Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csaló az üveghegyen

Meghekkelték az Alkoholista-borász megválasztását

2007.12.12. 18:45 - Az Alkoholisták

Búsan-borongósan vagyunk kénytelenek olvasóink tudomására hozni, hogy nemes kezdeményezésünkkel baj van. Az történt, hogy egy bizonyos pincészetre egyetlen nap alatt nagyjából száznyolcvan pontnyi szavazat érkezett – ami önmagában nem lenne orbitális probléma, ha ezeket a strigulákat nem ugyanarról a szerverről húzták volna be.

Mármost korábban magunk is azt mondtuk, ha valakinek kedve támad több néven regisztrálni, lelke rajta. Lehet, hogy ezt rosszul tettük. Lehet, hogy nem vagyunk alkalmasak – sem mi, sem a publikum egy kisebb része –, hogy egy ilyen választást hiba nélkül megszervezzünk. De ne kerülgessük a kását: az érintett pincészet a Vylyan, a szerver a szegedi Domet részvénytársaságé. A Vylyannak és a Dometnek pedig van némi köze egymáshoz. Ahogy fentebb jeleztük, a borászat népszerűsége csak a mai napon megháromszorozódott, és ezzel toronymagasan, behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet.

Mit lehet ezzel kezdeni? – merült fel bennünk a kérdés. Azt nem lehet, hogy úgy teszünk, mintha mi sem történt volna, és kihirdetjük az eltorzított eredményt, átverünk több ezer borivót és több tucat borászt. De azt sem lehet, hogy a Vylyant kizárjuk, oszt jó napot. Egyrészt, mert a kiírásban nem kötöttük ki, hogy ne tessenek etikátlankodni. Másrészt, mert könnyen lehet, hogy semmi közük az egészhez. Harmadrészt, mert mivel egy pincére szavazni nem lehetett, csak egyszerre háromra, az egész mezőny elejét összekutyulták az akció furcsa természetű szervezői.

Aztán rájöttünk a megoldásra. Amely nem tökéletes, de talán korrekt nagyjából. Ahogy Etna nevű hozzászólónk indítványozta, tartunk egy második kört. Tegnap még azt hittük, ilyesmit jövőre teszünk legközelebb, de kénytelenek vagyunk az új szisztéma premierjét előrehozni. Morfondíroztunk azon is, hány mestert-pincészetet futtassunk meg még egyszer. Úgy döntöttünk, legyen a mezőny harmincfős, ne szűkítsük jobban. Azért, mert így a nevek túlnyomó többsége olyan lesz, akik-amelyek tényleg érdemeik miatt, és nem a dometeseknek köszönhetően fértek a legjobbak közé.

Azt viszont előre tudatjuk, egészen határozottan: az ehhez hasonló húzásokat ettől a pillanattól csalásnak tekintjük, és kiirtjuk a huncut szavazatoknak az írmagját is.

Az új gép holnapra minden bizonnyal elkészül. És akkor nekifuthatunk a második nekifutásnak ügyesen. Sajnáljuk, ami történt, és bízunk abban, hogy még egyszer nem történik meg.

Címkék: szolgálati közlemény év bortermelője

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr48261849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malbex 2007.12.12. 19:10:35

Ha jól emlékszem, talán 2 éve, a Borbarát évvégi toplistáinál történt egy kis rendszerhekk, néhányan nagy hirtelen megvilágosodtak és Borbarát-előfizetőkké váltak úgy 2 óra alatt. Mintha annak az akciónak is a Vylyan lett volna a kedvezményezettje. Vannak még ilyen véletlenek.

9mmPara 2007.12.12. 19:29:27

Suszter maradj a kaptafánál, kefegyár a keféknél! Valamint kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, de annak a szájába viszont bele kéne tiporni, aki ezt művelte. Drága jó egykori gimis osztálytársam első munkahelye volt a Domet. Akkor még azt se tudták a cégnél, hogy mi az a számítógép. Ezek szerint azóta is legfeljebb kezelni tanulták meg, de használni nem.

Türkménbasi 2007.12.12. 19:32:15

Szerintem nem annyira. Tönkreteszik a mi kis játékunkat. Én nem tartom jó ötletnek az új szavazógépet mert egy csomóan nem fognak újra szavazni. Egyesek mert nem tudnak róla, hogy megint kell, mások pedig kiábrándulnak.

Ki kell hirdetni, hogy a Vylyan a győztes de zárójelben megjegyezni, hogy ebből hány a Dometes szavazat.

A második helytől meg helyreáll a rend és úgyis mindenki tudni fogja valójában ki nyert és hogy a Vylyan valójában hányadik lett.

