Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Európa legjobb kulináris fesztiváljai

Borral-sörrel folyó kánaánok

2008.09.12. 07:08 - alföldi merlot

Ősz a szüret és a nagy belakások szezonja. Európaszerte egymást érik a hagyományos és az újabb keletű evésre-ivásra alapozó mulatságok. A kiváló Guardian kiváló online kiadásának egyre izmosabb Food & Drink rovatában összeállítást közöl a legjobb fesztiválokból. A pizzás népünnepélytől a szarvasgombás-barolós költségvetésborítón át a bikaviadallal fűszerezett rizsfesztiválig van itt minden, amiről ínyenc álmodhat. Mi most ebből miniszemlézünk. (És persze ne feledjük, a Várban már dübörög a Borfeszt! Délben újabb beszámolóval jelentkezünk.) 

Pizzafest, Nápoly, Olaszország, szeptember 11-21
Nem egy kulináris űrutazás, de beleüthetjük az orrunkat a mélyolasz életbe, és közben degeszre tömhetjük magunkat a világ kedvenc gyorsételével. www.pizzafest.info

Ludlow Marches Étel- és Borfesztivál, Egyesült Királyság, szeptember 12-14
A brit kulináris kultúra robbanásszerű fejlődése a világ még meg nem énekelt nyolcadik csodája, de valószínűleg nem sok magyart csábít utazásra ez a kirakodós, savanyúság- és befőttcentrikus vásár. Aki mégis kipróbálja, és ennél többet talál, vendégünk egy hasábnyi beszámolóra. www.foodfestival.co.uk

Feria du Riz, Arles, Franciaország, szeptember 12-14
A történelmi francia város a rizsfesztivál idejére spanyol vendéghajat vesz. Paella-hegyek, tengeri fejlábúak és pikkelyesek, churro és tapas, és az egyedülálló vörös camargue rizs minden mennyiségben. Utcai mulatságok, lovak és bikák futtatása, sőt bikaviadal várja az erős gyomrúakat. www.feriaarles.com

I’Primi D’Italia, Foligno, Olaszország, szeptember 25-28
Óriási mulatschag főként első fogásokkal: levesek, tészták, rizs, gnocchi. De lesz tésztaszobrászat, kajálós mozijelenetek, és középkori tavernák korhű sonkákkal és kézzel gyúrt tésztákkal. Külön programok gyerekeknek. www.iprimiditalia.it

KunsthalKOOKT 2008, Rotterdam, Hollandia, szeptember 26-28
A „Valódi ízek fesztiválja” Hollandia elsőszámú kulináris eseménye. Sajt, kenyér, különleges gyümölcsök és zöldségek, hús és hal szerepel a kínálatban. www.kunsthal.nl

Fiesta De Marisco, O Grove, Spanyolország, október 3-12
A helyszín egy lelombozó tengerparti turistacsapda, de mégiscsak ez Európa egyik legnagyobb étel fesztiválja. Minden, amit a tenger kínál + galiciai-portugál vásár, tánc és népzene. www.turismogrove.com

Szarvasgomba Fesztivál, Alba, Olaszország, október 4-november 9
A fehér szarvasgomba szezon elején ez a kis piemonti városka a világ egyik kulináris fővárásává lép elő. A világ minden tájáról mesterszakácsok érkeznek az exkluzív szarvasgomba árverésre. Van akinek egy kiló félmillió forintot is megér. A hétvégi piacon bárki megvásárolhatja a maga kis gombarögét, amit aztán valamelyik helyi étteremben kívánsága szerint az ételére reszelnek. www.fieradeltartufo.org

Weimari Hagymapiac, Németország, Október 10-12
Felejtsük el az Oktoberfest névre hallgató tömegnyomort, és fedezzük föl az idén 355 éves Hagymapiacot! Sütemények, pékárú, levesek és sültek minden mennyiségben természetesen hagymával ízesítve várják a vállalkozókedvűeket. 500 stand, 100 mutatványos.
http://www.weimar.de/de/tourismus/startseite/kultur-freizeit/zwiebelmarkt-2008/?fsize=1

