Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az eredmény kihirdetése

Tehát ki is lett 2006 Alkoholista-vincellérje?

2007.01.08. 15:41 - Az Alkoholisták

Minden küzdelem véget ér egyszer. Önök eldöntötték, ki volt a legjobb bortermelő Magyarországon 2006-ban. A leadott voksokból kiderül az is, hogy olvasóink főként Egerért rajonganak, de nem vetik meg Tokajt és Villányt sem. Összesen 324-en szavaztak, és az előzetes lista nem kevesebb, mint 129 szereplője kapott legalább egy pontot. Most fordított sorrendben közreadjuk a harmincas élmezőnyt. A statisztikabuzik lejjebb a teljes lajstromot végigböngészhetik, azt viszont az elejétől a végéig, számokkal.

30–32. Légli Ottó

A dél-balatoni fehérborász nemrég hozakodott elő 2005-ös Landordjával és a János-hegyi sauvignon blanc-nal.

30–32. Pfneiszl Pince

Az osztrákok alapította soproni borászat pillanatok alatt sokak favoritjává vált. Noha nem mindenki rajong érte.

30–32. Pannonhalmi Apátság (Liptai Zsolt)

Az apátsági pincészet hol tetszett nekünk, hol nem. A 2004-es rajnait, a chardonnay-t vagy a friss Martinust szerettük erősen, ám a Heminát sokkal kevésbé.

28–29. Horváth József Ráspi

A természethű fertőrákosi étteremtulajdonos robbantott, bár talán nem akkorát, mint vártuk. Az ember, akinek nincs bora, amelyet egyformán ítélnénk meg.

28–29. Konyári János és Dániel

A két Konyári felépítette pincészetét a lellei dombok között, és máris kitört a dél-balatoni vörösborok újvilágias reneszánsza.

26–27. Gál Tibor

A 90-es évek legdinamikusabb egri pincészetének élére ifjabb Gál Tibornak kellett állnia. Olvasóink szerint jól csinálja.

26–27. Fekete Béla

A Somló-hegy nagy öregje hárslevelűben erős. Finom volt a 2002-es, nem maradt el tőle a 2003-as sem.

23–25. Wunderlich Alajos

A bora mellett kakaspörköltje mián is híres Lojzi sok pénzből próbálhatja ki nagyban, amit eddig művelt kicsiben.

23–25. Oremus (Bacsó András)

Többünk kedvence. Akár 6, akár 3 a puttonyszám, az Oremus-aszú lehengerlő. Ráadásul a 2003-as Mandolás furmint is mostanában jár a csúcson.

23–25. Tiffán Ede és Zsolt

A két Tiffánról kevesebbet beszéltek 2006-ban, mint Gere Attiláról vagy Bock Józsefről. Pedig a 2003-as Carissimae például ott van a spiccen.

20–22. Bukolyi László (Gróf Buttler)

A tízezer tőkés (perhektár) egri terroirista. Eddig sem volt rossz, de a 2005-ösei az előzetes infók szerint a maradék kétkedőket is meggyőzik.

20–22. Takler Ferenc

A három Takler népszerű. Hogyan is ne lenne a hatalmas 2003-asok vagy a szuperelegáns 2004-es válogatott franc után?

20–22. Simon József

Don Szájmon nemcsak sok pénzért, hanem egészen olcsón is kitűnő borokat készít. Igen sokfélét.

19. Laposa József és Bence (Bazaltbor)

Terroiristák a Balaton északi partjáról. Somló, Badacsony, Szent György-hegy, egyre megy: mineralitás, tisztaság.

18. Bott–Bodó Judit

Bott Judit csodát tett a Füleky Kúriában, majd rátett még egy lapáttal a családi kispincészetben. A 2004-es Füleky-furmint megnyerte vakkóstolónkat, a 2005-ös Csontos máris legenda.

17. Szeremley Huba

Kitűnő borok, komoly mennyiségben, elérhető áron. Sikertörténet a szemelt rizlingtől a késői zeuszig.

16. Áts Károly (Royal Tokaji)

A főként exportban erős Royal – a pincészet, ahol szobrot emeltek Hugh Johnsonnak – előbb-utóbb itthon is jobban megvetheti a lábát. Sikerében közrejátszhatott a 100 pontos hír is.

15. Demeter Zoltán

Hatból három művelt alkesz szerint ő volt az év embere. 2003-as 6 puttonyos, 2004-es főbor, Veres furmint, Kakas furmint, Z hárslevelű. És a Királyudvar 2005-öseiről még nem is beszéltünk.

14. Györgykovács Imre

A legkisebbek között a legnagyobb. Somló szimbóleuma. Olaszrizling, hárslevelű, tramini, egyik különb, mint a másik.

12–13. Sike Tamás

A feltörekvő egri ifjútörökök egyike. Aki megalkotta a magyar brunellót.

12–13. Gere Attila

A villányi szupersztár. Sokakat mintha idegesítenének a sikerei. Ám ettől a Solus például mit sem veszít értékeiből.

11. Franz Weninger

Lenyűgöző cabernet franc 2003-ból, telitalálat franc–merlot háromból és négyből is, kékfrankosok, biodinamika. Továbbá két meglepetés: késői szüretelésű fehérburgundi és rozé pezsgő szilveszterre.

10. Vida Péter

Már a 90-es évek közepén úgy nézett ki, a legjobbak közé emelkedhet. Aztán megtorpant. A 2003-as évjárat szelekcióival vett lendületet megint.

9. Frittmann Testvérek

Valakinek meg kellett próbálnia tisztességes, finom borokat készíteni az Alföldön. Frittmannék megpróbálták. Sikerült.

8. Tóth István

Az ember, aki tudja, mi az a bikavér.

7. Dúzsi Tamás

A legjobb szekszárdi. A rozékirály. Azért a merlot-ja sem rossz.

6. Bock József

Boxi felpörgött. 2003-at kell dicsérni: a mester pincéjében újrafogalmazták a magyar syrah-t és elkészítették minden idők legsűrűbb merlot-ját.

5. Kaló Imre

A szomolyai remete. Borait csak a beavatottak ismerhetik. A beavatottak egyre többen vannak.

4. Orsolya Pince

Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán családi pincéje. Keresnek, kutatnak, kísérleteznek. Elkészítették Magyarország legtöményebb zweigeltjét.

3. Vylyan (Ipacs Szabó István)

A Villányi borvidék legnépszerűbb pincészete. Díjat kapott a nagy Decantertől a 2004-es pinot noirért.

2. Szepsy István

Az ikon. A megkérdőjelezhetetlen tekintély. Otthagyta a Királyudvart, keresi az új kihívásokat. Száraz bor, dűlőszelekciók, édes szamorodni.

1. Lőrincz György (St. Andrea)

Az egerszalóki mágus. Válogatott chardonnay-k, kivételes pinot gris, Magyalos kadarka, Áldás bikavér, Merengő. No meg burgundi merlot.

