Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

No sulphur, no cry

Nincs többé kén, csak a csodás bor

2007.10.15. 14:39 - alföldi merlot

A sajtófigyelő alkesz csak kapkodja a fejét. Minden második napra jut egy borközeli szenzáció, egy kopernikuszi piruett. A legújabb forradalmi találmány sokunk fejfájására lehetne ír, egy ausztrál borász ugyanis kéntelenítő dugaszt szabadalmaztatott. James Pennington (Rivendell Wines) korszakos találmánya a PEWA névre hallgat (Preservative Elimination in Wine At consumption, hozzávetőleges fordításban: TAMEBOFO, azaz TArtósítószer MEgszüntető a BOrban FOgyasztás előtt). A kupakot a felnyitott palack szájába nyomjuk, mire az egy hidrogénperoxid-kapszulát pottyant a borba, az egészet jól fölrázzuk, és volt szulfit, nincs szulfit. Enyhe Móricka-szaga van a dolognak, de bízzunk benne, hogy a kiváló James nem hiába fejlesztgette hat éven át az eredeti ötletet. Csak nehogy a hidrogénperoxid kiszőkítse a bort!

Címkék: ausztrál találmány kéndioxid szulfit

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr90194477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.10.15. 14:44:23

Ez olyan mint valami vicc...fogyasztás előtt felrázandó...

Vajon a kén ártalmasabb mint a hidrogénperoxid?

egri Fehér 2007.10.15. 15:26:32

A H2O2 egy bazi erős oxidálószer.
Kérdés: vajon adnak a cucc mellé minilabort is, hogy meg lehessen mérni a szabad ként, vagy mindenki találomra kell, hogy eldöntse, mennyit rak bele a borba? Vagy ez egy intelligens kapszula, és leméri, mennyi H2O2 kell, a maradék pedig a kapszulában marad, hermetikusan elzárva?
Áááááááááááá

muskotály küvé 2007.10.15. 15:44:42

Parádi gyógyvízre is jó lesz?

Borboszi 2007.10.15. 19:05:05

... imádom, amikor ezekről a találmányokról írtok... :-)

hihetetlen, hogy embereknek mire van idejük és energiájuk :-)...

lassan-lassan nekem is ki kellene találnom valami elég agyamentet, hátha tényleg ebben van a biznic ;-)... mondjuk én nem szeretnék borokat felrázogatni kidugózás után (meg előtt sem)... és még kevésbé magát a ként egy nálálál rettenetesebb anyaggal kiszedni belőle... ellebeeeeeeen, akkor én feltalálom, hogy a hidrogénperoxidot mivel lehet eltüntetni, és aztán azt mivel, és így tovább... a löttyöt meg ami lesz a végén, nem akarom megkóstolni... :-)... esetleg még pillanatnyilag gondolkozok a 'túlzott barrique' íz megsemmisítő vegyületen is... ha esetlen néhányan nem kedvelik az ilyen ízeket a borban... most fejezem be... :-)

franki 2007.10.15. 21:15:01

Olvastam, hogy kén hiányában tormával tartósítottak bort az Alföldön. Hallott már valaki erről?

Kusuma 2007.10.15. 21:43:53

Én inkább a Bussay-módszert ajánlom, ha kénes a bor: tenyérrel lefogni a pohár száját, jól megrázni, majd egy fújással kilibbenteni a kenet.

kádkongató 2007.10.15. 23:42:22

Nemhiába Bussay az Bussay. Ez middjárt jobban teccik. Kérdés hogy tényleg hatásos-e.De én bízom a csörnyeföldi házidokiban.Mert Ő az egyik legnagyobb.
Ritkán írnak/tok itt róla. Tegyétek gyakrabban.

muskotály küvé 2007.10.16. 08:53:32

A tormáról én azt hallottam, hogy a hordóba lógatva azt próbálták fertőtleníteni vele. Szakemberek nem ajánlják (legfeljebb háborús körülmények között).

zoli 2007.10.16. 15:56:16

Elég tudománytalannak tűnik, ráadásul nem egy spanyolviasz: a túlkénezett bort aszkorbinsavval is szokták közönbösíteni, de óvatosan kell kimérni a mg-okat, mert könnyen eloxidálhatja a bort.

Tomaj 2007.10.17. 15:27:47

az aszkorbinsav nem oxidál el semmit, az pont antioxidáns és a kén mellett az oxidáció elleni védelemre alkalmazzák.Eloxidálni a H2O2 tudja a bort, mint pl a haj hidrogénezésnél is ezt alkalmazzák!!!

grandaw 2007.10.18. 10:03:51

ha véletlenül túl sok h2o2 kerülne bele, akkor kell egy kis kén, ami leköti.

dalton1 2007.10.18. 12:37:15

...aztán akár bele is szarhatunk a borba...ártani nem árthat...