Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Akkor és most Egerben

Tízéves és aktuális tételek kilenc bortermelőtől

2007.01.01. 14:00 - csite

Az Egri Borvidékért Alapítvány szervezésében, még a nagy össznépi vásárlások közepette tartották meg a rendezvényt. Az alapgondolat: megnézni egy ma és egy lehetőleg tíz évvel ezelőtt készült bort egymás mellett. A tíz évet csak kompromisszumokkal lehetett betartatni a gazdákkal, ám a fajtaazonosság kötelező volt. Így lett a történet igazán érdekes. Az ötletet átvehetnék más borvidékek is, ezzel is segítve a lelkes fogyasztókat a nagy betárazásokban. Miért mondom ezt? A kóstjegyekből kiderülhet.

Visszatérve a rendezvény lényegére: nem a szakmából jött a kezdeményezés, hanem a borszeretők felől, igaz, kapcsolatuk mégiscsak van. Összeállítottak egy válogatottat, bizton állítom, különbet, mint a focistáké, mert a nemzetközi díjakból már sokat besöpörtek a rangosabb kupákban. Az alapítványnak sikerült pályázatokból pénzt nyernie, és a város is a kezdeményezés mellé állt. Van már állandó helyszínük, tarthatnak rendezvényeket, kóstolókat, működtetnek vinotékát. Céljaik nemesek, de még az út elején járnak.

Gál Tibor Kékfrankos

1996: Még felvásárolt szőlőből készült ez a bor. Érett cseresznyés, friss illatú. Ízében kevés tannin, ami van, sima, gyümölcsös, lendületes savú, picinyke savanykásság rontja az összképet. Ami magával ragad a borban, az a tisztaság. Egyszerű, mégis míves.
Síkhegy 2002: 1998-as telepítés gyümölcse, csak a pincében kapható. Az új idők új szele sűvít az orrba, jön a fa minden árnyalatban, kevéske fűszerrel. Ízben is ez dominál, gyümölcs alig. Szikár, jó savval, jó testtel. Egyszerű.

Pók Tamás Kékfrankos

Nagygalagonyás 1996: Poros, savanykás illat. Ízben még picit tartja a sav, de már ott is sok a bomlott dolog.
Nagygalagonyás 2006: Vanília, málna illatban, pici paprika ízben, a sav kicsit sok, nem bírja vele a lépést a gyümölcs.

Vincze Béla Cabernet Sauvignon

1995: Az ilyenekre mondták-mondják: nagy potenciál, ígéretes. Aztán marad a test, a paprika, a nyersesség. Persze lehet, hogy még vagy ötven év áll előtte.
2002: Visszafogott illat, pici gyümölccsel, fával. Ízben sok tannin, érdes, a vége savanykás.

Thummerer Vilmos Bikavér

1995: Magnum palackból. Cédrus, hűvös érzet, kevéske fűszer, pici málnásság. Íze sima, egyszerű, még élvezhetően iható.
Reserve 2003: Marcipán, melegség, a hordó vaníliája fedi az érett gyümölcsös illatot. Sima tannin, de szárít kicsit, gyümölcsössége rejtőzködik.

Gál Lajos KF-CS-M Cuvée

1992-1993-1994: Évjáratokból kevert házasítás, egy átpalackozás után. Illata olyan, mint a kínai szilvaboré. Teste már megfáradt, és inkább izgalmat okoz, mint örömet. Még vállalható bor.
András Bora 2003: Meleg, gyümölcsös illat, kicsit talán sok alkohollal. Ízben érett meggy, fűszerek, jó sav. Harmónia.

Ostoros Cabernet Sauvignon-Merlot

2003: Semmilyen illat, persze a hordótól. Ízében is üres, jellegtelen, égető szesszel.
1995: Oxidált, szilvás illat. Vitatom a szárazságát: szerintem minimum félédes. Melaszos, nagyon nem szép.

Ostoros Bikavér

2002: Üres illat, zöldes íz, a hordó nem szép, a tannin harapós.
1992: Penetráns illat, szétesett íz.

