Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Allah és a bor

Les Vignerons de Carthage Clipea Chardonnay 2006

2007.10.14. 20:04 - Albert gazda

Azt olvastam a Johnson–Robinsonban, hogy a francia gyarmatbirodalom felbomlása előtt az észak-afrikai országok adták a világ teljes bortermelésének kétharmadát. Hihetetlen adat. Ennek persze apránként befellegzett az elmúlt évtizedekben, lévén, hogy a mindenkori hatalmak nemigen preferálták a hazai fogyasztást. Igaz, Algériában állítólag még mindig 400 ezer hektáron kornyadozik a szőlő, Marokkóban és Tunéziában pedig sorra ütik fel a fejüket a nemzetközi tulajdonú borászatok, amelyek hajthatatlanul próbálkoznak a piac visszahódításával. A Les Vignerons de Carthage egy ezek közül.

Tunéziában a kormány is forszírozza a külföldi tőke beáramlását, alakultak svájci, francia, osztrák és olasz tulajdonú cégek. A Les Vignerons de Carthage-ot 58 évvel ezelőtt hozták létre, és húsz éve döntöttek úgy, hogy tőkétől pincéig újraszervezik ténykedésüket. A vállalkozás pillanatnyilag a legnagyobbak egyike Észak-Afrikában, honlapján azt állítja, 10 ezer hektár felett diszponál, és 20 millió palackos a termelése. És írják azt is, hogy a technológiai megújulás után az általános fogyasztói igényeknek perfekt mód megfelelő minőséggel és stílussal térhettek vissza a nemzetközi piacra. Modernség és mediterrán jelleg, ilyesmi. Megjegyzem még: ebben az országban ügyesen működik az AOC rendszer is, ahogyan nálunk mondjuk még nem.

Mint Tunéziában általában, úgy a Les Vignerons de Carthage számos borvidéken elterülő területein is olyan kékszőlők díszlenek többek között, mint a merlot, a syrah, a cabernet sauvignon, a carignan, a grenache noir és az alicante bouchet, és olyan fehérek, mint a chardonnay és az ugni blanc. A 120 hektáros Domaine Clipea Mornagban, ebben a Földközi-tengerhez közeli borrégióban található, az ottani ültetvényeken kimagaslik a chardonnay aránya.

A Domaine Clipea Chardonnay 2006-ot NAK kolléga – aki arról híres, hogy ő fotózta malatinszkys helyszíni szemlénket, sőt Index anyánk számos problémacentrikus borriportjának is részese volt – szerezte be a tuniszi repülőtér vámmentes boltjában, hozzávetőleg tíz euróért. Tehát talán azért is érdemes írni róla, mert kvázi könnyen elérhető, hiszen mindenkinek van ismerőse-barátja, aki az ottani rezervátumokba megy turistáskodni szervezetten.

Érdekes, hogy a már említett honlapon Vinalies-ezüstéremmel támasztják alá a bor ismertetését, ám arról, hogy mely évjárat érte el az eredményt, szó nem esik. A mi palackunkon mindenesetre nem láttunk plecsnit. Meg lehet tudni ugyanakkor azt is, hogy hektáronként negyvenöt hektós terhelés mellett szüretelték hozzá a szőlőt. Minősítése AOC Mornag.

Műanyag dugó, világos, tükrös aranyszín. Első illata alapján fene se mondaná meg, járt-e fahordóban, vagy sem. Inkább nem, bár csipetnyi vanília mintha mégis színezné. Nem mondhatni, hogy kapásból áradnak az aromák, de friss és kulturált, körtével, virágossággal. Bakszag nincs, mineralitás sincs. Ízben nagyobb, mint illata alapján sejthettük. Több, mint közepes test, krémesség. Harapható és kiegyensúlyozott, gyümölcsös és – itt már – ásványos, édesérzet is bejátszik a közepén, de van tartása, és a savai sem bágyadtak egyáltalán. A búcsúját megbillenti picit némi karamelles bizonytalanság. Ezzel együtt jó inni, fogyott elfele gyorsan, tettem érte. Az 5 pontot simán megérdemelte.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos chardonnay tunézia les vignerons de carthage domaine clipea

