Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az alkoholista is ember

Gyorsjelentés az Etyeki Pincefesztiválról

2007.05.21. 11:58 - Albert gazda

Az Etyeki Pincefesztivál azért jó, mert a falu elég nagy, hogy elférjenek benne az emberek. Legalábbis akkor, ha a kora délutáni órákat és az újhegyi pincesort választjuk okosan. Azt mondják, esténként a sűrűjében már sűrűn voltak, én azonban addigra leléptem, mint a pinty. Ezúttal nem jegyzeteltem, iszogattam inkább, aminek lett is következménye. Még szerencse, hogy van, amire emlékszem. Benyomások jönnek.

Etyekre bejutni így sem volt könnyű, vasárnap már délben hosszan állt a sor a falul előtti parkolóig, araszoltunk vagy fél órát, talán kevesebbet. Ennyit nyilván ki lehet bírni, még ha nem is mindenkinek.

Eleinte kallódtam kicsit a központban, majd úgy döntöttem, caplatok legfelülre, kezdek Rókusfalvy Kreatív Pállal, a többit meglátjuk. Csakhogy menet közben a Halmi Pincénél beleakadtam Jásdi Istvánba. Aki egyrészt vidáman mesélte, milyen jól fogy az utóbbi időben a berúgóbor – az Alkesz hatalom –, másrészt arra biztatott, kóstoljam meg Halmiék chardonnay-ját. Megtettem, nem bántam meg. Negyed hektáros, szimpatikus, kicsiny termelő, szép pincével és egy 1858-as préssel, amely nem múzeumi darab; azzal dolgozzák fel a szőlőt szüretkor. 2006-os chardonnay-juk korrekt, tiszta ízű, jó testű versenyző, tetszett.

Jásdiék 2005-ös csopakija – a 0,75-ös verzió – ízletes, zamatos darab. A chardonnay–pinot blanc is játékos és szórakoztató: a termelő ezt a házasítást találta ki a pinot blanc helyett, mondván, utóbbit képtelenség eladni. A 2004-es szelekciók most lehetnek a legjobb formájukban: bejött a Siralomvágó olaszrizling, még inkább a nagykúti chardonnay. Előkerült a sutból két 2006-os, amelyek minősége és milyensége alapján úgy rémlik, a csopaki pincének sikerült átlépnie árnyékát és megnyernie a fával folytatott sokéves háborúját. A Siralomvágó olasz és a szürkebarát egyaránt sűrű, testes, koncentrált és rétegzett, és illatosak is, annak ellenére, hogy két héttel a palackozás után, nyúzott állapotban férhettem hozzájuk. Jásdi azt mondta, kísérleteztek ilyen, olyan és amolyan hordókkal, ám csak a francia fával értek révbe. Ezek a borok egy évig még nem kerülnek a polcokra, érdemes várni rájuk.

Mentem tovább, találkoztam Demeter Zoltánnal. Előbb gratuláltam, utóbb megkóstoltam a 2006-os Lapis száraz furmintot. Izmos és komplex, a legtöbb, ami mai tudásunk szerint a fajtából szárazon kihozható. Hallatlanul elegáns a 2004-es Főbor, izgalmasan hömpölygős a 2002-es, elsöprően összetett a 2003-as 6 puttonyos.

Rókusfalvy 2006-os sauvignon blanc-ja is kitűnő, túl a füvön és a szénán, déligyümölcsös árnyalatokkal. Nála vendégeskedett a Bott–Bodó Pince, elhozták a 2005-ös Exczellencziás válogatást – remélem, jól írtam a nevét –, nagyszabású, erős, intelligens bor. Nem kevésbé ilyen a 2006-os Csontos furmint, és erőteljessége ellenére több, mint kedves az azonos évjáratú Teleki. Mostani állapotában utóbbi tűnt a legkészebbnek, igaz, 12 grammnyi cukor is bejátszik karakterébe.

