Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Száraz fehér magaslatok

Válogatott gazdák válogatott tételei 06/07

2008.09.21. 06:37 - Az Alkoholisták

Új szerzőt avatunk. A jövőben posztjai Rezeda néven jelennek meg. Bármit mondanánk róla, azonnal fölfednénk kilétét. Rezeda szerint a magyar fehéreket a MA stábja hajlamos alulpontozni, ezért ne lepődjünk meg, hogy mindjárt két kilencpontos száraz fehérrel nyit (és Bussay dr. budget rajnaija is 8 pontig lendül)! A Szepsy birtokfurmintot mi házon belül 7 pontra szoktuk taksálni, a Monarchia Chardonnay Battonage 2006-ost illetően kevés még a tapasztalat. Olasz- és rajnai rizlingek, furmintok, chardonnayk és mások, 16 érdemes magyar pincészet egy-egy fehére vakon. Virágozzék száz virág! 

Szerencsénk volt a minap, ugyanis az elmúlt két évjárat 2006 és 2007 hazai fehérboraiból válogattunk, kedvünk szerint, csak úgy, találomra. Tudtuk, hogy sok jó bor született 2006-ban, a 2007-eseket még csak most ízlelgetjük. Az eredmények meglepően jók voltak, a 06-os borok jórészt most jutottak el optimális formájukhoz. Az évjáratban egyetlen kivételt tettünk, akárcsak a magyar származásnál. 2005-ből megnéztük a Villa Tolnay Bandérium Cuvéejét, amitől annak idején sokat vártunk, be is váltotta reményeinket. A másik kivétel a Cloudy bay 2006-os Sauvignon blancja volt, ami hozta állandó formáját, kissé harsány, jó savú, üde bor formájában. Azon szoktam csak évről-évre elgondolkodni, vajon mitől kerül be rendszeresen a Wine Spectator legjobb 100 bora közé… Amúgy persze nem rossz, már ha valaki ezt a stílust keresi, többnyire megtalálja, amit akar.

Meglehetősen nagy volt a csapat, 19-en kóstoltunk együtt. Sok vita nem volt, első helyen fej-fej mellett végzett a Szepsy Birtokfurmint és a Monarchia Battonage Chardonnay! Ez utóbbi volt talán a legnagyobb meglepetés, egyöntetűen állítottuk, hogy a Monarchia eddigi legjobb bora. Személy szerint engem meglepett a három rajnai kitűnő szereplése, ilyen egyértelműen szépen iskolázott borokat idehaza még nem kóstoltunk ebből a fajtából. Egyedül a Laposa bor nem hozta igazán a formáját, de ebben vélhetőleg a fiatalság a ludas, lesz még ideje magához térni. A Figula Rizling pedig korábbi kóstoláskor már mutatott sokkal jobb formát, így ezt tekintsük pillanatnyi „megingásnak”. De a legfontosabb, hogy a nyilvánvaló évjárati hatásokon túl, jelentős fejlődést lehet látni. Kétségtelenül, válogatott gazdák válogatott tételeit kóstoltuk, de sajnos emlékszem nem egy kóstolóra, ahol a nagy neveknél is borult a papírforma, rendre találtunk bizonytalan illatokat-ízeket. Ezen a téren határozott előrelépés tapasztalható, most már csak az kellene, hogy ez a fejlődés ne rekedjen meg a prémium kategória határain belül. Tokaj nem véletlenül volt most háttérben, hiszen a hétvégén lesz a Mádi Kör II. kóstolója

Szeremley Huba Badacsonyi Rizling 2007

A megszokott összeszedettség, élénk savak, az átlagosnál talán kevesebb ásványosság jellemzi ezt az évjáratot. Tipikus „fogyasztásra ösztönző” bor, különösebb mélységek nélkül. Tiszta és badacsonyi. 4,5 pont

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai rizling 2006

A három rajnai szépség egyike. Mostanra tökéletesen összeállt, lekerekedett, mégis kellően markáns képet mutat. Illata mintaszerűen petrolos, moseli könnyedséggel vegyítve. Kifogástalan egyensúly, szép citrusok az ízben. 6 pont

