Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A szarvas, a nyúl és a bika - vér nélkül

Heimann Cervaes és Bolyki Ördöngös

2008.09.10. 11:05 - palack

Két vörös házasítás 2005-ből, egy közhelyesen nehéz évjáratból. Az egyik Szekszárd, a másik Eger környékéről. Mindkettő lehetne akár bikavér is, ám egyik sem akar az lenni. Három fajta közös bennük, a szekszárdit még fűszerezi negyedik is. Az egyik valóságos márkanévvé nőtte ki magát, lassan egy évtizedes múltra tekint vissza; a másik most kezdi útját, azt sem tudhatjuk még, lesz-e folytatása. Az egyik hagyományosan latin nevet kapott egy kis kényszer csavarral; a másik hagyományosan magyar nevet, ékezettel jelölve elfelejtett konnotációk emlékét.

Heimann Cervaes 2005

A Cervaes (korábban Cervus) régi, jó megbízható márka a magyar borpiacon, ahogy a Heimann név maga is az. A mára már állandósultnak mondott összetételt négy fajta adja: kékfrankos, cabernet franc, merlot és kadarka. Csak a közelmúltra visszatekintve: a 2003-as nagy kedvencem volt, aztán kételkedtem 2004-ben, ám egy kis házi vakkóstolón üde gyümölcsösségével még jobban ízlett, mint az előző évjárat szülötte. Most kóstoltam először a 2005-öst, bizony kissebbfajta csalódást kellett megélnem. Ez az évjárat nem éri el a korábbiak igen magas színvonalát. A Bortársaságnál 2670 Ft-ért kapható.

Sötét meggypiros, fény felé tartva világít, mint egy kékfrankos. Mozgása is inkább fürge, hamar és sűrűn telecsíkozza a pohár falát. Illata némileg visszafogott, elsőre szinte csak füstösséget érezni. Aztán ha jobban figyelünk érezhetünk meggyet, céklát, tejszínes csokoládékrémet. Aztán megint csak füstösség kis meggylével. Időről időre bezárkózik, nem könnyű vele.

Szájban markáns savassággal mutatkozik be. Szépek, nem karcolnak, finomak ők, ám kicsit magukra vannak hagyva. Erős a gerinc, és hozzá képest szerény a test. Ízét is ennek megfelelően a savak és alighanem a fa adják főleg: jó fanyar meggy szép hordós fűszerekkel, mint szegfűszeg és kakaó. Tannin szinte csak mutatóban van inkább a korty végén, de egyáltalán nem is hiányzik több belőle. A korty közepén viszont hiányérzetem van, valahogy nem jut elég magasra, alábukik idő előtt. Hiába a savak, mégis kicsit lustának tűnik. Utóíze finom, de lehetne hosszabb bőven. Jó kis bor, de sajnos simán leveri az előző évjáratok által örömünkre nem éppen alacsonyra tett lécet. Erős 5 pont, ami egy Cervaes estében csak. Meg kellene kóstolnom a Stílusgyakorlatot is, amíg várom a 2006-ost.

Bolyki János Ördöngös 2005

Egész gyakran szerepel mostanában Bolyki János neve ezeken a hasábokon. Fiatal pince, fiatal borász, izgalmas, jó borok. A jelen bíztató, a jövő még bármit hozhat. A hátcimke szerint a névválasztás a magyar kollektív emlékezetkiesés hibáját hivatott helyrehozni, miszerint a bor elfogyasztása által kollektív tudatalattink mélyéről újra előhozhatjuk az atavisztikus ördöngös, mint egy nyúl mondás elveszettnek hitt jelentését. Pályaelhagyó szakember mivoltom ellenére ezen jelenség sikeréről nem számolhatok be, ám ez nem is annyira releváns. Kárpótolt helyette az élmény, ami most sem maradt el. Ugyanis nem először kóstoltam ezt a cabernet franc, merlot és kékfrankos alkotta cuvée-t, ám most először ültem le négyszemközt egy teljes palackkal. Ahogy a korábbi alkalmakkor, most is nagyon tetszett. A Colour WineWorld árlistáján 2700 Ft-ért szerepel.

Szép sötét bíbor színű, szinte élénken világító gyűrűvel. Sűrű csíkokkal, türelmesen rajzolgat, nem kapkod. Illatban sem, szüksége van szellőzésre. Inkább visszafogott ugyanakkor sokrétű, vonzó: Aszalt áfonya, eperszósz, feketeribizli, narancshéj, almacsipsz. Néha egy kis füstösség csipetnyi földes gombás árnyalattal, cseppet gyakrabban lakkosság. Egyben van, harmonikus, mégis izgalmasan vibrál.

Szájban elsőre élénk, játékos savai hívják fel magukra a figyelmet. Nemcsak szép magas ívet adnak a kortynak, hanem finomak és kiválóan ellenpontozzák a bor extraktédességét. Ízében cseresznye, konyakmeggy, szeder, csipetnyi kakaó és vanília. A hordó szépen integrálódott, ahogy azt mondani szokták. Tanninjai cabernet franc-osak: puhák mégis kissé húznak. Utóíze finom gyümölcsös, újabb és újabb kortyra csábít. Nem egy megfejteni való, túlzottan elgondolkoztató, inkább egy dinamikus mégis kerek, jóízű, jóívású bor. Kaphat egy ilyen 6 pontot? Szerintem simán, és lehet, hogy még szűkmarkú is voltam.

Címkék: 2005 kóstolás vörös szekszárd hatpontos ötpontos eger heimann bolyki

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr86651628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.09.10. 12:56:45

Nemrég kóstoltuk épp a Cervusokat: a 2002-es és a 2003-as is jelentősen jobbnak tűnt nekem, mint ez a 2005-ös. Őszintén szólva a 2005-ösnél már komolyan keresgéltem, hogy mi kerül ebben közel 3 ezer forintba. Kicsit az volt az érzésem, ez a bor arra hajt, hogy ne kövessen el semmi hibát, ne égessen benne az alkohol, ne húzzon a tannin, minden legyen kerek és akkor ez elég is. Csak közben én semmi mást sem találtam, nemcsak hibát nem.

muskotály küvé 2008.09.10. 15:29:17

A Stílusgyakorlat nekem nagyon érdekes bor volt.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.09.25. 15:10:24

A napokban volt a Stílusgyakorlathoz szerencsém. Nekem egy kicsit drága, de nyugodt szívvel ajánlom.
süti beállítások módosítása