Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kézműves bor – technológiai vagy marketing kategória?

Rambo kérdez

2008.10.04. 06:00 - Az Alkoholisták

Rambo barátunk egyszer már rászabadította a kritikai szellemet a biodinamikára, most hasonló szellemben próbál rendet rakni a kézművesség fogalmát illetően. Gondolatmenete során a szalonnázó bicskától eljut az intelligens mosóporig, és közben rengeteg tisztázásra váró kérdést vet föl. Olvassák, vitassák, szőjék tovább!

Mivel a „kézműves bor” fogalom nem rendelkezik definícióval, könnyű szívvel aggatja bárki ezt a jelzőt egy neki kedves termelő vagy éppen a saját nyakába. A pontos körülhatárolás hiányában a kézműves címre jelöltek (és önjelöltek) köre annyira tág határok között mozog, hogy a két szélsőérték bemutatása világossá teszi számunkra annak szükségszerűségét: vagy definiáljuk ezt a fogalmat, vagy gyorsan elfelejtjük.

Mit értünk a kézművesség alatt általában?

Kirakodóvásárokon találkozhatunk olyan mesteremberekkel, akik maguk készítette tárgyakat árulnak. Nekem kedvenceim a késesek. A technológia, amelyet használnak, nagyon keveset változott az elmúlt száz évben. A kések alapjául szolgáló mintákat ők tervezik, a pengéket maguk edzik, ők csiszolják és rakják fel a markolatot is. Külön tudomány az acél kiválasztása: más és másféle kell a rugónak és a pengének. Végül a kés a köszörüléssel nyeri el végleges formáját. Van nekem egy Polyák szalonnázó bicskám, ami a földkerekség legszebb bicskája. Mióta először megfogtam, nem tudtam letenni, azóta is hordom. Aki készítette, már nem csinál bicskákat, a fia viszi az ipart. A késem pótolhatatlan és megismételhetetlen.
A fentiek alapján próbáljuk meg összegyűjteni a kézműves technológia jellemzőit!
- Gondosan kiválasztott alapanyagok;
- Minden munkafázist a mester végez;
- A nagy kézimunkaigény nem teszi lehetővé a tömeggyártást;
- Közvetlen kapcsolattartás a vevőkkel;
- Egyedi termékek létrehozása.
Egyéb definíció hiányában tekintsük ezt kézművesség egyik lehetséges meghatározásának.
A kézművesség másfajta meghatározásának kísérletére a Lesence borászat blogjában bukkantam.
A blogbejegyzésben a szerző azt írja, hogy a tudomány jelenlegi állása szerinti összes eredmény felhasználása megengedett, „amíg a vevő kész elfogadni, megvásárolni az adott bort. De két dolgot garantálni kell. A fontosabb az egészségbiztonság, a másik az, hogy szőlőből készüljön.” A szelektált élesztő-törzsekkel történő erjesztés, a reprodukált enzimekkel az élesztők sejtmagjából kinyert peptid emulziókkal történő édesítés, vagy a fehérjeszobrászat révén történő ízesítés mind-mind a borász lehetősegeit szaporítják a minőségi bor elkészítésében. A bejegyzés szerint a műves (míves) bor „a tudomány eredményeinek tudatos alkalmazásával készült bor”, szemben a „spontán, nem mindig és mindenhol sikeres folyamatokra alapozó” technológiával. Véleményük szerint a szóösszetételben a „kéz” akár a kis sorozatnagyságot, akár a naturális módszerekhez való visszatérést jelenti, negatív fogalomként kell értékelni.
A megközelítés nagyon érdekes: ha a dédapámnak lett volna acéltartálya, vajon használta volna? Melyik az az időpont amikor egy élelmiszer gyártástechnológiáját véglegesítettnek lehet tekinteni, és a továbbfejlesztését le kell zárni?
Anélkül, hogy bármelyik vélemény mellett állást foglalnánk, jól látszik, hogy a két szélsőérték annyira távol áll egymástól, hogy gyakorlatilag az összes borász besorolható a kézműves kategóriába. Márpedig ha egy kategóriának mindenki válogatás nélkül tagja lehet, akkor az vagy nem létezik vagy nincs értelme.

Kézműves bor – kísérlet a definícióra

Első lépésben meg kell határoznunk a kézműves borkészítés jellemzőit. A kézművesség első meghatározást javaslom kiindulópontnak. Egész egyszerűen ezért, mert a Lesence-blogon található leírás a nagyüzemi élelmiszertermelés definíciója, és nem a kézművességé. A modern zsebkések is lehetnek technológiai remekek, akár még szerethetők is, de nem kézműves termékek. Próbáljuk meg a korábban felállított technológiai jellemzőket a szőlészetre, borászatra lefordítani! (Csak gondolatokat írok az egyes pontokhoz, a teljesség igénye nélkül.)