De ne értsetek félre tisztelem, hogy menteni próbáljátok a menthetőt.

9mmPara 2007.12.12. 19:34:03

Háháhá! Kezelni se...a honlapon, az elérhetőség menüben van egy gugli térkép. A products-ra kattintva ez jelenik meg:
Your search - 6724 Szeged, Cserzy Mihály u. 35. - did not match any products.

9mmPara 2007.12.12. 19:35:09

Türkmenbasinak igaza van!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.12. 19:44:50

Türkmenbasinak igaza lenne, ha a csaló szavazatokban nem lenne 2. és 3. helyre való szavazás ami ugyancsak torzítja az eredményt.

Én nagyon sajnálom, hogy így próbál valaki elrontani egy játékot. Ostoba hülyeségnek tartom a próbálkozást is, hiszen a győzelemnél messze fontosabb kellene, hogy legyen a pincészeteknek az a marketinginformáció, hogy a művelt alkesz olvasói hova helyezik el őket.

Én az összes szavazatot ami az adott IP címről jött levonnám a pontszámokból és értesíteném az IP-cím tulajdonosát az esetről.

Benikuty 2007.12.12. 19:48:19

Mocskos gazemberek, jól belerondítottak az egészbe.
Nincs jobb, mint előlről, hamar!

py 2007.12.12. 19:55:17

Érdemes lett volna emelt díjas sms-en szavaztatni :) A tréfát félretéve, én már tavaly kételyeimet fejeztem ki, szükség van-e az MA-n ilyen szavazásra. De végül lett, így én is szavaztam. Emlékszem, a szavazás után a törzskommentelők jelentős része nyilvánosságra hozta a szavazatait. Gondolom, most is így lesz; abból lehet, hogy érdekesebb eredmény fog kirajzolódni, mint az anonim szavazásból, ha vannak hekkelési törekvések. A legtöbb nicket úgyis felismeri ilyenkor az ember, a sosem látottak pedig nem fognak igazán érdekelni. Amúgy kár az egészért, nagyon nem korrekt az ügy, akár a pincészet áll a háttérben, akár az ő rovására követték el (ez sem teljesen elképzelhetetlen).

Raul75 2007.12.12. 20:16:38

azokat a szavazatokat egyszerűen figyelmen kívül kellene hagyni, nem?

Pán Dóra 2007.12.12. 20:17:51

benfentes körökben úgy szól a szóbeszéd, hogy a teljes pincészetet elő lehet fizetni borbarátra, oszt rögtön dobogós helyezést érünk el -- rövid fejszámolással belátható, hogy tökre megéri (mondjuk 200 előfizetés, mennyibe is kerül? és mennyibe kerül egy oldal hirdetés? és melik mennyit ér? ráadásul itt max. az operátor bére áll a kiadás rubrikában.)
Ne legyenek illúzióink, a bor üzlet, pénz, legalább annyira marketing, mind minden egyéb -- a legnagyobb nevű, uram bocsá, legjobb magyar (és nem csak magyar) borászok, pincészetek legalább annyira jók marketingből, mint sok minden másból. Ha sok száz hektó bort kell eladni, egy kiskaput bezártok, lesz másik. Ugye, jól tudom, van "láthatatlan" böngésző, mely nem engedi látni az ip címet?

Borboszi 2007.12.12. 20:22:55

... sajnálom ...

Annyi azonban leszűrhető, hogy valakinek olyan fontos, hogy itt győzedelmesekedjen, hogy ilyesmihez folyamodik... És az MA jelentős vélemény- és ízlésformáló ebben a formátumában. :-)... Ez zuper. :-)

Vagy csak valami ostoba gyintalan fickó baromkodni akart, mert milyen jó poén...

Nu... hát akkor ha kész újra, szavazok megint :-)

Pán Dóra 2007.12.12. 20:23:58

elfelejtettem, hogy ez természetesen nem valami ügyes húzás, olyan bumfordi, hogy így kiderüljön -- 1/2

tomlaker 2007.12.12. 20:36:15

piti egy szitu. vylyános...

hegyaljai 2007.12.12. 20:52:29

Akkor mégis jobb lett volna a papír alapú szavazás!!!!

backflip 2007.12.12. 21:26:37

Akko most a vylyan egy szar bor vagy mi van ?

egy outsider

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.12.12. 23:07:22

Ha tudják a tisztelt Alkoholisták, hogy melyek azok a szavazatok, amelyet a domet szerveréről adtak le, akkor miért nem csak azokat törlik az eredményből?

