Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Évjárat teszi a vörösbort?

Tanninszőr és rézfúvósok

2008.09.30. 14:00 - rezeda123

Valószínűleg igen, legalábbis itt, a Kárpát medence táján. Történt ugyanis, hogy vegyes merítésben kóstoltunk néhány (pontosabban 14) olyan vörösbort, melyek jórészt mostanában kerültek, vagy kerülnek az üzletekbe. Amennyire lelkesedtünk a közelmúltban kóstolt fehérekért, olyannyira csalódás volt a vörösök közül nem is egy tétel. Évek óta próbálom elfogadtatni azokkal, akiket illet, hogy a szőrös, szikár tannin nem jó tannin.

Ha egy bornak sok a cserzőanyaga, de alapvetően érett, az fiatalon lehet húzós és lehet sok, de soha nem lehet nyers. Ha savakat, gyümölcsösséget, némi kerekséget és érett jegyeket nem érzünk a borban, akkor az a tannin az életben nem fog beépülni az ízképbe, bárhol aszaljam is a palackomat. Marad egy érdes, kellemetlenül összehúzó, nyers érzet a szájban, semmi egyéb. Nos, mindezt csak azért tartottam fontosnak előadni, mert évek óta együtt kóstoló barátaink is sorra lelkesednek olyan tételékért, amiért jómagam egy fabatkát sem adnék. Persze vélhetően kár is győzködni a triószonáták szépségéről azt, aki rajong a rézfúvószenéért. Vélhetően ezért vagyok képtelen megbékélni 2003 legtöbb vörösborával, még a legnagyobbak között is számos olyat találok, aminek struktúrája nemhogy gyönyörködtet, de egyenesen taszít. Nem vagyok sem fajta, sem borvidékfüggő, számomra egy szempont létezik: a minőség. No és persze az sem árt, ha egy vörösbort jó lenyelni. (A borokat vakon kóstoltuk, a panel létszáma 13 fő volt.)
Kékfrankosokkal kezdtük a sort, ott is az egyik legjobb került elénk elsőnek. Emlegették is sokan utóbb, hogy de jó lett volna azt az egyeskét megbecsülni!

Luka Enikő Soproni Kékfrankos 2006

Könnyed, nagyon tiszta illatú. Ibolya, málna és friss gyümölcs. Szép savú, élénk bor, közepesnél kisebb testtel, hosszú, meggyes és elegáns utóízzel. Kékfrankos etalon, nem kevés és nem sok, épp annyi, amennyit a fajtából ki szabad hozni. Simasága fő erénye. 6 pont

Bolyki Pince Kékfrankos 2005

Szikár, ásványos illat. Kissé bárdolatlan, nincs is megnyugodva teljesen. Indokolatlan széndioxid csípi a nyelvünket. Érezni, hogy termelője jót akart, az alapanyag az évjárat savassága ellenére nem nyers. Valami mégsem jött össze. Palackhiba lenne? Utánanézünk. Vibráló, neurotikus bor. 3,5 pont

St Andrea Kékfrankos 2006 Ferenchegy

Illatban kissé zárkózott még, gyümölcsössége kakaó köntösben. Ugyanakkor ásványosságban elöl jár, meszes és gazdag. Szájban még nagyon fiatal és rakoncátlan. Savgerince erőteljes, sok de érett savra épül aromatikája. Koncentrációja izgalmakat ígér, csúcsa még a távoli jövőben. Akinek van ideje várni rá, vélhetően jól teszi. Most 5-6 pont között, vélhetően emelkedik majd.

St Andrea Kékfrankos 2006 Tóbérc

Sötét, mélyebb bíbor szín, illatában is mélyebb mint a testvére. Koncentrált, gazdag bor, sok cserzőanyaggal, érett gyümölcsös jegyekkel. Nagyon fiatal. Kóstolgatását még később kezdeném meg, mint a Ferenchegyét. Elegáns, inkább fűszeres, mint gyümölcsös karakter. Hosszú is és sima. 6 pont

Sebestyén Pincészet Kékfrankos Válogatás 2006

Buja, meleg illat, csupa fűszer. Koncentrált, érett alapanyag, jellemzően gazdag cserzőanyaggal. Nyilván nem összemérhető vagy számszerűsíthető a Tóbércnek és  ennek a bornak a tanninmennyisége, de igencsak közel állhatnak egymáshoz. Ennek ellenére ez valahogy mégis könnyebben ösztönöz a fogyasztásra. Kevésbé tiszteletreméltó, sokkal inkább játékos. Mondom ezt a sok tannin ellenére. Kifogástalan egyensúly, fűszeres-meggyes ízvilág. Nálam közelíti a nagy 2003-as Sebestyén Kékfrankos szelekciót. 6 pont