Gondosan kiválasztott alapanyagok

A termőterület és a borvidékre jellemző fajta megválasztása. Ültetvény térállásának, művelési módjának meghatározása. Intenzív művelési mód alkalmazható? Milyen növényvédő szerek, trágyák alkalmazhatók?

Minden munkafázist a mester végez

Csak akkora terület vonható be a kézműves termelésbe, amit a termelő egyedül meg bír munkálni. Meghatározott munkákat (pl. metszés) a termelőnek kell végeznie? Milyen mértékben gépesíthetőek az egyes munkák? 

A nagy kézimunkaigény nem teszi lehetővé a tömeggyártást

A termőterület korlátozása meghatározza a kézműves borként palackozható mennyiséget.

Közvetlen kapcsolattartás a vevőkkel

Fesztiválokon, pincelátogatásokon a termelők elérhetők. Ugyanakkor ennek a védjegynek fontos eleme a hitelesség: az alkalmazott technológia leírásának és az évjáratok nyomonkövetésének lehetőségét meg kellene adni a vásárlónak. Ezt hívják „nyitott pincének”, amikor vállalható technológiai folyamatok dokumentáltan elérhetők. Erre ismét a Lesence borászat honlapján látunk példát: mind az ültetvény, mind a borászati technológia ismertetésre kerül, bár a szőlőn és a boron évente végzett kezelések - amelyek ugyanilyen fontosak -, nincsenek részletezve.

Egyedi termékek létrehozása

A megállapodás szerinti technológiával elkészített borokat szakértőknek minősíteni kell. A bornak mutatnia kell a termőterület, borvidék, évjárat és fajta jellegzetességeit, valamint hordoznia kell a termelő egyedi kézjegyét.
Látható, hogy a fenti jellemzők több helyen pontosításra szorulnak. Lehet vitatkozni azon, hogy csak az ökörrel való szántás megengedett, vagy járhatják a területet traktorok? A TSZ-ből kiszakított intenzív művelési módú ültetvényeken vagy csak fejművelésű, sűrű ültetvényeken lehet kézművesen borászkodni? Lehet-e valaha kézműves a hiperreduktív technológiával, hűtött-fűtött acéltartályban erjesztett bor, vagy csak az ászokhordóban készített borok kaphatnak ilyen címet? Ezer más kérdés is nyitott.

Ki lehet kézműves borász?

Ahhoz, hogy meghatározzuk a kézműves borász „céhbe” kerülésének módját, célszerű megnézni, hogy miként fogadnak maguk közé valakit a már többször hivatkozott késesek. A Népi Iparművészeti Tanács feladata annak garantálása, hogy csak „hiteles” népművészeti alkotások lehessenek jelen a kereskedelemben valamint azoknak az embereknek a felkutatása, akik hagyományőrzés mellett képesek a továbbfejleszteni művészetüket. Létezik egy zsűri, aki eldönti, hogy az illető iparművész vagy nem az.
Nem lehet ez másként a borászatban sem: létre kell jönnie egy testületnek, amelyik pontosan definiálja a kézműves borkészítés technológiai kereteit, majd eldönti a termelőről, hogy az illető kézműves technológiát alkalmaz vagy sem. De ugyanilyen fontos szerep jut a termelőnek a munka dokumentálásában: a szőlő és a bor életútját, kezeléseit évjáratonként publikálnia kell. Az így előállt terméket szakértők zsűriznék, és ha megfelelő színvonalú a bor, akkor hozható „kézműves” termékként forgalomba.
Ez kell ahhoz, hogy a „kézműves borászat” jelzős szerkezet ne maradjon a marketing bullshit szintjén az „intelligens” mosópor, az „okos” telefonkönyv vagy az „őszinte” bor mintájára.

Címkék: esszéjellegű kézműves rambo

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87689354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ongroá 2008.10.04. 06:23:16

Ha sok kéz végzi ugyanazt a munkát amit kettő végezne, már nem tekinthető a borászat kézművesnek?

nullahetvenot 2008.10.04. 08:49:16

Hat igen ezt a kérdést le kellene szögezni mert van aki 100.000 palacknál meg 20 ha szőlőnél is hőzöng hogy ez bizony kimondott kézműves borászat...

