Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – nyolcadik kép

Felvidék, Mátraalja, Neszmély: Bott Frigyes, Losonci, Ludányi András, Hilltop és a Szöllősi Pincészet

2008.04.04. 14:30 - palack

Legutóbb Szent György-hegyen voltunk, most aztán körülnézünk mindenfelé. Több helyről származó, mégsem szedett-vedett társaságal találkozunk. Lett némi meglepetés is, ráadásul megtaláltam a sorozat eddigi legbesztbájabb rizlingjét. Hipertérugrás a kóstolópohárból.

Bott Frigyes Rizling Vlašský 2006

Sorozatunk egyetlen határon túli szereplője nem idegen az Alkoholista olvasói számára. Ennek megfelelőek voltak előzetes elvárásaim, és nem is kellett csalatkoznom. A Terroir Clubnál vettem 2370 Ft-ért.

Aranyba hajló zöldessárga színű, nem tökéletesen tisztul kitöltés után. Már az első szippantás segített vakon ráismerni: az eddigi kóstolásaim alapján már Bott védjegyként elkönyvelt, mézes, gyümölcsös, újfás illat hamar leleplezte. Kellemes, bájos, ám nekem túl sok benne a fa. Pedig aztán van mögötte más is: sárgadinnye (nem rágó!), ananász, frissen szelt nyers sütőtök, kevés földes virágos jelleg. Idővel kicsit visszahúzódik a hordó, ez mindenképp jót tesz a harmóniának és biztató a jövőre nézve is.

Szájban izmos test, finom krémesség és élénk, kissé rakoncátlan savak jellemzik. Az illathoz képest kevésbé hízelgő, keményebb, mint várnánk. Ez ront némiképp a harmónián, azonban én a savak embere vagyok, ezért nem bánkódom túlzottan. Nagyon szépek, jóízűek ők (az acidok), és lelkesen teszik a dolgukat. Kezdettől fogva figyelnek ránk, végigvezetnek a kortyon, végül hosszan, rizlingesen búcsúznak. A hordó hatása egyelőre az ízben is kicsit több nekem a kelleténél, ám alighanem ez is belesimul idővel. Szerethető gyermekbetegségeit minden bizonnyal kinövi majd, egyelőre 5 pont.

Losonci Úrráteszi Gyöngyöspatai Olaszrizling 2006

Losonciék szép csendesen építgetik a birtokot, és készítik a borokat. Az előző évjárat szerepelt már ezen a hasábokon, nem is sikertelenül. A bor a Decanter borszaküzletben 2400 Ft-ért kapható klubáron.

Szép zöldessárga, szintén nem teljesen tükrös. Illata a közepesnél intenzívebb, fűszeres, fahéjas, almás csipetnyi vaníliás cukorral: igazi finom házi almáspite. Édesanyám szokott a tésztára egy kis diót is szórni. Másnap virágszirmok is érkeztek cseppnyi mézzel.

Szájban úgy indít, hogy azt bizony meg kell szokni. Először nem is tetszett. Aztán egyre inkább. Markáns barackmagos kesernye az illatban megismert almáspitével keverve. Mindez igen intenzíven, határorottan, nem totojázik, belevág in medias res. Nincs túlbonyolítva sem. A továbbiakban már ez finomodik, szelidül, és alakul át szinte észrevétlenül utóízzé. Egyenes, tiszta rizling, markáns savakkal. 5 pont simán. Másnapra ízben is tisztult, ez jó jel.

Ludányi András Mátrai Olaszrizling 2006

Elárulom, hogy olvasói ajánlásra a másik mátrai Ludányi helyett vettem meg tévedésből. Józsefét végül már a pincétől sem sikerült megszereznem - bizony elfogyott. Így végül nem lett külön kép Mátraaljáról. Ezt a palackot a sikeres CBA mini vinotéka polcáról emeltem le, halovány emlékeim szerint ezer forint körül volt.

Szépen tisztuló, tipikus rizlinges zöldessárga szín. Illata már egyáltalán nem tipikus: intenzív banános, körtés, licsis. Nagyon könnyed, mosolygós, gyümölcsös az eddigiekhez és egy olaszrizlinghez képest.

