Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Olasz–magyar traminizés

Dél-Tirol Magyarország fölé kerekedik

2008.10.20. 05:57 - vörös és fehér

traminiAz egész egy segítségkéréssel kezdődött. Ferencz Kriszta, alkalmi szerzőnk és Borboszink magyar traminiajánlatot kért. Szó szót, levél levelet követett, mire megfogant a fejében a gondolat: hazahoz ő hat palack dél-tiroli traminit, mi válasszunk hozzá ugyanennyi magyart. Eredetileg a terv ennél grandiózusabb volt, ugyanis ennek a kóstolónak a párját Olaszországban szerette volna megrendezni, de az élet úgy hozta, hogy erre nem kerül sor. Így csak itt, csak most következzék a magyar–olasz traminipárbaj.

Kicsit túllőttünk a célon, és végül nyolc magyart küldtünk a ringbe. A tételeket vakon kóstoltuk, de nem némán – mindenki körmölt szorgalmasan, aztán kicsit beszélgettünk az adott borról. Majd a konszolidált tetszési index szerint visszafelé újrakóstoltunk mindent – végül lelepleztünk. Aztán ültünk a palackok felett, és kicsit szomorúak voltunk. Én legalábbis biztos. A fajtát nálam jobban ismerők szerint sajnos a kép reális. Elpáholtak minket az olaszok. Vagy németek, vagy kik. Hatan voltunk, de csak mi, alkoholisták pontoztunk. A borokat nem a kóstolás első köre, hanem a visszakóstolás sorrendjében jellemezzük.

Maurus Tramini 2006
Sűrű bor, illata kellően parfümös, de a hordó kicsit rátelepszik erre. Enyhe oxidáltság is megjelenik már benne. A korty lapos, üres és savanyú, nagyon sok fanyarsággal a végén.
Albert gazda: 3 pont
Palack: 3 pont
vörös és fehér: 3 pont

Maurus Tramini Hordóválogatás 2006
Illatában a vanílián kívül említésre méltó jegyet nem fedeztünk fel. Ízében is mindent elnyom a fa, amit nem, azt a sav elviszi a citrom irányába. Volt, aki szerint ez a bor hibás – szerintünk az új fa ebben az esetben nem borhiba, hanem tévút.
Ag: 2 pont
palack: 3 pont
V&F: 3 pont

Köfelgut Gewürztraminer 2007
Szénás (silós) illat, némi virággal kísérve. Néha a piszoár jutott az eszünkbe. Visszakóstolásra az illat kicsit összeszedte magát. Az íze édes, alkohol felé billenő. Mint kiderült: 15-ös benne a szesz; harmónia nem alakult ki ebben a borban.
Ag: 4 pont
palack: 3 pont
V&F: 3 pont

Bussay Tramini 2007
Még nincs forgalomban. Egzotikus körömlakk, szúrós alkohol, barackpálinka. Ez egy tokaji szamorodni, állapítottuk meg a kortyoláskor. Méretei nagyok, de szépséget, kifinomultságot nem találtunk benne, a melegedés kifejezetten a kárára vált.
Ag: 3 pont
palack: 4 pont
V&F: 3 pont

Györgykovács Tramini 2006
Diszkrét, visszafogott illat, kövekkel és enyhe törköllyel. Ízben cseresség, mintha héjon ázott volna. Minerális, köves, de kócos. Rendezetlen, kissé az elpangott traubiszódára hasonlító a korty.
Ag: 4 pont
palack: 4 pont
V&F: 4 pont

Strasserhof Gewürztaminer 2007
Illatában gyerekkorunk szagos radírja köszön vissza – kissé művi és direkt. A kortyot a sav uralja, önálló utat jár be, szanaszét szalad, az alkohol és cukor nem ad neki elegendő támaszt. Összességében mégsem rossz.
Ag: 5 pont
palack: 4 pont
V&F: 5 pont

Kellerei St. Pauls Gewürztraminer Passion 2006
Az egres- és bodzalekvárillatot jól folytatja a korty, aztán a felénél megbillen. Érdekes sárgadinnyés íze van, de nem éppen szenvedélyes bor. Mindazonáltal sűrű, testes.
Ag: 5 pont
palack: 4 pont
V&F: 4 pont

Pannonhalmi Apátsági Tramini 2007
Illatában trópusi gyümölcssaláta, grépfrútlével megöntözve. A kortynál némi hiányérzet támad, a közepe kicsit üres, a vége kesernyés. Nagyobb testtel sokkal többre lenne hivatott.
Ag: 4 pont
palack: 4-es fölé
V&F: 5 pont