A teljes lista

1. Lőrincz György (St. Andrea) 186 pont
2. Szepsy István 104
3. Vylyan (Ipacs Szabó István) 80
4. Orsolya Pince 52
5. Kaló Imre 50
6. Bock József 47
7. Dúzsi Tamás 43
8. Tóth István 41
9. Frittmann Testvérek 40
10. Vida Péter 39
11. Weninger Franz 38
12. Gere Attila 37
Sike Tamás 37
14. Györgykovács Imre 36
15. Demeter Zoltán 34
16. Áts Károly (Royal Tokaji) 32
17. Szeremley Huba 29
18. Bott-Bodó Judit 27
19. Laposa József és Bence 26
20. Simon József 25
Takler Pince 25
Bukolyi László (Gróf Buttler) 25
23. Tiffán Ede és Zsolt 23
Oremus (Bacsó András) 23
Wunderlich Alajos 23
26. Fekete Béla 22
Gál Tibor 22
28. Konyári János és Dániel 21
Horváth József Ráspi 21
30. Pannonhalmi Apátság (Liptai Zsolt) 20
Pfneiszl Pince 20
Légli Ottó 20
33. Németh Attila 19
Pók Tamás (Monarchia) 19
Lisicza Pince 19
Degenfeld (Rakaczki Gábor) 19
37. Heimann Zoltán 18
Bussay László 18
Szőke Mátyás és Zoltán 18
40. Vincze Béla 17
Varga Pincészet 17
Vesztergombi Ferenc és Csaba 17
Malatinszky Csaba 17
Hudácskó Pince 17
45. Juhász Testvérek 13
Gál Lajos 13
Gere Tamás 13
Árvay János 13
Demeter Csaba 13
Kreinbacher Birtok 13
Jásdi István 13
Berecz Stephanie (Kikelet) 13
Figula Mihály 13
54. Csányi Pince (Bakonyi Antal) 12
55. Egervin 11
Thummerer Vilmos 11
Nyakas Pince (Malya Ernő) 11
58. Vincellér Ház (Molnár Tibor) 10
59. Luka Enikő 9
Jandl Pince 9
Tóth Sándor (Scheller Birtok) 9
Kamocsay Ákos (Hilltop) 9
Polgár Zoltán 9
64. Szent Gaál Pince 8
Homonna Pince 8
Jekl Béla 8
Tamás Pince 8
Taschner Kurt 8
Ebner Andreas 8
70. Balla István 7
Losonci Bálint 7
Mészáros Pál 7
Tokaj Nobilis (Bárdos, Molnár) 7
74. Etyeki Kúria 6
Zsurki Sándor (Pajzos és Megyer) 6
Csutorás Pince 6
Korona Borház 6
Feind Lajos 6
79. Babits Pince 5
Sárosdi Ferenc 5
Tóth Ferenc 5
Vesztergombi József (Remete-Bor) 5
Bozóki Pince 5
Günzer Tamás 5
Eurobor Kft. (Tűzkő Domb) 5
86. Dereszla Pincészet 4
SZBKI Eger 4
Mayer Márton 4
Monyók Pince 4
Sebestyén Csaba 4
Tornai Pince 4
Tolcsva Bor 4
Kiss Gábor 4
94. Somodi Sándor 3
Hauer Pince 3
Iváncsics Pince 3
Tokaj Kereskedőház 3
Disznókő 3
Hétszőlő (Kovács Tibor) 3
Garamvári Vencel 3
Béres Szőlőbirtok 3
Gajdócsy Szabolcs 3
Liszt Pincészet (Gál József) 3
Bodri Tibor 3
105. Dula Bence 2
Villa Tolnay (Philipp Oser) 2
Szentesi József 2
Karádi és Berger 2
Kolonics Károly 2
Szőlőskert (Bárdos Benjámin) 2
Királyudvar 2
Nyári Ödön 2
Aranyfürt Szövetkezet (Domonyai Péter) 2
Spiegelberg István 2
Demeter Ervin 2
Neuperger Balázs 2
Rókusfalvy Pince 2
118. Gundel Pince 1
Szecskő Tamás 1
Tüske Pince (Halmai Csaba) 1
Danubiana 1
Inhauser István 1
Ribling Ferenc 1
Szöllősi Mihály 1
Promontorbor 1
Fehérvári Károly 1
Takács Lajos (Hollóvár) 1
Vinex (Szita Miklós) 1
Füleky Pince 1

Címkék: év bortermelője

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7027012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2007.01.08. 16:04:57

a kedvenc holtversenyeim:
12.
Gere Attila 37
Sike Tamás 37
55.
Egervin 11
Thummerer Vilmos 11
94.
Tokaj Kereskedőház 3
Disznókő 3
Hétszőlő (Kovács Tibor) 3
Béres Szőlőbirtok 3
Gajdócsy Szabolcs 3
:)))

Nfreeman 2007.01.08. 16:07:48

Lőrincz Gyuri szalóki, irgum-burgum!!!

egri Fehér 2007.01.08. 16:08:36

Éljen! Éljen! Éljen!


(csak annyit, hogy az "egerszóláti mágusnak" Szalókon van a pincéje - bár vannak [jó] területei Szóláton is, pl. a Tóbérc :))

Spicc 2007.01.08. 16:21:21

Gratula a szavazóknak (a történelem legszigorúbb regisztrációja), a szervezőknek (gyors és profi végrehajtás) és persze a pincészeteknek (naná)! Erre mondják, hogy nemes verseny volt.
Azon gondolkodom a szomolyai remetének van e internete, hogy megünepelje a jó hírt? Valószínűleg abban a mutatóban hogy "emberek akik kóstolták már a borát osztva emberek akik rászavaztak" ő nyert (mondjuk Orsolya szorosan mögötte:)

shiraz 2007.01.08. 16:33:09

Borbarát Top 12 idén megegyező eredmény hasonló szvazati arányok mellett:
1. St Andrea 165
2. Szepsy 122
3. Vylyan 102
Dúzsi Kaló Weninger ott is befért a 12-be

Albert gazda 2007.01.08. 16:35:18

Szólát, Szalók, perszepersze, javítva.

ödenburger 2007.01.08. 16:54:24

FORSA SOPRON!
A két jöttment osztrák meg a szélsőségesen vitatott elmeállapotú étteremtulajdonos eredménye: 3 soproni a top 30-ban.
A lényeg: borvidéki rangsorban SOPRON a szavazás alapján: 3., ha összpontszám alapján nézzük akkor 5.
Gratulálok mindenkinek!

Inspektor Csitének meg külön is..!

hegyaljai 2007.01.08. 17:40:45

Ha egyszerűbb lett volna a regisztráció valószinűleg háromszor ennyi szavazó lett volna. Az eredmény nekem is tetszik, de "shiraz"-nak nem lett volna lehetősége ezekre a valóban bizarr holtversenyekre, ha többen szavaznak. Jövőre egyszerűbb regisztrációval ugyanitt, remélem többen.