Kaló Imre Cabernet Sauvignon

2006: November 4-ei szüret, 22-es mustfokkal. Gyümölcsös, érett, jó savú.
1996: Elsőre sok fa (hét év hordóban!), később gyümölcsözön jön. Nagyon buja és fűszeres az illatta, árad belőle a frissesség. Íze fiatalos, vibráló. Gazdag. Nagyon hosszú, szép lecsengés.

Simon József Cabernet Sauvignon

1993: Illatban hecsedli meg porosság. Száraz tannin, jó sav.
1996: Illatban cseresznye, ízben cukorka. Savanykás, nyers.
2003: Sok fa, mögötte gyümölcs, ízben testes, rusztikus, de (még? már?) nem állt össze, hiába van benne sok szép elem.

Tóth Ferenc Merlot

2002: Amo szappan illatban. Ami döbbenet: ízben ugyanez még erősebben.
1993: Tejes illat, jó sav. Üres, tanninja nyers.

Nagyon tanulságos volt megnézni, mi történt egy évtized alatt. Az biztos, hogy minden szép egri bor alapja a finom, de magas sav, amelyre lehet építkezni. A korosabb tételeknél a vázzal kevésbé volt gond. Ezeknél nagyon tetszett, hogy tiszták voltak, még ha csiszolatlanok is. Az újabbaknál is megvan a szép sav, de a hordó már nagyon domináns. A túlérettségre törekvés sokszor lomhaságot hoz. Valahol félúton lehet az igazság, mert az újabbakon már erősebben érződik a borász beavatkozása, a régiek viszont még nem eléggé kiműveltek. Ha figyelembe vesszük, hogy Egerben mikor érett meg a szemléletváltás, amivel elindultak az úton, nem lehet panasz. A nagy kérdés, hogy megelégednek-e a piac kielégítésével és a gazdasági sikerrel, vagy próbálják tovább kutatni az igazi egri bor titkát. Az út megismeréséhez kitűnő lehetőség a fogyasztóknak az évzáró Egri Borszalon, amelyet december 29-én és 30-án tartottak. Kíváncsi vagyok az olvasói tapasztalatokra: aki ott járt, ossza meg velünk élményeit.
Tipp a rendezőknek: fehér vonalon is legyen hasonló megméretés.

Címkék: 2006 1993 2003 helyszíni szemle merlot 2002 eger pók tamás kékfrankos bikavér cabernet sauvignon simon thummerer vincze kaló egri borvidékért alapítvány gál tibor gál lajos ostoros tóth ferenc 1995 1996

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6124416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metzger 2007.01.01. 19:14:35

Igérem ebben az évben nem leszek olyan undok,mint voltam,Csite, Egerben nem Tóth Pista van.?Amikor nála jártam ihletett állapotban lepistáztam volna a Fefét? Ajaj...

Krisztina (törölt) 2007.01.01. 19:52:09

En viszont undokabb leszek, legalabbis veled, Metzger, mert megerdemled:) Van Toth Ferenc is meg Toth Istvan is. Na erre varrjal gombot ekezet nelkul.

Metzger 2007.01.02. 06:23:54

Kedves Krisztina,köszönöm a szives felvilágosítást,talán azt is megírhatnád,ki tanit meg ékezet nélkül gombot varrni.Meg mire?

pasa 2007.01.02. 07:20:57

Én, a civil a pályán, nem pontozóként, hanem kisfogyasztóként, halkan megkérdezem: végül is hol lehet ezekhez a málnás, vaníliás, tanninos, néhol túl alkoholos nedükhöz jutni. A borúton, vagy arrébb? Hátha arrajárván, jól esne egy kispohárral!

pasa 2007.01.02. 09:23:58

Úgy látszik, hogy késik a válasz az Én költői kérdésemre. Költői, mert nekem a pénz a legkevesebb. De Én mégis meg tudom válaszolni: ha az egyik hős városban nem akartok csalódni, vigyetek magatokkal a másik hős városból soproni kékfrankost, és nem fogtok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.01.02. 09:25:59

Na nekem ebből az jön le, hogy tulajdonképpen a Kaló mester borán kívül egyik 10 éves bor sem volt élvezhető formában... Érdemes lenne fellapozni az egykori borsajtó prognózisait... gyanítom a térdünket csapkodnánk a nevetéstől, hogy milyen nagy jövőt jósoltak és mekkora érlelési potenciát ígértek olyan borokért amik aztán simán szétestek miután elérték az amúgy tisztes de messze nem mennyei csúcspontjukat. Szerintem manapság is pontosan ugyanilyen átverés amikor évtizedes potenciállal akarják lebeszélni a túlárazott borok vevőit attól, hogy meg merjék kóstolni a borokat.