Gellavilla Málnás 2006
Piros traminiből szűrt bor, Fodor Béla és Tálos Attila műve. Virágos, kicsit élesztős illat mögött telt, fűszeres ízvilág rejtezik. Kicsit cseres, alkoholos utóíze kicsit lehúzza a végét.
Ag: 3 pont
palack: 4-es fölé
V&F: 4-es fölé

Gellavilla Málnás 2007
Forgalomba még nem került. Elsőre trópusi parfüm az illata, a levegőzés jót tesz neki, a parfüm eltűnik belőle, marad az egzotikus gyümölcs. A korty egyszerre akar széles és magas lenni – egyik sem sikerül maradéktalanul. Kicsit még rendezetlen, az alkohol és sav szétáll, de idővel szép lesz, a végére már most is jólesik.
Ag: 5 pont
palack: 5 pont
V&F: 5 pont

Brunnenhof Mazzon Gewürztraminer 2007
Behízelgő illat, rózsával, virágos parfümmel. Ízben kicsit túl hangsúlyos a cukor, ezért első érzetre lomha. Aztán kinyílik, és összesimul benne minden, megszépül a bor.
Ag: 5 pont
palack: 5 pont
V&F: 6 pont

Bott Frigyes Tramini 2006
Nagyon szépen, visszafogottan traminis illat, mint a könyvekben, rózsa, licsi, ilyesmi. Semmi durva parfümösség, csak elegancia és csipetnyi ásványosság. Ízben is korrekt és finom. Visszakóstolásra azonban sajnos kissé kiürül.
Ag: 4 pont
palack: 5-ös alá
V&F: 4 pont

Stroblhof Gewürztraminer Pigeno 2007
Illatában a virágok dominálnak, megjelent a klasszikus rózsa is. A korty nagyon elegáns, karcsú, de szép struktúrával. Enyhe szén-dioxid támogatja. Virgonc, lendületes, elegáns.
Ag: 6 pont
palack: 5 pont
V&F: 6 pont

Loacker Schwarhof ATAGIS Gewürztraminer 2007
Biodinamikus birtok nagyon szép bora. Semmi zavaró parfümösség, csak tiszta virágillat, Szájban az enyhe szénsav, a vibráló sav, a kis maradékcukor, és a meglepően magas (14,3-as) alkohol harmonikus és hosszú bort ad. Ízletes és kitűnő, nem kérdés, hogy a mezőny legjobbja.
Ag: 7 pont
palack: 6 pont
V&F: 7 pont

Címkék: kóstolás olaszország tramini dél tirol

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr11717853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2008.10.20. 09:13:39

Leírom még egyszer, mert látom, hiába emlegetem. Pálffy Gyula Köveskáli Traminije. :)))

Amúgy az Öregbaglas traminije is meglepően jó tud lenni. A veszprémi is-ban 500-ra leértékelve árulják a végét. Nagyon illatos, nagyon ásványos, a harmóniával van egy kis baj, de ennyiért... ?

Moments 2008.10.20. 11:03:30

Bárdos és Fia - Tramini 2006(Challenge Internationále Du Win Bordeaux 2007) Aranyérem

Octopus 2008.10.20. 12:50:11

Dél-Tirolban ennyire jellemző fajta lenne a tramini? Még pár elzászit kellett volna a sorba tenni :) Vajon stilusban/minőségben kilógtak volna?

kádkongató 2008.10.20. 15:09:37

Bussay tramini 2007. Nem kóstoltam. De nem is kóstolnám még. Illetve, ha igen, akkor nem értékelném. A 2007-es év lassan kiforró borokat hozott a rizlingdokinál, gyanítom a silány eredmény később egészen más lesz. A 2006-osat sokkal helyénvalóbb lett volna ebbe a sorba helyezni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.10.20. 15:10:34

Ezek alapján akkor nem érdemes itthoni traminit fogyasztani?

Borboszi 2008.10.20. 19:36:07

Igen, egy kicsit én is szomorú voltam...

Másrészről meg annak nagyon örültem, hogy a legszebb egy biodinamikus bor lett. És az is szép munka, hogy a 3 legjobb dél-tiroli egyike sem fajélesztővel készült :-)

Még mindig hiszem, hogy van jó Tramini Magyarországon.

