Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton XV

Ikon, Strekov 1075, Szemes, Remetebor, Ráspi

2008.09.09. 06:25 - alföldi merlot

Tompulok megállíthatatlanul. Egyre többet kukacoskodok, lamentálok, kármentőzök, ha kékfrankos kerül a poharamba, pedig istenuccse övék a szívem csücske. Két év lelkiismeretes fajtafaggatás után vagy én lettem überfinnyás (abcúg osztrákok! bloody Buttler!), vagy az inputban várt minőségi ugrás maradt el, de ritkán adódik alkalom lelkendezni. Pedig választásaimban szánalmasan konzervatív vagyok, új névnek alig van esélye, hogy megmaratonozzam. Most is csak a javából válogatok, néhány pályatárs nyomtalanul elszállt. (A soron következő etapban azonban borul minden: egy szekszárdi terroirkalóz (és életörömgenerátor) ajándékcsomagja visszarángat a napfénybe.)

Ikon Kékfrankos 2007

Korrekt. Árban is az. Egyszerűbb, mint Szabolcska Mihály. Mesterkéletlenebb, mint Kozsó. Kékfrankos anatómia órára nem ezt ajánlanám, de aki olcsón akar mulatni, az rosszabbul is választhat. Hogy rögtön megcáfoljam magamat: Dúzsi Tamás népiesebb alapfrankosa még olcsóbb, sőt most még Vesztergombiéké is.
3-4 pont a felhasználási céltól függően

Strekov 1075 Frankovka Modra Classic 2006

Az etyeki fesztiválon az egyik kedvencem volt. A sima is tetszett, és a méregdrága Terroir Vörös is, de pénzt végül ezért adtam. Nem keveset.
Olyan, amilyennek én a kékfrankost képzelem. Szép, áttetsző rubin szín, viszonylag fürgén mozog a pohárban és ontja magából a borsos, kapros, cseresznyés illatot. Kóstolva elsősorban az eleven savak, a tisztaság és a sima textúra tűnik föl. Nem igazán komplex, viszont remekül csúszik. A lecsengésben vanília, málnacukor, pirítós kenyér. Szolid, érett tanninok. Hibátlanul, jó ízléssel elkészített bor, ami aztán valahogy mégsem képes a Lajtán túli kékfrankos árnyékát átugrani. A kritikám nem Melecsky Tibornak és Sütö Zsoltnak szól - hiszen ez a bor a hazai átlag felett teljesít -, de szerintem egy mezei borkedvelőt ezzel a palackkal nem lehetne meggyőzni arról, hogy másodszor is leszurkoljon háromezer forintot. Én elfogult vagyok a kékfrankos iránt, ráadásul ezt a stílust szeretem, de az ár/élvezet arány fejsúlyos.
6 pont

Szemes József Villányi Kékfrankos 2007

Biztosan bennem van a hiba - mert úgy vagyok vele, mint a sült galambbal - de csak nem akar a számba repülni egy olyan villányi alapbor, amiben a tolóerőt a minőségi gyümölcs szolgáltatja szolóban. Ez a bor sem olyan, pedig a tavalyi fölött még majdnem ujjongtam. Az illat igazán vonzó és intenzív, ám a vanília meg a puncs jelenlegi tudásunk szerint nem a bogyókból fakad. Kóstolva a forró nyár leplezetlenül jelentkezik, vagyis szuperérett, telt, gyümölcsös, sőt hál’istennek enyhén fűszeres is, de a kékfrankos virgonc savait hiába keresnénk. A textúra enyhén érdes, amit én kicsiben sem szeretek. A lecsengésben a szabvány cseresznye mellett némi málna és kesernye, bónuszként egy talán ibolyára emlékeztető árnyalat. Kissé cammogós-nyammogós stílus, de azon belül a jobbak közé tartozik. És árban van.
5 pont

Vesztergombi József Remetebor Kékfrankos 2006 (válogatás)

Vesztergombi Józseftől egyre szebb borokat kóstolok, de essünk túl a fájó kivételen: kevés olyan cudar bort szűrtem át magamon mostanában, mint a 2005-ös Remete Cuvée. A hatos frankos viszont a kadarkák után ismét telitalálat. Az első nap meglehetősen zárt volt, másnaptól viszont hódított. Kerek és finom bor, amiben a kékfrankos erényeit és a szekszárdi borok jellemzőit egyaránt felismerni vélem. Az illat sokrétű és izgalmas: kökény, feketebogyós gyümölcsök, túlérett cseresznye, fűszerpaprika, menta és dohány. Kóstolva lendületes és kiegyensúlyozott. Rosszabb pillanataiban a tűréshatáron belüli fanyarsághoz tűréshatáron belüli zöldesség társult. Máskor ezt észre sem vettem, olajozottan gurultak lefelé a kortyok. Tiszta és komoly bor. Ideje lenne végre utánajárnom, hogy milyen borászati gyakorlatból táplálkozik ez a tiszteletet parancsolóan egyenes stílus. Ezerhét körül van.
6 pont

