Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az Aranyszáj nyomában I.

Montalcino 2006, Siro Pacenti

2007.01.26. 04:49 - alföldi merlot

A Wine Spectator rendszeres olvasójaként többször megfogalmazódott bennem, hogy ez egy reklámújság, a borkonszernek trójai falova, ahol a pontszámokat pénzért adják, és a kóstolási jegyzeteket egy Turing-gépbe kódolt borsznob generálja. Szűkös valutakeretem terhére túl sokszor vezettek meg: hittem a 90+ pontoknak, a hangzatos leírásoknak, és cserébe merő középszert kaptam. Már az is megfordult a fejemben, hogy fordítva kellene olvasnom, azaz kerülni, amit dicsérnek, és keresni, amit leszólnak. A legjobb volna persze tudomást sem venni róluk. De nekem halálközeli élmény kapaszkodó nélkül pénzt költeni. Marad a sorok között olvasás, és a tanulás saját káron.

Kedvenc nemzetközi borvidékem, Toszkána körzeti wine speculatora, James Suckling (alias Szopós Jakab) tettre kész, elszánt és gyors tudósító. Többnyire övé a breaking news, az első vintage report, amire a többi kritikus ugrik, és amihez az egyszerű fogyasztó igazodik. Hiába tanultam meg, hogy Suckling szájából kétes értékű a dicséret, mégis megrészegülten ízlelgetem a fölmagasztalt neveket, memorizálom a pontokat, és képzeletben már a poharamban forgatom a mennyei brunellókat. Majd nyáron kiderül, hogy igaza volt-e, mondom magamnak békülékenyen. Aztán ha megjelenik a többi Brunello Report, akkor táblázatot készítek, átlagolok és megyek a konszenzus után. Csakhogy a konszenzus sehogy sem akar kirajzolódni. (Még egy almon belül sem: a WS-nél szavahihetőbbnek vélt brit Decanter két hónap eltéréssel toszkán főkóstolójuk ötcsillagos brunellóit a kétcsillagos lőrék közé rugdalta vissza egy csoportteszt során.) Szóval nehéz más szájával okosnak lenni.

De vissza Szopós Jakabhoz! A szövetséges borbarát a 2001-es évjárattól padlót fogott, vezércikkben jelentette be az új brunello- időszámítás kezdetét, és kiosztott egy 98 pontost meg két 97-est. A dolog komolyságát aláhúzandó szakított régi rossz szokásával, és nem amerikai érdekeltségű megabirtokok brunellóira pazarolta a pontokat. A borírók és bloggerek hitetlenül dörzsölték a szemüket, senki sem tudta, hogy valóban ekkora lett-e az évjárat, vagy Suckling bordiplomáciai cselt sző. Mert szép, szép, hogy a legnagyobb példányszámú lap vezető kolumnistája egy kis szériás, terroirfüggő, mélyen európai bort kultizál, de a nyakló nélkül osztogatott százközeli pontok vissza is üthetnek: feltámad a szakmai irigység, az európai öntudat, vagy pusztán a kétely, és a WS helyett az évjáraton verik el a port.

Hallottam olyan véleményt, hogy Suckling valójában a maga pecsenyéjét sütögeti: a brunellóról viszonylag kevesen írnak, könnyebb belőle saját szemétdombot kreálni, mint mondjuk Bordeaux-ból vagy Napából. Megint mások szerint a látványos lelkesedés valójában apokaliptikus jel: a brunellónak bealkonyult, a termelők behódoltak a mazsolaszüret és a barrik overkill nemzetközi divatjának. Bár abban a helyzetben volnék, hogy kétkötetes kóstolási naplómmal a kezemben ítéletet hirdessek! Ennek hiányában csak annyit tudok mondani, hogy a 98 pontos brunello egy 6,5 hektáros birtokról származik, ahol a tulajdonos-borász egyáltalán nem barrikol, és zöldmunka-mániájáról, illetve dűlőfetisizmusáról híres, továbbá, hogy az egyik 97 pontos brunello szintén 6,5 hektáros birtokról származik, ahol viszont a tulajdonos-borász kizárólag francia új hordót használ, és légkondicionált felszíni pincéjében szinte laboratóriumi körülmények között próbálja átmenteni a bogyó minőségét a borba. Egyik birtok sem most jött le a falvédőről, és az elmúlt évtizedben nemcsak Suckling, de a kólával nem amortizált szájú, tősgyökeres brunellószakik megbecsülését is kivívták.