Metzger 2007.01.08. 18:39:10

Kedves Alkeszok,köszönet a profi szervezésért és lebonyolításáért.
Kár hogy csak ennyien szavaztunk,amit én sem igazán értek,mert a procedúra már csak azért sem lehetett bonyolult,mert nekem elsőre sikerült.
A két települést keverni talán bocsánatos bűn,tettem én is,mígnem Szólát neve olyan brutális élménnyel vésődött belém,amit röviden vázolok.
72 nyarán elmentunk a Gyurival Szóláton meglátogatni Ervin című cimboránkat.Ő jó házigazdihoz híven jól tartott minket,mi meg jól éreztük magunkat kb. a sárga földig.Ez így rendben is lett volna,csak a Gyuriból kijött az állat.No meg a vadi új P21-s mocijával voltunk.
Azóta tudom hol van Szólát.
Mindenkinek kellemes borozást kívánok!
Azért az a Varsányi rose nem akkora király.

Szegediszomelijé 2007.01.08. 19:40:49

Háromszoros hurrá az első "igazi" ÉV BORÁSZA választásnak! Remélem, legközelebb több szavazó lesz, de így is sokan szavaztunk! Bár én is tájékozódtam egy ideig, mint a kopasz turista, de 1-2 perc fáradtságot -ill. türelmet sz.tem megér:-))))))

Bor Ivó 2007.01.08. 19:40:53

"emberek akik kóstolták már a borát osztva emberek akik rászavaztak"

Ez nem túl hízelgő mutató lenne, mivel így akkor kapsz nagy eredményt, ha sona kóstolták, de kevesen szavaztak rá :-)
Gondolom, a reciprokértékére gondoltál.

Egyébként én csodálkozom azon, hogy pl. Polgár Zoltán csak a 60. hely környékére futott be, mivel semmivel sem rosszabb szerintem, mint mondjuk Gere (Attila), Tiffánék vagy akár Bock Józsi bácsi.
Vesztergombiék (Ferenc és fia) 40. környéki helye is ugyanilyen váratlanul ért.
Mészáros Pálon nem csodálkozom, mert kevesen ismerik.

tomlaker 2007.01.08. 19:48:17

engem a vylyan lufi ér váratlanul
2004 pinot-jukon kivül nincs értékelhető tétel a repertoárban

Spicc 2007.01.08. 20:13:41

Bor Ivó: tudtam hogy valaki beleköt, enter után vettem észre (te matekos voltál?)
tomlaker: Lufi azért erős túlzás. Csak ami idén jött ki a PN kivül és nagyon ott volt: Cab Franc 2003, Rozé 2006 nem beszélve évek óta a Kadarkákról (ok a duenniumról lehet vitatkozni..)

nemjo 2007.01.08. 20:21:27

SZÁMODRA nincs értékelhető tétel tomlaker !
(nekem a St. Andrea 2004 merlot jelenti a csalódást)

tomlaker 2007.01.08. 20:40:43

nem mondtam, hogy más számára...

de hogy ne legyen félreérthető:
SZÁMOMRA a 2004 -es pinot -n ( és a 99 cab.sav szelekción) kívül eddig minden ( volt már jó sok) kostolt vylyan bor csalódás volt
bocs ha bárkit is bántana a hozzászólásom

Szegediszomelijé 2007.01.08. 20:57:50

Borivó, sajna Polgár nincs Gere közelében. A 60. hely engem is meglepett, de nem irreális. Egy 3 rugós küvéjére Szőke Cabernetje mellett mondták többen, hogy "lőre hatású" -nem ismervén a termelőt. Azért vannak szép borai, ez tény, és ezért tisztelhetjük. Fogyaszd egészséggel! És hát ez a mi közösségünk szavazása :-)

Bor Béla 2007.01.08. 22:35:53

Nekem tetszett a szervezés, a regisztrációval sem volt gond, egy 5. osztályos gyereknek is simán ment volna. Számomra nagy meglepetés, hogy Gróf Buttler csak a 20., Ráspi pedig a 28. Azt hiszem, nem volt kérdés, hogy a St. Andrea nyer. Ja és a 2006-os "ÉV Borásza" 3 (három) szavazatot kapott ... Ha eddig még nem volt világos, mostanra az lett: a Magyar Borakadémia által kiírt díj teljesen elvesztette a komolyságát és a jelentőségét. (Homályos például, hogy ott kik szavazhattak.) Itt teljesen egyértelmű volt, hogy mi olvasók, fogyasztók alakíthattuk az eredményt a saját ízlésünk, szimpátiánk szerint. Ez így van rendjén. Ha már a Time magazin nekünk ítélte a Person of the Year díjat ... :) www.en.wikipedia.org/wiki/Image:TIME_Person_of_the_Year_2006.jpg

Krisztina (törölt) 2007.01.08. 23:17:12

Lorincz Gyorgy megiscsak elvitte a palmat:):):) meg ha "csak" angyalkat bujtat is a bikaveres palackba. Gratula. Es persze a szervezoknek is. Nem volt az a szavazas olyan bonyolult, ha meg nekem is elsore sikerult:)
Hogy tomlaker ne egyedul legyen megkovezve, en is csatlakozom a velemenyenek ahhoz a reszehez, mely szerint a Vylyan, kiveve a PN-t, csalodas volt, minden egyes alkalommal. Nem rossz, csak csalodas.

Bor Ivó 2007.01.08. 23:42:31

Spicc:
Nem, csak matekfaktos :-)
De nem rosszindulatból írtam, és pláne nem belekötöttem. Ha annak érezted, akkor bocs.

ironman:
Szerinted. Nekem inkább még fölötte is. Persze biztos csak a jó boraihoz volt szerencsém, kétségkívül nem ittam végig a pincéjét, és - mivel annyi jó bor van már az országban - valószínűleg nem is fogom. Lőre meg mindenki bora lehet, ha megromlik a palackban. Nem eggyel találkoztam már.
Nekem pl. a St. Andreák nem jönnek be, tehát én Lőrincz Györgyöt a magam részéről nem sorolnám az első 10-be. Ettől másnak még tetszhet (meg ahogy látom, tetszik is).
A Vylyan védelmében annyit, hogy régebben (90-es évek végén talán) azért voltak nekik nagyon jó boraik. Az újak nekem sem tetszenek.

zoli 2007.01.08. 23:46:17

Én örülök Lőrincznek(bár nekem túl körzős-vonalzós), ő az aki elérhető áron kínál különlegességeket azoknak is, akik nem "8rugó" felett vásárolgatnak...
Hadd legyek rosszmájú is: tegye fel a kezét az, aki Szepsyre szavazott, pedig még nem is ivott tőle bort, csak bátran, csak bátran...

m4rc1 2007.01.09. 01:04:51

Én szavaztam Szepsyre :) de ittam a legtöbb borából (89től idáig).

