Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Brit tudósok a dugóhiba ellen

2008.12.12. 06:45 - BOB

Kedvenceink, a mindig mindenre kapható, bármiről bármit és annak az ellenkezőjét is séróból bebizonyító brit tudósok ezúttal a TCA-t tették kísérleteik célkeresztjébe, s a jelek szerint nem is nyúltak mellé annyira. Egy NASA által kifejlesztett eljárás ugyanis kísérleti körülmények között a levegőben szálló, s a TCA keletkezésében fontos szerepet játszó szerves anyagok (penész- és élesztőgombák, baktériumok, egyéb szerves szennyeződések) 90-95%-át elpusztította.

Az Airocide nevű szerkezetet eredetileg a zöldségek és gyümölcsök űrállomáson történő frissen tartására fejlesztették ki a 90-es években. A brit tudósok kísérletei során azonban bebizonyította, hogy egy légmentesen lezárt szoba levegőjéből képes 24 óra alatt a TCA keletkezésében jelentős szerepet játszó szerves szennyezőanyagok 90-95%-át eltávolítani.

Az eljárás úgy működik, hogy a levegőt egy ultraibolya fénnyel megvilágított titánium-dioxid katalizátorágyon áramoltatja keresztül, mely így a levegőben jelen levő szerves anyagokat oxidálja (gyakorlatilag elégeti). Ahelyett tehát, hogy a szűrőkhöz hasonlóan befogná a részecskéket, egyszerűen megsemmisíti őket. A szerves oxidáció eredményeképp széndioxid és vízgőz keletkezik, tehát a hagyományos UV-s légtisztítókkal ellentétben ózongázt a szerkezet nem termel. Az Airocide-ot jelenleg is használják kórházakban, laboratóriumokban és élelmiszerraktárakban, borászati felhasználása ellenben viszonylag újkeletűnek számít. A gyártó szerint azonban a teljes borászati ellátóláncban - a pincéktől a kereskedői raktárakig - nagy lehetőségek állnak előtte.

Forrás: Decanter, WineBusiness

Címkék: kutatás híradó tca

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr28815912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elzee 2008.12.12. 08:40:48

sajnos ez sem 100%-os hatásfokú. Maximum kevesebb dugós borral találkozunk, de nem oldja meg a problémát teljesen.

witchcraft 2008.12.12. 09:31:41

nem akarom osztani az észt, de ha így megy tovább, ennyire írtjuk tűzzel-vassal a baktériumokat, akkor majd a jövőben oda fogunk jutni, hogy egy banális, most szaprofitaként a testünkön, -ben létező baktérium a halálunkat okozhatja majd. Persze bizonyos kórokozókat ki kell irtani, de nem kell túlzásokba bocsátkozni. Az űrállomásokon logikus, hogy ki kell irtani, mert nyilván ott nincs pótlás, csak amit magukkal vittek...
süti beállítások módosítása