Érdekes lenne Villányban és más borvidékeken is ilyen jellegű kóstolást csinálni.

Sőt a száraz fehér vonalnak még jobban örülnék! :)

egri Fehér 2007.01.02. 10:14:43

pasa:
www.egriborut.hu/index.php?page=szolgaltatok

www.egriborvidekert.hu

BZoltán: nekem az jön le, hogy Kalóén kívül a többség iható volt, de nem volt túl nagy az élvezeti értéke. Viszont gondolj bele, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül a magyar szőlészet-borászat az ezredforduló tájékán. A 200X. évjárat borai közül már sokkal több fog kibírni (sőt, fejlődni) 8-10 évet, mint az 199Y. évjáratokéi. Türelem. Persze nyilvánvaló, hogy az összes, "nagy jövő előtt álló bor" nem fogja hozni azt, amit elvárnak/nánk tőle, de jelentős százalékuk igen.

pasa 2007.01.02. 10:37:29

Egri Fehér: köszönöm, lementettem.

kifli 2007.01.02. 12:21:30

"hogy mekkora fejlődésen ment keresztül a magyar szőlészet-borászat az ezredforduló tájékán"

Kaló már erdészként vszleg vérehajtotta ezeket a fejlesztéseket a 90-es évek elején, biztos azért volt az ő bora kiemelkedő...

pasa 2007.01.02. 12:45:05

Úgy tűnik, hogy a 2007 még nem vált a kommentátorok évévé. És mivel a cikk a kieggel együtt számomra kielégítő, a vitaindító polémiához tennék megjegyzést: gomb van egylyukú, van kétlyukú, sőt több.

Nfreeman 2007.01.02. 15:47:26

A borszalonra sajnos csak pénteken 8 után jutottam ki, ami különösen azért volt szerencsétlen, mert 9, fél 10 körül már erősen oszlani kezdett a társaság, előtte viszont elég nagy tömeg volt (már a teremhez képest)Sok bort nem kóstoltam, jegyzetem meg végképp nincs.Ami nekem különösen tetszett: Gál Lajos Szó-Lá-Ti Olaszrizling 2005, Simon Pinot blanc 2005, Monarchia Egri bikavér 2003, Demeter XY 2002, Sike Merlot 2003,

boletus 2007.01.02. 17:55:16

Nekem a mostani borszalonban a kékmedoc jött be.Véletlenül találtam a Vitavinnél egy még nem forgalomban lévőt, majd másnap délelőtt vettem egy Kőlyuk Egri Kékmedocot mellé.31-én kóstolva a Vitavines volt a nyerő:szép tiszta szín,cseresznye és eperlekvár.
A Kőlyuk kései szüret/halványabb szín/ talán ezért kibontva olyan égettgumi és kifejezetten büdös,kb 2 óra múlva szűnik de el nem tűnt.A cseresznyés ,epres jelleg megvan nála is.

Metzger 2007.01.02. 19:57:47

Jó pap holtig tanul,a rossz meg.. nem is tudom.
Meg azt sem tudom,szeretett végem borásza hogyan is kerülhette el a figyelmem,akiról pedig olvasni lehet:
www.egriborasz.lap.hu -n.
Krisztina,azt a hülye gombot még mindig nem értem,vagy lehet,hogy nem is akarom.

estbert 2007.01.02. 22:37:47

BORSZALON TOP3 (szerintem, és a vörösökre korlátozódva):

1; Demeter - XY 2002
2; Gál Lajos - Péter Bora 2002
3; Juhászvin - Paptag 2004 valamint
Sike Tamás - Merlot 2003 holtversenyben.

Na persze ez nem mérvadó, csak amatőr szinten nekünk ez jött le.

