Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Crna mačka, beli mačor

3 ország, 4 pincészet, autochtónia, kabernizmus

2007.11.09. 05:49 - Albert gazda

Kelet-európai kalandozásaink folytatódnak. Ezúttal a Balkánon kötöttünk ki, kedvenc kiskereskedőink egyikének köszönhetően, aki belgrádi kirándulása során találomra leemelt négy palack bort egy hiperpolcról. A véletlenszerűség miatt ezekből semmilyen következtetést nem szabad levonni Montenegró, Szerbia és Macedónia borművészetéről – de annyit talán helyénvaló megjegyezni, hogy már-már rosszabbul jártunk, mint amikor ukrán borok közé keveredtünk. A címnek amúgy semmi köze semmihez – a Balkánt mint olyat leszámítva –, de jól hangzik.

Plantaze Crnogorski Krstac 2006

Crna Gora legnagyobb pincészetét aligha kell bemutatni, hiszen egyszer már bemutattuk. Fehérborukkal is találkoztam már, régen, még az Alkesz előtti időkben, de az chardonnay volt. A krstac viszont autochton, és annyira nem hallottam még róla, hogy azt sem tudtam, fehér-e, vagy vörös. Szép halvány aranyszín, egyszerre friss és mélyen gyümölcsös illat, érett almával és körtével, plusz valami ánizzsal, tisztára ouzo. Teste tisztes, savai szépek és finomak, kellemes a korty. Jó ízű, jól iható, nem éppen bonyolult bor, legyen erős 4 pont, és talán szűkmarkú voltam. Ezer forintba sem kerül odaát.

Vinarija Ivanovic Prokupac 2005

Érdekes felirat a címkén: Terroirs des Balkans. Származási hely: Szerbia, borvidék: Zupa, település: Aleksandrovac. Piros szín, fűszeres-málnás illatok, mintha kadarka és pinot noir házasítása lenne. Holott prokupac, amelyből állítólag egyre többet telepítenek, mert úgy tudják, hogy csavaros-fineszes borokat ad. Ez a versenyző ellenben soha nem játssza be magát a válogatottba. Ugyanis csak orrban jó. Ízben túlontúl karcsú, amitől még könnyed eleganciát is mutathatna, ha a savai nem borítanák fel alaposan. Savanyú a vége, és ez fáj. 3 pont.

Tikves Alexandria Cabernet Sauvignon 2005

Újabb országváltás. Szétnéztem az interneten ügyesen, és megállapítottam, hogy a Tikves az lehet Macedóniában, mint a Plantaze Montenegróban. Rengeteg hektár, 35 millió liter évente, huszonnégy fajta bor. Az Alexandria cabernet alulról a második kategóriában díszeleg, bizonyára vannak nála sokkal különbek is, amire a borászat honlapján található dűlőfotók is következtetni engednek. Kell is, hogy legyenek. Mélyebb vörös, kis barnás stichhel, zárt illat kabernés fűszerrel és bizonytalan gyümölcsösséggel. Szájban aztán keser és fanyar, sehol semmi tartás, semmi tisztaság. Érdektelen, bosszantó bor. 2 pont.

Radovanovic Cabernet Sauvignon 2005

Vissza Szerbiába, Smederevo és környéke a szakirodalom szerint holmi tüzes fehérekről híres, a cabernet azonban arrafelé is vörös. Ezt a pincészetet érthető okokból – a neve miatt – nem hagyhatta ki emberünk. Ennek az illatában már találtunk némi gyümölcsös-meggyes mélységet. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha ízben is élvezhető lenne, de végül mégsem. Igaz, legalább a tannin és a sav nem bánt, de ez önmagában kevés az üdvösséghez. 3 pont, és nincs tovább.