Figula Mihály Arácsi Olaszrizling válogatás 2007

Hordómintát kóstoltunk, vélhetően ezért volt illatában egy tisztázatlan eredetű bizonytalanság. A bor koncentrációja és a jelentős potenciál így is érezhető. A magasabb alkohol és vélhetően igen érett alapanyag miatt már kezdetben olajosan legördülő, nagyágyú bort sikerült palackba tölteni. Sima, csupa mandula ízű, barokkosan telt bor. 6 pont

Györgykovács Imre Somlói Hárslevelű 2006

Illatában igencsak visszafogott, mondhatni igazi somlai. Némi ásványosság mellett vegetális jegyek. Sima és határozott karakter, jó savakra épül. A Györgykovács boroknál megszokott viszonylagos karcsúság és tisztaság most is jelen van. Szerényebb ízvilág, korrekt megjelenés. 5-6 pont

Villa Tolnay Bandérium cuvée 2005

Illatában édeskés, az újhordós érlelés nyomai érezhetők, de nem tolakodóan. Elöl húsos, élénk, badacsonyias savakkal, jó egyensúllyal, finom ízvilággal. Virágos-vegetális jegyei mellett kis gyümölcsösség, nagyon sima struktúra, elegáns megjelenés. Ízében az újhordó már egyáltalán nem érezhető, az utóíz hosszú és elegáns. 6-7 pont (Megosztó.)

Laposa Pince Bazaltbor Badacsonyi Rizling 2007

Ezúttal kissé zárkózottnak tűnt illatban, halvány minerális karakter, leheletnyi gyümölcsösséggel. Illat után ízben sem hoz különösebb izgalmakat, savai ugyan érezhetők, de nem tűnik elég gerincesnek. Ízvilága kimerül a sós-ásványos jegyekben. A bor persze így is élvezetes, de nem közelíti a pincészet 2006-os rokon tételét. 4-5 pont

Pendits Szőlőbirtok Tokaji Furmint Krakó 2006

Újabb bizonyítéka annak, hogy Wille-Baumkauff Márta és Stefan jó úton halad. Nem először mutat ez a bor nagyon jó formát, de mostanra a furmintságnak valami könnyed, átlényegült formáját kínálja. Illatban a csupa körte-szegfűszeg vonulat nagyon tisztán jelenik meg, mintha csak acéltartályban érett volna. Légies, de nem súlytalan bor, kifogástalan egyensúllyal. Hosszú, gyümölcsös utóízzel. 6-7 pont

Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű 2006

Már illatában lenyűgözően kedves, csupa méz és hárs, buja és meleg. Vagy meleg és éppen ezért buja. Kiváló savak, ízbeli citrusosság, a botritisz jelenléte nélkül. Ízben végig hozza az illatból ismert finomságokat, közepesen vastag bor. Száraz borokra „rászoktató” ital lehet. Nagyon szép. 7-8 pont

Árvay és társa Zempléni Sauvignon blanc 2006

Zárkózott, a fajta helyett terroirt kínáló illatvilág. Nemes, semmi tolakodó nincs benne. (Ahogy ezt már megszoktuk.) Ízben viszont annál több az izgalom. Kitűnő savak, elől-hátul gömbölyded bor, ami ásványossága mellett ízben kellő teret enged a fajtának. Bodzás-édeskés utóíze hosszú, a bor maradandó élményt tud adni. 7 pont

Gál Tibor Viognier 2006

Ennek a bornak is most jött el az ideje. Az újhordó csak nyomokban, mellette illatban a fajta finom édeskés-szőlővirágos jegyei kedvesek, élénkek. Jó savak, kis cserzőanyag, közepesnél nagyobb test. Utóíze hosszú és meggyőző. 6 pont (Járt már nálunk hasonló eredménnyel.)

Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2006

Évek óta a legjobb ár/érték arányú fehérbor. Most sem keltett csalódást. Finoman édeskés illata után jó savak, közepesen telt test, virágos-keserűmandulás ízvilág. Hosszú, sima nagyon kiegyenlített bor. Örök biztos tipp. 5-6 pont

Bussay László Csörnyeföldi Rajnai rizling 2006

Bussay doktor borait eddig is sokra tartottuk, de valahogy a rajnai eddig nem mutatta azt az egyediséget, mint más borai. No ezzel nincs semmi hiba. Illata akár Rheingau zömöken ásványos tételeit is reprezentálhatná. Savai egyértelműek, bármely rajnainak díszére válhatnának. Fűszeres-citrusos ízvilága remek cserzőanyag háttérrel mutatkozik, érett, épp csak a férfiasság kedvéért mutat némi szikárságot. Ínyencek csoda-bora. 8 pont

Légli Ottó Rajnai rizling 2006

Gazdag és intenzív petróleum az illatban, nagyon tiszta és határozott. Élénk, kissé ásványos is. Nagyszerű savak, kiegyenlített, sima struktúra. Ízeiben is hozza a fajta legjobb formáját, citrusok mellett finoman fűszeres. Hosszú, elegáns, a fajtához igazodóan testes. 8 pont (A MA régi kedvence, ami újabban sajnos formaingadozik.)

Jásdi István Lőczedombi Olaszrizling 2007

Mandulavirág illatú, édeskés, buja bor. Elöl gömbölyded, ami a magasabb alkoholnak köszönhetően a bor lecsengését is alapvetően meghatározza. Egyensúlya kifogástalan, ízeiben sós és édeskés egyszerre. Elegáns, nagytestű, olajosan folyó bor, nagy koncentrációja ellenére csopaki könnyedséggel. 8 pont

Monarchia Borászat Battonage Chardonnay 2006

Sokat vártunk ettől a bortól, nem csalódtunk. Érdemes 1-2 órát dekantálni, meghálálja. Elegánsan indít, érintésnyi fával az illatban, mellette gazdag chardonnay jegyek. Alma, fahéj és élesztő. Kifogástalan egyensúly, remek cserzőanyag, nagy struktúra. Nagyon chardonnay, jó egri savakkal. 9 pont

Szepsy István Tokaji Furmint 2006

Levegőt kér, és lehetőleg nagyobb űrtartalmú poharat. Igen gazdag és elegáns illatvilág, sós jegyek mellett halvány édeskés karakter. Már illatban is sűrű, koncentrációban is sokat ígér. Krémessége jelentős cserzőanyaga mellett is meggyőző. Ízében a méz csak érintésnyit van jelen, mégis végigkíséri a bort. Hosszú, koncentrált, telt és elegáns. Bízzunk benne, hogy élettartama is nagyságát támasztja majd alá. 9 pont

Címkék: kóstolás bussay figula szepsy istván hárslevelű szeremley árvay laposa viognier gál tibor gál lajos mmi pannonhalmi apátsági pincészet légli ottó orosz gábor jásdi istván györgykovács imre pendits szőlőbirtok

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr96669198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etna 2008.09.21. 20:57:07

Volt szerencsém az említett 19 kóstoló egyikének lenni, s le kell szögezzem: gyönyörű sor volt.
Az is meglepett, mennyire hasonlóan ítéljük meg Rezedával a sort. Persze apró különbségek vannak. Árvay Sauvignonja nekem csalódás volt. A Mester egyébként egyik nagy kedvencem, Furmintjait tanítani lehetne. Ott és akkor az említett tétel nem nyert meg. Az Alkoholista által használt s általam egyáltalán nem kedvelt rendszerben legfeljebb 6 pontot adtam volna rá.

A szerző által 6 pontra taksált Gál Titi Viogner-ja sokkal szebb formáját mutatta, itt inkább emeltem volna.

Másik csalódásom megint csak egyik kedvenc alkotómhoz, Györgykovács Imréhez fűződik, ez a bor nekem sem nem volt eléggé somlói, sem nem volt eléggé hárslevelű. Söbaj.
Összességében az esemény legjobb kóstolók közé sorolható, amin az utóbbi években részt vettem.

muskotály küvé 2008.09.22. 12:23:18

Jó kóstoló lehetett :)
Gál Tibor Viognier-jével kapcsolatban, a borfesztiválon kóstoltam ezt is és - bár nem egymás után - Heimann 2007-esét is - ez utóbbi nekem sokkal jobban tetszett.

late harvest 2008.09.22. 20:11:24

Kedves Rezeda!...Ha a Szepsy furmint és a Bussay-Légli rizling pontozásával egyetértek, akkor kénytelen leszek elhinni hogy a Monarhia Chardonnay is ér annyit mint írtál! Sose gondoltam volna hogy ennyit tudhat ez a bor. Megelőlegezem hogy igazad van a fenti pontozásod alapján!.. így kénytelen leszek venni egy palackot. Remélem még kapható!Kösz a tippet...

