Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Garamvári azt mondja, nem azt mondta

Az év bortermelője ezúton kér szíves elnézést

2007.03.03. 19:38 - Albert gazda

Elébb telefonon, majd levélben kereste meg az Alkoholistát a 2006. év bortermelője, aki nemrég hangulatos interjúban állított mindenfélét mindenféle emberekről. Stílus és tartalom nekünk sem nagyon jött be, nyájas olvasóinknak és hozzászólóinknak meg pláne nem. Úgy tűnik, Garamvári Vencel is szomorú lett a következmények láttán. Levelét teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Művelt Alkoholista!

Hallgattassék meg a másik fél is! – mondja az Ítész, hogy az adott eseményt igazságosan megítélhessék. A történet tehát az én olvasatomban így néz ki.

Meglátogatott a Hírextra újságírónője, akivel a borászat különböző területeit érintő kérdésekről beszélgettünk. Amit az eszmecsere során elmondtam, valószínűleg többféleképpen volt értelmezhető. Sajnos arra nem kaptam lehetőséget, hogy a megjelenés előtt a cikket elolvashassam, és az esetleg félreértett, vagy a szövegkörnyezet által rossz megvilágításba került részeket kijavíthassam. A magyarázkodást nem szeretem, a felelősséget másra hárítani nem kívánom, de a lényeget tekintve az alábbiakat fontosnak tartom.

A borászkodás rendkívüli alázatot igénylő tevékenység. A borász ki van szolgáltatva az időjárásnak, a természeti és gazdasági környezetnek és a fogyasztónak, tehát egész életében szolgál. Én ötven éve gyakorolom ezt az alázatot, ennyi ideje dolgozom borászként. Volt szerencsém minden lépcsőfokot kipróbálni, a szőlőkapálást, a hordómosást, a szüretet, de a tengerentúli borbemutatókat is. Voltam beosztott és vezető, állami nagyvállalat alkalmazottja és vállalkozó. Így tudom, hogy milyen nehéz minden lépés. Ezért senkire nem mondtam emberileg lekicsinylő, elmarasztaló és magamat bárki elébe helyező véleményt.

Az, hogy egy publicista milyen mértékben ragaszkodik az irodalmi nyelvezethez, vagy milyen teret enged írásaiban a köznapi megfogalmazásoknak, stílus kérdése, és csak korrekció esetén befolyásolható. Erre nem volt módom.

Ha valakinek a lelkében rend és harmónia van, az a munkáján is látható. A békétlenség is érzékelhető. A borászat és a borok szeretete ízlés kérdése. Van, aki a karcsú, elegáns, illatos borokat kedveli, van, aki a testesebbeket, tüzesebbeket, nehezebbeket. Van, aki mindkettőt. Mindenkinek joga van azt tartani a legjobbnak, amit szeret, még akkor is, ha a szakmai közvélemény értékelése eltérő.

Ha valaki elnyer egy címet, az nem azt jelenti, számomra legalábbis, hogy ő a tévedhetetlen, ő a legjobb, hanem azt, hogy a felelőssége a szakmai tisztaság, az igényesség és értékteremtés területén nagyobb és fokozottabb lesz. Sajnálom, hogy a szakmai szempontokra épített és nagy létszámú szakmai grémium által elbírált választás eredményével nem mindenki ért egyet. Azt meg főképpen sajnálom, hogy ez ilyen indulatokat keltett.

Ha az interjúban leírtakkal bármelyik borász társamat akaratlanul ugyan, de megbántottam – Légli Ottót, Frittman Jánost, Gere Attilát, Lőrincz Györgyöt –, akkor itt kérem szíves elnézésüket. Megbántani őket nem állt szándékomban, hiszen mindegyiküket nagyra tartom, és elismerem tevékenységüket.

A borászatok helyzetének megítélésében elengedhetetlen, hogy jól ismerjük azok körülményeit. Ilyen objektív adottság az egyes borvidékek nagysága, az ott jellemző klimatikus és talajviszonyok, de ilyen jellemző az egyes termelő cégek mérete is. Ezek a körülmények senkinek nem jelentenek sem dicséretet, sem elmarasztalást. Ez a körülmény egy adott időpontban – szimpátiától függetlenül – besorolja a gazdálkodót egy kategóriába. Az ilyen, a birtok méretére tett megállapítás nem lehet sértő.

