Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Árvay János nélkül az Árvay és Társa

A tokaji kaszinóra új felirat kerül

2008.11.27. 10:32 - Albert gazda

Árvay János, a tokaji Árvay és Társa Pincészet alapítója és társtulajdonosa 2008. december 1-jétől saját kezdeményezésére megválik a pincészettől. A cég új ügyvezetésének kinevezéséről a közeljövőben születik döntés, a borászat szakmai munkájának irányítására átmenetileg a villányi Sauska Pincészet munkatársai kaptak megbízást – itten szóról szóra idéztük azt a rövidke közleményt, amelyet a pincészettől kaptunk csütörtök reggel. Maga Árvay János valamivel hosszabban megírta a dolgokat utolsó árvay és társás hírlevelében.

Ennek dátuma 2008. november 26., a címe pedig "Külön utakon, de tovább". "Vannak az ember életében helyzetek, amikor meg kell állnia és számot kell vetnie önmagával" – írja a borász, hozzátéve, rádöbbent, hogy "a mindennapi taposómalom, mókuskerék eltávolít számtalan számomra kedves dologtól. A szeretteimtől, a barátaimtól. A szőlőtől, a természettől."

A szövegből, amelynek szerzője nem mulasztja el megdicsérni a villányi Sauska Pincészet borait  – "tetszik, amit a fiatal ambiciózus csapat alkotott" –, kiderül: Árvay János visszatér Rátkára, a szülőfalujába. "Visszatérünk a gyökereinkhez. Vissza a szőlőbe, a jó levegőre, a szeretett szőlőtőkék közé. Előbb-utóbb bort is készítünk, hiszen az anyósom pincéje ott vár minket, egyelőre még üresen. De nyitott ajtókkal."

"A Kaszinóra új felirat kerül. Akik utánam folytatják, azok fiatalos lendülettel indulnak neki az új kihívásoknak. Sok sikert! Azért én Rátkáról szorítok nekik. Remélem, ők is nekünk.Külön utakon, de megy tovább a két család. Sok sikert mindkettőnknek" – fejezi be levelét a 2003. év bortermelője.

A történtek hátteréről nem sokat tudunk, amit igen, azt sem feltétlenül akarjuk kiteregetni – bizonyára megteszik ezt kommentjeikben olvasóink. Maradjunk annyiban, az Árvay és Társa Pincészet üzletileg kevésbé bizonyult sikeresnek az elmúlt években, mint várták.

De a lényeg ez: mi is drukkolunk mind a három borászatnak. Vagyis az Árvay és Társának Tokajban – amelynek feltehetően más neve lesz –, Árvay Jánosnak Rátkán és a Sauska Pincészetnek Villányban.

Az Árvay és Társa Pincészet borait kóstoltuk jó néhányszor, hol nagyon tetszettek, hol kevésbé. A leginkább talán a Pannon Bormustra-győztes 2006-os Istenhegy-furmint jött be.

Címkék: híradó árvay és társa árvay jános sauska pincészet

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9790959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2008.11.27. 11:54:02

Hát igen.
Valószínű besokalt az emberünk.
Én pár évvel ezelőtt (5-6) ismertem, meg. Már 2-3 éve is látszott rajta, hogy unja már egy picit a sok rohangálást. Ha Pesten, vagy valahol máshol találkoztun sokkal nyugtalanabb volt, nem látzszott igazán rajta annak, aki még nem töltött vele el egy pár pohár bor mellett egy kis időt náluk.
Sztem biztos mindhárom csapat tartja magát majd a minőséghez, persze biztos lesznek mellényúlások is.
Egyébként jól csinálta, bejárta a fél világot, az újvilágban is ismerik a nevét az ottani borászok, jó pénzt is keresett, elismerte a szakma, most pihenni szeretne, nyugalomban , magának termelni. imádja olyan borait, amivel kisérletezgetett, amit nem is árul, csak ott, nála lehet inni belőle, persze, sokat utánna üzleti okoból piacra dobott. :-)
Sok sikert mindannyiuknak!

Kelevéz 2008.11.27. 12:43:08

Árvayval 15 éve találkoztam először Disznókőnél. Emberileg szerény, szakmailag magabiztos borásznak mutatkozott, és - ahogy látom - az is maradt a mai napig.
A nagytőke - nagy borász történetek Tokajban (de talán máshol sem) működnek immáron többedszer. Nem baj, várom az új, kisebb tételű remekműveket Rátkáról.

jorda 2008.11.27. 13:29:03

Árvaynak a szellemi apporton kivül-feltételezem- sok pénze nem lehetett ebben a vállalkozásban.
Ismert a neve,"Év Borásza" is volt,tovább fog borászkodni.