Az említett birtokok, a Valdicava és a Siro Pacenti brunellói 45 euró fölötti árukkal messze túllépik anyagi lehetőségeimet. De azért szórványosan kóstoltam már a boraikat, és a középszarként elkönyvelt 2000-es évjárat Siro Pacenti-brunellója a maradandó élményeim közé tartozik. Amikor tavaly tavasszal toszkán turnénkat terveztem, a brunellóban rendíthetetlenül fundamentalista Tullio barátom azzal a váratlan ötlettel állt elő, hogy keressük föl a két Suckling-libling birtokot. Rövid tanakodás után beadtam a derekam, ő pedig kapcsolatait mozgósítva elérte, hogy fogadjanak bennünket (honlapja egyiknek sincs, és mint azt saját bőrünkön megtapasztalhattuk, a legkevésbé sincsenek berendezkedve látogatók fogadására).

A Siro Pacenti immár egy évtizede az új hullám egyik legelismertebb képviselője. A nemzetközi borberkekben jól csengő név a nagypapáé, a hírnév javát azonban az unoka, Giancarlo Pacenti lapátolta össze. 1995 óta minden évben elnyerik a Gambero Rosso hárompoharas minősítését. Az ifjú Pacenti pelyhes állú sihederként 1988-ban ragadta magához a pincekulcsot és a metszőollót (ránézésre most negyven körül járhat). Montalcinóban az újdondászás lényege a barrik hordók használatában és a fogyaszthatóság időpontjának előrehozásában rejlik. Ez persze gerenda a helyi bölcsek és a repülő kóstolók terroirista frakciójának szemében. Ám Pacentiéknak valahogy mégis sikerült általános elismerést kivívniuk.

A birtok Montalcino északkeleti fertályán helyezkedik el. Porlepte dűlőút vezet a gazdasági épületekhez és a család otthonához. A hírnév alapján az ember valami fényűzően modern, vagy éppen patinás, régi udvarházra számítana. A birtok azonban szerény és funkcionális. Nincs díszes vaskapu, nincs kerítés, és amikor kiszálltunk az autóból, kiderült, fogadóbizottság sincs. Nem mintha ezt elvártuk volna, csakhogy fogalmunk sem volt, merre menjünk, hol kopogjunk. Becsengettünk a leginkább lakottnak látszó épületbe, de senki nem válaszolt. Végül egy műhelynek látszó bungalóban találtunk egy fiatalasszonyt, akiről fokról fokra kiderült, hogy etruszk mivoltához képest jól beszéli az angolt, másrészt ő a kalauzunk, végül, hogy ő maga a birtok úrnője, Signora Pacenti. Tullio barátom azzal kecsegtetett, hogy szerencsés esetben a kiváló Giancarlo lesz a kalauzunk, és részt vehetünk a mikrovinifikációkból előálló dűlőházasítások szelektálásában (ez az eljárás egyébként általánosnak mondható: a különböző dűlők különböző időpontban szüretelt tételeit külön kezelik, és aztán ezekből az alapszínekből keverik ki a végleges árnyalatot).

Nekünk sajnos a csökkentett üzemmód jutott, azaz a lámpalázas Pacentiné vezetett körbe a merőben prózai feldolgozón. Minden egészen más volt, mint amilyenre számítottunk. A „pince” új, felszíni, légkondicionált, hipermodern és patyolattiszta. Inkább laboratóriumra emlékeztet, mint jófajta tufapincére. Vezetőnk elmondása szerint hiába hipersikeres a birtok, a rengeteg hitel miatt a 2002-es évjárat kiesése kis híján padlóra küldte őket, és ha rövid időn belül még egyszer beüt a ménkű, azaz rossóba kell küldeni a brunello-alapanyagot, nekik végük. Gravitáció, acél függőhíd, koracél tartályrengeteg.