Helyben voltak Tiffán Ede és Zsolték is, a rozé korrekt, a 2004-es kétcabernet-s cuvée nemkülönben, s meggyőzettem, a vörösileg nem túl színvonalas 2004-es évjáratban is volt értelme Cuvée Carissimae-t palackozni. Igaz, a Kopárról szelektált CC, ha jól tudom, minden évben van, a Grande Sélection az, amivel csak kivételes esztendőkben jönnek elő.

Aztán Bott Judit elvitt a felvidéki Bott Frigyeshez, azt hittem róluk, rokonok, de nem is. Készülődés közben még úgy terveztem, sok határon túlit keresek fel, ebből végül csak a Révkomáromhoz közel munkálkodó Botték maradtak, kellemes királyleánykájukkal, finom rizlingjükkel, kedves traminijükkel és osztályon felüli módon érdekes rozéjukkal. Utóbbitól annyira fellelkesültem, hogy tüstént venni szerettem volna belőle, nem adtak, azzal, hogy fogy a készlet elfele.

Ennyi elég is volt, indultam, ám utoljára még összefutottam Légli Ottóval, de hogy ő mivel kínált meg, már nincs meg pontosan. Hogy jólestek a borai módfelett, az biztos. Hiába, az alkoholista is ember.

Címkék: helyszíni szemle jásdi etyek demeter zoltán légli tiffán ede rókusfalvy pincefesztivál halmi bott bodó bott frigyes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1184576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kusuma 2007.05.21. 13:22:28

Exczellencziás, két cz-vel. :-) Már ha jól emlékszem...

csite 2007.05.21. 13:55:55

Ami nekem tetszett, és elsőre beugrik:
Karner Nagyapám bora 2006: szép gyümölcsök, jó egyensúly, tömörség (siller létére)
St.Andrea Napbor 2006: a legjobb ilyennevű talán eddig, élettel teli, gazdag, jól iható
Laposa 06-os mintái pazarok, hihetetlenül ásványosak, van ami mögött a gyümölcs csak kikandikál, de a SM már most izgalmasan elegyíti a fajtát, a terroirral
Dorogi Kövérszőlő 2004: alapmű a töppedszőlős műfajban, mint egy csiszolt swarowski üveggömb, olyan a szerkezete
Homonna Édes Hármas: standard versenyző, remek köntösben
Gál Lajos Bianka 06?: illatos, zamatos bor
Gál Lajos Olaszrizling 06: gyümölcsös, finom fanyarság, szép sav, remek!
Tokaj Nobilis Kövérszőlő 05?: izgalmas, tropikális illat, pici zavartsággal
Tokaj Nobilis Kövérszőlő 05 szelektált: még csiszoltabb, tömörebb, körtés, barackos, és sima
Ráspi Kékfrankos 05: pazar bor, tele élettel, csillámpalával
Ráspi Leányka: Kerek, formás, jó szerkezetű
Villa Tolnay RR 05: gömbölyű savak, trópusi gyümölcsök, szép szerkezet
Villa Tolnay OR 05: ásványos, szép bor
Demeter Lapis 06: a 2000 Úrágya utáni nagy mérföldkő
Bussay Pinot Noir 06?: meggyes, meggymagos, sűrű szövésű, izgalmas bor
Tiffán Carissimae 04: gyümölcsös, tömör bor, fiatal tanninnal, leheletnyi avarral

Albert gazda 2007.05.21. 14:10:43

Kusuma, köszönöm, javítottam.

csite 2007.05.21. 15:23:18

a Nobilis kövérszőlői 06-osak

Joyride06 2007.05.22. 05:26:36

Csak kötözködésből jelzem, azért érdemes lett volna több szót fecsérelni a helyi borászokra. Pl. Tátrai Pincészet 06-os Rozéja és Zenitje megérne egy-két bővített mondatot... bőven... szerintem... huk.

vadiuj1 2007.05.22. 07:54:51

A Szent Istvan Korona 2006-os Irsai Oliverjet kostoltatok? Szerintem a bestbuy kategoriaban eleg jo, szerintem 600 alatt van palackja es ahhoz kepest nagyon jo.
süti beállítások módosítása