Gesztenyefesztivál, Mourjou en Chataigneraie, Franciaország, október 18-19
A legutolsó statisztika szerint két nap alatt 6 tonna gesztenyét és 6000 liter almabort fogyasztanak el a vendégek. A környező régiók is beszállnak a buliba, lesz Ardeche-i paté, Dordogne-i charcuterie, utcai előadások, csepűrágók, népzenészek és jazz. www.foirechataignemourjou.fr

Slow Food Fesztivál, Torinó, Olaszország, Október 23-27
A Slow Food mozgalom célja a hagyományos olasz konyha erényeinek megőrzése és népszerűsítése. Ez a gyakorlatban friss, helyi termények és termékek alkalmazását jelenti modern eljárások nélkül elkészítve. A bemutatkozás három fő helyszíne: a piac, ahol sonkák, sajtok, olajok és fűszerek kaphatóak, az „ízszigetek”, ahol a pecorinótól kezdve a barolóig mindent meg lehet kóstolni, végül a konyhák, ahol jól be lehet lakni.
www.salonedelgusto.com


Merano Borfesztivál & Culinaria, Merano, Olaszország, november 8-10
Dél-Tirol a maga olasz és osztrák vegyes örökségével remek kulináris célpont, és ez a fesztivál kitűnő alkalom az ínycsiklandó ízkavalkád  megszondázására. A helyi specialitások között akadnak számunkra is ismerősek, pl. a gombóc és a rétes. A szecessziós Kurhausban [l. kép] a legkiválóbb olasz borászatok kínálatából lehet válogatni.
www.meranwinefestival.com

(A Guardianben egyébként most egy elég izmos borfelvilágosító tanfolyam is hömpölyög olyan szerzőkkel mint Steven Spurrier, Matt Skinner vagy Jancis Robinson.)

Címkék: fesztivál franciaország olaszország németország nagy britannia kulináris

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr86658153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2008.09.12. 12:22:13

ebből 3-on már voltam többször (Alba - szarvasgomba, Slow Food, Merano), szvsz az Albai kulinárisan és kultúrálisan gyönyörű,ide érdemes, sőt menjetek át Bra-ba is (ami nem is létezik és mégis, sőt Osteria Murivecchi (Ascheri) perfekt lesz), a Slow Food egy elképesztő méretű étel-ital-bor fiesta, Merano picit süllyed az utóbbi években szvsz és ott leginkább csak (olasz) bor van, DE Meranoért magáért is érdemes elmenni, és ha már ott van vki akkor Parcines-ben Onkel Taa étterem kötelező (csiga, Habsburg és Sissi mániás tulajdonos, teljesen szürreális élmény)
üdv

Borboszi 2008.09.12. 20:18:41

hát, Shiraz,

engem Merano leginkább dühít... olyannyira, hogy tavaj már el sem mentem. A Kurhausban és a sátrakban tömegnyomor, de szó szerint. A belépőről meg ne is beszéljünk.. napi!!!! 65 euro (volt tavaj). És hol van a színvonala... ennyi pénzért? Sehol. Még levedőt sem lehet venni. Jó, vannak jó borok.. meg nem jók is. Engem taszít, amit ott láttam. Ja, és a legtöbb "vendég", vagy látogató német turista, vagy helyi. Kvázi sok borkúltúra nincsen... Mi már tüntetőlegesen sem állítunk ki az idén sem. De Merano tényleg szép :)
Viszont abban az étteremben Parcines-ban még nem voltam! A vízesést már többször meg másztam oda-vissza, és hegyi kis fogadókban is élveztem a vendégszeretetet... na, ellátogatok majd az étterembe is:).. bár csigát nem szeretnék... knödlikészítésben meg én is világhírű vagyok ;-)

shiraz 2008.09.14. 00:03:50

Onkel Taa-tól be fogsz sz@rni :) nekem életem egyik legszürreálisabb étterem élménye. pedig sok volt... már a külső környezet is elképesztő, kis kápolnával, Ford T Modellel a fészerben...