A Balatonboglári borvidéken termelt szőlők és az azokból készített borok egyik képviselőjeként én nagyon örülök az elnyert elismerésnek. Minden erőmmel azon leszek, hogy az általam készített borokkal is segítsem a borvidék hírnevét öregbíteni. A jövőben is arra törekszem, hogy pincészetemből minél jobb minőségű termék kerüljön ki, legyen az bor vagy pezsgő. Ezt a levelet nem azért írtam, mert vitatkozni akarok, hanem azért, mert remélem, véleményem a saját leírásomból egyértelműbbé válik.

Borbaráti üdvözlettel: Garamvári Vencel

Címkék: lőrincz györgy gere attila légli frittmann garamvári év bortermelője

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6742428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hvuk 2007.03.03. 21:13:06

Vajon én értelmezem rosszul vagy tényleg nem mondja, hogy azokat a sértő kifejezéseket ő nem mondta?

Krisztina (törölt) 2007.03.04. 03:29:05

Nem tudom, hogy jol erted-e Hvuk de en is ugy ertem.

c3mhqq 2007.03.04. 09:44:44

Elképzelhetö hogy nem mondta.Ahogy én őt ismerem, nem tételezném róla, hogy az interjuban szereplő borászokról,így nyilatkozna.Ma, ebben a szenzációt hajhászó média világban, elképzelhetö hogy a riportot készitő, balhéból írta a cikket.Azt meg nem értem, hogy miért nem nézhete meg az interjú szővegét.

Kacor 2007.03.04. 09:45:34

gv (igen most már kicsivel írva)
épp a lényeget nem érti.
Nem "magyarázkodik"-csak most meg az újságíróba rúg bele.
Tény, hogy vállalata van.
Tény,hogy termékeket készít.
Tény,hogy nem kispályán játszik.
DE AKKOR MINEK KELLETT neki EZ A CÍM?
Hogy többet tudjon eladni.
Az a szomotú,hogy a cikkből és a reagálásából a sablonok(nem biztos hogy mai,lehet hogy 30-40 éves szövegek)jönnek csak át.Nyoma nincs a természet tiszteletének,a föld és a szőlő szeretetének.Nincs érzés benne.Nincs benne kötődés,se borvidékhez,se Magyarországhoz.
Lehetne még sorolni,de minek.
A SZÍV ami hiányzik.
Ember nélküli robot,szív nélküli termékek.
IPARI-iparos


c3mhqq 2007.03.04. 09:46:34

Bocs.Lemaradt az elöbb az aláírás.


Rózsalovag

Kacor 2007.03.04. 09:48:42

Szív nincs
Szeretet nincs
Alázat nincs
Jó érzés nincs
Rideg,számító,irigy,féltékeny,bántó.
A borok pezsgők most szegények mennyire szégyelhetik magukat.Ők nem tehetnek róla.
gv.
IPAROS

Jajjfagyi 2007.03.04. 10:16:31

Ne felejtsük el, ha nem mondta,vagy mondta, de nem készült felvétel, akkor perelhet, s igen szép összegért. Politikusaink példája alapján biztos így működik.

Szerintem meg, ha valaki valamit mond egy újságírónak - tehát nem magánbeszélgetésen -, akkor azt miért kéne korrektúráztatni?

Ja, ha jól vettem észre, akkor a "Lőrincz György ... fenekén van a tojáshéj", "Légli ... egysíkúbb borokat gyárt" mondatait nem cáfolta.

Tényleg, ki hallott ez elött Bárdos Béniről?

hegyaljai 2007.03.04. 10:42:55

Az, hogy az újságírók nem tesznek olyan esküt, mint az orvosok, hogy "csak nem ártani". Ezt nem tudom elfogadni, de legalább meg tudom érteni, hiszen a lapot el kell adni. De itt a poston hozzászólóknak nem kellene fokozni a bajt. Volt egy szerencsésnek nem éppen nevezhető nyilatkozat, egy "no name" helyen azt meg itten fújják fel jó nagyra.