Példaképe gondolom a Szepsy,aki ugyanezt az utat kitaposta elötte(kicsi,nagy,szakítás,ismét kisebb birtok).Jól elvan,gazdaságilag is sikeres.

Tokajban mendemondák szerint több nagy cég anyagi csőd elött áll.
A kicsikről ne is beszéljünk.
Valamit a Borvidéken élők nem jól csinálnak!És a gazdaságpolitika?
Elvégre Tokaj Mo.büszkesége lenne,nemde?

Egyre nagyobb mennyiségű külhoni bor ömlik az országba,a multi cégek jóvoltából.Nem is lenne ez önmagában probléma,ha tisztelt külföldi tulajdonú francia,német,spanyol cégeink(pl.Tokajból)vinnék boraikat kifelé sokkal nagyobb volumenben exportra.

Úgy látszik azonban saját nemzeti boraik piacát nem akarják zavarni!
Így mennek(egyhelyben topognak) dolgaink manapság.

boma 2008.11.27. 14:13:54

Árvay nagyon jó borász. Méltó a díjaira, eredményeire! Olyan orra van a borhoz, mint Mo-n talán senkinek.
Csakhogy felső vezetőnek nem való. Ő egyszerűen egy jó borász. Borásznak való!
Sok sikert az új úthoz!

egy 2008.11.27. 15:27:54

Az utóbbi tizen évben komoly pénz indult meg a borszektor felé, bankok, hazai nagy és közepes vállalatok, hazai és külföldi (külföldi hazai) üzletemberek fektettek vagyonokat – sokszor kemény 10 jegyű számokat – hazai borászatokba. Valószínűleg mindannyian tisztában voltak vele, hogy azt a pénz ŐK már nem látják viszont, mint ahogy diófát is az unokáinak ültet az embert. Valószínűsíthető, hogy nem pusztán pénzügyi befektetőként, sokkal inkább a bor szerelmeseiként kopogtattak be a borászokhoz (mondjuk szívesen megnéztem volna egy képsorozatot az MKB részvényesek arcáról, amikor megtudták, hogy aznaptól egy darab borászatuk is van).
Ezt az egészet csak azért hoztam fel, mert azoknak, akiknek van feles pár milliárdjuk csúcspincét grundolni, azoknak azért van pénzük erre (is), mert általában értenek a pénzhez és mint ilyenek, nem szeretik azt kidobni az ablakon. Vagyis kérdés, hogy mit kapunk a frigy eredményeként. Egy tehetséges, jövőbe tekintő borászt (komoly hírnévvel, szakmai ismertséggel), aki alá odatettek egy csúcsbirtokot, vagy egy klasszikus termelő vállalatot, ahol mellesleg létezik egy olyan munkakör is, hogy főborász.
Utóbbi eset az egyszerűbb, a piac diktál, mi termelünk. A céget rábízzuk egy a piacot ismerő, de alapvetően az üzleti szempontokat érvényesíteni tudó vezérigazgatóra (birtokigazgatóra), aki felépít maga alá egy „teamet”, azt’ hadd menjen (fókuszban az export: olcsóbb, egyszerűbb, hatékonyabb). Nehezebb ügy (emberileg) az első eset, ahol neves borászunk a nevét, arcát, eddigi munkásságát, sőt jövőbeli terveit teszi a bizniszbe, míg társa egy komplett vagyont. Meddig tart ki a befektető türelme, mennyire tudja tolerálni a piacépítéshez szükséges évek „kudarcait”, veszteségeit és meddig tudja a borász elfogadni a „Nagy Testvért”.
Ha pedig szakítás van, akkor jönnek csak az érdekes dolgok. Nem akarok borászokkal előre viccelni, így álljon itt a HILD Életjáradék és a Hild Imre által vezetett OTP életjáradék esete.
(bocs, ez hosszú lett!)
üdv.:
egy

Bor B. 2008.11.27. 16:30:52

Off!

Vidéki borszaküzlet családi okok miatt eladó vagy üzlet-társat, partnert keres.

érdeklődni itt

075 2008.11.27. 16:42:43

Na Ez nagy pofára esés...

075 2008.11.27. 18:45:07

Nagyon sajnálom hogy ez történik és nagyon várom milyen új dolgok történnek majd ennek kapcsán, mind Árvay saját dolgait illetően, mind pedig a társa fennmaradó rész jövőjét illetően.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.11.27. 22:54:28

No én meg majd megyek kóstolni Rátkára:)

lackó 2008.11.28. 08:13:15

Bor B.!