Merfelsz Pince Nektár Sexardique Zweigelt 2006

Az évjárat nagy felfedezettje. Sorra kóstoljuk jól iható, korrekt, lassan saját arculatot is mutató boraikat. Ennek illatában sütőtök és aszalt piros bogyósok. Semmi hordós felhang, könnyed báj és kellem.  Kifejezetten innivaló, selymes, kerek és elegáns, ugyanakkor játékosság is van benne. Bájos aszalt meggy az utóízben. Nem komplexitásáért szeretjük, egyszerűen jó inni! Valaki végre megértette, hogy elég volt Brünhildékből. Nem kell folyton nagyvadakra lövöldözni. 6 pont

Kiss Gábor Merlot 2006

A villányi termelők között úgy tűnik, megmozdult valami. A 2007-es tételek között egyre több az eleganciát célzó szemben a tanninbombákkal, de már a 2006-os borok is mutatnak valamit. Kiss Gábort az egyik legőszintébb villányinak tartom azzal együtt, hogy borai lényegesen később válnak fogyaszthatóvá, mint a legtöbb villányi termelőé. Hogy csak hideg pincéje lenne ezért a felelős? Nem tudom, de a borok és a termelő korrektsége felől nincs kétségem. A bor illatban nagyon merlot, tiszta, friss málnalekvár. (Nem California.) Jó savak, érett alapanyag, csak a cserzőanyaga szikár benne még egy kissé. Hosszú, nem nehézkes bor, gyümölcsös utóízzel. Nagyon jó bor lesz, még fiatal. Ha valaki beéri a szagolgatással, arra kifejezetten ajánlom, már most is. 5,5 pont

Dúzsi Tamás Cabernet franc Görögszó 2003

Érett palackbuké, talán a mikro-oxidáció előbukkanó jeleivel. Kávé, kakaó és meggy, némi animális földes felhanggal. Szerethető, nagy bort ígérő illat. Savai enyhén szólva is szolídak, a bor szájban nagyon szőrös és nem csúszik. Olyan, mint a földet ért szánkó. Ízeiben gazdag, de a keretek valahogy nem állnak össze. Tartalékot éppen ezért nem érzek benne bár tudom: a bor sokak kedvence. 4 pont

Vida Péter Cabernet franc 2006

Sűrű és telt, gazdag illattal, olajos és meleg is egyben. Földes, kávés, fűszeres, némi kis fa eredetű édességgel. Erőteljes, savai jók, ízeiben is gazdag és élénk. Némiképp szikár a vége, amiért én a fahasználatot okolnám. Sok alkohol, jó alapanyag, van benne jövő, de a finessz ezúttal hiányzik belőle. 5 pont

Achs & Achs Cabernet franc Prémium 2006

Kissé animális, ázott szénás illat. Mintha nem hozzá értő kezek próbálták volna öregíteni. Teljes disszonancia illat- és ízvilág között. Ízében nem szép savak és nyers tannin viszi a prímet, aszaltgyümölcsös-lekváros karakterrel körítve. Furcsa bor. 4 pont 

Feind Pince Cabernet Sauvignon 2006

Feindék már a múlt évben is megleptek egy-két igen jó tétellel, ez most megint valami kellemes meglepetés. Gazdag, meleg és fűszeres, kávés illat. Kevésbé gyakorlott kóstolótársaink teljesen meglepődtek azon, hogy a cabernet sauvignonnak ilyen is lehet az illata! Földes is és meleg, szilva és szeder nüanszokkal. Sima textúra, érett alapanyag, kiváló egyensúllyal. Nem nehézkes, élénk és izgalmas, nagyon finom, jól cizellált bor. Úgy nagy, hogy kívánod inni. Nem telepszik rád, ami nagy előny ebben a kategóriában. 6,5 pont

Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon 2006

Illatában csupa kávé ez is, finom és érett. Vélhetően francia hordó. Nem sok, csak éppen ott van. Mellette meleg szilva és csokoládé együtt. Savai nem túlzóak de erőteljesek, cserzőanyaga még soknak tűnik.  Nagy, hosszú bor, a Malatinszky borok megszokott szigorúságával. Még nem kellene nekiesni, várjunk vele jó 2 évet. 5 pont

Gál Tibor Pajados 2005

Első palack dugó light. Második zárkózott, könnyed piros bogyósokkal. Voltaképpen a bor összetétele nem ismert, de vélhetően van benne pinot, kadarka, merlot (?) és még sokan mások. Mindenesetre jó krémes egri textúra, rengeteg gyümölcs, könnyedség jellemzi. Szerethető bor, laza eleganciával. Célszerű mostanában elfogyasztani. 5 pont