hegyaljai 2008.10.04. 08:51:47

Jelenleg inkább csak marketing. Hogy mi lenne, ha ennél több lenne? Nem túl elegáns meghatározás, de minden csak nem a jól meghatározott technológiai bor. Annak ugyanis az a veszélye, hogy a termőhely, az évjárat hatását energia, anyagok tehát végső soron pénz bevitelével eltüntetik. A kézműves borászat pedig ezeket engedi érvényre jutni, de nem lemondva minden technikai lehetőségről, földbesűlyesztett cserép edényekben kénezés nélkül készítve a bort. A kézműves szó csak abból a szempontból helyes, hogy a tulajdonos, pincemester kezének minden fázisban jó lenne találkoznia kell a termékkel. Inkább a fej a fontos, ahol a filozófia, és a napi döntések születnek, és a végrehajtó kéznek nem kell feltétlenül ahhoz a fejhez tartoznia.
Miért inkább csak marketing most ez a kifejezés? Azt ugye nem vehetjük komolyan, hogy a "közvetlen kapcsolattartás a vevőkkel", vagy a "nyitott pince" elegendő garancia lenne erre, hiszen ezt nagyvállalatok borászai is megteszik. A marketing egyik célja ugyanis a bizalom megteremtése, ez néhány "ikon" borászattal kapcsolatban már már vallásos révületté fokozódott egyes fogyasztókban. Én nem vagyok ez ellen, hiszen ezen kisebb, többségében tőkeszegény vállalkozásnak más bevett marketing eszközök használatára nincs lehetősége, szemben a nagyokkal, akik a márkás szeszesitalokhoz, pulóverhez, mosóporhoz használt eszközöket is használják.

deprimarius 2008.10.04. 09:53:55

Szerintem abszurd ötlet egy egységes kritériumrendszer felállítása. Ugyanis annyi meg annyi szempont van hogy szvsz nem lehet fekete meg fehér semmi. Korábban magamban én ezért egy "kézművességi skála" lehetőségén gondolkoztam inkább, de arra is rájöttem hogy még az is kivitelezhetetlen.
Számomra egy-egy borász személyisége, szellemisége határozza meg elsősorban a minőséget és a milyenséget, amihez sok-sok beszélgetés kell. HA egységben, harmóniában látom a borász személyiségét, szellemiségét, a szőlőt és a bort, akkor jó esetben elkönyvelem magamban különleges, kézműves borásznak az adott termelőt.
De ezt kanonizálni, bizottságok által kategorizálni nem lehet, szerintem.

Óhatatlan tehát, látva pl az ilyen Lesence-féle abszurd túlkapásokat is, hogy a fogalom erodálódjon, de attól még nekem saját magam számára ez marad az egyik legfontosabb értékmérő a borokat (is) illetően.

Úgy gondolom az idő elteltével úgyis megtalálja a zsák a foltját, igenis van egy olyan fogékony, nyitott fogyasztóréteg, még ha szűk is, aki számára egyértelmű, mi vagy ki a kézműves és mennyire.

Fűrészpor 2008.10.04. 11:38:26

Szerintem mennyiségi alapon tudsz csak exact különbséget tenni. Pl. max 10.000 palack per tétel...Minden más: ki mit használt, hány órát töltött vele, hány kéz matatott benne, illetve jaj én nem használok élesztőt mert a fő alkoholisták csak a spontán erjesztett büdös illatokra gerjednek, csak mind meghatározhatatlan útvesztő...

Jajjfagyi 2008.10.04. 13:41:14

Agyatokra ment az EU. Mindent szabványosítani. A szőlőszemek átmérőjét nem kéne meghatározni, kategorizálni? Ezek szerint a kézműves bor egyik kritériuma, hogy a mester kimegy a szőlőbe, megrágja a kocsányt, s ez alapján eldönti, hogy szüret vagy nem szüret. Hol is van ez így itthon?
Ne keverjük már a Butik borokat a kézművességgel. Ha a 100.000 palack már nagyipar, akkor Chiléből 1.000.000 palack minek számít?

Jajjfagyi 2008.10.04. 13:42:42

Ja, kézműves bor, amire egy minimum 10 tagú bizottság azt mondja, hogy az. Természetesen ehhez a Kézműves borászok egyesületének tagjának kell lennie.:)

nullahetvenot 2008.10.04. 15:49:06

Kedves Jajjfagyi!
Sajnos ha sok ostoba embernek próbálsz megmagyarázni valamit ez csak úgy tudod, ha valamijen paraméterrendszert nyomsz az orruk alá és azt mondod hogy ezt kell teljesíteni. Nem mellékesen ez mind az USA-ból indult ki mert ott hülyéből bőven van.
Nálunk szerencsére elég magas az értelmes emberek aránya, de azért csak meg kellene valahogy húzni azt a határocskát, mondjuk a palackmennyiség alkalmas erre. Ha valaki ebben a szakágban tevékenykedik, az tudja hogy a magas minőségnek és a mennyiségnek van egy metszéspontja, és ha valaki ezt átlépi az cseszheti.
Én mondjuk 5-7000 palackot adnék meg 5 ha területet. Ebben már persze a szőlő művelésében kell egy kis segítség, de a borászati munkát 1 ember meg tudja oldani.