Miről lenne szó?

Fragreg 2008.11.28. 11:13:09

Hmmm... én elkeseredtem a hírre, hogy őszinte legyek.

Ellentétben a jelenlévők többségével, én műveletlen alkoholista vagyok. Nem tudom megfogalmazni, mit, miket érzek, ha bort iszom. Kifejezetten dühítenek a "mineralitás, gyümölcsös-mentás" stb. kifejezések. Valószínűleg azért, mert nem tudom a megfelelő ízt, ízrészt a fogalmakhoz kötni.

Mindenesetre rossz szokásom, hogy szerény véleményem szerint a bor fehér. Ezért kitüntetett figyelmet szentelek Tokajnak (meg Somlónak, a Balaton-felvidéknek, és egyetlen bor miatt Pécs környékének).

Műveletlenségem tovább tetőzik azzal az arcátlansággal, hogy van képem 5-8 ezer forintot adni egy üveg borért, különlegességek vagy desszertborok esetében akár 15-30 ezerig is elmegyek, és nem, nem rakom el a palackokat, hanem igazi alkoholista módon megiszom...

Árvay borait (2002 óta volt szerencsém hozzájuk) kedveletem. Minden évjáratban volt egy-egy olyan tétel, amit nagyon szerettem. Az "Árvay és Társa" céget meg azért szerettem, mert a jó bor mellett jó honlapjuk, jó blogjuk, és igényes megjelenésük volt/van.

Szóval szomorú vagyok. Ezek szerint kevés hozzám hasonló műveletlen alkoholista van az országban, akik miatt érdemes lenne valami minőséginek tűnő borászkodást művelni.

És itt utalnék a több bejegyzés alatt is fellelhető előzményekre a Tokaji vergődés kapcsán: a borvidék pont olyan, mint az ország: megosztott, egymással vitázó, klikkesedő, és közben főprofilként hulladék gagyit magából kiböfögő.

Szurkolok minden csoportnak, klikknek, szervezetnek, társaságnak, vagy hívják akárhogy is az adott csoportosulást, akik küzdenek a jó borért. Hol dűlő-klsszifikációval, hol közös piacra lépéssel - hol foggal-körömmel.

Azt hiszem a bejegyzésben történtek nyomán nekünk, fogyasztóknak kellene valamin elgondolkodni: vajon MI öszse tudunk-e a kevésszámú hasonszőrüvel fogni azért, amit utoljára kb. Kossuth csinált meg 1844-ben a Védegylettel?

Mert véleményem szerint sem Tokajnak, sem más területeknek nem lesznek addig erős (tőkeerős és szakmailag erős) borászataik, akik nemzetközi szintem komoly mennyiségben és kérlelhetetlen minőségben tudnak bort eladni, amíg mi, magyar fogyasztók nem iszunk annyi jó bort, hogy annak ellenértékéből neki lehessen állni szervesen fejleszteni egy-egy borászatot.

Mert szerves fejlődés nélkül csak a pénzemberek tőkeinjekciója van, az meg - mint ismételten látnom kellett - nem viseli el a tíz-húsz éves "felfutási időszakot".

megjegyzés 2008.11.28. 11:58:33

a desszert bornak nemzetközi ( sem igazán hazai ) szinten nincsen divatja, Tokaj száraz fehérborai pedig ismeretlenek és érthetetlenek az export-piacok fogyasztói számára. ehhez jön még az a tény, hogy a magyar bornak nemzetközi szinten nincsen jó híre ( akár tetszik, akár nem, ez tény ). ergo : adott egy nagy mennyiségű, megfelelő áron a hazai piacon eladhatatlan termelés, melynek nincsen meg a külföldi piaca sem, így a gazdasági problémák borítékoltak. ide vezet, ha önkritikátlanul el is hisszük a lelket melengető szlogeneket, hogy a magyar ez meg az világhírű ( vszínűleg Csap és Nemesmedves között ). ennek lehet áldozata az Árvay-Sauska formáció is. kérdem : objektíven szemlélve ugyan hol máshol tarthatna a magyar borbiznisz egészében véve, amikor az osztrák bor marketingjére csak a moszkvai ( vö. orosz ) piacra évi ~ 20 m euro áll rendelkezésre, míg a magyar borászok és kféle hivatalos szervek összesen évente ~ 6 m euro elköltéséről sem igen tudnak megegyezni ?