Örül a szemem. Szép lista. Okulásra, kifüggesztésre való.

Vylyanban csalódók. Javasolok: Montenuovo 2002, Cabernet Franc 2003, Syrah 2003. Cabernet Sauvignon 2003.

Külön öröm Orsolya. Az a 2003mas cabernet. meg az a fehér cuvée amit ittam de nem emlékszem a nevére :D

Jövő ilyenkor érdemes lesz visszanézni. főleg a középmezőnyt. lesz ott dulakodás.

hegyaljai 2007.01.09. 09:04:00

Kedves Zoli! No ne legyen már savanyú a szőlő. Például és szavaztam Szepsyre, és 2006-ban 4 forgalmi tételét kóstoltam, ebből 2-t ingyen, a másik kettőért fizettem. Mivel a TBB és az OBB tagja is vagyok, ezért nem vagyok olyan bátor, mint Te, hogy mások véleményét eleve lefikázzam.

KI 2007.01.09. 09:11:41

Összességében számomra is elfogadható eredmény született (azt mondjuk nem értem, hogy hogyan kaphatott Wunderlich több szavazatot, mint Heimann), ráadásul transzparensebb módon, mint a Borbarát TOP 12-nél, vagy az Év Borásza választásánál. Ugyanakkor idegenkedem attól, hogy kis kézműves borászatokat és középbirtokokat egy listában értékeljünk. Más feltételek (pl. kereskedői nyomás) alatt működik egy másodállásban-, szintén hobbiként művelt kisbirtok (pl. Kikelet) és egy komoly kötelezettségekkel rendelkező nagyobb pincészet (pl. Vylyan). Olyan ez, mint ha kisszériás angol sportkocsik és családi egyterűk szerepelnének közös rangsorban. Sőt, megkockáztatom, hogy Tokaj is nagyon más műfaj, és az ottani borászokat sem látom szívesen közös listán mondjuk a villányiakkal. Szóval lehet, hogy okosabb lenne a jövőben kategorizálni ezt a rangsort pl. birtokméret szerint.

zoli 2007.01.09. 09:21:25

Hegyaljai! Félreértesz, nem Szepsy helyezésével van problémám, egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ennyien hozzájutottak(kifizették). Látod, hegyaljai lévén te is csak 2szer ruháztál be...

py 2007.01.09. 10:05:31

Zoli szerintem egy fontos dologra világított rá: a hasonló szavazásokat nagyban befolyásol(hat)ja, kinek milyen borokhoz van "hozzáférése" (itt nyilván a rút anyagiakra, vagy legalábbis bizonyos preferenciák azok mentén történő kialakítására gondolok). Részben ez magyarázza a Szentandi és a Vylyan sikerét, mert a többek számára elérhető kategóriában tudtak/-nak szép borokat kínálni (még ha óhatatlanul egy-két csalódás is van köztük). Másoknál viszont, ahol van egy-egy csúcs(merlot/küvé/stb.) a fellegekben, a sovánkább pénztárcájú közönség sokszor csak csalódásokkal szembesül eggyel-kettővel a csúcsok alatt... Ez persze nem Szepsyre vonatkozik; rá azonban minden szimpátiám ellenére én sem tudnék voksolni úgy, hogy eddig csak a 2005-ös hárslevelűjét volt alkalmam kóstolni (a nagyberuházások még váratnak magukra). L.Gy. sikere pedig mindemellett nem csak a boroké, hanem (gondolom) általában a jelenséget díjazták a szavazók, ami nem abban merül ki, hogy helyes-e a borász, hanem magába foglalja a borokat, a szellemiséget, az arculatot, és azt is, milyen felívelést produkált pár év alatt a pincészet, magával húzva a borvidéket (engem legalábbis a St. Andrea borok miatt kezdett el érdekelni Eger).

Még valami: a szavazás szerintem azért tűnhetett bonyolultnak, mert a már regisztrált hozzászólóknak is be kellett jelentkezniük az IndaPass-ra(/-ba?) vagy mifenére egy idő után; akinek ez éppen a voks leadásával esett egybe, mert nem járt fenn korábban, az magát a szavazást élhette meg bonyolultként. Nálam ez már korábban lejátszódott, így gond nékül tudtam szavazni.

py 2007.01.09. 10:16:15

Két kiegészítés:

(1) a "nem járt fennkorábban"-t úgy értem, hogy már regisztrált felhasználó, de nem szólt éppen hozzá abban az időszakban, amikor meg lett csavarva a regisztráció (úgy pár hete, ha jól emlékszem).

(2) ami nem a dolog technikai részét illeti, hanem a lényegit: szerintem ha kedvenc borról kellene szavazni, lenne némi szórás a mostani eredményekhez képest, hiszen így egy-egy bort is nyugodt szívvel díjazna az ember, ha nem is ismeri átfogóan az adott termelő/pincészet palettáját.

bandika 2007.01.09. 10:58:28

Többen gondoljuk úgy, hogy Vida 2003-as szelekcióiról érdemes lenne írnia a MűvAlknak. Ráadásul ha jól sejtem, az első tízben ő az egyetlen, akiről még nem volt cikk. Kiváló ember, kiváló hozzáállás, és 2003-ból nagyon kiváló borok.

Művelődő 2007.01.09. 11:07:00

Tényleg nagyszerű volt az ötlet és a lebonyolítás is:itt nincs pardon,mi szavaztunk -igaz,így sokan előjönnek "értetlenkedéssel",ami ennek a "műfajnak" természetes velejárója.

Szerintem baromi egyszerű volt a szavazás és sokkal több értelmét látom -és talán,láthatja a termelő is,legalábbis a fogyasztói visszajelzés oldaláról- mint a hivatalos verziónak,mivel arról -talán kijelenthető- a többség baromi negativ véleménnyel bír.

Szerintem az is örömteli,hogy nem kb. 30-50 termelőre,pincészetre érkezett szavazat,hanem 129-re!!!Ez valószínűleg,nekünk,fogyasztóknak jót jelent,nem?

Angmar-i 2007.01.09. 11:07:49

Igen,igen!Szeretnénk Vidát Tisztelt MA!Egyébként 2003ból az alap kékfrankos is zseniális volt!Kár, hogy manapság ritka, mint a fehér holló...

