Kedvenc borászaink legkönnyebben elérhető részhalmazát megkértük, hogy röviden értékeljék a 2007-es évjáratot. És ha már lendületben voltunk, arra is rávettük őket, hogy szigorúan saját birtokukra vonatkozóan készítsenek egy évjárattáblázatot 2000-ig visszamenőleg. Ha már lúd, legyen kövér, megkérdeztük, hogy szerintük az eszményinek tekinthető 2006-os évből melyik borukra a legbüszkébbek. A válaszokat hármas adagolásban adjuk közre mindannyiunk okulására.
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2007-es évet?
Malatinszky Csaba: 9-10 pont
Heimann Zoltán: 8
Franz Weninger: 8
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Malatinszky Csaba: Minden szőlőt a megfelelő érési pozícióban lehetett szüretelni, így a borok sokrétűek, aromatikusak.
Heimann Zoltán: Hosszú, száraz, napos ősz.
Franz Weninger: A fiziológiai érettség. A magok 90%-a barna volt, a lé már a bogyókban kezdett színeződni. (Ilyen még soha nem fordult elő abban a hét évben, amióta Balfon borászkodom.) A vegetatív növekedés nagyon hamar leállt. A szőlő fás szára szép és egészséges. Ezek az eredmények nagyrészt a szőlőmunkánknak köszönhetőek. A biodinamikus művelés korai fiziológiai érést eredményez.
3. Mi lehet a buktatója?
Malatinszky Csaba: Késői szüret esetén a frisseség és a finesz nincs jelen. Könnyen túleextrahálhatóvá, édes-rusztikussá válhattak a borok.
Heimann Zoltán: A kánikula megbillentette a szőlő belső harmóniáját. Sav, test, cukortartalom egysége.
Franz Weninger: A száraz július. Gondjaink voltak a zöldtrágyával, a szőlő egy része szenvedett. A szüret idején az eső jelentett gondot. Ha az ember nem figyelte a szőlőt, és nem időben kezdett szüretelni, a nemes rothadás elkerülhetetlenül bekövetkezett.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Malatinszky Csaba: A portugieser kivételével mindnek.
Heimann Zoltán: A késői érésű vöröseknek.
Franz Weninger: A kékfrankosnak. De a cabernet franc és sauvignon is nagyon szép.
5. Melyik fajta szenvedett?
Malatinszky Csaba: Egy tábla cabernet franc mutatott erős vízstresszt, ott azonnal feltörtük a füvet, és helyreállt minden.
Heimann Zoltán: Fehérek, korai érésűek, savhiány.
Franz Weninger: A zweigelt és a pinot noir.
6. 2000-től 2006-ig milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Malatinszky Csaba:
Egytől ötig csillagozva nekem könnyebb:
2000: 5
2001: 2-3
2002: 4
2003: 5
2004: 3
2005: 2-3
2006: 5
2007: 5
Heimann Zoltán:
2000: 8
2001: 5
2002: 7
2003: 8
2004: 7
2005: 5
2006: 9
2007: 8
Franz Weninger:
2000: 8
2001: 6
2002: 7
2003: 6
2004: 8
2005: 6
2006: 9
2007: 8
Az utóbbi tíz év sokkal jobb volt, mint az 1987-97-es időszak. Remélem, hogy ez így is fog folytatódni.
7. Ha 2006-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Malatinszky Csaba: Meglepetésre: Kúria Cabernet Franc. (A Kövesföld se rossz!!!)
Heimann Zoltán: Kadarka.
Franz Weninger: A Spern Steiner.
Utolsó kommentek