Szegediszomelijé 2008.10.04. 18:08:27

Klassz téma, pont a minap gondolkodtam el: pár éve tudtam kettő, majd négy, most meg jóval több kézműves borászatról. Szerintem örvendetes tendencia.Viszont épp ezért fennáll a lehetősége, hogy cégek csak marketingből, de nem valós tartalommal álljanak be ebbe az áramlatba. Ez pedig mindenképp rossz lenne. Először arra gondoltam, hogy én és a hasonló borbarátok különbséget tudunk majd tenni. de nem lehet mindenki olyan borbuzi mint mi! De! Mi van, ha egy laikusabb ismerten kézműves borszerető barátját/partnerét stb. szeretné kézműves borral meglepni? és még több hasonló probléma jelentkezhet. Úgy gondolom, előbb -utóbb szükséges lesz erre is egy "minőségbiztosítási" rendszer. éppúgy mint más területen: van 400 Ft-os villányi bor, meg 5000 Ft-os is. mi igazít útba? Az eredetvédelmi rendszer többek között.
Meghúzni a határokat nem könnyű. 0,75, ugye lejöhet 5 ha-ról akár 12000 palack bor is:-) Meg az 5 ha.- mi van, ha borász házaspár dolgozik? mi van, ha a különböző zöldmunkákat egy állandó pár fős csapat végzi, amit a borász ellenőriz? Ezek csak felvetések, de nálam beleférnek a kategóriába. Kaló jóval 5 ha. fölött van. Demeter Zoli 7 ha-n dolgozik. Tarnóczi Zoli 10 ha-t tart megművelhetőnek, kézben tarthatónak.
Szóval jól körbe kell járni a témát, és én most nem is vállalkozom paraméterek felállítására.
Úgy gondolom, egyáltalán nem csak mennyiségi alapon lehet kategorizálni (pl. DOCG), bár a gerincet valószínű ezek adnák. Azt egy járható útnak tartanám, ha a kézműves borászok minőségi kontrollra nekem hoznának mintát:-)))

Jajjfagyi 2008.10.04. 18:49:21

0,75l:
"Sajnos ha sok ostoba embernek próbálsz megmagyarázni valamit"

Az ostoba alatt kit értesz? A borászokat? A vevőket? Az újságírókat? A bloggereket? A kommentelőket? Szerintem, aki foglalkozik a témával, az tudja kategorizálni magában, kit hová tesz. Amennyiben érdekli ez. Többet ér egy bor, ha "kézműves"? Nem az a lényeges, hogy ízlik, vagy nem ízlik? Vagy kézművesség esetén az esetleges technológiai hiányosságból eredő gyengébb minőség megbocsátható, s a bor értékét ezért nem csökkenti? Lőrincz Gyurit hová tennéd? Ipari méretek?
A borásznak tényleg ott kell lennie az étteremben, hogy a vevőnek szervírozza a bort? Mert, ha már kapcsolattartás, akkor ez is legyen benne.
Miért nem elég azt nézni, hogy mi van a palackban, illetve, hogy az megéri e az árát. Vagy ha már kell ilyen kategória, valaki a világon már biztos megírta. Ez kell nekünk. Meg a Chilei bor.

TÁMOGASD A GLOBALIZÁCIÓT!

ÉLJENEK A SZABVÁNYOK!

(Hozzáteszem, régi álmom, hogy kitaláljak egy szabványt, amit kötelezővé tennének, s csak én akkreditálhatnám, vagy komoly lízingdíjat szednék érte.)

hegyaljai 2008.10.04. 20:39:44

Kedves ironman!
Hogy kerül ide a DOCG?

Szegediszomelijé 2008.10.04. 22:26:36

Nem magához a kézművességhez, hanem az ellenőrzéshez. A DOCG-ben a bor bekóstolása is szerepel.

nullahetvenot 2008.10.05. 09:35:38

( Ostoba=200.000 pal 25 ha de ő kézműves..)
Én úgy gondolom hogy ez a kategória mindenképpen a lehető legmagasabb minőség eléréséről kellene hogy szóljon és ehhez természetesen megfelelő tudással kell rendelkeznie az illető termelőnek, és ez egy személyes dolog az Ő borát veszed meg ötszörös áron és pont azért mert kitünő a bor, és Ő el tudja mondani mért az, és mi volt vele a célja amikor megalkotta ezt a bort.
Persze kézműves borban is van szörnyű, de ezt a borértő, és kedvelő emberek (mi akik itt beszélgetünk) úgy is kiszórjuk, mert egy rossz sz furmintért nem fog senki kifizetni 3-5000 Ft-ot (hacsak nem ostoba..)
Minőségi szabályozást nem lehet hozni, de a piac ezt megteszi.
Viszont méretben lehet korlátokat szabni.
Lőrinc Gyuri zseniális ember és borász mindig pozitív és mindig a kiemelkedő minőséget keresi, és meg is szokta találni. A koncepció abszolút kézműves dűlőszelekció kiemelkedő minőség és egy kedves szerény ember álla borok mögöt és érzed ez nem csak duma hanem értéket ad át és teremt. A méret már nagyobb tehát nem igazán lehet belegyömöszölni a kézművesbe, vizont Ő már a kezdetekben bebizonyította kicsiben ( kézművesben) hogy mit tud és mit szeretne.És ebből tudott kinőni és az értékeket megtartani. ( Szepsy szintén)
A kézműves jelszó a kis induló pénznélküli pincék jelzője kell hogy legyen, akik így tudják megmutatni, hogy képesek-e megfelelni e-jelző álltal támasztott (komoly) feltételeknek.