Szájban is könnyed, kedves gyümölcsös aromák fogadnak. A gyümölcsöket rendesen megtartja a sav, nem lesz gejl a korty, pedig van benne némi édeskés árnyalat is. Teste karcsú, tartályos súlycsoportú. A lecsengésben némi jelzésértékű kesernye is megjelenik, hogy végre esélyünk legyen a fajtára ismerni. Kellemes bor, de hasonló bajom van vele, mint a Pántlikával. Vajon olaszrizling-e ő? Azért 4 pontot megérdemel, de borként és nem olaszrizlingként.

Hilltop Neszmélyi Olaszrizling 2006

A Hilltopnak bizony hálás vagyok. Nem szégyellem bevallani, hogy az ő boraikon keresztül indultam el az alkoholistaság rögös útján. Legutóbbi itteni sikerük heves vitát váltott ki. Most nekem is meglepetést okoztak: a vakszakaszból egyértelműen győztesként jött ki az ő olaszuk. Utána persze lehet és kell árnyalni a képet, ám akkor is. Ezer forint környékén igen sok helyen hozzá lehet jutni én a Corában vettem.

Kissé aranyra játszó zöldessárga, nehezen, nem teljesen tisztul. Intenzív, vonzó (túl)érett gyümölcsös, földes illatok. Alkoholos gyümölcssaláta almából, körtéből, szőlőből, mazsolával megszórva. Csábító, behízelgő mégis tiszta.

Az illat által ígért gyümölcsök szép húsos kortyot raknak össze. Jönnek a gyümölcsök, kézenfogva a savakkal. Remek egyensúlyban van a két csapat. Kiváló íve és íze van a kortynak: indulunk a savakkal megtámasztott gyümölcsös édességből és megérkezünk a gyümölcsökkel árnyalt savas kesernyés utóízhez. Remek illatú, harmonikus, tiszta, jóízű, szép olaszrizling. Akárhogy osztok-szorzok, megérdemli a 6 pontot.

Szöllősi Pincészet Neszmély Melegeshegyi Olaszrizling 2006

Szöllősi Mihály tavaly és tavalyelőtt is döntős volt az Év bortermelője cím választásakor. Olaszrizlingje kettővel ezelőtti évjárata pedig hasonló benyomásokat keltett már itt. Ugyancsak nem nehéz beszerezni, én a Tinto Fino-ban vettem ezer forint körüli összegért.

Sápadt, zöldessárga szín, már-már jellegtelen fröccsös illat. Ha jobban faggatjuk, inkább zöldségek jönnek először: zeller, fehérrépa aztán még szőlőlevél. Talán egy kis grépfrút.

Szájban is azt kapjuk, amit az orrnak ígértek. Korrekt, markáns savakra épülő sima rizlinget. Ízben is inkább zöldségek és citrusfélék. Semmi izgalom, különlegesség, ám minden a helyén van. 4 pont.

A sorozat végére a helyzet egyre fokozódik. Jön Badacsony és Somló. Mi lesz még itt?

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling hatpontos ötpontos best buy szöllősi losonci mátraalja hilltop neszmély felvidék bott frigyes ludányi andrás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr26407257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2008.04.04. 22:56:43

Remek! Palack, az írásaid komoly színt vittek a MA írásaiba! Érdekes, szakmai, könnyed...jó írások egyszóval.
Hilltop-ra kiváncsi vagyok/lettem...

limbekcs 2008.04.10. 12:22:12

lehet, hogy felületesen olvastam (vessetek a mókusok elé), de melyik is a besztbáj?

Türkménbasi 2008.04.10. 15:15:07

Ha meglesz a somlói és badacsonyi kör akkor felraktok egy összesítést?
Szerintem rizling kapcsán ekkora áttekintés még nem volt a hazai sajtóban és én mint rizling fanatikus nagy örömmel venném.

vörös és fehér 2008.04.10. 15:42:06

limbekcs, szerintem az ezerért hatpontos lesz az.

dalton1 2008.04.12. 23:16:21

Most kóstolom a Hilltop-ot. teljesen egyetértek a leírtakkal, én csak 860-at fizettem érte...
Mikor belekóstoltam eló benyomásom nagyjából valami ilyesmi lehetett: "Vazze!"
süti beállítások módosítása