St.Andrea Áldás Bikavér 2006

Ez a sima Bikavér, semmi extra. Finoman fűszeres illat, értékelhető savkészlet ígéretével. Juj de gazdag, juj de szép – kiált fel valaki a csapatból, és nagy valószínűséggel megfogta a bor lényegét. Buja, meleg, élénk és csábító. Kitűnő egyensúly finom savakkal, közepesnél nagyobb test, alig észlelhetően. Mindene a helyén. Ízeiben csupa gyümölcs, egzotikus fűszerekkel. Ez az a bor, amit addig kell inni, amíg van belőle. Mostantól. 7 pont

Címkék: 2006 2005 szekszárd dúzsi merlot st. andrea kékfrankos bikavér sebestyén malatinszky kiss gál tibor feind vida cabernet bolyki luka merfelsz achs&achs

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95675214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.10.01. 04:24:31

Nekem mindig kicsit rejtély volt ez a tannin körüli mozgolódás. "Ha savakat, gyümölcsösséget, némi kerekséget és érett jegyeket nem érzünk a borban, akkor az a tannin az életben nem fog beépülni az ízképbe, bárhol aszaljam is a palackomat" - alapvetően egyetértek, de mikor? Több 2005-ös bordeaux-ival is jártam úgy, h teljesen frissen kóstolva egy keserű húzós tannintömb volt az egész, semmi más. Itt olyan komolyabb borokat is mondanék, mint mondjuk a Canon-la-Gaffeliere vagy pl. a Chateau d'Issan (ez utóbbi egy-két óra alatt fellazult már), de a canon-nak kellett egy teljes nap és gyönyörű lett. Több balparti cru bourgeois-val is ez volt a helyzet - nem minddel, nem lehet kiszámítani. Mindenesetre ha frissen rakom oda, éppenséggel rá lehetne fogni ezt, hogy nincs gyümölcs, keserű és húz, sose lesz belőle semmi, és már másnap kiderül, hogy ez nem így van. Én inkább úgy mondanám, ha hosszan követve a palackot sem tud mást előhozni, akkor lehet igaz ez.
Kíváncsi vagyok, egy vesztergombi 03 cs reserve mennyit adnál, lehet, h arra is négyet. Kicsit még mindig markáns a tannin, kicsit még tapad is, tényleg. Csak amúgy baromi jó.
Nemrég voltam egy Barolo-kóstolón, és melegítésképp kóstoltunk előtte is 2-3 darabot. Volt elég sok már idősebb darab is (95, 96, 98, 99) a kóstolt tételek között. A tanninnak már súlya nem igazán volt ezekben, de nincs mit szépíteni, csúnyán martak, úgy, ahogy már én sem szeretem. Eleve nem szeretem, ha úgy húz a tannin, hogy súlya nincs közben, ezt legtöbbször olasz bornál tapasztaltam egyébként. (Pl az egyébként itt megénekelt és valóban kiváló Lambardi Rosso-val szemben is az egyetlen fenntartásom ez volt. AM írta, hogy a tannin kedvére való - hát nekem pont nem. Ez a "mozgékony" tannin vicces dolog, de nem ad struktúrát, mégis húz a végén. Én ezt nem szeretem. És bizony abban sem vagyok biztos, hogy az Orenoban (2004) be fog-e az simulni rendesen, ott nem sokat segített az egy napos trükk sem. Az más kérdés, hogy olyan beltartalmi értékei vannak a bornak, hogyha a későbbiekben is bántani fog a tannin, azt is túléljük.) Gongolom egy-két kivétellel a Barolokra ez egyszerűen jellemző, nem kóstoltam sokat, összesen 10-nél párral többet, de ott majdnem végig ez volt. Valószínűleg tehát a világ is így ismeri, és így is világhírű bor. Talán kicsit túl nagy az intolerancia.
Némiképp ezt támasztja alá ez a pontozás, ami ilyen szempontból már mókás is. Egész véletlenül a kevésbé tanninos fajták értek el magasabb pontszámokat. Azt külön utálom, amikor megmagyarázzák, hogy nem, ebben ugyanannyi a tannin, csak ez érett, azért nem érzed. Frászt, a legtöbbször ilyen borokban nagyítóval kell keresni a tannint. Nemcsak nem bántanak, de struktúrát sem adnak. Tudom, hogy ma divatos olyan rendszerekben kóstolni, ami alkalmazható egyarán fehér- és vörösborhoz, ugyanakkor nekem akkor is szerkezeti hiányérzetem van egy tannintalan vörösbornál.
Régen kóstoltam ezt az Áldást, és akkor jó volt. Ugyanakkor a kóstolóról emlékezetesebb volt a vele együtt játszó Vylyan 06 merlot és a Heimann stílgyak 05 is. Olyasmi rémlik, hogy tényleg jó volt ez az Áldás, ha hangulatom van hozzá, egyenesen szuper, harmonikus és finom, szép díszítésekkel. Egy szép, ízléses autó - 1.2-es motorral...

