Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Ezután sem lehet merlot-ból a brunello

Győztek a ludak

2008.10.30. 22:28 - alföldi merlot

Mint arról korábban többször beszámoltunk, Montalcinóban hatósági eljárással súlyosbított harc tört ki az eredetvédelmi előírásokat százszázalékig betartandónak tekintő, hagyománytisztelő borászok és az azok fellazítását szorgalmazó (és valószínűleg gyakorló) nagy borászatok között. A botrány veleje: az utóbbi tizenöt évben példátlan karriert befutott borvidék, Montalcino egyes termelőit a hatóságok vizsgálni kezdték, mert a gyanú szerint az emblematikus (és igencsak jól tejelő) brunello di montalcinóba az egyedüliként engedélyezett sangiovesén kívül más fajtákat vegyítettek. A hatóság malmai lassan örölnek, a lefoglalt hat és fél millió literből olykor egy-egy tételt kieresztenek, de minden valószínűség szerint büntetések és súlyos anyagi veszteség sújtja a vétkeseket. Az utóbbi hónapokban a nagy borászatok jelentős propagandamunkát fejtettek ki annak érdekében, hogy fölhígítsák a 100 százalék sangiovese előírást, de végül alulmaradtak. A Brunello Consorzio taggyűlése október 27-én úgy döntött, hogy nem változtatnak az eredetvédelmi előírásokon.

A taggyűlés a következő kérdésekben szavazott: 

Javaslat 1: Támogatja-e a brunello di montalcino ampelográfiai alapjának megváltoztatását? (Magyarán: szabad-e valamilyen arányban a sangiovesén kívül más szőlőfajtákat is felhasználni.)

662 nem
30 igen

Javaslat 2: Támogatja-e a rosso di montalcino ampelográfiai alapjának megváltoztatását? (Miután a korábbi késhegyig menő viták során az Antinori, a Banfi és Angelo Gaja is az első javaslat igennel való megválaszolása mellett korteskedett, Franco Biondi Santi, a borvidék korelnöke és emblematikus figurája azzal a kompromisszumos javaslattal állt elő, hogy a brunellót ugyan semmi szín alatt nem szabad keverni, de a rosso legyen szabad préda.)

540 nem
162 igen

Javaslat 3: Támogat-e más változtatásokat az eredetvédelmi előírásokban? Például a maximális hozamra vonatkozó előírást a brunello di montalcinóra, a rosso di montalcinóra, a moscadellóra és a sant’antimóra vonatkozóan? Vagy a mustsűrítmény használatának engedélyezését?

474 nem
228 igen

Javaslat 4: Támogatja-e az összes jelenlegi apellációnak - a Sant’Antimo kivételével - egyetlen Montalcino appellációba való összevonását?

684 nem
6 igen

Javaslat 5: Támogatja-e az összes jelenlegi apellációnak - a Brunello di Montalcino kivételével - egyetlen Montalcino appellációba való összevonását?

572 nem
118 igen

Címkék: eredetvédelem brunello montalcino

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr63738647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.10.30. 23:49:29

Ez aztán a hagyományőrzés, elnézve a szavazati arányokat!

Jó látni, hogy néhol nem a multik (nagy, sokpénzű pincészetek) az urak...

Shyr Kahn 2008.10.31. 13:51:46

A Brunello-n kívül más szőlőfajta Brunello (di Montalcino) borban eleve érdekes lett volna... Ebből a szempontból a Rosso már más tészta, de ott se volt kecmec :)