Ebből a minden romantikát nélkülöző teremből átsétáltunk a barrik szentélybe. A romantika innen is hiányzott, viszont végre kóstolhattunk, először egy 2005-ös mintát, ami hordómintának nagyon szép volt, aztán egy 2004-est, ami nem egyszerűen a legszebb hordóminta volt, amit valaha kóstoltam, hanem egyúttal az egyik legszebb bor. Itt esett meg, hogy Albert gazda rövid fejszámolás után bejelentette: ez bizony a mitikus 95-100 pontos kategória. Az elismerő bólogatások és a kifordult szemek láttán háziasszonyunk is jobb kedvre derült, mi pedig hevesen fogadkoztuk, hogy előjegyzünk néhány palackot 2009-re. Ezzel sajnos a látogatás érdemi része lezárult.

A hordóminták kiválóságán és a szokatlan felszíni pincén túl két dolog vésődött be. Amikor kiléptünk a pincéből, az épület oldalában egy korunkbéli szaki a talajt egyengette egy munkagéppel. Mint kiderült, ő volt a tulajdonos, Giancarlo Pacenti. A látogatás záró momentumaként átsétáltunk a parányi fogadóterembe, és miután mindenki fogott magának egy széket, vártuk, hogy végre a poharak is előkerüljenek. Ám kiderült, hogy el vagyunk tájolva: palackból kóstolás nincs, és nem azért, mert sajnálják tőlünk, hanem mert nincs miből, a bor ugyanis az utolsó cseppig elfogy, és nekik tényleg minden fillérre szükségük van a bankkölcsönök törlesztéséhez. Hazafelé poroszkálva az járt a fejemben, hogy otthon persze nyögjük a felemás fejlődés, a kényszerpályák és a tőkeszegénység következményeit, de nem egy frissen fölhúzott hazai kúria tulajdonosa irigyelt burzsujnak számítana Montalcinóban.

Rövid, de talán nem érdektelen kiegészítés. A 2001-es Siro Pacenti-brunellót én nem kóstoltam, Albert gazda ellenben igen. Szerette, de nem tért ki a hitéből. Kóstoltam ellenben a 2004-es SP Rosso di Montalcinót, és ezért nem is erőltettem a brunellót. Félreértés ne essék, a Pacenti-rosso mindig az élvonalhoz tartozik, sőt nemegyszer évfolyamelsőnek kiáltják ki. És valóban szép, de nekem az új fa túlságosan elfedi a gyümölcs remélt erényeit, elsikkad a rusztikus sangiovesekarakter. Apró érdekesség, hogy Jancis Robinson a '01-es brunellót szép bornak, de nem valódi montalcinóinak mondta, és bírálta az édességet, a túlfényezést.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Suckling lelkesedése végül átragadt az egész Wine Spectator-stábra, és így egy 2001-es brunello, a Casanova di Neri Tenuta Nuovája lett az év bora. Itt látható Suckling, amint indokol.

(folyt. köv.)

Címkék: helyszíni szemle toszkána siro pacenti

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6030426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2007.01.26. 10:48:19

jó írás gratula.
2 gondolat:
1.szvsz ne vásárolj pontok alapján csak a kóstolási élményeid alapján. vagy ha jóbarát ajánlja személyesen aki ért a borhoz. :)))
2.szvsz a Decanter nem szavahihetőbb mint WS
üdv

Művelődő 2007.01.26. 12:00:52

Nem vagyok oda a külföldis posztokért,de ez tényleg érdekes,tanulságos és klassz írás.

Octopus 2007.01.26. 13:26:20

Jó írás, ilyeneket még!
Sztem semmilyen pontban és leírásban nem lehet vakon megbízni, ezek csupán hozzávetőleges iránymutatók. De valami támpont csak kell az embernek...

shiraz 2007.01.26. 13:30:04

támpont? az érzékszerveid :)

G.Z. 2007.01.26. 15:25:42

Sokkal több ilyen posztot, és akkor majd én is merek külföldről kóstolni.

