb. 50 méterrel lévő borkereskedést is. Egri termelők borait lehet ott megvásárolni egészen barátságos áron, jellemzően olyanokét, akiknek a boraival viszonylag kevés helyen lehet találkozni.
...és mégegy tipp: érdemes a völgy belső köréig elsétálni, mert szerintem ott lelhetők fel a (valóban) minőségi bort is kínáló pincék.

HPali 2006.11.17. 14:18:28

Tudtommal még nem lehet borkereskedésekben hozzájutni Sike-borokhoz, pedig igencsak szeretném végigkóstolni őket...

(Eddig a félédes :-)) - késői szüretelésű - Debrői Hárslevelűjével találkoztam, ami igen nagy élmény volt, nagyon erős friss bazsalikom és háttérben kevés rozmaring illattal, a cukorfoknak megfelelő savakkal és testtel.)

Defter 2006.11.17. 14:20:16

Ha már a völgy, érdemes benézni Juhász Péterhez is. Nem sokat kóstoltam tőle még, de mindegyik jó volt. Ráadásul az idén az övé lett a Bikavér Ünnep legjobb bikavére.

HPali 2006.11.17. 14:34:53

Na most kezdek zavart érezni az erőben :-)), ugyanis ha Juhász Péter is nevet szerez, legalább remekül lehet keverni a Juhász Pincészetet az egerszalóki Juhász Testvérek Pincészetével, akiknek a borait egyre több helyen lehet kapni és szvsz igencsak érdemes is megkóstolni őket...

kifli 2006.11.17. 16:17:40

Dekanter borboltban van kovakő

wineandarts.hu

DuggenHuzzer 2006.11.17. 21:18:40

Kb. egy éve volt szerencsém Sike Tamás egy kóstolóján részt venni, szép volt minden bora, különösen a egy késői szüret (zenit? de lehet hogy más) valamint a 2003 bikavér ls. Valóban ő volt az Egervin főborásza korábban. Miután látta a tekinteteket, azt mondta, hogy vannak azért olyan mércék (pl. borversenyek összes helyezései) ami szerint az Egervin azért nem teljesen azonos a róla kialakult negatív képpel. Mindenesetre saját boraival foglalkozik, de sok borászatnál ad tanácsot, többek között Dula Bencének (egri hegybíró). Kifejezetten szimpatikus szerény borász, szerintem hallunki még róla.

RÁCHEGY 2006.11.19. 19:59:33

Duggen Huzzer-nek:A menekülő készletedet tartsd közel magadhoz, mert ha Dula Bence ( volt egri hegybíró , a szaktanácsadók szaktanácsadója ) tudomást szerez arról , hogy neki valaki is szaktanácsot adott...hát a hír terjesztőjének attól félek szűk lesz Kárpátia . A SIKEBIKA '03 sok kultúrát és a jól vasaltság érzetét hordozza magában , hasonlóan dr Lőrinc borainak műveltségéhez.E közös vonásokban ugye nincs semmi az Egervintől szerzett örökségből az ott végzett munkájuk után? A bontás utáni kóstolással szerzett szép élményt igazán a felbontott bor következő napon történő megízlelése igazolja vissza.Sajnos a Sikét még nem volt alkalmam így visszakóstolni!

Művelődő 2006.11.20. 08:13:09

kiflinek is köszi!(Bár,sajnos egy-két hiper elérhetőbb közelségben lenne -nekem.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.11.20. 15:00:52

Most hétvégén egri bikavérsort kóstoltunk, Juhász és Lőrincz nélkül, mert azt már halomra kóstoltuk, sajnos a Gróf Buttler palackhibás lehetett, mert forrott, de még Vincze Béla 2002-es Bikavérét is lenyomta a Sike féle bor. Egyértelműen ő nyerte az estét, szerintem ez a hátbavágós, "jó leszel te még, öcsisajt" stílus kicsit lekezelő ehez a borhoz, borászhoz.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2007.12.07. 14:53:06

Pécset a Tiffán I. a "Korhely bora" igen jó,mert "adja magát".Az idei bor -egyedi cimkével- nagyon kellemes,vettem 3 üveget ajándékba.
süti beállítások módosítása