Vagy azt nem tudni, hogy kire szavazott, csak azt, hogy arról az ip-ről soxor letöltötték a szavazólapot?

Mindenesetre bánt a dolog, mert a Vylyant szeretem, de a csalókat nem. :(

MalbecNC 2007.12.13. 00:37:44

A Vylyannak nincs erre szüksége...
Értelmetlen az egész.
Szavazok újra!

mananga 2007.12.13. 03:13:56

a cikk irója aki "csalók az üveghegyen"-től eljutott a " Másrészt, mert könnyen lehet, hogy semmi közük az egészhez"
megállapításig asszem tisztázott mindent.Tudtommal a
Vylyan egy kisharsányi pincészet nem a Domet részvénytársaság. A szavazóredszerük biztonságának hiányossága miatt lehetőséget adtak egy jó hírnevű pincészet lejáratásának.Ennek pedig közhírré tétele egyenesen felháborító.Ha hibáztak akkor azt az érintett felekkel fórumon kívül kellett volna tisztázniuk.

bodorján 2007.12.13. 06:41:25

Re: managa

Az biztos, hogy valaki csalt. Hogy ez a Vyilyan volt vagy a pincészet egyik rajongója, lelkes alkalmazottja (netán ellensége), a játék szempontjából tökmindegy. Az MA szerzői szerintem ebben a cikkben csak tényeket közöltek, én örülök, hogy megtudtam.

A Vylyan és a Domet között már egy guglizással kiderül a kapcsolat: www.vylyan.hu/vylyan/csapatunk/papp_daniel
www.vinexia.hu/index.php?id=159


Ettől függetlenül nekem az egyik kedvenc villányi pincészetem.

Kotyogó 2007.12.13. 07:37:24

Ügyes a Vylyan! Most róla szól az Index. Áttételesen ez is reklám. Ma már majdnem mindegy, hogy milyen formában írnak egy cégről csak róluk szóljanak a hírek. Így is fel lehet kerülni az Index címoldalára. Az más kérdés, hogy etikátlan amit tettek. Persze ettől még jó borokat készítenek.

skót 2007.12.13. 07:44:23

Sziasztok,
Eddig csak ritkán olvastam a Művelt Alkoholista híreit, de a fenti \"történés\" belőlem is kihozta az együttműködési készséget. Természetesen részt veszek az ismételt szavazáson, hogy segítsem a korrekt véleményalkotást.

lackó 2007.12.13. 07:44:30

Aki ilyen köcsög, az mind buzi :)

Bodorján! Légyszives ne személyeskedj ennyire, Dani nem hülye, a pincészetet régóta ismerjük és szeretjük és biztos vagyok benne, hogy nem fordulnának ilyen eszközhöz, akkor már inkább a Borakadémiát pénzelné le egy ekkora cég, hogy Ipacs-Szabó legyen az év borásza. Egy pitiáner ember kicsinyes játéka volt ez. Elrontotta a mi kis szavazocskánkat. Mer köcsög. De ennyi. Újra a gépet! Az IP címről leadott szavaztokat pedig tessék törölni! De most! Vylyan jó. Meg is nézem, jár-e valaki k(úúúú)rzusra a Domettől és majd jól kizárjuk.

koccintós 2007.12.13. 08:16:00

Elég sunyi dolog volt, akárki is tette!

Szerintem ne harmincas legyen a második kör, hanem induljon újra az egész, az összes első körös versenyzővel.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2007.12.13. 08:36:18

ezt mindíg is aljas dolognak tartottam, meghekkelni egy netes szavazást. többször láttam ilyet, és nagy szervezetek is beszopták a trükköket - magyar televízió, tv2, ilyesmire gondolok.

akinek annyira klikkelhetnékje van ugyanarra a helyre, ugyanazon az IP-vel, és ennyire ráér, annak üzenem hogy segítse a magyar csapatot a klikk világbajnokságon. guglizza be hogy "hupper HQ" és ott okoskodjon, ott az a lényeg.

mellesleg figyelnék ismét a versenyre, mert most is át lehet majd verni a szavazást, csak egy kicsit okosabban kell csinálni, és több macerával fog járni, de aki nagyon akarja meg fogja tenni ismét.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2007.12.13. 08:43:16

javaslaom hogy csak blog.hu passal lehessen szavazni, egy user csak 1× szavazhasson. nem tudom ezt meg lehet e oldani (macerás 150 nevet hirtelen beregelni a blog.hu-ra, igaz nem is lehetetlen). figyelni kéne a regeltek e-mail címét is. (macerás 150 e-mailcímet regisztrálni, és mindegyikkel 1-1 blog.hu passt regelni.) figyelni kéne az IP-t is, bár az egy helyen dolgozók akkor meg lennének lőve (cég minden emberének ugyanaz az IP-je kifelé)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2007.12.13. 09:30:12