shiraz 2008.10.05. 10:02:01

szerintem egyszerűen be kell tiltani a kézműves jelző használatát, akkor nincs gond :)
komolyra fordítva, bízzuk a borvásárlóra mit tekint annak és mit nem. a kommunizmusban akarták mindenáron megmondani nekünk miről mit gondoljunk, meg bizottságok döntsék el helyettünk ki/mi a valódi és ki/mi nem. (Mondjuk az EU is erre tart) én örülök, ha a vásárló azt mondja hogy egy-egy bor nem ízlik neki. akkor látom, gondolkodik és nem a divatot majmolja. mindenki képes arra, hogy a neki tetszőt kiválassza, figyelem és akarat kérdése. az, hogy eljut-e odáig, már nemcsak jó bort akar inni hanem igaz bort is, az egyedfejlődés kérdése. az idő úgyis eldönti hogy mi a valódi és mi a hamis, hogy egy klasszikust idézzek, (csúnya módon nem pontosan).
szerintem először a bortörvényt kellene betartani/betartatni, aztán borvidéki eredetvédelmi szabályozást megalkotni helyi szinten. kezdetnek ez is elég lenne.
üdv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.10.05. 11:19:06

Az az igazság, hogy én nem nagyon értem az egész kérdést.
Az, hogy egy bor kézművesként van a polcra téve az olyan nagy árnövelő tényezőt jelentene? Tudtommal és szerintem nem.
Vagy tán az a baj, hogy valaki kézművesnek tartja a borát és közben nem az? Na és? Hány olyan pincészet van aki meg jónak tartja a borát és közben nem az. Ebből mégsincsen olyan nagy téma.
Tán tucatszám hallunk magukat hamiskásan kézművesnek tartó borászokról akik sunyin dörzsölik a kezüket, hogy haj de jól bejött nekik a marketingtrükk és közben rommá gazdagodnak semmi idő alatt azáltal, hogy a mamlasz fogyasztó elhiszi, hogy kézműves bort vett?

Vagy az a baj, hogy a kézművesség alatt sokan sokféle dolgot értenek? Na és? A töltöttkáposzta alatt is sokan sokféle dolgot értenek mégsem hallottam sehol senkitőlm, hogy bizottságot kellene felállítani, hogy a hiteles töltöttképosztaságot megállapítsák.

Szóval nem értem.

A bor mint tudjuk egy bizalmi termék és hatalmas jelentősége van annak, hogy a termelő mennyire hiteles a fogyasztók előtt, függetlenül attól, hogy organikusnak, biodinamikusnak, kézművesnek, hagyományművelőnek vagy éppen igaz hazafinak tartja magát.

nullahetvenot 2008.10.05. 12:16:34

Ez a kézműves téma azért kemény dió..
durva példa meg kicsit közhelyes is ferrari motor kézműves mert
- egy hülye mérnök rakja össze minden darabját és egy kis táblával kiírják a nevét és erre piszokul büszke is mert kivállóan működik, és a kedves vevő meg roppantul örül hogy egy rakat pénzért 5 évre előre lefoglalt egy kocsit, amiből "csak" 1 van, és az az övé és csúcsminőség.
Na valami ilyesmi lenne ez a borászkodásban is, és ebbe rontanak bele a nagy borászatok, mert kihasználva ezt a marketing furfangot, nem engedik érvényesülni a kis eldugott pincéket, ahol nem ritkán csodákra lehet bukanni. É
És ezt az egyediséget, és természetesen magas minőséget kell itt megfizetni, ami ugye egy múló élmény mert megisszuk, de azért csak hagy némi emléket amit fel lehet idézni.
A bortörvényt meg ne hozzuk szóba mert az oszt egy gyönyörű remekmű...

Jajjfagyi 2008.10.05. 13:35:22

Józsi bácsi a sarki kocsmában is a saját borát méri. Nem sok van neki, éppen elég a kis koszos éves forgalmára. Kiírhatja, hogy kézműves bor? A hozam is megfelel a minőségi követelményeknek, igaz a természet által korlátozva. Tényleg, akkor kézműves biobor.