Chab 2007.03.04. 11:51:27

Nem érdekel, miket mond ez a felfuvalkodott hólyag, én bojkottálom, és fogom is! Nem érdemelte meg a címét, szerintem csak a Borakadémia részéről egy nyalás - lehet, hogy támogatja? -, már ahogy ezt kis hazánkban szokás tenni a szponzorok felé. Azokat az embereket keményem megsértette és én felvetném akár azt is, hogy mi, borszerető-borkedvelő emberek indítsunk egy aláírásgyüjtést azért, hogy vonják vissza e megtisztelő címet ettől az embertől, akinek nagyon fejébe szállt a dicsőség!!! Szerintetek?

közöd? 2007.03.04. 12:23:42

Engem sem győzőtt meg teljesen a fenti szabadkozás: hogy lehet, hogy valaki személyisége egy interjúban ennyire szöges ellentéte legyen a valóságosnak? Még akkor is, ha nem ellenőrízhette le a interjú szövegét!
Vagy pedig a Hírextra újságírói lennének mániákus hírhamisítók és szóferdítők...?

Nem hittem, hogy GV alá fog ereszkedni a magas lóról és a csorbát kiköszörülendő vásárlóihoz szól, de hát a biznisz az biznisz.

Kacor 2007.03.04. 12:30:03

Hegyaljai!
"nem kellene fokozni a bajt"?Tehát Te is egyetértesz abban nagy a BAJ!
Szó sincs fokozásról.Nincs mit.
Talán csak arról,hogy az átlag borkedvelőket,mármint akik tudnak olvasni(és nem kell azon gondolkodniuk,hogy a sorok között van-e üzenet), felháborította egy elméletileg, Mao.-on és külföldön is jelentősnek számítható díj nyertesének nyilatkozata.
Senki nem az általa elvégzett munkát vonja kétségbe és senki nem vitatja azt hogy felépített egy saját birodalmat borban pezsgőben,kereskedelemben.
Ettől és más is élhetne boldogan, megelégedetten.
A cikbben nem erről volt szó és nem ezt gucsmolta senki.
A begyepesedett,évekkel ezelőtt megkeseredett kiürűlt lufi, ami kiverte a biztosítékot mindenkinél!
Találó volt eg kopasz volt "vezérünk" említése valakitől.
A meg,hogy közkedveltségnek örvendő egyéniségeket megsértett mindezt szította.
Minden eddigi díjazott boldogan képviselte a borvidékét,vitte itthon és külföldön is BÜSZKÉN! a Magyar borkészítő emberek hírét.
Ebből a cikből ez ellenkezője érződött.Úgy érzem nem csak én éreztem így.
gv nyilatkozata nem a borról szólt!
Másról-és ez nem tetszik.

Jó gondolkodást.

Brake 2007.03.04. 12:31:22

Volt szerencsém bórkóstoláson megismerkedni Garamvári úrral. Ott kissé más embernek ismertem meg, mint amilyennek itt a cikk alapján többen beállítják. Ő invitált minket a balatonboglári-balatonlellei borászok meglátogatására (Konyári, Légli, stb.)Az év borásza cím: a díj odaítéléséért talán a díjat kiosztókon kellene elverni a port. Én a magam részéről csak olyan borászt "bojkottálok", akinek a bora számomra a nem iható kategóriába tartozik.

Kacor 2007.03.04. 12:49:05

Talán tényleg abba kellene hagynunk.
A negatív reklám is reklám a marketingesek szerint.
A borokkat nincs bajom.Iszom ha akarom.
Ez egy szépségversenyre emlékeztet.Talán Ázsiában történt.A nyertesről kiderűlt,hogy nem nő, hanem férfi.Szépnek szép,csak nem az ami.
Nem akarok parasztosan fogalmazni.
De simogassa akinek ez kell.
Én elhalgatok.

Kérdőjel 2007.03.04. 15:22:14

Én azt furcsállom, hogy ha Garamvári szerint ő nem azt mondta, amit mondott, akkor miért "ezúton" kér elnézést, miért nem a Hírextrához megy rinyálni, hogy ő nem is ezt mondta. Vajon őket értesítette? Vagy ott nem mer felbukkani, mert esetleg van egy diktafon, amelyik megőrizte azt, amit ő valójában mondott?