Shyr Kahn 2008.10.01. 10:57:51

Valóban érdekes kérdés ez a "húzós és nyers tannin" és más semmi = rossz(abb) bor. Én például oda, meg vissza vagyok a férfias borokért, ami azt jelenti, hogy szeretem, ha a tannin mutat némi nyersességet/szaggatást a szájban, függetlenül a bor beltartalmától. Kíváncsi lennék, hogy a cikkíró, mint mondana az észak olasz vörösborok többségére. Főleg a fiatalabb Rosso di Montalcino és Barolo sor kóstolása után kérdezném tőle, hogy mennyire érezte rossznak a borokat, mert az kétségtelen, hogy ficánkol bennük a tannin. Én ellentétes állásponton vagyok: tannin nélkül nem érzem, hogy lenne a borokban igazi erő. Bármely Brunello, vagy Barolo esetében tetszett eddig a tannin (legyen 4, vagy 10 éves - mindegy), így én inkább - rezeda123-val szemben - felpontozom az ilyen borokat. Szóval ízlések és pofonok. A bordeaux-i tételekben (hiába tanninosak) pedig nem a nyers és húzós tannin van. Az Issan-t együtt kóstoltam dagadtossal, de húzós tanninra én nem emlékszem (keserűségre és szellőztetés utáni kibontakozásra igen). Érdekes ellentét van az észak olasz vörösborok tanninja és a bordeaux-i vörösök tanninja között. Az előbbi inkább szájszaggató és nyers, szinte fickándozó és rugdosó, míg utóbbi belesimuló, elegáns, de néha alattomos. Egyikset sem nevezném rossznak, inkább olyan dolognak, ami kell egy jó vörösborba.

Octopus 2008.10.01. 11:22:24

A Merfelsz bor konkrétan melyik volt? A Nektár Sexardique felirat több borukon is rajta van, kevés a beazonositáshoz ;)

dagadtos 2008.10.01. 13:58:48

Shyr Kahn: nekem volt a d'Issanból kisüvegem, amit szellőztetés nélkül rögtön kóstoltam, ott bizony még meglehetősen keserű volt a bor, és a tannin húzott. Igaz és tény, nem úgy szaggatva, mint sok olasz - semmiképp nem volt éretlen a tannin, egyszerűen sok és fiatal. De ettől még azonnali bontás után nem sok mást engedett magából megmutatni. Egyébként nyilván van egy csomó kivétel, az eddigi tapasztalatok alapján még én azt jelölném meg különbségnek, amit nem tudok másképp megfogalmazni: a jobb bordeaux-iakban valahogy a tannin súlyt, szerkezetet adott a boroknak, míg az olaszoknál hiába erősebb is sokszor a tanninérzet (jobban bánt, na), valahogy "folyékonyabb". Én ezt a másodikat kevésbé szeretem, ezen a levegőzés, sőt a palackérés se segít nagyon sokat, én nyersnek is érzem olykor. De Te vagy rá a legjobb példa, hogy sokan nem is örülnének neki, ha teljesen besimulna...

rezedam 2008.10.01. 17:31:18

Octopus! A Merfelsz bor a Zweigelt válogatás volt, és valóban nagyon szép!

benchmade 2008.10.01. 21:03:45

Hú dagadtos a szivemből beszéltél. A barolókkal és az Orenoval ugyanígy jártam. De általánosságban is ugyannez a véleményem.