Octopus, Tramin község Déltirolban van, és a Tramini onnan ered. Nincs itt ember, akinek nem lenne ennyi-annyi, ilyen-olyan.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.20. 19:53:22

én többször kóstoltam a 2007 Bussay traminit, az egyik legjobb bor amit a doki valaha csinált!
hogy evvel a palackkal mi volt, nem tudom...
most már megnézem én is megint, és jelentkezem...:-)

Benikuty 2008.10.20. 20:49:17

Azért érdekes, hogy Olaszországban nem csinálhatnak tokajit, Mo.- n viszont traminit igen.
Nem értem. Biztos megártott a Font ezerjó válogatás:))

Fűrészpor 2008.10.20. 21:49:38

Ezen a hordóválogatás jelzőn mindíg jót mosolygok ha kicsi a pince ha nagy. Főleg akkor ha 3 pontot kap ami belekerült...Vajon hányat kapott vóna az a néhány hordó ami kimaradt a selection-ből?

lackó 2008.10.21. 08:26:18

Benikuty: gyanús ez az ezerjó-válságod :)

Bízva abban, hogy valóban csak ez a probléma, de mégis: a tokaji ugye egy "technológia", míg Tramin egy község.

Az oportóval is ez volt ugye probléma...

Nameg: most akkor a világban előforduló rengeteg cserszegi fűszeresért sem veri senki a nyálát :)

Benikuty 2008.10.21. 09:04:15

Lackó, tényleg megártott:))

Octopus 2008.10.21. 10:48:52

Borboszi, köszi, erre emlékezhettem volna :)

lackó 2008.10.21. 10:51:29

Lehet, érdemes megnézni szlovéniában a traminiket. Pl. Czuk Lajoséknál kifejezetten érdekes tételek vannak...

MalbecNC 2008.10.21. 21:44:24

Hmm... most készülök Maurust látogatni. Ezek szerint a tramini nem túl nyerő Móron?

Tényleg... mitől igazán jó, izgalmas egy tramini? Már hallottam olyan véleményt, hogy csupa pacsuli, meg nem inná.

MalbecNC 2008.10.21. 21:51:03

".... De nem is kóstolnám még. ....A 2007-es év lassan kiforró borokat hozott a rizlingdokinál, gyanítom a silány eredmény később egészen más lesz."

Vajon ezt a doki is így gondolja? Ha igen, akkor miért jön(ne) ki egy nem kész borral?

MalbecNC 2008.10.21. 22:05:16

"Még mindig hiszem, hogy van jó Tramini Magyarországon"
Hát, borboszi, ha egyszer azt hirdetjük, hogy mi a fehér bor termőhatárán vagyunk csak itt kéne már valahol rohangálnia, nem?

"Tramin község Déltirolban van, és a Tramini onnan ered. Nincs itt ember, akinek nem lenne ennyi-annyi, ilyen-olyan."

Ez már elegendő lenne arra, hogy etalon legyen? Nincs olyan egyetlen szőlőfajta sem, amely nem a szülőhazájában lett number one?

Amúgy meg azt mondják, hogy Alto Adige Olaszország Elzásza, vagyis detto hasonlók a körülmények, hasonlók, sőt nagyrészben megegyeznek a termelt szőlők is (rizling, pinot gris/grigio, pinot blanc, tramini), sőt a német ajak is közös. Vajon miért mégis Elzász lett híresebb?

Nem kéne egyszer egy Elzász-Alto Adige rangadót tartani? :-)

vörös és fehér 2008.10.21. 22:19:05

"Bussay Tramini 2007 Még nincs forgalomban. " Ez fontos infó lehet a Bussay bor megítélésénél. Mivel lehetett erről a borról már szuperlatívuszokat olvasni, ezért tettük be a sorba. Vakon a mi palackunk nem szerepelt fényesen.

MalbecNC 2008.10.21. 22:21:01

"a tokaji ugye egy "technológia", míg Tramin egy község."

Nem, nem ez a lényeg, sőt a tokaji nem is technológia csupán, hiszen (nem akarok vihart gerjeszteni) még mi magunk sem, értsd tokaji borászok sem képesek megegyezni abban, hogy mi a tokaji technológiája.
Az egész gyakorlatilag arról szól, hogy van egy termék, aminek nagyon jó híre van világszerte és nem szeretné a forgalmazója, hogy mások is használják a termékre vonatkozó megjelölést, hogy így azok hasznot nyerjenek belőle, tőle meg piacot vesznek el, vagyis olyan trade mark féle a dolog. Pl. champagne, chablis, sherry, stb. Az más kérdés, hogy átestek a ló tulsó oldalára és olyan esetben is hiszti folyt, aminek nincs értelme, mert a mi villányink nem veszélyeztette sosem a portugál portóit és az olasz Tocai Friulano sem a mi édes tokaji borunkat.
Vagyis azért használhatja boldog-boldogtalan a tramini szót a szőlőjére, mert ezzel nem veszt piacot az eredeti terület, sőt, mint ahogy feljebb látszik még csak nem is ismerik/jük Dél Tirol, újabb nevén Alto Adige traminijét.