Csak így tovább!

Fekete Leányka 2007.01.26. 18:42:27

Szeretek Toszkánába járni. Ahol ugyanazt a dolgot ezer éve háborítatlanul csinálják, ott van idő a finom részletekre. Ráadásul leszoknak a vásárlók átveréséről. Mindenki a legjobbat akarja adni. Toszkánában bátran kóstoljatok kis birtokokról is, nem fogtok csalódni.


Alföldi Merlotnak:
Amikor először jártam Toszkánában egy nagy borszaküzletben H.J. borzsebkönyvvel válogattam órákon át. Vettem néhány drága bort pontszámok alapján. Estére megittuk, jók voltak. Másnap újra elmenetem a zsbkönyvvel és válogattam, harmadnap szintén. Eltelt öt nap, mire a tulaj megkegyelmezett elvette a zsbkönyvet és azt ajánlotta, hogy ne szemből a nagy polcokról válogassak, oda a zsebkönyvekben szereplő borok vannak kirakva tripla áron turistáknak, meg hülye borbuziknak zsebkönyvvel. És mutatott néhány bort negyed áron, amiktől este elájultunk. Egyébként még azt ajánlotta, hogy ha máshol vásárolok, nézelődjek néhány percig, aztán azt vásároljam amit a helyiek.
Hát ennyit a H.J. zsebkönyves borturizmusról, amiben pl. Eger mint olyan nem szerepel.

kifli 2007.01.26. 21:00:33

én zsebköny helyett shirazt szoktam felhívni külföldön:)

Gabin 2007.01.26. 22:14:38

Dinnyés, mikor jártál utoljára Egerben? Nem ártana elmenni lassan.

Metzger 2007.01.26. 22:33:07

Tisztelt Dinnyés,sikerült rendesen beszólni,remélen agyon fogják hallgatni.
Elefánt a porcelán boltban...
Gabin, kár a szóért,vsz a völgy első lyukáig jut.Oda való.Vagy oda se.

Metzger 2007.01.26. 22:34:39

Dinnyés, most jött a Marsról?

Krisztina (törölt) 2007.01.26. 23:23:05

Ne bantsatok Dinnyest, biztosan regi szepasszonyvolgyi emelkei vannak csak es fekete cimkes szoci bikaver. Nem azt kerte, hogy szidjatok, hanem azt, hogy ajanljatok neki. Itt vannak az en egri kedvenceim, Dinnyes, kostolj: Szent Andrea, Toth Istvan, Pok Tamas.

Metzger 2007.01.26. 23:47:05

A Dinnyés feladta a labdát,viselje következményeit.
Krisztinának,tudtam,erre meg fogsz szólalni.A sorod végére odatenném a Thummerert.Megérdemli.

egri Fehér 2007.01.27. 00:07:14

Fekete Leányka:
De, benne van Eger. Nézd meg részletesebben is...
Egyébként H.Johnsonnak Magyarországról Botos Ernő tudósít, ha jól emlékszem...

Dinnyés:
Hülye vagy. Bocs, nem szoktam személyeskedni, de ez esetben hm, fogalmazzunk úgy, hogy felültem a provokációdnak.

Metzger 2007.01.27. 08:18:42

Természetesen a sor még elég hosszú az egri borvidéken,már ami a jó borászokat
illeti.Dinnyés uram azt szeret amit akar.Nekem úgy tűnik Egert zsigerből utálja,hát tegye.Arra azért kiváncsi lennék,hogy azt a nemzetközi mércét melyik testrészében tartja.

shiraz 2007.01.27. 10:42:07

kedves dinnyés,
a fenti négyet csípőből passzoltad, én hiszek az egri borvidék lehetőségeiben. ha hiányolnád a további javaslatokat, adok még, legyen mire tüzelni csípőből: Kaló Imre, Orsolya pince. Várom kifogásaidat. Ha megvannak, Te is szolgáltass már légyszi, nemzetközi mércével kik az übergod borászok számodra? Listát, indoklással please ahogyan a negativat is.
üdv