Ár-érték arányban a Paptag tűnt győztesnek, kétezer magyar forintért lehetett a szalonon hozzájutni.
Demeterék igen magasra tolták a mércét a 2002-es XY-al, nem is nagyon találtunk hasonló kaliberű bort,bár Gál Lajos "Pétere" ami már tavaly és tavalyelőtt is a legjobbak között volt, illatban és ízben is sokkal sokrétűbb élményt okozhat, de mégsem annyira kerek.

Újonnan debütáló, kellemes meglepetés volt Balga István repertoárja (pl Egri Cuvée 2003)
voltak rossz meglepetések is, mint pl. a Daróci pince 2005-ös vörösei (mák illattal, és valami meghatározhatatlan ízzel).
Amit hiányoltunk: Don Simon, vagy valami más Pinot noir Simon-mesteről, ha jól emlékszem,vörösből csak egy 2003-as bikavérrel jött ki(de az legalább jó volt). A pinot-ból kevesen hoztak ki(ezek közül legjobban a Monarchia 2003 tetszett,negatívum volt a Gál Tibor nevével fémjelzett Pinot noir slection 2004), hiányzott még a Syrah, nem hozott senki(bár nem is egy tipikus hazai fajta...).

Ja, ezek csak AMATŐR vélemények, ne sértődjön meg senki, és ne vegye komolyan senki.
Mindenkinek jó kóstolgatást!

hegyaljai 2007.01.03. 07:15:17

Tíz évvel ezelőtt sokan örültek, hogy vannak iható, kiszámítható termelőktől származó borok. Most meg azt akarják itten ellenőrizni, hogy az eredetileg könnyűsúlyú birkózóversenynek meghirdetett versenyen miért nem jelentkeztek sumo bírkózók. Más kérdés, hogy ki az aki hajlandó azért fizetni, hogy a bor 10 év múlva is a csúcson legyen. A kérdés megoldása kb. 15 %-ban borászati technológia, több mint 60 %-ban termőhely, és csak a többi a terméskorlátozás. Van értelme a terméskorlátozásnak, egy tápanyag túlkínálatú ültetvényben? Ennek a 10 éve meg nem hirdetett, és most értékelt versenynek nem lehet győztese.

Defter 2007.01.03. 12:08:52

Demeter Csaba XY-ja nem csak a 2002-es, de a 2003-as évjárattal is a mezőny elején van, és nekem a 2002-es Bikavére is nagyon tetszik. Ami kicsit zavart: Lőrincz Gyuriék most valahogy nem jól válogatták ki a három hozott tételt. Az új Napbor egyszerűen jelentektélenenné tette a Pinot Noirt, legalábbis utána kóstolva túl könnyűnek, vékonynak tűnt (biztosan nem volt elég szünet köztük). A Napbor olyan frenetikus illattal és zamatokkal csapott le az emberre, amit nem lehetett legyőzni, bár a Thummerer leányka majdnem beérte.
Tóth Feri bácsit érdemes megismerni, kedves és humoros, és nagyon jókat lehet beszélgetni vele. Akinek alkalma van, ne hagyja ki. Bár a borai annyira nem jönnek be, most a Várvédőt kóstoltam, de azon kívül, hogy nem ízlett, másra nem emlékszem belőle.

boletus 2007.01.03. 17:40:13

Tóth Feri bácsi egy érdekes borász , mert gyakorlatilag az összes palackozott bora /vagy azokkal azonos minőségű/megkapható a pincéjében kimérve is.Például a Várvédőhöz hasonló cabernet nála 1000Ft/l.
Nekem nagyon tetszik még a kadarka sillere is 600Ft/l áron

Krisztina (törölt) 2007.01.03. 23:03:32

Az itt emlegett boraszok egyike egy altalam kedvelt amde kicsit sem kozismert borasztol vasarol fel BORT. (a felreertesek elkerulese vegett:nem szolot) Vegul is nem baj, sot tiszta szerencse, mert a srac jo borokat csinal, csak azt sajnalom, hogy nem a sajat neve alatt. Mondjak, uraim, ez mennyire bevett szokas borasz-korokben?

zoli 2007.01.04. 02:02:27

Krisztina: abszolút. Enélkül Villányban oportó, olaszrizling, chardonnay(...) nem is kerülne nagyon a piacra a "nagyoktól"