Angmar-i 2007.01.09. 11:11:05

Tudom, ez már telhetetlenség...Lehetett volna egy ilyen kérdés:-kedvenc borom 2006-ban!:-)

rebekka 2007.01.09. 13:01:51

Az en listam a következö volt:
Kiralyud.-Szepsy -Weninger,ami a 2006-os ev egyetlen kostolojara epült (7x7 a Borbarattol es azt hiszem a legtöbb erdekesebb ott is volt)
A Kiralyudvar miert csak 2-szavazat???

hegyaljai 2007.01.09. 20:33:38

Kedves rebekka!
Amint az fenntebb olvasható, kevesen ruháznak be 3-10 ezer forintot arra, hogy megkóstolják az "idol" bort. Ezen borok kóstolása nélkül szavazni csak a biztos befutóra fognak, amihez természetesen joguk van. Magyarországon kb 20-30 ember van, aki magát borszakírónak tekinti - én nem.
Ezek közül kb 8-10 lehet aki kóstolt már Chateau Iquem-et, és Petrust egyaránt - én is. Ettől viszont nem tekintem a szavazatomat más helyiértékűnek, mint azét, aki nem kóstolt még Szepsy bort és mégis rá szavazott. Majd amikor négyszemközt leülök vele és beszélünk a borról, akkor kiderül, hogy hogyan gondolta. Ettől még nem kell a szavazást megkérdőjelezni.

Bor Béla 2007.01.09. 22:14:56

Bocs a kötekedésért, de: Chateau d'Yquem és Pétrus - helyesen.

etna 2007.01.10. 09:21:39

Szepsy-ügyben:
nem értem miért olyan nagy probléma a Szepsy-borok megismerése. Mindössze figyelemmel kell kísérni a fontosabb rendezvényeket. A Tokaj Reneszánsz évjáratkóstolói tudtommal nyitottak, a belépőt is meg lehetett fizetni minden évben - alatta volt egy Szepsy Aszú árának. A Maligánban tavaly is volt Szepsy kóstoló, idén is. De biztos vannak más lehetőségek is.

Művelődő 2007.01.10. 10:18:41

Korábban már valaki feszegette ezt a megközelítést,így eszembe jutott,hogy marha érdekes lenne -gondolom,a hozzászólások is azok volnának- ha pl. a 20 pont felettiek mellé oda kellene tenni 3 "olcsóbb",de nagyszerű és 3 "drágább",de kiváló,vagy csak egyszerűen 3 jó ár-érték arányú (?) tételt,amit 2006-ban fogyaszthattunk a termelőtől.Persze,lehetne ezt még variálni (az is érdekes szavazás lenne,amit Angmar-i említett:kedvenc borom 2006-ból).

zoli 2007.01.10. 10:32:25

Mindenki figyelmen kívül hagyja Rebekka kommentjét? Vagy nem fogadta el a gép a szavazatát vagy elszámolták magukat a lebonyolítók!

Szepsy-ügyben utoljára: bíztató dolgokat mondtok, 5ezertől indul a vásár, a 2005-ös száraz dűlősborok feléért a legtöbb fentebb felsorolt hegyaljai borászat 1-1 fajtaazonos terméke sokkal élettelibb, gazdagabb. Pedig van egy ilyen szóbeszéd Szepsyről, hogy olyan bort nem hoz forgalomba, amivel nem elégedett. Mégis miért lépjek egy kategóriával feljebb?
Etna, te is megnyugtatsz, tehát 15ezer alatt bejuthatok egy ilyen rendezvényre? Más fogalmaink vannak a megfizethetőségről...

etna 2007.01.10. 11:09:09

Ha emlékezetem nem csal, 5000 volt legutóbb a TRE beugró, a Maligánban tavaly 6000, idén 7800. A TRE-n korlátlan mennyiségben lehetett kóstolni, vagy 60 bort, én 53-ig jutottam el.
A Maligánban úgy emlékszem, 12 tétel volt tavaly és idén is annyi, ebből 3 6p aszú.
Ez megfizethető is és reális is.
S nem utolsósorban: egyszer kell egy ilyen kóstolón részt venned, hogy egy alapvető képed legyen a Szepsy borokról. Úgy vélem 5-6000 ft-t bárki rászánhat erre, akinek az életében borok kiemelt szerepet töltenek be. Tehát nem "megközelíthetetlenek" a Szepsy borok a megismerés szempontjából.

Albert gazda 2007.01.10. 11:10:56

Utánanéztünk. Rebekka szavazott, ez biztos. Hogy pontosan kikre és milyen sorrendben, nem tudjuk, mert a konkrét szavazatokat nem tárolja elkülönítetten a gép. Utólag újrateszteltük: akit első helyre tettünk, annak három, a másodiknak két, a harmadiknak egy pontot számolt el a rendszer. A szavazásba és a számolásba-összesítésbe semmilyen módon nem nyúltunk bele, mindent a gép csinált, amely az előzetes és tehát immár az utólagos tesztek alapján is hibátlanul működött. Egy dolog történhetett: Rebekka mégsem az általa most megadott sorrendben jelölte be a három említett nevet.

etna 2007.01.10. 11:11:24

S még egy:
ha még lesz e fórumon ilyen választás jó lenne újraszavazni (ezt egyébként most is meg lehetne tenni) egy szűkebb körről. Mondjuk az első 20-ról.
Így egyelőre nagy a szóródás és a másodlagos preferenciák nem ugranak ki.
Ha újraszavaznánk szigorúan az első 20-ról, 10-ről, reálisabb képet kapnánk saját kedvencünk támogatottságáról...

Sárfehér 2007.01.10. 11:27:07

Kedves iszákos társak, nem tudom, mi bajotok van egy ilyen szavazás objektivitásával. Eleve az, hogy ki milyen szempotokat vett figyelembe, a szavazóra volt bízva. Lehet objektív felmérést csinálni, de ahhoz meg kell bízni egy közvélemény kutató céget, amely össze fog állítani egy száz kérdéses ívet, beleértve a válaszadó anyagi, társadalmi helyzetét, általános borismeretét, lakóhelyét, korát stb. Viszont ők garantáltan nem fognak győztest hirdetni, csak azt mutatnák ki, hogy kik melyik borászt szeretik vagy nem szeretik, és miért. Ez a szavazás egyike volt a (kétségtelenül korlátozottan objektív), de fontos szavazásoknak. Biztos lehetett volna még finomítani és bonyolítani, de akkor sem lett volna objektívebb. Szerintem jó volt így, ahogy volt. Én kisebb pincékre szavaztam, kettőre mások is szavaztak, a harmadikra csak én egyedül. Ennek ellenére semmi bajom a végeredménnyel.