Az "Alkoholisták" sem tudnak élvezni egy palack bort kategorizálás nélkül?

benchmade 2008.10.05. 14:04:54

Akkor van baj, ha a kézműves jelző mögött nincs tartalom, hanem csak marketing. Ekkor színtiszta átbaszás. A mai világban pedig ez a jellemző tendencia. Ezért volna jó a szabályozás, még ha önkéntes is, mert erősítené a bizalmat.

nullahetvenot 2008.10.05. 20:42:24

jozsi bacsi kézműves de nem borász, hanem pitiáner, es a kis kocsmájában Ő a király.
De azona szinten ez rendben van

espé 2008.10.05. 22:23:01

Deftert kéne megkérdezni. Ugyanis Ő kommentelő korában tisztán, világosan el tudta magyarázni nekem, laikusnak, hogy mi a különbség a kézműves és az ipari borászat között.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.10.06. 09:24:11

Jajjfagyi 2008.10.05. 13:35:22

A kézzel varrott ruha esetén minőségi kategóriát (is) jelent az "haute couture", de ugye nem feltételezzük, hogy minden varrónő ilyen színvonalon dolgozik - csak azért mert kézzel varr.

A szakácsokat egészen jól "beértékelik" a Michelin csillagok - és bár az odaítélés szubjektív, de megvannak a szabályai.

E1510 2008.10.06. 09:41:15

Pár éve még a gazda szégyenkezve magyarázkodott, hogy neki nincsenek olyan szép nagy gépei meg tartályai, mint a szomszédnak, de azért az ő bora sem olyan rossz (sőt). És tényleg nem volt az (sőt), és ettől voltak olyan izgalmasak ezek a kézműves borászatok. Aztán fordult a világ, mára már gazdánk is beszerzett pár tartályt, eligazodik az uvaferm univerzumban, alkalomadtán kölcsönkéri a szomszéd lapszűrőjét is. A "kézműves bor" pedig megmaradt egy illúziónak, miszerint szerény felszereltségű, névtelen kis pincék mélyén is bukkanhatunk kincsekre. Én mindenesetre szívesen kergetem ezt az illúziót, és egy-egy ilyen kincs megtalálása még mindig azt a semmihez sem hasonlítható érzést hozza vissza, mint amit életem első igazán nagy bora okozott, akkor és ott...

Fűrészpor 2008.10.06. 11:33:41

Na lassan csak meg lesz a definíció:
az biztos hogy nem szabad élesztőhöz nyúlni, nem szabad saválló acéltartályt használni (csak hordót vagy valami régi műanyag lavort) és még szűrni sem szabad...folytassátokkkkkk:)

nullahetvenot 2008.10.06. 12:13:16

na kezd ez elfajulni a dolog..
Azt azért ne felejtsük el hogy egy-két alapkövetelmény azért nem árt ha van..
mondjuk nem biztos hogy egy kóracél tartály jobb egy kicsit mint egy nem élejmiszeripari vizfógo müa. hordó aminek még teteje sincs, vagy egy kis co2 palck se árt, és hát bizony a vadélesztők minőségi használatának azért vannak követelményei, mert a büdös mustból nem biztos hogy kiemelkedő gyümölcsös száraztbor készül
És a hordó na itt bukik meg a legtöbb mutatvány, ez bizony nem biztos hogy rossz ha egy kicsit új..

Jajjfagyi 2008.10.06. 16:39:57

Még mindig nem értem, mi értelme ennek a kategóriának.

Ha a Michelin csillaggal azonosítjuk, akkor egyrészt hülyén néz ki az egy, kettő és három csillagos kézműves bor. Harmadrészt, akkor legyen kitalálva egy új kategória. A Józsi bácsi is kézműves! Ezek után minek hívja magát?

Ja, s még egy szabály: Semmilyen nemesített klónnal nem dolgozhat! Csak ősi magyar fajtákkal. Nehogy már a géntechnológia csessze el az egészet.:)

nullahetvenot 2008.10.06. 18:50:43

Ebben nem lesz egyetértés MGTSZ mert aki ezt nem csinálja úgysem érti meg

hegyaljai 2008.10.06. 20:58:28

Kedves Jajjfagyi!
Megnyugtatásodra közlöm, hogy a szőlő, mint növény nem olyan fontos, mint a szója, vagy a kukorica, és így nincs is genetikailag módosított változata. Ami fajélesztőket, vagy az almasavbontó bacikat illeti, abban már nem vagyok ilyen biztos.

hegyaljai 2008.10.06. 21:02:06

Kedves 0,75 l!
Bizonyára az a baj, hogy csak egy diplomám és két nyelvvizsgám van és még csak 28 éve dolgozom a borszakmában, de mi qrva eget jelent az az MGTSZ?