Ráspi Kékfrankos 2006

Az idők folyamán annyit dicsértem a Ráspi-borokat, hogy magam is megijedtem. Lehet, hogy túlértékelem a sósságot és elnézőbb vagyok az alkalmankénti savanyúsággal szemben, mint kellene? Amit máshol hibaként könyvelek el, azt itt főúri eleganciával besöpröm a terroir szőnyege alá? Ez a bor tehát a lehető legrosszabbkor érkezett, ugrásra készen lestem minden apró megingását. És bár nem hibátlan, kétezer forint alatt egyértelműen komplexebb, izgalmasabb, mint pályatársai, és összetéveszthetetlenül kékfrankos. (Lol, a múltkor egy vakon elém tett borról megállapítottam, hogy sós-savanykás (vaníliával, citromos nápolyival és vérnaranccsal), azaz alighanem Ráspi – so-6002 naylyV haryS tlov.) 
Kakaós, földes, sós, dohányos, cseresznyés aromák. Komplex, izgalmas, megnyerő összbenyomás. Kóstolva jó közepes test, sokrétű, eleven bor. Az érettséghez jelentős sav társul. Még fiatal, de minden megvan benne a szép középkorhoz.
6 pont

 

Címkék: balaton kóstolás szekszárd négypontos hatpontos dúzsi ötpontos hárompontos villány kékfrankos ráspi ikon vesztergombi józsef remetebor strekov 1075 szemes józsef kékfrankosmaraton

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr17654938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2008.09.09. 20:52:26

nincs Veled semmi baj AM! csak nem kell magad ennyire az előtérbe tolni kóstoláskor...

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.09.09. 23:42:43

Én csak ezt a "3000 felett ne legyen kékfrankos" kérdést nem értem. Amikor fogyasztó vagyok, persze én is szeretnék aszút venni 500-ért, de miért toljuk a saját fajtánkat háttérbe? Egy merlot-ért normális ár a 3000? Egy pinot-ért? Miért?

Pár éve olaszrizlinggel kapcsolatosan tettem fel ugyanezt a kérdést magamnak, amikor Tamásék nedűjét 2500-ért adták. Azóta nem egy haladta meg ezt az árat, s úgy gondolom, hogy meg is éri. Szerintem az emlegetett Strekov is. Csak az értékesítők meg ne lássák:)

late harvest 2008.09.10. 09:37:42

Kedves AM,....remélem a Weninger Spern Steiner Kf. 2005-öst is a közel jövőben megkóstolod.... igaz még nem ez a kereskedelmi évjárat de ha minden igaz idén már kapható lesz. (vagy a napokban a várba biztos ott lesz)... tedd meg, idd meg!
Ha a ráspi nálad 6p. akkor valahol ez 8-9 között kel hogy legyen... a te mércéddel az én értékrendemben.
...úgy érzem, a Franciék kezdik kapisgálni miről is kéne szólnia a "magyar veresnek"...
Minden kedves alkoholistának szívélyesen ajánlom.

wudnekl 2008.09.10. 09:39:16

Balafánt, gondolom azért olcsóbb, mert több van belőle.

alföldi merlot 2008.09.10. 09:53:10

Kedves late harvest, kóstoltam a 2005-ös Spern Steinert, itt már dicsérőleg említettem is: alkoholista.blog.hu/2008/04/29/varazshegy. És egy palack a borhűtőmben arra vár, hogy méltó társakat kapjon.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.09.10. 23:45:41

Wudnekl: szerintem ez nagyon primer gondolatmenet, már megbocsáss. Egy fajta alapján meghatározni a fajtából készült palack árát...

Szerintem gondold végig a hazai vagy nemzetközi piac alapján amit mondasz, s rájössz, hogy nem védhető. Főleg abban a szegmensben, ahová a kóstolt és emlegetett borok tartoznak a jelenlegi hazai piacon.

De ennek igazából elég kevés köze van a hozzászólásomhoz.

wudnekl 2008.09.11. 11:10:21

Balafánt, igazad van, a gondolatmenet primer. De hát egyes orosz vidékeken olcsóbb a kaviár, mint a kenyér. Sok van belőle, nem ad érte pénzt senki. Kár, nagy kár, de ez van.

Egyébként a "felső" szegmensért szerintem adnak sokat is, a La Vida sorozat kékfrankosa pl. nem volt semmivel olcsóbb, mint akármi, mégis elfogyott.

loading 2008.12.03. 19:36:08

Szerintem jó hangulatban voltál az Ikon értékelésekor. Még kólával is nehéz inni. Persze lehet nekem volt rossz napom.A jelzett szekszárdiak jobbak.
süti beállítások módosítása