Defter 2007.03.04. 19:24:54

Elég furcsának tűnik, hogy nem ő kuncsorgott a cikkért (miért is kellett volna az év borászának ilyet tennie), hanem megkeresték, mégsem tudta azt mondani, hogy a megjelenés feltétele a cikk elolvasása és jóváhagyása. Ami egy teljesen természetes elvárás lehetett volna részéről. Ráadásul lehet, hogy az újságíró félreértett valamit abból, amit GV mondott, de hogy egy egész bekezdést (egy kérdésre adott választ teljes egészében) másképpen értelmezzen és írjon le, az eléggé elképzelhetetlen. Egyébként tényleg nem azt írta, hogy "én ilyet nem mondtam". Ahogy azt sem, hogy az újságíró találta ki. Csak azt, hogy nem fog magyarázkodni. Meg azt, hogy nem tett emberileg lekicsinylő megjegyzést a borászokra. Szakmailag lekicsinylőt ettől még tett. Szóval ez a levél is ezer sebből vérzik, nem védte meg az íróját, még csak ki sem mosta abból, amibe a Sínai hegyről fejest ugrott.

Fekete Leányka 2007.03.04. 19:27:01

Talán nem is g.v. a hibás. Tényleg a BORAKADÉMIÁN kellene számon kérni a döntésüket. Nem kell olyan ember vállára tenni közös értékeink képviseletének terhét, aki ezeket nem osztja, ráadásul nem érti, hogy ez nem győzelem, hanem tisztesség.
Sokkal jobb benyomást nem tett rám a díjátadáson sem. Egy percre sem méltatta a másik négy borászt, nem foglalkozott a kezébe került lehetőségnek az egész borásztársadalomra, borvidékre vonatkozó hasznával. Kizárólag magát és személyes sikerét ünnepelte és ünnepeltette.
Egyébként az öt borász borait párhuzamosan lehetett kóstolni.
Az értékek az asztalon voltak.

Bántani tovább nem akarom, dícsérni pedig nem tudom, hát befejezem.

Zetek 2007.03.04. 21:26:22

Garamvári és az alázat. Ez még viccnek is gyenge. Az irománya nem egyéb, mint szánalmas magyarázkodás. Ennyit ér emberként és borászként. Ennyi.

egri Fehér 2007.03.04. 23:48:29

A felvásárlásról annyit, hogy lehet rosszul és jól is csinálni. Pl. LGy egyik csúcsbora felvásárolt szőlőből készül. Más kérdés, hogy egy közel hétszámjegyű összeget fizet hektáronként a termésért, mennyiségtől függetlenül... Miközben pl. Garamvári saját 70 hektárának művelési ktgei nagyjából 600 ezret tehetnek ki hektáronként... És akkor a hozamokról még nem is beszéltünk...!
Nos, akkor most melyik szőlőre is áldoznak több energiát??

Benikuty 2007.03.05. 06:45:11

GV uram elérte a célját.
Az első hullám levonulása után újat korbácsolt.Jó kis ingyen reklám.
Ha normálisakat szólna,ki a kutya törődne vele?

Cirfandlia 2007.03.05. 13:24:13

Az újságírónőt is meg kellene kérdezni most már...

Krisztina (törölt) 2007.03.05. 16:48:48

Most meg szeretnek kerni mindenkit,tegyunk pontot ennek a vegere. Mindenki minositette magat ebben a tortenetben, ehhez nincs mit tobbet hozzafuzni. Be kell lassuk, Garmvari a maga modjan bocsnatot kert, hogy ez a mod van, akinek tetszik, van, akinek nem, ez mar legyen az adott ember baja. A hitelesseg pedig sem emberileg sem szakmailag nem ezen a ponton fog eldolni.

Ferraiolo 2007.03.06. 00:28:13

És akkor itt álljon a közhely:
"Jó bornak nem kell cégér".
Minden IGÉNYES borfogyasztó el tudja dönteni, hogy milyen bort tesz az asztalára és ebben őt a Borakadémia döntése valószínűleg kis mértékben fogja befolyásolni.

Benikuty 2007.03.06. 05:35:22

Nem kéne már ezt a szart taposni!
süti beállítások módosítása