MalbecNC 2008.10.22. 00:16:00

- "Bussay Tramini 2007 Még nincs forgalomban." Ez fontos infó lehet a Bussay bor megítélésénél. -

Kedves V&F, sztem meg egyáltalán nem fontos. Ez csak azt jelenti, hogy még nem kapható a boltokban, de hamarosan igen. Gondolj vissza a palackra légy szíves! Volt rajta címke? Ha igen, akkor az egy súlyos érv amellett, hogy a bor hamarosan a polcokra kerül, mert ugye nem címkéstül szokták fektetni a palackokat a pincében.

De sztem inkább valami más baj lehetett. Annyira negatívan jellemeztétek (Egzotikus körömlakk, szúrós alkohol, barackpálinka /és a sav???/), hogy kizárt dolognak tartom, hogy abból összejöjjön még valami egy-két hónapon belül. Fél évvel korábban pedig nem szoktak mutogatni palackozott borokat, sem pedig továbbítani, hacsak nem nagyon kiemelkedő. De lehet, hogy az volt, csak valam/ki beleköpött a palackba, amitől felment az alkoholja. Meg ilyesmi.
Na, mindegy....

dagadtos 2008.10.22. 01:56:41

Kedves MalbecNC!

"mert a mi villányink nem veszélyeztette sosem a portugál portóit és az olasz Tocai Friulano sem a mi édes tokaji borunkat." - nem estek át, szerintem veszélyezteti. Nem a piacokat veszi el, hanem összemossa a nevet egy jóval szerényebb minőséggel, rossz emlékeket tapaszt rá, hitelt ront. Szerintem ennél károsabb dolog nincs is.
Az más kérdés és ugye volt is nemrég róla cikk, hogy jelenleg Tokaj enélkül sem képes kifelé egy egységes, megbízhatóan magas színvonalat biztosítani a nevéhez - a poszt le is írja a lehetséges megoldásokat ezügyben. Pedig fogyasztóként pl. milyen kényelmes mindenféle hozzáértés nélkül vakon megvenni egy Brunello di Montalcinot, vagy egy Riesling Smaragdot annak tudatában, hogy nagyon rossz bor nem lehet a palackban, viszont egészen jó eséllyel nagyon jó igen.

Octopus 2008.10.22. 09:56:11

"Tényleg... mitől igazán jó, izgalmas egy tramini? Már hallottam olyan véleményt, hogy csupa pacsuli, meg nem inná."

A válasz engem is érdekelne :)
Mindenesetre az illatos borokat kedvelőket biztosan leveszi a lábáról az a tényleg parfümös, gyakran rózsás illat. Pont ez már taszithat is egyeseket...
Az egyetlen igazán jó tramini, amit eddig ittam, az új-zélandi volt. Mondjuk fesztiválon kóstoltam (most a Várban), ott lehengerelő volt. Distant Land, nem olcsó, de legalább itthon is kapható.

MalbecNC 2008.10.23. 02:21:03

Kedves Dagadtos, igazad van, ténlyeg van olyan hatása is a jogtalan névhasználatnak, amit te említesz (és még lehetne sorolni), de vérerdményben odavezet mond, amit mondtam, hogy piacvesztés lesz a következménye.
Most valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy hazánkba betántorgó külföldi villányi kékoportóra bukkanva azt állapítja meg, hogy sz@rt se ér a portói, ha ilyen silánydolgokat produkálhat, mint a mi kékoportonk. És véletlenül se jut közben eszébe, hogy Magyarországon van és nem Portugáliában, száraz, egyszerű bort iszik és nem avináltat, amilyen a portói szokott lenni és amivel a borissza nagyon is tisztában van.
Volt ugye a "PORT wine", amit veszélyeztetett a kékoPORTó és ezért átnevezték PORTugiesernek, ami németül frankón portugálit jelent. Nos, ha idáig nem, akkor ettől kezdve nekem már össze is téveszthető a két bor, de csak névben, mert még mindig tudom, hogy az egyik traktor, a másik meg varrógép. Vagyis nem ülök a varrógépre és nem varrok a traktorral.