Jajjfagyi 2008.10.06. 22:34:04

Nem a "genetikailag módosított", tüntessünk ellene kategóriára gondoltam. Hasonlíts össze pl. egy magyar Pinot Noir klónt, s egy burgundiait. Igaz, itt a nemesített idézőjelben értendő.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.10.06. 23:26:09

Szerintem az számít kézműves borásznak, akit a fogyasztói annak tartanak. Én személy szerint igen konzervatív vagyok a definíciót illetően. Szabadidőmben énmagam is szőlészkedem, bort készítek. Kicsiny egy-két hektáros családi birtokunk kis szeletén művelek 1000 főnyi fejműveléses tőkét. Magam metszem, magam kapálom (kézzel), magam permetezem. A szőlőt apámmal dolgozom fel a bort én kezelem. A címkét én tervezem és én ragasztom fel a palackra. A címkén természetesen szerepel a kézjegyem és minden egyes palackot pecsétes sorszámmal is ellátok. Szerintem a kézműves borászkodás ezen a szinten a leghitelesebb. És ami még fontos: szerintem a kézműves bor őszinte és szinte kizárólag a termőhely jellegzetességeit viseli magán, amit évről évre egyenletesen megismétel. Ha egy bort a borász egyedi 'stílusa' alapján ismernek fel és jellemeznek szerintem az már nem lehet őszinte és kézműves sem.

MalbecNC 2008.10.07. 08:49:08

Magam részéről nem szeretem a "kézműves" borász kifejezést, mert hivalkodónak tartom, ha a borász magáról állítja és fontoskodónak, benfentesnek, ha egy borivó haver ajánl így egy borászt. Sokan nem értenek alatta többet mint, hogy a borász nem nagy tételben, a hű-de-szar-szocialista-nagyüzemi módszerekkel termeli a szőlőt és készíti a borát.

Nekem az nem elég és nem is lényeges, hogy maga kapálja a szőlőtőkéket, vagy többedmagával, egyedül permetez, metsz, szüretel, figyeli a bor fejlődését, szortíroz, palackoz, vagy megosztja a munkát emberei között, hogy 10 hordó bora van, vagy 50.
Ez idáig csak annyit jelent, hogy kis/őstermelő, vagy nagytermelő.
Az előbbi esetében éppúgy nem érdem a sajátkezűség, mint ahogy fent is említették, ettől még lehet karcos, húzós bor és nagytermelő esetében is olyan gyönyörű bor, hogy az ember csak ámul...

Számomra a "kézmúves" jelző egy lejáratott kifejezés, marketing eszköz, menekülök onnan, ahol ilyent hallok.

espé 2008.10.07. 08:55:55

A kézműves az ipari ellentéte.

Sárfehér 2008.10.07. 10:39:17

Itt espé fogta meg a lényeget. Ugyanakkor az ipari meg a kézműves nem minőségi kategória, jó, és rossz bort is lehet mindkét módon készíteni. Az ipari túlbiztosított megoldásokat alkalmaz, olyan "széles úton" jár, amiről nehéz letérni, ugyanakkor közepes szakértelemmel (betanított munkásokkal) is művelhető. Pl. ilyen a hozamkorlátozás. Az ipari megoldás az, hogy minden tőkét egyformán metszenek, egyforma mennyiségű szőlőt hagynak rajt. Ezt persze a kézműves is csinálhatja. Mégis, neki lehetősége van arra, hogy minden szőlőtőkét, tapasztalatai alapján, egyedileg metszen, és egyedelig terheljen - ahogy ezt Györgykovács Imre is elmondta egy interiúban.

Az ipari méretek mellet nem elképzelhető, hogy a különböző termőhelyekről különböző időpontban, az optimális érés mellett szüreteljenek. A kézműves megteheti, hogy az egyes dűlőkről a szőlőt külön szedi, külön hodróban tartja, ha akarja. (És akkor itt felmerül, hogy mi is a dűlőszelekció? Terroir faggatás, vagy technológiai ésszerűség?)

A kézműves, kis méreténél fogva, megtehet olyan dolgokat, amit az ipari méretekben termelő nem. Kérdés, él-e vele, és kérdés, hogy rendelkezik-e olyan szakértelemmel, hogy ezeket a lehetőségeket az előnyére váltsa.

A szőlészet-borászat összetett, bonyolult technológia folyamat, és egy ilyen folyamatba az is simán belefér, hogy bizonyos lépéseket ipari módon, míg más lépéseket kézművesz szemlélettel végez valaki. Pl. a szőlőt ipari szemlélettel termeli, de utána a bort kézművesz szemlélettel készíti. Továbbá azt is el tudom képzelni, hogy egy tipikusan ipari szemléletű borász bizonyos "szive csücske" ültetvényeket kézműves módon kezel.