Ferraiolo 2008.09.23. 11:37:20

Ez a kóstoló ismét bebizonyítja, hogy a nagy fehérborainkkal igen jó esélyünk van a nemzetközi borpiacon elismerést szereznünk. Külön örülök, hogy a kóstolón résztvevők mind "WSET-es szájjal" kóstoltak és a borok kvalitásait mind ennyire hasonlóan ítélték meg. Respect!

MalbecNC 2008.09.23. 12:11:00

Ez a "WSET" száj miből derült ki?

zöld béka 2008.09.23. 15:50:26

Kedves Late Harvest! A Monarchia Chardonnay tényleg olyan jó, egyértelmű, hogy a legjobb bor, amit eddig letettek az asztalra. Kitűnő egyensúly, nagyon szép cserzőanyag, telt, gazdag ízvilág. Hosszú, elegáns bor elegendő ásványossággal, nem túlzó fa jelenléttel. Nimród IV-nél is szebb szerintem. Kis levegő feltétlenül kell neki, 1-2 óra. Jó kóstolást!

zöld béka 2008.09.23. 15:56:31

Elfelejtettem, hogy a WSET száj szerintem az egyensúly centrikus kóstolást jelenti. A világ tanultabb fele így kóstol, nem az igen változékony aromatikát (illat- és ízjegyek)helyezi előtérbe, hanem a bor állandó tulajdonságait, nevezetesen a sav-cukor-alkohol-tannin arányokat, struktúrát, hosszúságot, koncentrációt és így tovább. Ez a gerince a bornak, a leglényegesebb információ. Az, hogy az egyik kóstoló éppen tornacipőt vagy levelibékát érez benne, egyáltalán nem fontos és nem állandó tulajdonság. Persze bizonyos fajtáknál elvárhatunk egyedi illat- és ízjegyeket, de a bor nem attól jó, hogy a hárslevelűnek hársmézes az illata. Ha érdekel a téma, érdemes elmenni egy tanfolyamra.

deprimarius 2008.09.23. 20:22:35

szerintem ez nem WSET száj hanem JÓZAN PARASZTI száj.

MalbecNC 2008.09.23. 22:12:57

Egész pontosan Rohály tanár úr úgy magyarázta, hogy a bor csontváza a sav (titrálható és ha van akkor csersav) és ezzel legyen egyensúlyban a bor kereksége (cukor + alkohol + glicerin). A többi (illat, szín, íz) az mind ráadás, szépítő ruha, más szóval ornamentika.

Ferraiolo 2008.09.23. 23:10:34

A józan paraszti száj az képes megkülönböztetni egy pohár tejet és egy pohár limonádét.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.09.24. 07:29:00

Lehet, hogy butaság amit írok.
A kommentekből megragad a "wset-száj"
Emlékeim szerint a borkalauz, illetve borkollágium stábjához tartoznak ezek a tanfolyamok. Ezek szerint a fenti kóstolón részt vettek borkollégium-tagok is?
Ez azért lenne érdekes mert Ők feltételezem, hogy inkább a borkalauz 100 pontos rendszerében szoktak osztályozni. Ha így van, akkor hogyan történt az MA 10 pontos rendszerébe való konvertálás?
Ha alapjaiban butaság amit írok, akkor korrekciót kérek!

MalbecNC 2008.09.24. 08:42:19

drbarta sztem csak annyi történt, hogy Rezeda (akárki is ő) alkalmazkodott az alkeszek rendszeréhez, amit ők alkottak (lásd fent jobb oldalt). Valúszínűleg a saját jegyzeteiben a saját értékelési rendszerében megszokott pontokat rögzítette, de itt, a nagyközönségnek csak úgy érthető, vagy legalábbis könnyebben befogadható az értékelésük, ha az itt megszokott nemtom mióta működő 10 pontos rendszert használja.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.09.26. 09:34:42

Kedves Rezeda!

Ha a fenti értékeléseket eredetetileg más rendszerben osztályozta, megosztaná -e hogyan történt a konvertálás?