Szegediszomelijé 2008.10.01. 21:07:43

Kedves Rezeda! Árakat kérnénk szépen! Több minden iránt felkeltetted az érdeklődésem. Így örülök a Kiss Gáboros tapasztalatoknak -annál is inkább, mert a világklasszisnak kikiáltott Sauska pince esetén hát... A 06-os Shirazban bizony a fát nem zavarta meg túlzottan a bor:-( Ha sokkal-sokkal olcsóbb lett volna, sem lettem volna elégedett. Na de egy minta nem minta, nem írtam le magamban végleg.

dagadtos 2008.10.02. 03:04:38

Kedves Ironman, épp most kóstoltam ezt a Syrah-t, és előre tudtuk, hogy fanyalgás lesz itthon. Pedig már másnap sokkal jobb volt, még virágos is, igen hosszú utóízzel, jó koncentrációval, a picit sok alkoholt leszámítva jó arányokkal. Az is tényleg csak kicsit volt sok. Ez egy 2006-os bor, iszonyatosan fiatal, szerintem sokkal jobb lesz ez még, hosszú szellőzéssel most is lenyugszik a fa. Gondolom ez 100% francia újhordó, talán tényleg túlzás így, de szerintem alapvetően nagyon profi bor és árban van. Vakon kóstolák ketten, mindketten nemzetközi (argentín pl.) shirazra tippeltek. Nem mondom, hogy szétvet tőle az izgalom, de azt igen, hogy kevés ennyire profi magyar bort ittam. Ha legközelebb próbálod, adj neki mondjuk 1-2 decit leöntve egy napot hűtőben, szerintem. Persze simán lehet, hogy így sem fog tetszeni, és az is, hogy Neked lesz igazad, és felzabálja majd a bort a hordó később. (Mert tényleg borzasztóan erős most - de legalább igazán szép fa.) Szerintem egy próbát még megér.

benchmade: nem tudom, előfordult-e ezen a blogon már bármikor, hogy velem valaki egyetértett. Hol laksz - van-e kedved néha kóstolni?:)

dagadtos 2008.10.02. 03:14:20

Ha már itt járok: épp ezen az este kóstoltuk a ferenchegyi kékfrankost, és kivételesen most szigorúnak érzem a pontozást kicsit. Tény, hogy fiatal és engem most itt is a fa zavar a legjobban, mert nagyon fás illatban-szájban is, viszont roppant hosszú bor, és ez igen ígéretes. Izgalmas is, van tannin is valamennyi, szerencsére. Nekem annak idején az Áldás nem tűnt ennyire jónak, valószínűleg az előrébb tart. Persze újra kéne kóstolnom.

rezedam 2008.10.02. 08:31:42

Ironman!Kiss Gábor borai a Mammutban lévő Borariumban kaphatók, ne riasszon el senkit. Ebben az esetben az ár/érték arány kiváló, ajánlom mindenkinek. Pontos árakat sajnos nem tudok, de küldenek árjegyzéket.

Octopus 2008.10.02. 10:51:20

Rezedam, köszi! Kedvet kaptam hozzá ;)

A Sauska syrah tényleg nagyon jó, már persze aki szereti az ilyen stilusú borokat. Nekem eddig a legújvilágiasabb (illatú) magyar vörös, amivel eddig találkoztam, a Konyári cab-syrah mellett, ami szintén nagyon jó.

Az olasz vs bordói tannin kérdésben teljesen egyezik a véleményem a Dagadtos/Benchmade vonallal :) Még az Oreno-ban annyira nem is zavart, hogy tépi a számat, annak az izomkolosszusnak szinte jól áll :)

nick: 2008.10.03. 21:00:53

Bolyki János Nem hall, nem lát, nem beszél kékfrankosa sztem inkább olyan 8 pont körüli (minimum)
Ha Ti csak 3,5 körülinek látjátok, akkor tuti a palackhiba.

Mi többször leellenőriztük, amúgy Micimackósan: alaposan, fenékig ;-)

Don Eszkóbár · http://egriugyek.hu 2008.10.04. 08:44:46

Bolyki "Nem hall, nem lát nem beszél"-je ha nem is 8, de minimum 6 pontot ér. Talán csak a palack hibája miatt kapott 3,5-öt.

Borr 2010.03.22. 11:08:42

Miért kell degradálni a rézfúvószenét?
Ezt olyanok szokták tenni, akiknek csak a katonai rézfúvószenekarok játékáig terjed műveltségük, és nem ismerik pl. Telemann Canon Sonatáját, Haydn, Bach, Vivaldi gyönyörű trombitaversenyeit, Johann Ernst Altenburg Biciniumát, stb. A Velencei karnevált hallottad már? Az is gyönyörű darab. Tudnám ajánlani Sergei Nakaraikovot, vagy Maurice Andrét
rézfúvós műveltséged tágítására. Lehet, ha meghallanád őket játszani, többe nem írnál olyan mondatokat, hogy "Persze vélhetően kár is győzködni a triószonáták szépségéről azt, aki rajong a rézfúvószenéért."
Ha kicsit túl hevesnek tűntem, az csak azért lehet, mert jómagam is trombitaművész vagyok.