Sárfehér 2007.01.10. 11:37:44

Etna: A második forduló persze minden szavazásnál hasznos, már én is emlegettem.
Egyébként az igazán nagyokat nem csak azért nem kóstolom, mert szűkösek az anyagi letehőségeim, hanem azért is, mert be akarok tartani egy sorrendet, ti. addig nem nyúlok nagy borhoz, amíg a középkategóriát már eléggé meg nem ismertem. Azért egy 5000 Ft-os kóstoló egyszer egy évben, hm... tényleg nem vészes.

rebekka 2007.01.10. 13:48:20

Tisztelt Albert gazda
Lehetseges hogy mint lelkes Alkoholista a Kiralyudvart es a Szepsyt felcsereltem ,de ez mit sem valtoztat azon hogy szerintem a Kiralyu. alulertekelt.
Mint korabban mar leirtam javaslataim csak egy bizonyos proba(Borbarat 7x7 )alapjan törten ahol az emlitettek legjava jelen volt.
Es ha nekem minden evben a Szepsy borok a nyerök,hat en minden evben meg is szavazom.
Kedves hegyaljai!
Pontossan nem ertem hogy mit is akarsz mondani.Talan bövebben ha kifejtened.
(ja igen a Ch. Petrus-Ch.d`Yquem nekem is megvolt es ezekröl is beszelgethetünk bar nem hiszem hogy valakit is erdekene)

Sárfehér 2007.01.10. 14:07:48

Mellék (vagy off): (Kedves rebekka és hegyaljai, igenis érdekel, hogy egy Ch.d'Yquem és egy jó Tokaji hogyan viszonyulnak egymáshoz. Egy belga kollegám megütközött azon, hogy hogy merik a tokajiak a "Vinum regum rex vinorum"-ot használni, amikor ez a Ch.d'Yquem-et illethetné csak meg... De aztán ízlett neki a 2000-es Disznókő 5p.)

[by poros] 2007.01.10. 17:55:43

"Magyarországon kb 20-30 ember van, aki magát borszakírónak tekinti - én nem." Felettébb érdekes ez a borszakíró kérdéskör. Tényleg kit nevezhetünk borszakírónak: azt aki már kóstolt életében Chateau d’Yquem-et; azt aki regényírás helyet manapság színes magazinoknál váltja aprópénzre irodalmi tehetségét; azt aki magát gasztrofilozófusnak hív habár sem filozófiát sem gasztronómiát nem tanult "nem középiskolás fokon"; azt a fotóst aki bebizonyítja, hogy akár egy üveget is le tud fotózni két akt között; esetleg azt a borászt aki mellesleg nem is ír rosszul; netalán azt a blogert, aki bár bölcsész (írni megtanult), borkritikák írására adja a fejét? Nem folytatom. Tényleg jó lenne tudni ennek a 20-30 embernek a nevét. Nevek?

hegyaljai 2007.01.10. 20:18:52

Kedves "by poros"! Neveket én nem sorolnék fel, elég elővenni a magyar kínálatban szereplő 8-10 magát borászati, életmód stb. magazinnak menevező lapot, és akinek legalább 2 különfdélében több mint 10 önálló cikke van, az valószínüleg annak tartja magát. De mi itt most bloggolunk, és szavaztunk, és ez jó. A borszakírók véleményét, manipulációit pedig ki-ki vérmérséklete szerint kommentálja máshol.

py 2007.01.10. 20:23:34

Valóban érdekes a hazai borszakírás kérdése; amúgy is minél szubjektívebb egy műfaj, annál kevésbé határozott a választóvonal a profik és a lelkes amatőrök között. A bornál pedig sokszor a lelkes amatőrök véleménye érdekesebb is lehet (legalábbis más, hozzám hasonló amatőrök számára). Ez (is) a jó az MA-ban, hogy ide nem(csak) szakírók szakírnak...

poros 2007.01.10. 21:05:09

Kedves hegyaljai! Köszönöm a pontos definíciót. Megvilágosodás. Valószínűleg ŐK annak tartják magukat.

Bor Béla 2007.01.10. 21:50:47

Engem továbbra is az izgat, hogy a hivatalos "Év Borásza"-díjat odaítélő Magyar Borakadémiának kik is pontosan a tagjai. Tudja valaki ? A net-en nem találtam semmit. Igazi fantomszervezet ...

py 2007.01.11. 08:24:05

Az előző hozzászólásom félreértésre adhat okot: magánál a bornál persze nem érdekesebb senki véleménye :) Úgy értettem, hogy a bor eseténben néha a profikénál érdekesebb lehet az amatőrök véleménye. De ebből is az a tanulság, hogy inkább igyuk a bort, mint hogy túl sokat teoretizáljunk róla.

Még valami: az MA-s szavazás persze jó dolog, és nagyon "civil", de máris kezd kereskedelmileg kanalizálódni. A Bortársaság már a honlapján hozza az eredményt, nyilván csak barátilag, és nem azért, mert az első két helyezettnek ők a fő forgalmazói :)

csite 2007.01.11. 08:30:38

Sárfehér: a tokajit, és a sauternesi édesborokat mi alapján hasonlítanád egymáshoz a cukortartalmon kívül?

Sárfehér 2007.01.11. 09:30:31

Csite: Fogalmam sincs, mivelhogy saturnes-i bort még nem is láttam, éppen ezért kérdeztem. Minthogy ott is desszertborokat csinálnak, valami összehasonlítási alap csak lehet. (A cukron túl a csupán formális paraméterek közt ott van az alkohol, sav, és a botrytis szerepe pl.) Az előző hsz-ban inkább csak arra akartam utalni, hogy mennyire kevéssé ismert Tokaj most Nyugat-Európában, amúgy pedig tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyenek a sauternes-iek.

G.Z. 2007.01.11. 11:17:50

Kaló Rulez!

Ahhoz képest, hogy még nincs is a piacon...

Mi lesz jövőre?
Lehetne egy olyan szavazást csinálni, amiben csak az ő borai versenyeznek. Úgyis külön kategória.
:)

hegyaljai 2007.01.11. 19:36:54

Kedves G.Z.!
Próbállak követni, de nem tudlak, mert valami nem jelenik meg ezen a "post"-on, amire hivatkozol. Ki az a "Rulez"? Melyek az általad nemes egyszerűséggel csak "ő borai"-nak nevezett tételek? A bloggolás lehet titkosított kommunikáció két személy között. Ha erről van szó légyszíves igazold vissza. És akkor nem fogok intim ügyekről kérdezősködni.