075 2008.11.28. 12:03:52

Na most azért azt ne felejtsük el hogy mondjuk ha valaki alá tesznek mondjuk 1 milliárdot, oszt csinálj működő üzletet nem egyszerű dolog, de még mindig könnebb mint 1 edül a semmiből megteremteni 1ha aztán 2 ha aztán épület meg közben egyedül csinálni a szőlészetet a borászatot a kereskedelmet a vandéglátást, meg a saját életet is.
Én ezt sokkal nagyobbra értékelem mint a millioárdos témát, és hát pl vegyük például Bott-Bodó házaspárt, ők saját erejükből nagyon nagyon sok munkával kitartással, semmi technológiával kimagasló borokat tudnak készíteni, és mindamellett szerények kedvesek,inteligensek és nagyon jó velük beszélgetni.
A miliárdos témánál az ember könnyen elibben, és a nagyobb felület melett nehéz kontrolálni az outputot. Nem mellesleg a piac is diktál, gondolom én.
De ezek a nagy prodzsektek is kellenek, mert itt a marketingre szánható költségek mondjuk 100x nagyobbak mint egy kis mikropincében, és ez nagyon kell a boroknak, és a termelőknek.
Szerintem működő üzlet akkor van nagy cégnél, ha a minőség és ár megfelelő metszéspontját megtaláljaák. Ez nagyon sok cégnél nem működik, és ekkor törik bele a bicska a nagybefektetőnél, mert 5-10 év alatt folyamatos veszteséget termelni a hülyének is megéri...

Fűrészpor 2008.11.29. 14:35:40

egy:
Én úgyfolytatnám a gondolatmenetedet, hogy ha elmész egy idegen helyre hogy befektetsz egy borászatba, akkor vigyázz mert 5-8-10 év alatt úgy lehúznak mint a szart...

oddbinsa 2008.11.29. 16:23:00

Megjegyzesnek. Nem szamit hogy van e divatja vagy sem, barmi eladhato, de a csucs borok foleg. Tokajt a borerto angolok ismerik es veszik, es nyitottak az ujra a szarazra is. De szar ertekelhetetlen orszagimazzsal bormarketinggel, es sorolhatnam nem lehet egyrol a kettore jutni. Jelenleg egy elokelo londoni borboltban dolgozom es jovo heten megjon az elso nehany Szepsy bor. Nem kis munkam van benne, hogy vegre Szepsyt adhatok el, de Szepsy megerdemli. Ja es a vevoim mar lattatlanban azt mondtak, hogy tegyek felre, mert akarjak. Akivel meg megkostoltattam az nem birt ellenallni, most a szarazakrol beszelek. Ugyanis a vilag varja az uj fajtakat elege van a Viognierbol, meg az Albarinhobol a Chardonnayrol, Sauv Blrol es Pinot Grisbol nem is beszelve.
Agymosast kell csinalni Tokajban, ideje lenne ha az emberek elkezdenenek hinni Szepsy mesternek.
Persze az edesekre is szukseg van, mert igeny bizony van ra. Tehat a Tokaji nem csak orszagosan vilaghiru, borkedvelo korokben nagyon is ismert vilagszerte, persze lehetne tagitani az ismertsegi kort.
Arvay pedig jobbat erdemel es neki is drukkolok.

075 2008.11.30. 09:53:45

Na ez érdekes amit írsz Oddbinsa.
Erről még írhatnél meilyen híre van a magyar bornak meg a ítokajinak odaát

megjegyzés 2008.11.30. 19:04:11

oddbinsa, sajna a néhány fogékony borivó még nem fogja profitabilis áron megvásárolni Tokaj ~ 8,000 hektárjának összes termését, évente visszatérően. valami normális marketing-rendszert kellene alátenni, nem csupán a magyar bornak, hanem az általános magyar arculatnak is...

hegyaljai 2008.12.02. 08:31:32

Kedves megjegyzés és 075!
ATokaji Borvidék potenciális szőlőterülete 8000 ha, ebből legtöbb 7200 ha volt betelepítve az 1980-as évek közepén. Jelenleg 5300 ha a lejelentett művelt terület.

075 2008.12.02. 18:18:19

És ebből 4000 a termő

capri 2008.12.02. 20:59:18

Azért ez visszataszító,hogy az ékezetett levették az Árvayról és nem találtak más nevet a borászatnak.Ő egy nagyon jó borász,jók a borai,én is kóstóltam már.Sok sikert kívánok neki az új kezdéshez,jól döntött!!!!
süti beállítások módosítása