Címkék: 2006 2005 kóstolás vörös fehér négypontos kétpontos hárompontos plantaze cabernet sauvignon szerbia tikves ivanovic radovanovic macedónia montenergó krstac prokupac

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73220350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2007.11.09. 09:56:27

Ha egyszer Horvátország felé járnál, engem nagyon érdekelnének a kutjevoi borok... Maga a hely Villány alatt van kb. 2 dombsággal lejjebb, és állítólag nagyon jó vörösök teremnek.

kefekötő-gödény 2007.11.09. 10:37:25

Ne hajítsd messzire a kalapács nyelét, mert nem biztos, hogy helyesen jársz el. A munkám kapcsán rendszeresen járom dél Szerbiát (jócskán lefelé Belgrádtól meg még Kriseváctól is. Remek borokat szoktam inni (vöröset), de természetesen kell hozzá egy helyi expert vagy alkesz, mert kurva tudatlanul nyúlkálhatsz a pultokon egyébként. Mit gondolsz, ha nálunk beesik valaki a Penny-be mondjuk és találomra levesz néhány üveg bort, az fasza lesz ? Demondhatnák Tesco-t, vagy Cora-t, Spar-t is.Szóval van ott iható jócskán,csak meg kell találni. Egyébként bizonyára tudjátok, mert aki idekattint az azért többet tud a borról az átlagnál, hogy a történelmi magyarországnak a Szerémség volt nagyon sokáig a legismertebb, leghíresebb vidéke. Akkor még Tokaj, Villány, Eger még a fasorban sem volt.

Albert gazda 2007.11.09. 10:41:34

"A véletlenszerűség miatt ezekből semmilyen következtetést nem szabad levonni Montenegró, Szerbia és Macedónia borművészetéről."

bizonytalan  2007.11.09. 10:44:43

bocsi az off-ért, de ezt most hallottam először a Petőfin:

borhirek.blog.hu/2007/10/06/kiraly_zene_belga_boros

hát nem tudom :)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.11.09. 21:23:13

muskotály küvé: Kutjevo elsősorban a fehérekről híres - graševina (olaszrizling), sauvignon blac, zelenac (zöldszilváni), tramini, chardonnay, de persze készülnek veresek is, pinot noir, syrah, kékfrankos, újabban cabernet sauvignon, merlot... Ajánlott borászok: Enjingi, Krauthaker, Kutjevo DD (tőlük elsősorban a De Gotho-sorozat)...
a cikkhez: Amúgy meg másfél éve kóstoltam utoljára Radovanovicot, 3-4 pont voltak a borok, de most vettem egy CS-t és egy Chardonnayt, majd beszámolok :))
A szerbek közül elsősorban a Vinarija Aleksandrovićot tudom ajánlani, kiváló a Trijumf fantázianevű sauvignon blanc 85%-pinot blanc és rizling 15% cuvée, és ugyanennek a barrikolt verziója!
De vannak még mások is, jobbak a kóstoltaknál. Mondjuk a többség 2-5 pontos kategória volt a tavalyi belgrádi borfesztiválon is... De azért a néhány kivételért megérte :))

dalton1 2007.11.09. 22:30:46

A Plantaze borok igen jók bár a Pro Corde Vranac a leghíresebb én majdnem minden borukat kóstoltam Pristinában és árban ott kb. a fele az itthoninak (már amit lehet kapni).
A Krstac-ot kb. én is így értékelném talán fél pont különbséggel fölfelé...

Cserszegi Óvszeres 2007.11.11. 16:31:08

Ittam nemrég egy nagyon jó szerb bort, Prokupac-Hamburgi Muskotály házasítást. Sok arrafelé a jó bor, csak hát keresni kell. Bár azért asszem azt büszkén mondhatjuk, hogy az említett országok előtt járunk a borainkkal, legalább ebben jobbak vagyunk, ez azért biztos. De sok náluk (Szerbia, Horvátország, Macedónia, Montenegró, sőt elvétve még Bosznia is, Szlovéniát meg nem is kell bemutatni ugye...)a különlegesség, az egyediség, ebből pedig akár még tanulni is lehet. A világfajtákat kevésbé "majmolják", ahogy én eddig észerevettem, de aztán nem tudom, hogy ez jó, vagy sem.
süti beállítások módosítása