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51193358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freesleep 2007.10.14. 21:04:45

miért nem írtok olyan borokról, amiket egy átlagember kíváncsiságból is megvesz a boltban?
milyen relevanciája van egy tunéziában kapható 10 eurós bor értékelésének mondjuk a kaiser'sben kapható 500-1500 közt árazott borokkal szemben?
mindig akkora csalódás ez a blog, magyar viszonylatban ugyanarról a 20 pincészetről lehet itt olvani, pedig ezek közt inkább zemlyes ízlésbeli mint komoly minőségi különbségek lehetnek.
meg egyáltalán, mekkora kaland van egy 2e ft körüli bor megkóstolásában? én mint átlagos v átlag alatti borfogyasztó 1000-1500 alatt kísérletezek ismeretlen borokkal max, sőt, gyakran ebben a kategóriában vágyom elfogadható minőségre, és ekkor max veszek egy telekit, pedig jó lenne, ha tudnám,mi van még iható

Albert gazda 2007.10.14. 21:21:17

Kedves Freesleep, ha a borok a hiperből tagre kattintasz, találsz harminc-egynéhány írást az általad említett termékekről. Persze szinte biztos, hogy ez kevés, és sokkal több sokkal jobb lenne. Igyekszünk igyekezni, de nem mindig sikerül, sajnos.

KritiQs · http://kultur.blog.hu 2007.10.14. 21:54:12

freesleep, igazad van.:-)Én sem írogatnél broadway musicalekről, mert bár közülük sokat itthon is játszanak, az itthoni változat a lényeg,nem az ottani. Bár ha jobban belegondolok, egy "mondjukúgyhogyazátlagembernekelérhetetlen" borról ismereteket szerezni-annak akit érdekel pláne-nem bűn, és erről írni annyit tesz, hogy élünk az internet, a blogolás stb egyik nagy előnyével: közelebb hozzuk tunéziát!

KritiQs · http://kultur.blog.hu 2007.10.14. 21:57:02

Bár az is tény,hogy a neten sokkal többet olvashat az ember "unikumnak" számító dolgokról, mint a hétköznapiakról.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.15. 06:44:53

Európai viszonylatban azért nem beszerezhetetlenek a tunézai borok. Én Finnországban ittam ezeket a borokat:
alko.fi/tuotteet/fi/005331
alko.fi/tuotteet/fi/447277
alko.fi/tuotteet/fi/438957

Ár/érték arányban szinte verhetetlenek.

Szóval én örülök annak, hogy az alkeszék kitekintenek a pipacsvirágos széphazánk határain túlra. Manapság egyre többen utaznak és jó tudni, hogy egy egy reptéri takszfríből vagy egy tunéziai nyaralás során mit érdemes beszerezni.

Shyr Kahn 2007.10.15. 11:08:15

Közhely, de igaz: Ízlések és pofonok! Én például az ilyen "különlegességekről" szeretek inkább olvasni és inkább 2000 HUF fölötti tételeket veszek. Igyekszem havonta egy "nagy" bort inni (ami nálam a 30-40 EURO áron kapható borokat jelenti), de a többi tételem általában 700-5000 HUF körül mozog. Ez van. Szeretnék tanulni, és ahhoz hogy tanuljak ugyanúgy szükség van tunéziai, olasz bor kóstolására, mint franciáéra, vagy magyaréra. Sőt 600 HUF-os Argentinian Malbec-re (selected by Tesco :)) is. Szerintem aki komolyan akar foglalkozni a borokkal, annak nagyszerű kitekintő pl. ez a cikk is, szóval csak így tovább...

Szegediszomelijé 2007.10.15. 20:37:14

Számomra nagyon érdekes és hasznos a cikk. Én is alapvetően magyar bor ivó vagyok, de nem árt, ha kilátunk a kis burokból. Nekem legalábbis gőzöm sem volt róla, hogy pár arabus ország több szőlőt -sőt, esetleg több bort termel, mint mi (lám, műveletlen alkoholista...). És az mindenképp jó, ha el tudjuk helyezni magunkat a világban.

kádkongató 2007.10.15. 23:56:31

Majd' mindenkinek osztom a véleményét azzal a hozzáfűzni valóval, hogy tényleg nem volna rossz ha több "hiperes" tételt kóstolnátok alkeszok,ha beleférne a kapacitásotokba. És volt ám Villányban borfesztivál a múlt héten, és meg sem említettétek. Mérnem jöttök Dél-Pannoniába? Bár eget rengető tételeket nem igazán sikerült kóstolnom..hacsak árban nem.Úgy nem egyet.
süti beállítások módosítása