Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Savanyúság

De hát miért nincsen minálunk jó forralt bor?

2007.02.18. 21:22 - Albert gazda

Azt hallottam, csak ezút jön a tél, a hét vége felé, piha, úgyhogy gyorsan megzenésítem ezt a még december végén eszembe ötlött témát, amely a január–februári tavasz miatt elsikkadt menet közben. Karácsony és újév közt két napot bécseztem, mászkáltunk keresztül-kasul a városban, ettük az utcán a kolbászt, ittuk hozzá a forralt bort. Akárhol és akárhányszor tettük, a forralt bor mindig, mindenütt jó volt (a kolbász is, nyilván). Illatos és zamatos, egyszóval finom.

Nem sokkal korábban, december közepén Budapesten is széjjelnéztem ügyesen, jártam a Vörösmarty téri vásáron, például, meg egyebütt, és próbálkoztam szintén, de bár ne tettem volna. Savanyú szagú, büdös, émelyítő lőréket mertek a bögrémbe.

És akkor az jutott eszembe, hogy cui prodest, vagy cui bono, vagy valami ilyesmi. Hogy miért van az, hogy nálunk ezek a vendéglátó-ipari személyek – vagy kik – azt hiszik, a forralt bor akkor is jó, ha ocsmány  kannásból készítik. És azt miért, hogy a sok hülyének elég, ha forró és édes a lé. Nem elég. Ezt is el tudtuk kúrni, bizony, és a felívelésnek még nyoma sincs.

Néhány évvel ezelőtt a töki pompososokkal párban kitelepült a főváros említett centrális terére a Nyakas Pince, amely lédig irsai olivérjéből forralt. Az tökéletes volt. Nem vicc, nemcsak édességet és melegséget tartalmazott, hanem harsogott az ivóedényben a fajta, illatosságával, üde frissességével egyetemben. Felteszem, lehetne csinálni ilyet veresből is. Más kérdés, egy ideje a Nyakasék nem mennek vásározni, a forralt borozásom meg marad Bécsre.

Bár az is lehet, mégis vannak helyek itthon is, ahol érdemes lenne degusztálni, csak én vagyok kevésbé tájékozott, mint kéne. Tényleg, vannak?

Címkék: esszéjellegű nyakas forralt bor

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7937775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Euclio 2007.02.18. 22:57:00

A váci bormúzeumban is van ám forraltbor. Márc. 15. tér. Jurta az udvarban.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2007.02.18. 23:30:49

Pedig nem jártál ám messze! Volt jó forrlat a téren is, csak nem a bögrés helyeken kel keresni. Évek óta járunk a magyarországi LEO (Lion's) klubokkal a Wörösmarty téri karácsonyi vásárra adományt gyűjteni, forraltbor fejében. És mindig nagyon figyelünk arra, hogy miből készül, hiszen hasznunk nincs rajta, az áron nem kell spórólni Persze, megnézzük, mi, mennyi, mert ha nagyon drága az alapanyag, akkor az adomány lesz kevesebb, de eddig mindig sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Fajtát nem tudok mondani, mert a beszerzés nem az én asztalom, de aki kóstolta, jó eséllyel visszajött még egy kanyarra! Ezt idény a "bevétel" is bizonyította! (A Budapest Salvia LEO Klub a 2006-os karácsonyi vásáron gyűjtött adományokat a táti gyermekorvosi rendelő felújítására fordította.)

kanbatu 2007.02.19. 08:00:14

A probléma a magyar vendéglátás. Ennek lényeges eleme az a paradoxon is, hogy az anyagi érdekeknél sokkal fontosabb a vevő átkúrása és a silány alapanyagok használata. (T. a változó számű kivételnek.)

ékszíjas 2007.02.19. 08:32:36

az utcán kapható forraltbortól mindig megfájdul a hasam
vajon miért...?

Imi60 2007.02.19. 08:35:14

Ez van. A vendéglátósnak (jobban mondva: a minimálbéres alkalmazottnak) az az érdeke, hogy minél nagyobbat kaszáljon, tehát olcsón venni-drágán adni. Amíg vannak, akik megveszik.....

soobrosa · http://adatkelet.blog.hu/ 2007.02.19. 14:28:22

na ez fura, Bécsben melyik placcon volt jó a forralt?

eddig csak itthon ittam rendes forralt bort, mind Bécsben, mind Berlin pocsadék volt, ha nem kértél bele valami felest, ihatatlan is, sőt grog gyanánt kommersz rumot adtak forró vízzel

Türkménbasi 2007.02.19. 16:06:38

Mondhatnátok egy olyan helyet is pesten ahol jó fröccsöt lehet inni.

Metzger 2007.02.19. 16:20:41

Bocsánatot kéne kérnem a ma meglátogatott gyöngyösi borásztól,amennyiben ezzel a forraltbor üggyel rossz színben tüntettem volna fel.A borai megleptek,remélem sokra viszi még.Az viszont igaz,hogy jó forraltat is csak jó anyagból lehet csinálni.Otthon.
Ha valakit érdekelnek a borász paraméterei,írjon,biztos válaszolok.

Lápi Lidérc 2007.02.19. 16:46:22

Csak a Klasszikus "szarból várat" metódus. Pocsék alapanyagokból kizárólag pocsék végtarméket lehet előállítani.Már ha nem a selejt a gyártás célja

soobrosa · http://adatkelet.blog.hu/ 2007.02.21. 14:22:28

Türkmenbasi: jó fröccs a Tik-takban, Budán.

Cirfandlia 2007.02.22. 15:42:10

Szerintem sem jó bécsben a forraltbor; mert mindenki ua-t az egyenfiltert használja. Na igen hívhatjuk egy megbízható Mcforraltwine-nak ami persze korrekt alapanyagból van; de semmi extra. A Nyakas tényleg jó volt a téren kár hogy nincsenek ott.

Ramirez 2007.02.22. 18:43:02

Mint új "hang" csak nagyon halkan merem, mondani, hogy ha jó forraltat szeretne a bélrendszer, akkor irány: Villány-Pincesor. Kíváló villányiból és SIKLÓSIBÓL is. Az útszéli "gyere-ide-mert-finomat-adok-neked" szerintem már sajnos nagyon ritkán jó. És nem csak a bornál, a jó tejfölös lángost is lassan vadászni kell.
Csatlakozom Metzgerhez is: otthon is lehet igazi forraltat.

Metzger 2007.02.22. 20:11:50

Leírom a magap rceptjét,aztán mindenki döntse el,járhat-e minőség és üzlet kart karba öltve.
Készülök a télre,már úgy augusztusban,vagyis citromkarikákat száritok a napon.Elteszem üvegben.
Az alapanyag ,-nem kell cifrázni-egy jó lédig olaszrizling,biztos helyről 3-500 pénz.Ez nem horror.
Fűszerek:szegfűszeg,szegfűbors,csili paprika-nem tétel.
A lényeg:egész fahéj,vanilia rúd,kandiscukor.Na itt szúrná le magát a kocsmáros.
A TEJFÖLÖS LÁNGOS-t rendre eleszik előlem,lassan nem tudok elég korán kelni,hogy még időben érkezzek.Nem árulom el a helyet,csak lényeget:minden nap friss az olajat használnak.