Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Christian Moueix az év embere

Bársonyos forradalom a Ch Pétrusnél

2008.03.05. 07:38 - alföldi merlot

A brit Decanter magazin Christian Moueix-t, a Chateau Pétrus ügyvezető igazgatóját választotta az év emberévé 2008-ban. Moueix 1970 óta áll a világ egyik leghíresebb birtokának élén, de az év végén átadja a kulcsokat. A pomeroli csúcsborászat irányítását a fiatalabb generáció veszi át – Moueix azonban továbbra is tűzközelben marad: tanácsadói minőségben biztosítja a békés átmenetet. A JP Moueix főborásza Olivier Berrouet lesz, Jean-Claude Berrouet a birtok szintén leköszönő főborászának a fia. Az év embere címet most először nyerte el a bordeaux-i jobb part képviselője (ez a borvidék merlot-domináns fertálya). Az indoklás szerint Christian Moueix az elismerést a terroir minél tökéletesebb kifejezéséért végzett fáradhatatlan munkájáért kapta.

Margaret Rand, a Decanter szerzője Moueix-t a bordeaux-i „hagyománytisztelők” vezéralakjaként méltatja. (Nem bírom megállni, hogy ne szúrjam be: a Pétrust cementkádakban erjesztik.) Moueix egyébként számos további birtokot igazgat, például a st-emilioni Magdelaine-t, illetve a pomeroli Lagrange-t, a Latour a Pomerolt, a La Fleur Pétrust, a Trotanoy-t és a Lafleur Gazint. Itt látható, hallható egy rövid angol nyelvű interjú az ünnepelttel. Végezetül néhány ár tájékoztató jelleggel. Majd' elfelejtettem: Olvasóink közül kóstolt már valaki Pétrust?

Címkék: híradó bordeaux decanter pétrus moueix

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6366169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grange 2008.03.05. 12:45:11

Kedves Merlot!

Ha nem tűnik nagyképűségnek, Én igen kóstoltam, 3 különböző évjáratot is.
1971, 1983, 1993.

Egyébként mint minden minőségi dolgot(Lacoste poló:) a Petrust is hamisítják, a borok közül a legtöbbet!

közel 25%-ban a piacon kapható borok hamisak:)

Grange 2008.03.05. 12:46:14

La Grange-ot is és Trotanoy -t is.

alföldi merlot 2008.03.05. 13:42:49

Kedves Grange! Kóstolási jegyzeteid is vannak? A hamisítást csak ismeretterjesztői célzattal vetetted föl, vagy arra gyanakszol, hogy veled is hamisat kóstoltattak?

Grange 2008.03.05. 17:46:35

Igen, vannak leírásaim, és áraim is meg hogy mikor mihez itták:)
a hamisítást azért írtam le mert sajnos tudni kell hogy nagyon sok drága és híres bor van forgalomban amelyeket pont az áruk miatt érdemes hamisítani, egyébként Én úgy gondolom 99% hogy igazit ihattam vagyis mivel nekem kellett felszolgálnom kötelező volt a kóstolás ráadásul mindet kóstoltam dugózás után és 2-3 óra elteltével is.

Grange 2008.03.05. 17:48:47

ja igen, egy 5+1 csillagos étteremben dolgoztam így úgy gondolom hiteles forrásbúl voltak a borok, a borlistánk is megvan, valamint egy két még megmentett bor itthon amit ha úgy alakul szívesen felajánlom összekóstolásra...

Szegediszomelijé 2008.03.05. 19:58:06

Akkor léci, léci! Késhegyre menő elemzési vita nem lesz köztünk :-( de nagyon szívesen olvasnék a tapasztaltakról. És gondolom, mások is.

lajafix 2008.03.07. 11:44:36

(karácsonykor az egyik német adón mutatták, hogy orosz újgazdagoknak visznek ki egy palack Petrust egy elit moszkvai étteremben, 30K$/palack)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.07. 14:26:14

...és mivel felvilágosult újgazdagok voltak így nem narancslével itták meg.

Az a gáz ezekkel a hiperdrága borokkal, hogy majdnem biztosra vehetően nem borértő és borszerető fogyasztók poharába jut, hanem a fogyasztási szokásaiból presztizskérdést csináló pénzeszsákokéba. Egy másik dokumentumfilm szerint a prémium bordeaux-i borok túlnyomó részét kínai kőgazdagok vásárolják fel és isszák meg jól behűtve narancslével.

Megéri ezért melóznia a szőlésznek és a borásznak?

lajafix 2008.03.07. 15:38:53

"normális vendégekre nem lehet fürdőhelyet bazírozni" írta Rejtő, megfogalmazva az egyszerű halandó számára a luxus lényegét... belenyalnék egyszer egy ilyen palackba de ha 'csak' a magyar fehérek jutnak életem végéig, akkor sem fogok sírni! :))

Grange 2008.03.07. 17:55:52

megéri e melózni?:)
elég naiv kérdés!
nem kerül többe a bor előállítása mint bármely hasonszőrű alacsonyabban predesztinált Pomerol-i vagy St.-Emilion-i bor, csak az eladási ára a többszöröse...szerintem megéri,
ha valaki egy mercedest maserati vagy bently áron ad el miért ne érnémeg:)
a merci sem kerül többe mint a vw előállitása:)
csak megjegyzés volt, nem személyesekedés mielőtt valaki magársa venni okult blogolók közül:)
üdv

Grange 2008.03.07. 17:57:09

ja és az 1971-es Petrus ára 5+1 csillagon sem volt több 2710 dollárnál...a 30 kiló kicsit sok főleg dollárban de elképzelhető...
süti beállítások módosítása