Bor Béla 2007.01.11. 22:22:47

Köszi Malbex ! Most már mindent értek. A Magyar Borakadémia... Ők a "szakma",nagyon kevés olyan nevet találtam köztük, aki csinált valaha életében bort vagy vásárolt volna bort és nem ajándékborokból tengetné nyomorúságos aktakukac életét ...

zoli 2007.01.12. 02:08:35

Csite: igen...és mi alapján hasonlítom a csopaki rizlinget a somlóihoz?(költői)
Ilyen alapon szemétbe hajíthatnánk az efféle kifejezéseket, mint pl. "újvilági borok"...
Ha a helyemet akarom meghatározni a koordinátarendszerben, ismernem kell legalább az x meg az y tengelyt. Rajtunk kívül senki nem fogja Tokajt önálló, egyedi és megismételhetetlen történetként kezelni(még a másztörofvájnok se, akik ittjártukkor annyit tudtak javasolni Tokajnak, hogy készítsetek kevesebb aszút és több létharvesztet a közérthetőség és eladhatóság végett), hanem összevetik a többi botritiszes édesborkészítő régióval, amik közül Sauternes-t tartják az etalonnak. Nem árthat az összehasonlítás, lehet profitálni is belőle és ha valóban Tokaj a legfényesebb csillag a galaxisban, talán kiderül, de tehetjük azt is, mint a 3 majom...

pasa 2007.01.12. 08:15:12

Bor Béla: lenyűgöző az a határozottság, amivel egy névsorból konkrét életutakat lehet megállapítani.

csite 2007.01.12. 08:20:42

Sárfehér, zoli: a sauternes-i természetes édesborok párja itthon leginkább a szamorodni lehetne, hiszen egyiknél sincs szemenkénti válogatás (mint az aszúnál), a jelentős különbség még az, hogy a szőlőszemen a botritisz más stádiumban van szüretkor ott, és itt. Szemléletes kép erre az Oremus reklámja. Míg nálunk teljesen átszövi a szőlő húsát a botritisz az aszúszemnél(teljes töppedés), addig Sauternes-ben "egészségesebb" állapotban kerül leszedésre a szőlő, magasabb a léarány a szemben.

Persze összemérhető, nem vitatom a dolog, csak mégis jelentős a különbség.

Az ismertségről meg annyit, hogy a fogyasztás nagyon kis része édesbor, és annak meg nagyon jelentős része a művi módon előállított bor. A kiművelt fogyasztók valamiért meg úgy érzik, hogy a száraz boroknál révbe értek, ezzel zárul a világ. Lemondanak az olyan esszenciális örömökről, mint a természetes édesborok kóstolása. Az d'Yquem-nek nagy előnye, hogy még az újvilági borrobbanás előtt megalapozta presztízsét a (édes)bor világában, ma már nehezebb dolga lenne neki is.

pasa 2007.01.12. 09:26:32

Lehet, hogy nemcsak a kiművelt borfogyasztóknak ízlik a száraz bor bármilyen időjárásnál, míg az édes bor esszenciális örömeit csak speciális körülmények mellett tudják élvezni.

csite 2007.01.12. 09:39:49

Ugye, az édes bor nem feltétlenül 100g feletti cukorral bír!? Miért ne esne jól egy 40-50g-os bor bármikor!? Amúgy milyen speciális körülményre gondolsz az élvezetnél?

pasa 2007.01.12. 10:12:40

Délutáni csevely, desszert, hasonló.

csite 2007.01.12. 10:52:51

Szerintem ezen a nézeten kell változtatni, hogy az édes bor csak így élvezhető, emiatt szorul hátra a gasztronómiában is. Egy napindítónak, egy étel előtti digestivnek, vagy csak kedélyjavítónak pl. szerintem könnyebben lecsúzhat, mint egy száraz. Persze ehhez harmonikusnak kell lennie, nem szabad hogy édessége határozza meg a karakterét.

[by poros] 2007.01.12. 10:53:28

Zoli, felteszem a kezem. Azt gondolom, hogy egy borról úgy is alkothatunk véleményt, hogy soha nem kóstoltuk. Az érzékszervi tényezők előtérbe helyezése megtévesztő is lehet. Aki borokat csak kizárólag érzékszervi tényezők alapján ítél meg, eltávolodik a bor csodálatos, misztikus, érzelmekkel teli világától, a borfogyasztással lényegében lelkileg szegényebb lesz, végeredményben pedig soha nem fogyaszt bort, csak megerjedt, alkoholos, savas, illatos, aromákban gazdag szőlőlevet.

zoli 2007.01.12. 10:57:11

Egyrészt nem azt mondtam, hogy az aszút hasonlítsuk, hanem azt, hogy a tokajit.
Ezt az érettebb aszú dolgot nem igazán tudom hova tenni. Vannak különböző minőségű, osztályú aszúszemek, amit már szeptembertől kezdve gyűjtenek, válogatnak, miért ne lehetne egy-egy sauternes-iben hasonló érettségű aszúszem is(mint ahogy szamorodni és szamorodni között is óriási különbség lehet)?
Bár sztem ez is elhanyagolható tényező, a bornak egyszerűen jónak, kereknek kell lennie és ha egy magas puttonyszámú aszúban eltúlzott a botritiszes jelleg, minden mást elfed vagy a sav nem bírja a lépést a cukortartalommal, az nekem kb. annyi, mint egy túlbarrikolt, csersav- és alkoholtúlsúlyos villányi.
Sauternes-t nem ismerem különösebben, Burgenlandból viszont sokszor olyan tiszta, olyan finoman gyümölcsös és jó egyensúlyú édesborokat kóstoltam, hogy sztem luxus lenne kihagyni és nem utánajárni...

Az Yquem-re hat legkevésbé az újvilági dömping, mint ahogy pl. egy Margaux nimbusza is megdönthetetlen, még akkor is, ha vki jobbat készít náluk. Házon belül nekünk is megvannak a "megkérdőjelezhetetlen ikonjaink", ahogyan azt ti írjátok fentebb...

zoli 2007.01.12. 11:06:10

By poros, ez derék dolog a részedről, de nem értelek... Egy bort csak érzékszervileg ítélhetünk meg, ettől még nem varázstalanítottuk a bort. Lehet természetesen vki hiteles, legendás figura a szemünkben, de az azzá válásához legalább egy bor kóstolása sztem elengedhetetlen vagy inkább egy közös borélmény...

csite 2007.01.12. 11:11:50

zoli: Arról beszélek, hogy a sauternes-i édesboroknál nem jut el a botritisz addig a fázisig mint nálunk az aszúszemnél. Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a bornak tökéletesen harmonikusnak kell lennie botritiszesség esetén is. Meglátásom szerint minden bornak megvan az abszolutértékbeni helye, függetlenül fajtától, területtől, készítási módtól, ... Így bármi hasonlítható a bármihez.

A Burgenlandi édesek közül csak a déli részen kóstolgattam, de valahogy nem győzőtt meg a természetességük. Tudnál ajánlani termelőt, akit érdemes kipróbálni?