Metzger 2007.01.27. 11:33:26

Dinnyés,ha nem vennéd zokon,helyesbíte-
nélek.
Kedves hölgyem és uraim!Mert ugye aki birtokolja a nemzetközi mércét,az bírja a magyar nyelvet is.Érveket várnék Dula Bence (Guszti bátyám kurva nagy barackokat nyomott a fejemre.Fogalmad nincs,hogy miről van szó!)vagy Sike Tamás nevű céltáblákról.
Krisztina,miért hallgatsz!?

egri Fehér 2007.01.27. 12:26:56

Kedves Dinnyés:

Demeter Csaba
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor Pincészet
Gróf Buttler Történelmi Borászat
Juhász Testvérek Pincészete
Kaló Pince
Kőporos Borászat
Monarchia - Pók Tamás (a Nimród III. vagy a Battonage Chardonnay vagy az Egri Noir tényleg ihatatlan, vagy csak lusta voltál megkóstolni őket???)
Orsolya Pince
Simon Pincészet
St.Andrea Szőlőbirtok (nincs kiemelkedő tétel?! Kovászó, Magyalos?!)
Thummerer Pince (Evoé, Garabonciás, Vili Papa)
Tóth István Tradicionális Pincészete (mert a szőlőnek a minősége a döntő, nem pedig a tulajdonviszonyok...)
Vincze Borászat
www.egriborvidekert.hu
Tóth Ferenc
Csutorás Ferenc
Bolyki János
Hagymási József
Sike Tamás
Juhász Péter
FVM SZBKI
és tuti, hogy kihagytam valakit
Szóval itt van 22 termelő, mintegy 250-300 többé-kevésbé forgalomban lévő borral, én tudnék neked mutatni ebből min. 10-et, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő... (magyarul megkapná a 8-ast az MA-skálán). Soroljam??

Krisztina (törölt) 2007.01.27. 15:05:33

Dinnyes tovabbra is azt tanacsolnam, kostolj, mert aki az itt, sokak altal felsorolt borokat ihatatlannak minositi, az ezen boraszok munkait NEM ISMERI. Az alkeszen most zajlott egy szavazas, nezd meg, kiket minositettek ezek kozul ihatatlannak. Sajnos van fogalmam a nemzetkozi szinvonalrol (nem masok pontozasa, hanem sajat tapasztalat alapjan) es allithatom, hogy jonehany egri BOR (mert ezek BOROK) magasan a lec folott van. Ezzel egyet ertenek azok a kulhoni barataim is, akik szinten borkedvelok es kostoltak mar magyar BIKAVEREKET. Igy, csupa nagybetuvel.

Krisztina (törölt) 2007.01.27. 15:51:41

Dinnyes, nem szoktam parttalan vitakba bocsajtkozni. Sem vadidegen emberekkel udvariatlan lenni de en is tudok undok lenni, ha kikenyszeritik belolem. Ha gondolod, szivesen kozbenjarok erdekedben egy-ket kedves borasz baratomnal, es megkerdem, van-e szukseguk idenymunkasra, hatha felvesznek kapalni, ha mar ugyis arra vagysz. Nekem aztan igazan nem esik nehezemre oromet szerezni ezzel. Utana talan nagyobb tisztelettel viseltetsz azok irant az emberek irant, akik arra tettek fel az eletuket es boldogulasukat, hogy a kenyes izlesu kozonseg kegyeit keresve latastol vakulasig dolgozzanak, a borert eljenek. Egyebirant az valahogy kimaradt a hozzaszolasaidbol, Te miket tartasz ihatonak, mindezek utan? De csak olyat szabad am felsorolni, amit meg is kostoltal!

egri Fehér 2007.01.27. 16:25:02

no, akkor, kedves Dinnyés:
ajánlom ezt a linket: alkoholista.blog.hu/2006/12/07/p21501#more21501
az ott leírtak szerint: "8 pont – nemzetközi klasszis"
Ez persze nem jelenti azt, hogy nemzetközi szinten kiemelkedő, hanem csak azt, hogy az MA-ra posztoló emberek úgy gondolják. Azonban én a legtöbbjük értékítéletében megbízom, mert tudom, hogy jól kóstolnak (ez nem benyalás akart lenni, azért nem vagytok tökéletesek :))).
Tehát ezt nem vonom vissza.