Gratulálok az elkövetőknek, remélem egész életükben büszkék lesznek... ennél pitiánerebb húzást elképzelni sem lehetne. 1 IP-ről 1 szavazat, ezzel legalább meg lehetne nehezíteni az ilyen és hasonló, 5 évesek szintjén kévő suttyók ügyeskedését. Ha technikailag meg klehetne oldani, szerintem jobb lenne ennek a szavazásnak az eredményeit megtartani és két listát közölni: egy Dometeset egy Domet nélkülit, mindenki döntse el melyik a hiteles:(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.12.13. 10:21:47

Az 1 IP - 1 szavazat nem túl jó megoldás, mert sokan közös/céges proxy mögül szavaznak ami egy IP-nek látszik a szerver oldalon.

bodorján 2007.12.13. 16:33:14

lackó!

Nem személyeskedek, ezt adta ki a gugli. :-)

dalton1 2007.12.13. 18:36:28

"Lúzer" húzás...még jó hogy nem Feind-re szavaztak...:))) Mekkora lenne a felháborodás egy az erjedésnél használatos üvegeszköz részéről...

Kotyogó 2007.12.13. 19:57:41

Dalton. Mi ez a badarság? Te érted, hogy mit írtál?

Fekete Leányka 2007.12.13. 20:08:33

Dalton:
Mosolyt csaltál az orcámra!

Lehet, hogy ő a második.

veriel 2007.12.13. 23:12:30

Felelőtlennek és etikátlannak tartom, hogy a cikk megnevezte az érintett pincészetet.

Szakmámból adódóan rengeteg webes szavazást láttam már kívülről-belülről. Aki valamennyire ért hozzá, tudja jól, hogy mindegyiken követnek el csalást. A korlátolt gondolkodás többnyire odáig terjed, hogy aki 15 szavazattal csal, az átmehet, aki 500-zal, azt már szankcionálják, amitől még nevetségesebbé válik az egész intézmény.

Aki ezzel nincsen tisztában, az véleményem szerint ne írjon ki szavazást, különösen ne ilyen széles közönség előtt.

Egy pillanatig sem szeretném védeni azokat a jellemtelen embereket, akik 200-szor szavaznak (vagy akár kétszer), ellehetetlenítve ezzel a közösségi önkifejezést. Ugyanakkor óvodás dolognak tartom, ha a portál segít a csalóknak bármelyik pincészet lejáratásában. Nyilván nem a bortermelő, a borba szívét lelkét beleadó ember szavazott többször. Akik ilyet tesznek, senki, alávaló emberek, ők soha nem tudnának nemes bort készíteni.

Semmi szükség nem volt a pincészet megnevezésére. Nem érzékelem benne a jó szándékot, sem a konstruktivitást Elég lett volna átgondolni, hol hibás, hol átgondolatlan a szavazórendszer. 2007-et írunk, ha jól tudom. Egyszerűen ki kellett volna írni az új szavazást, szigorúbb feltételekkel.

Több etikát és átgondoltságot, ha lehetne.

veriel 2007.12.13. 23:19:14

Utóirat: semmi közöm a Vylyanhoz vagy a Domethez, viszont van a hűtőmben két palack boruk, egy Takler és egy Bock mellett (tudom, sznob vagyok és laikus), és én erre a három termelőre szavaztam - egyszer -, és zavar a fentebb leírt hozzáállás.

koccintós 2007.12.14. 08:07:41

Kotyogó!

dalton1 érti, hogy mi írt, sőt, szerintem rajtad kívül mindenki! Vagy te is érted, csak nem akarod bevallani.

Pedig jó poén! :)

dalton1 2007.12.14. 16:23:19

Kotyogó érted te...de csak vicceltem, szeretem Feind borait, meg a Vylyan-t is...

espé 2007.12.14. 18:03:44

Minden, minden előzmény OK. De icipicit azt is meg kell említeni, hogy normál kiírásban egy gépről csak egyszer lehet szavazni, vagy, egy gépről adott összes szavazat 1-nek számít.
Ezután is lehet umbulda, de az már sokkal macerásabb.

limbo91 2007.12.14. 19:38:16

Az volt a baj, hogy a kiírás csak 48 szavazatot enged meg, ők meg 60-at adtak le.
süti beállítások módosítása