Sárfehér 2007.01.12. 11:28:03

Kedves [by poros], a savat, botrytist, stb., én kezdtem el emlegetni, ne zolit csepüld érte. Egyébként csak csitét akatrtam egy kicsit provokálni azzal kapcsolatban, hogy Tokaj és Saturnes csak abban hasonlítana, hogy mindkét helyen édes borokat csinálnak. Egyébként én is azt szoktam mondani, hogy a bor élvezetének egy része csak az íze, ott van még az étel, amihez isszuk, és a legfontosabb a társaság. A bor íze és összetétele mégis alapvető.
Azt hiszem, azért Magyarországon is az az általános nézet a minőségi borfogyasztók közt, hogy csak a száraz az igazi. Minthogy Tokaj nemzeti idol, ezért ezzel kivételt teszünk, de inkább csak az aszúval és a szamorodnival. Az egyéb édes próbálkozásokkal, még Tokaj tekintetében is, erős az idegenkedés.

zoli 2007.01.12. 11:40:55

Például Harald Kraftot sztem mindenképpen, de magam se ismerem a nagy neveket, mint pl. a helyi ikont:), Alois Krachert, akit világviszonylatban is az egyik legjobbnak tartják. Nyilvánvalóan Burgenlandon/Ruszton más típusú édesborokat készítenek, de ugyanolyan nyitottan kell közeledni hozzájuk, mint ahogyan azt mi is elvárnánk Tokaj tekintetében. Nekem a kerekségük általában meggyőző volt, sok az olyan bor, ahol alacsonyabbak a savak, kisebb a koncentráció és az édesség, de sztem pont ez a jó benne, hogy felismerték a korlátait, helyén kezelik a bort. Mindez persze nem zárja ki azt, hogy eszenciális anyagok is készüljenek, nem ritkán ők is a furminthoz nyúlnak ilyen esetekben...

[by poros] 2007.01.12. 17:52:03

Zoli, ha varázstalanítjuk (én nem) a bort. Akkor is. Elgondolkodtató a következő felmérés. Turistákat kérdeztek meg, hogy miért az adott borászatokat látogatták meg.
A következőket tartották fontosnak:
Látogatóbarát borászat:98% (a látogatók 98% tartotta fontosnak)
A borokhoz, borászathoz értő vendéglátók:96%
Pihenési lehetőség:93%
Újabb ismeretek megszerzése:90%
A vidék:88%
A borászat, borász hírneve:87%
Újabb borászatok, borok megismerése:83% (tehát véletlenül sem kóstolták a borokat)
Megfelelő ellátás:83%

Milyen előzetes információk alapján döntöttek:
Mások ajánlása:90%
A borvidékről szóló kiadvány:87%
A vidék presztízse:87%
Kiadványok:80%
Korábbi látogatások:80%
Térkép:72%
Turisztikai iroda:70%
Internet:48%
Media (rádió, televízió, újság …):23%
A közös borélmény hiányzik, tényleg.

zoli 2007.01.13. 12:12:31

Könyörgöm, kinek a borait ajánlják, kiről mondják, hogy javasolom? Akinél voltam, akinek ismerem a borait.
Nem, nem akarom varázstalanítani a bort, de az érzékszervi tényezők kizárásával egyszerűen nincs miről beszélni...
(a szóbeszéd se áldásos minden esetben: szerinted ha készítenének egy ilyen felmérést, hogy ajánljanak neked villányi borászatot, mehetnél Bockhoz, Geréhez, ahol jó eséllyel a termelő se lesz jelen és fizethetsz kisebb vagyonokat minden féldeciért, szóval a megvezethetőség, befolyásolhatóság mértéke óriásira nő)
Kóstolni, kóstolni, kóstolni!

ödenburger 2007.01.13. 18:52:39

Kedves Csite!

Sopronban kedvelünk téged. Igen, azért.
De spongyát rá, meg bobot is, ne piszkáljuk a múltat.
De lám, a csúnyácska rosszidulat már rátelepedett a szomszéd borvidékre is: "A Burgenlandi édesek közül csak a déli részen kóstolgattam, de valahogy nem győzőtt meg a természetességük. Tudnál ajánlani termelőt, akit érdemes kipróbálni?"

Kezdjük az alapoknál:
A burgenlandi borvidék mintegy 14500 ha területű, és négy részre oszlik:
* Neusiedlersee: 8.326 ha (Fertő tó keleti partja)
* Neusiedlersee-Hügelland : 3.912 ha (Fertő tó nyugati oldal)
* Mittelburgenland: 1.877 ha (közép burg., ezt nevezik Blaufränkischlandnak, kékfrankosországnak is))
* Südburgenland: 449 ha (dél burg.)

Ha te délről kóstoltál, akkor alighanem azért nem győztek meg az édesek, mert ott nemigen vannak. Fehérek sem. Inkább vörösek. És főleg nincsnek késői szüretelésű, esetleg botritiszes borok, (spätlese,beerenauslese,trockenbeeren auslese,ausbruch,)merthogy azok északon, a Fertő tó partán készülnek. Rust-Ruszt ( a maga 5000 lakosával a legkisebb szabad magyar királyi város volt, XV. század vége óta készített aszú-borokkal)), Gols-Gálos, Illmitz-Illmicz, Andau-Mosontarcsa biztos mond valamit.

Az alapok után bővebb információk az alábbi két címen megtalálhatóak, és amely termelők a messze földön híres Gebiets-Vinothek-ben ott vannak, azokat bátran merem ajánlani.

Ja,ez egy 3600 lekles FALU vinotékája!!!
www.burgenland-vinothek.at/scripts/active.asp?sprache=1&id=30&vorlage=91&rubrik=30&wkz=1&gebiet=2

További információk, fajta-arányok:
www.ernestopauli.ch/Wein/%C3%96sterr-Burgenland.htm

Kívánok végezetül jó kóstolást, kellemes meglepetéseket és kevesebb előítéletet. Mert a cigányok lopnak, a négerek lusták, Sopronban-Burgenlandban meg többnyire csinálják a bort. Nem szép dolog ez...

pasa 2007.01.13. 19:35:17

Ah!
Itt van Sopron is? A Gyógygödörben még nem csalódtam! A száraz vörösbor pincepörkölttel higítva eddig mindig jól esett. Még ebéd után is!

csite 2007.01.14. 13:39:59

ödenburger: köszönöm a tanulságos információt! Információm onnan jöttek, hogy személyesen jártam pár termelőnél Rohoncon és környékén. A leírások alapján én is vörös dominanciát vártam, de majdhogynem fele-fele arányban volt fehér-vörös a portfolió. Ezek közül is leginkább a Pinot Blancból készültek tetszettek az összes bort tekintve. Édesként leginkább Welshrieslinget mutattak többen is.

ödenburger 2007.01.15. 08:09:16

Csite!

Tényleg van délen is fehér, de ha jó fehéreket kívánsz, irány az északi rész.
Mindettől függetlenül a vinotékát nem véltlenül ajánlottam.
Azt hiszem, a magyarországi borkultúra még mindíg elég szegényes, és ebben igen nagy szerepe van -sokminden más mellett- a kereskedelem "igénytelenségének". Minden magyarországi kereskedőnek ajánlanám ezt a kis kiruccanást. Meg fogyasztónak is. Meg mindenkinek akit érdekel, hogyan lehet pincei áron, 25% jutalékkal akkora forgalmat csinálni helyi!!! borokból, hogy azt itthon el sem tudjuk képzelni. Eszembe jut egyik tanárom magyarországot átfogóan jellemző mondása: kis pénz, kis foci. Sajnos.