Másik dolog. Én ezt írtam: "én tudnék neked mutatni ebből min. 10-et, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő... (magyarul megkapná a 8-ast az MA-skálán)". Szerintem egyértelműen fogalmaztam a feltételes móddal... Igen, biztos vagyok benne, hogy a fent említett 22 birtok (elmúlt 1-2 évben piacra dobott) borai közül minimum 10 kapna 8-ast az MA-ra íróktól.
Az egy dolog, hogy az egri borok nem csak jó kritikát kapnak, sajnos sokan élnek vissza az Egri névvel, és az általam felsorolt termelőknek sem minden tétele tartozik a legjobban sikerültek közé. De azt állítani, hogy Egerben nincs jó bor, minimum a magyar borok ismeretének, de inkább az intelligencia hiányára vall.

egri Fehér 2007.01.27. 17:05:37

Nem fogok találni, mert nincs. Viszont ilyesmire nem is vállalkoztam!!! De - ahogy azt már írtam - össze tudok állítani egy listát (úgy 10-15 borról legalább), amelyiken az ott szereplő borok 80%-os valószínűséggel nyolcast kapnának a MA-tól...

A kényes ízlésű közönség kegyeinek kereséséről annyit, hogy tényleg nem ez a hosszútávon kifizetődő út, viszont ilyen borokat is kell készíteni, hiszen mindenhol nagy a család... meg kell élni vmiből, na... Mindazonnáltal az ilyen borok készítése nem feltétlenül az egriek sajátja.

Persze az a legjobb, ha egy borász el tudja fogadtatni a stílusát a fogyasztókkal.

shiraz 2007.01.27. 17:21:50

kedves dinnyés, várom a válaszod. vagdalkozás helyett érveket és állításokat halljunk.
üdv

Krisztina (törölt) 2007.01.27. 17:37:42

Az egyik uzletember ismerosomtol azt az aranyszabalyt tanultam meg: tisztaban kell lenni a pillanattal, amikortol mar nem erdemes tovabb vitatkozni. Ez a pillanat szamomra elerkezett. Egyebkent sem talaltam meg Dinnyesnel az ERVEKET, hiaba probalta Shiraz kicsikarni belole.

egri Fehér 2007.01.27. 18:53:36

"Miért szerepelne Eger a HJ könyvbe, ott iható bor nem nagyon készül."

"Az Egerben készített borok magaviseletével semmi gondom, az "jó" sőt példás, viszont minőségük messze elmarad a borvidék adta lehetőségektől"

Na most akkor hogy is van ez??

Bor Béla 2007.01.27. 19:52:23

Kedves Dinnyés !
Shiraznak igaza van. Menj el Szomolyára Kaló Imréhez (kell rá egy egész nap, másnap pedig (sokáig fogsz aludni Kaló után az biztos), következhet Ostoroson az Orsolya Pince, plussz javaslom még Gróf Buttlert. Biztos, hogy megváltozik a véleményed.
Ja, és nemzetközi klasszisok Egerből:
- Kaló Imre Leányka 2001
- Kaló IMre Merlot 2000
- St. Andrea Pinot gris 2005
- St. Andrea Kováaszó Chardonnay 2003
- St. Andrea Pinot noir 2003
- Gróf Buttler Kékfrankos selection 2003
- Gróf Buttler Pinot noir 2004
- Gróf Buttler Merlot 2004
- Orsolya Pince Ostorosi Olaszrizling 2004
- Orsolya Pince Ostorosi Leányka 2004
- Orsolya Pince Leányka 2005 (Ostoros, Tag-dűlő)
- Orsolya Pince Zweigelt 2005 (Ostoros, Kutyahegy-dűlő)
- Simon József Merlot 2003
- Thummerer Tekenőháti Merlot 1999, 2000

kifli 2007.01.27. 20:29:32

mit ugrotok dinnyés elvtársra ennyien? ő olyan igényes, hogy csodálom, hogy egyáltalán beszennyezi az ujjait a billentyűzeten ezen blogon történő hozzászólásokkal...

