Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

A 007-es borászkérdőív (V. fejezet)

Válaszol Gere Attila, Takler Ferenc és Tiffán Ede

2007.12.19. 06:23 - alföldi merlot

Két villányi borászikon és kongeniális szekszárdi társuk értékelte a 2007-es évet és szüretet. A válaszokból nagyjából egységes kép rajzolódik ki. Csak remélni tudjuk, hogy megalapozott a derűlátás. Annál nagyobb az eltérés az elmúlt évjáratok megítélését illetően. Engem személy szerint mélyen meghatott Ifj. Takler Ferenc csontig hatoló őszintesége, aki a 2005-ös évet 2 pontra hitelesítette. Így a 8 és 9 pontok is más megvilágításba kerülnek.

1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2007-es évet?
Gere Attila: Tízes skálán 10-es!
Takler Ferenc: 8
Tiffán Ede: 9

2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Gere Attila: Sok erőteljes napsütés után szép ősz.
Takler Ferenc: Sok napsütés.
Tiffán Ede: Sok napfény, magas hőmérséklet, június közepéig megfelelő
csapadék, azt követően frissítő kis esők.

3. Mi lehet a buktatója?
Gere Attila: A maradék cukor.
Takler Ferenc: Aszály és a háromhetes 40 fokos meleg.
Tiffán Ede: Aszályveszély.

4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Gere Attila: Még nem lehet tudni.
Takler Ferenc: Cabernet sauvignon és kékfrankos.
Tiffán Ede: Fajtától függetlenül az idős ültetvényeknek.

5. Melyik fajta szenvedett?
Gere Attila: A pinot noir és a medoc noir.
Takler Ferenc: A syrah és a kadarka.
Tiffán Ede: Fajtától függyetlenül a fiatal ültetvények.

6. 2000-től 2006-ig milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Gere Attila:
2000: 10  
2001: 6  
2002: 9  
2003: 10  
2004: 8 
2005: 7  
2006: 10

Takler Ferenc:
2000: 9  
2001: 3  
2002: 5  
2003: 9  
2004: 6 
2005: 2  
2006: 8

Tiffán Ede:
2000: 8
2001: 4
2002: 4
2003: 8
2004: 5
2005: 6
2006: 8

7. Ha 2006-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Gere Attila: Kopár.
Takler Ferenc: Kékfrankos.
Tiffán Ede: Cuvée Carissimae (vagy a leendő Grande Selection).

Címkék: szekszárd gere attila villány takler tiffán borászkérdőív

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41260094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kádkongató 2007.12.19. 08:15:03

Tényleg érdekes az ifjú Takler véleménye.Talán a korának is betudható, de az ő pontjai a legszélsőségesebbek(a kérdőív korábbi válaszadóit is nézve). Az öreg Tiffán meg valahogy midig tiszteletet ébreszt bennem. Itt is a válaszaival,szakmaiságával; pl: melyik szenvedett/melyiknek kedvezett kérdésnél.
Bennem fölmerül a 10es skála létjogosultsága,Malatinszky is 5ösön válaszolt.Csak a Takler élt eddig a megkérdezett 15 borász közül 8 osztályzatnyi különbség tétellel.Rajta kívül csak Demeter Zolinak kellet ötnél több(6)osztályzat.Most nézem a 2007-es évet belevéve Tiffán is 6 pontnyit használt. Számomra az is érdekes hogy a Györgykovács mozgott a legkeskenyebb skálán(2).Ezen őt ismerve tényleg el tudok pár percet merengeni.
Légli ottónak meg nézzétek meg, 20as skála kellet volna, bár ő maga is csak 5 értéket használt.
Érdekesek Tiffánnak a csúcsévjáratokra adott relatív alacsonyabb pontjai.Tény, neki van az eddig megkérdezettek közül a legnagyobb tapasztalata, talán sejt valamit az öreg, lehetne jobb is? Érdekes megnézni borvidékenként is az osztályzatokat mi bennük a közös/eltérő.
Felmerül bennem a kérdés: lehet merőben eltérő-akár negatívan akár pozitívan- évjárat az elmúlt 8-hoz képest(Tiffán szerint lehet még jelentősen jobb??)?Persze hacsak ki nem gyulladnak az ültetvények a melegtől vagy nem jön egy jégkorszak, szerintem nem. A megkérdezett évjáratok -persze borvidéktől függően- de Magyarországra levetítve szerintem hozták a 100 éves átlagot, jóban is, rosszban is.
Remélem lesz még alany. Laposát,Bussayt,Szepsyt mindenképp kérdezzétek még meg.

shiraz 2007.12.19. 15:13:06

a válaszoknál is fel leheten tüntetni az ifj szócskát Takler neve mellett, hogy ne legyen félreértés.
kérdezzétek meg külön a papát is, érdekes lenne összehasonlítani a véleményüket.
üdv

nemjo 2007.12.20. 23:23:42

Miután a "terméskorlátozást" az ifjak vezették be a Takler-ültetvényeken - feltétlenül autentikus hangnak érzem ifj. Takler -t ....