Ugyanez megvan a Tokaji és a Tocai Friulano esetében. Míg az első a világ szemében természetes édesbor neve, addig az utóbbi egy száraz bort adó szőlőfajta. EU csatlakozás előtt talán nem is tudtak a deék tokajiak a szőlő létezéséről. Bár, ahogy fejlődik a száraz bortermelés Tokajban úgy egyre inkább hamisításnak tűnhet a Tocai Friulano. :-)
Az olaszok helyében én biztos nem tokajt választanám, hamár valakit kopírozni szeretnék a friss, üde bor gyártásukban és abban is biztos vagyok, hogy most sem azért bánkódnak, hogy tilos használni a Tocai nevet, hogy most már nem használhatják ki a hasonló hangzású nevet.
Amúgy persze, a törvéy, az törvény!

Maurus 2008.10.23. 21:11:05

Kedves Fűrészpor!

Sajnálom, hogyha egy címkén Hordóválogatást látsz, akkor "mindig jót mosolyogsz". Ez az ironikus mosoly gondolom azt jelenti, hogy nem hiszed el, ami rá van írva. A két Tramini azonos alapanyagból készült, egy része hordóban, egy része tartályban erjedt. A "Maurus" Traminibe 30% került a hordókból, 70% a tartályból. A "Hordóválogatás" Tramini pedig néhány hordó kiválogatásával került külön palackozásra. Érdekesnek találtam - a Traminire egyébként nem jellemző - hordós érlelést, és úgy gondoltam, hogy ezt külön is érdemes megmutatni.
Az, hogy ezen a teszten nem szerepelt jól, remélem nem fogja a bor útját megtörni, hiszen szerepelt ez a bor más fórumon sokkal jobban is. Tény, hogy az olvasó, ha egy borról 3 pontos bírálatot lát, az nem túl "fényes" értékelés, de azt gondolom, hogy érdemes megkóstolni a bort, mert ennél többre érdemes.

Kedves MalbecNC
Ne riasszon el egy bor értékelés a látogatástól, legalább a készítés helyén saját magad tudsz ítéletet mondani a bor felett.
Szerintem a Tramini fajta jó helyen van Móron, mert a fajta hajlamos lelágyulni más vidékeken. Móron viszont a szép savak megmaradnak, "élő" marad a bor.

Kedves Octopus!
A Tramini "pacsulis" illata valóban sok borban ott van. Nálunk azt emelték ki sokan, hogy nem tolakodó, elegánsan Traminis az illata. Egyébként a tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes egy-két fokkal melegebben kóstolni a megszokottnál, szebben mutatja magát.

A borkritika egyébként abban gondolkodtatott el, hogy az új évjáratot esetleg kevesebb ideig tartom hordóban (az itt kóstolt borok 5 hónapig voltak hordóban)

ja, és nem újhordós a Tramini, ami szerintem is "tévút" lenne, hanem 7-8 éves használt kishordók "gyermeke".

Sárfehér 2008.10.24. 11:38:09

A pacsuli és az illat az valóban két különböző dolog. Amiket emlegettem, gyönyörű rózsaillatúak, de pacsuliról szó sincsen.

E1510 2008.10.28. 11:27:11

Feltúrtam a jegyzeteimet, mert emlékeim szerint kóstoltam egy szép, már-már muzeális traminit a Hilltoptól(!). Meg is találtam, 2000-es Gewürtztraminer, Mórról. Tavaly augusztusban még nagyon szépen tartotta magát. Ha jól sejtem, ezt a tételt borként vásárolhatták, talán Bozókytól?

ezerjo 2008.10.28. 15:01:48

Kedves E1510,

Mi pár hete teszteltünk egy Hilltop Tramini 1997-et. Egyben volt a bor, traminis fajtajelleggel, jó savakkal, palack bukéval.
Bort ha jól tudom egyáltalán nem vesznek, csak szőlőt, ezek a Traminik Mórról pedig biztosan szőlőként érkeztek Neszmélyre.

kádkongató 2008.12.25. 19:26:05

hát kötelességem hozzászólni a rizlingdoktor '07es traminijéhez.
szenzációs bor. illatban ritkán találkozom ehhez foghatóval.
ízben hasonlóan gazdag, gyönyörű savakkal(már most), igen szép testtel.
ez a palack erős 7 pont volt kapásból, de kizárt dolog hogy nem fog fejjebb menni