Szegediszomelijé 2007.01.27. 21:06:48

Dinnyésnek: Ellentmondok Bor Bélának! El ne menj Kalóhoz! Előtte az az ember nem állhat meg, aki nem becsüli meg a munkát, nincs semmi alázattal mások igyekezete, odaadása, teljesítménye iránt, viszont csak leszólni tudja azt. Meg nagy pofával ítélkezik arról, amit nem is ismer. Persze ebből te most úgy sem sokat értesz...
Krisztina, örülök, hogy olvashattalak! Jólesett a kompenzáció a súlyos intelligencia űr után. Béla, Béla! te meg kihagytál pár tételt Kalótól:-) Tudod, ha mán eccer "szigorúan nemzetközi mércével" mérünk...:-)

Metzger 2007.01.27. 22:38:36

Dinnyés,igyál sört.

Metzger 2007.01.27. 22:41:17

Meg előtte 3-4 unikumot.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.27. 22:52:38

Szerintem dinnyés csak provokál titeket. Több mint 24 óra alatt csak fikázni volt képes, egy iható bort nem tudott előszedni szigorúan nemzetközi mércéjéből. Persze, ő nem olyan igénytelen, mint szerencsétlen shiraz, de talán még az ő kifinomult ízlésének is megfelel valamilyen bor. Azonban lehet, hogy nem akarja elárulni az ilyen érdemteleneknek, mint mi vagyunk. Amúgy én is már erre gyanakszom: lehet, hogy a 2003-as dűlőszelektált Budweiser a kedvence. Az unikumot meg a sört egyébként jobb együtt inni, de egy korsóhoz elég két mukk.

Metzger 2007.01.28. 01:25:18

Budweiser a kedvencem,de ezt a 2003-as dűlőszelektáltat nem bírtam volna kinyomni magamból!
Hidd el Palack, a 4 uncsitól ily agyatlan a dinnye.
Krisztina,az a homokozólapát nagyon jó.Nem is kell Neked másik billentyűzet.
A Dinnyés meg tényleg megnyílhatna már,hogy hová szokta magának feldugni a nemzetközi mércéjét!

dalton1 2007.01.28. 15:31:00

Hát igazából most meg kellene igyak vagy 3-4 felest hogy dinnyés uramat jól le tudjam b****ni...
Egyszerűen lehengerlően igényes és szakértő vagy dinnyés...minden elismerésem. Volt már olyan hogy nem hánytad össze magad egy borkóstolás után? Nyílván eddig mind nagyon szar volt amit ittál...
Mindenkitől elnézést, nem szoktam ilyen egyértelműen fogalmazni, most nem tehettem mást.
Ja és én is várom a listát a "jó" borokról!!!

(Nekem is voltak annak idején fenntartásaim Egerrel kapcsolatban, teljesen mindegy hogy miért, de amiket te állítasz dinnyés az felháborító. A földön nincs is iható bor ugye?)

dalton1 2007.01.28. 15:33:44

Számtalanszor volt már kifogásom az itt kommentelők véleményével kapcsolatban amire vagy reagáltam vagy nem. Ez így egészséges. Vita érvekkel. Ekkora értelmetlen baromsággal viszont még nem találkoztam. Ez nekem valami hozzá nem értést sejtet...