Összefoglalva úgy gondolom, hogy önmagában a kézművesség nem garancia a minőségre, de a kézműves szemlélet az, ami lehetőséget teremt kiugró minőségű, egyedi borok készítésére, egyszerűen a nagy fajlagos élőmunka és figyelem miatt. Ehhez viszont szükség van a borász szakértelmére, jó intuíciójára, odafigyelésre, és nem kevés szerencsére.

Egy ötlet: az ipar konfekcióruhákat készít, egyenméretekkel. A szabó viszont tud méretre is ruhát készíteni. Nem lenne utolsó marketingfogás a "méret utáni borászat" megalakítása. Vagyis valaki megrendel Józsi bácsitól a Jegenyésdűlőből ilyen és ilyen módon készített olaszrizlinget, amiért leteszi az előleget, és két év múlva eljön érte (esetleg rendszeresen eljár "próbálni" is). Az ötletért a jogdíjakra igényt tartok. :))))

nullahetvenot 2008.10.07. 16:37:41

Kedwes Hegyaljai!
Bocs hogy bekavartam az MGTSZ kifejezéssel, ezzel csk azt akartam árnyalni hogy egyetértés és mezőgazdasági termelő szövetkezet, tehát nem látom túl valószínüleg hogy szövetkezetileg mi a hozzászólók eggyet fogunk érteni, bár itt a vége felé egész öszeszedett dolgok jönnek össze amik már közelebről árnyalják a felvetett problémát.
Az viszont nem jó hír hogy van aki a kézműves szó hallatán hátat fordít az adott pincészetnek.Bár meg tudom érteni.

espé 2008.10.08. 10:14:41

Valamikor hajdanán, ezen a blogon iparinak nem a füstölgő gyárkéményekkel, csühögő gépsorokkal készített bort nevezték, hanem azt, ameyik ipari eredetű adalékot, sűrítményt, répacukrot stb., tartalmazott.
Angliában kapható ugyanaz a házisörkészítő készlet, ami nálunk, csak fele áron. De árulnak háziborkészítőt is. 10 fontért 6 üveg borhoz juthat a barkács. Ez ott nagyon gazdaságos, mert 4 fontnál kezdődnek a szupermarkec borárak. A házibor minősége pedig magasan ezek felett van. De hiába a teljesen kézi munka, a 6 palack bor az előzőek szerint ipari lesz.

zoldful 2008.10.08. 11:23:53

Nem tulajdonítanék komolyabb jelentőséget ennek a kifejezésnek, a kézművesség a borászat esetében állapot, nem pedig minőségi kategória. Nem is jó a késes analógia, de inkább nem megyek bele. Pusztán annyiban kelti fel figyelmemet a valakire aggatott jelző, hogy érdekel, mit lehet kihozni nem üzemi körülményekből - az eredmény lehet jó, valóban egyedi is, meg borzasztó is. Én sem szeretem a kézműves szót hallani, modorosságnak tartom, már-már idegesítő, hozzáértést sugalló, de csak valahonnan hallott divatos hívószónak, mint a terroir és társait.

t f 1 (törölt) 2008.10.08. 12:38:41

... ipari eredetű adalékot, sűrítményt, répacukrot stb., tartalmazott...


Azt nem cuccosnak nevezték?
Teljesen összezavartok.... :))

espé 2008.10.08. 20:33:38

Akkoriban kézműves vagy ipari volt a módi. Ellentétpárt képeztek.
Amúgy a cuccosnak mi a párja?

hegyaljai 2008.10.10. 22:48:17

A cuccos párja nem érdekes. Inkább az, hogy mi az ellentéte? Nos az kóser bor. Nem azért, hogy abba nem tesznek semmit, hanem, hogy mindig áll mellette egy harmadik személy, aki nem a termelő, és nem is a fogyasztó.

espé 2008.10.11. 08:17:44

Tehát a cuccos ellentéte a kóser.
Úgy legyen!
De vajon ki a harmadik személy?

Sárfehér 2008.10.13. 16:44:59

Kedves hegyaljai, állítólag Bartók hitt abban, hogy létezik "a népzene", amely független helytől, időtől, néptől. Erdős Pál, a legendás matematikus pedig azt emlegette, hogy van egy könyv, amelyben minden matematikai tétel bizonyítása szerepel, mégpedig a lehető legelegánsabb és legszellemesebb formályában. Egy szép bizonyításra azt mondta, hogy "ez bizony a könyvből való". Esetleg mondhatnánk mi is, hogy létezik egy pince, ahol szépen ott sorjáznak hordóban a tökéletes borok. És egy különleges borra azt mondhatnánk, hogy ez "a pincéből" való. :)))
süti beállítások módosítása