Dinnyés, ez nem a LEGO honlapja...

dalton1 2007.01.28. 17:37:05

Ez meglepett és jólesett, tényleg elnézést ha néhol túl erős voltam. Dehát én meg az autókhoz nem értek ezért nem mondom hogy az Opel vagy a Peugeot szar, vagy bármelyik egyéb. Valójában a borokhoz sem értek annyira mint szeretnék, és itt nálam sokkal okosabbak is megszólalnak.
Valóban érdekelne milyen borokat tartassz jónak mert abból kiderülne hol van nálad a mérce, elképzelhető hogy egyszerűen csak túl magasan és ebből adódott a vita!

dalton1 2007.01.28. 21:22:25

Igaz ami igaz Magyarországon az olcsó kategória már nem bor...és azzal is egyet értek hogy nem lehet olyan különbség két bor között hogy az egyik 1000Ft a másik meg tízezer. És a drágább nem jobb tízszer. De ezeknél a drága boroknál valójában nem a bor kimagasló minőségét fizetjük meg hanem az elkészítésével járó rettenetesen sok munkát (válogatás, szelektálás, kézi szüret, érlelés, stb.).
Ahol e különleges munkák nélkül is lehet kimagasló bort készíteni ott lényegesen olcsóbb ez a kategória, persze ott sincs ingyen. Pl. Argentina, Chile, Dél-Afrika...

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.28. 21:30:54

Ez most már biztos: Dinnyés nem lehet más, mint politikus vagy valami olyannak a szövegírója. Kötekszik, leszól, beleköt, ellentmond, tagad, miközben kínosan ügyel arra, hogy csak általánosságokat, üres frázisokat állítson: "szigorúan nemzetközi mércével mérve" vagy "egyszerűen csak jók és megfelelnek az adott pillanat igényének." Lehet, hogy konkrét bort még nem is ivott, csak elvi szándéknyilatkozatot.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.28. 22:59:56

Benkő! Ne haragudj, de vasárnap este, ezt a szellemes hozzászólást olvasva, amit megeresztettél itt nekünk, én nem merek konkrét borokat említeni. A hatás már anélkül is látható a kereskedelmi tévésen kifinomultan humoros álbunkó stílusból. Amúgy meg Dinnyés biztos nem ilyen amatőrtől fog tanácsot kérni, mint én. Te pedig péntek este még őt támadtad, durvábban fogalmaztál, mint én: "Dinnyés szerintem még nem kóstolt 'bort'... Legfeljebb csak azt hitte, hogy amit kóstolt az bor..." Most meg pártját fogod? Te is leszoktál a hétvégén a konkrét borról?? :-)

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.28. 23:05:28

Kövessétek ezt a konkrét útmutatást, és nem hibázhattok:
www.billysbestbottles.com/howisee/wineByMood.html
Béke veletek!

boroscimke 2007.01.29. 12:40:13

"Miért szerepelne Eger a HJ könyvbe, ott iható bor nem nagyon készül"

"Nézd én valóban nem értek hozzá, csak most tanulom ezt az egészet, de igérem igyekezni fogok, hogy az eddigi véleményem megváltozzon" na akkor most mi van mr. dinnyés?

Kicsit többet kellene foglalkoznod a borokkal, többet vásárolni és kóstolni, nem pedig olyan embereket lefikázni, meg boraikat amiket nem is kóstoltál! Meg megnézhetnéd azt is hogy "külföldi mércével" hány nagyaranyat hoztunk el bordeaux-ból vagy brüsszelből, akár st. andrea vagy akár vincze béla!stb.

Krisztina (törölt) 2007.01.29. 18:10:25

Szerintem meltanyolni kell, ha valaki hajlando felulvizsgalni az allaspontjat es ezt a nyilvanossag elott is vallaja. En meltanyolom Dinnyes ezen hozzaallasat, orulok neki, remelem, ezek utan sokat/meg tobbet kostolgat egri bort es fog talalni a palettan olyanokat, amik tetszeni fognak neki is.

Metzger 2007.01.29. 18:44:04

Nem értem,hogy a Thummerert említő kommentemre miért érkezhetett e-mailben
válasz.

Metzger 2007.01.29. 21:57:22

Krisztina,bocs,kérdeztelek.Ha azóta nem jártál erre,megint bocs.Csak kiváncsi lennék...

zoli 2007.01.30. 01:37:39

"hány nagyaranyat hoztunk el bordeaux-ból vagy brüsszelből" - egyet eleddig: Konyári Sessio(régi nevén Ikon)

Metzger 2007.01.30. 06:15:14

Krisztina,válaszolnék.Segítenélkérlek.
süti beállítások módosítása