Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Közszolgálati élvezkedés

Karácsonyi édes borok

2008.12.23. 07:00 - dagadtos

Nyakunkon a karácsony. Fényár az Andrássy úton, embertömegek a bevásárlóközpontokban, tenyésztett  pontyok apatikusan az üveg másik oldalán, édes boros szemét a polcokon. Mert az édes borok legalább ilyenkor fogynak, még ha az éves fogyasztás aránya a szárazakhoz képest elkeserítő is. 2007 júniusa és 2008 májusa között a Nielsen mérései alapján (kilenc kereskedelmi láncot vizsgáltak) az édes borok piaci részesedése itthon 20 százalék – olvasom a BORésPIAC magazin augusztusi számában. Ez persze nem is rossz, amíg nem jut eszünkbe,  hogy ennek mekkora hányadát tehetik ki a selejt édes (vörös)borok, mindenki kedvenc Pistája és egyebek. A valóban minőségi természetes édes borok fogyasztása sajnos az egész világon jelentősen visszaszorult, még Magyarországon is, az ebből következő gazdasági szorítás pedig akár a szakmát is szerencsétlen mondatok megfogalmazására sarkallja olykor. Nincs tér és idő most, részemről pedig szakértelem sem, hogy ezt a regressziót részletesen elemezzem, három vázlatos pontban mégis összeírom a számomra legaggasztóbb vélt vagy valós okokat.

1. A trend. Egyszerűen az átlagfogyasztók körében nem divat édes bort inni. Akkor tűnsz hozzáértőnek, ha száraz bort iszol, és beszélsz valami marhaságot arról, hogy az édes bor nem is igazi bor. Ha férfiként szereted az édes borokat, súlyosan körülleng ráadásul  a „buzi-e vagy” klasszikus vádja.

2. Az ár. Az igazán jó édes borok igen drágák, így aztán a fogyasztók jó része valami olcsóbbal próbálkozik először. Aztán utoljára is. A rossz minőségű, olcsó édesek felbecsülhetetlen károkat okoznak, sajnos ezt itthon mi tudjuk a legjobban. A karácsonykor elfolyó „Tokaji” címkés italok jó része egyszerűen erkölcsi probléma, nem pedig édes bor. Éppen ezért igyekeztünk most elérhető árú tételeket kóstolni, melyek mégis minőségi élvezetet jelenthetnek az ünnepek alatt.

3. A szokások. Az édes borok fogyasztását számos olyan beidegződés terheli, melyek ma már inkább ballasztként, mint igazságként vagy előnyként hatnak. Ilyen rögtön az alkalom is, hogy írunk róla: az édes bor szezonális termék, szinte sosem isszák, csak patetikusan kortyolják a fenyő- vagy tortaillatú szobában. Ha mégis fogyasztják, legtöbbször desszert mellé az étkezés végén (libamáj mellé az elején – már aki), ami amellett, hogy erősen vitatható párosítás, ismét merev, protokolláris. Szintén a kötött kortyolgatás irányába visz a pohártípus, melyet általában édesekhez ajánlanak. Ez persze szubjektív, én bevallottan rettegek a kicsi poharaktól, de a víz kiver, amikor másfél decis kelyheket látok. Egy igazán koncentrált édes bor esetén kizártnak tartom, hogy ne bírjon el egy fehérboros poharat, sőt. (Erre az aszúknál még visszatérünk.)

Igyekeztünk tehát a megfizethető szegmensben körülnézni, hátha találunk kincseket. Két részletben, vakon kóstoltunk, most a polgári, legközelebb pedig a prémium szekció (aszúk és rieslingek) borai következnek. A pontok csak hozzávetőlegesek, ilyen rövid ismeretség után nem mérvadóak, úgyhogy nem emelem ki őket. Az anyag sok, az idő kevés, így csak távirati stílusban.

Tokaji késői szüretelésű édes borok  

Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2006

Ahogy a közepesen intenzív citromsárga szín is sejteti, a könnyedebb stílus követője. Erős ásványosság, virágok, kevés törökméz, kamillatea. Utóbbi egy idő után teljesen átveszi az uralmat, illatban-ízben egyaránt. Jó arányok, szép minerális kesernyék a kortyban, nem túl édes összhatás. Közepes utóíz. Jó bor kevés extrával,  nem koncentrált vagy komplex igazán, de nem okoz csalódást. 5 pont környéke. 

Patricius Katinka 2005

100% furmint, töppedt szőlőből. Jóval sötétebb szín, illatban pedig a némi bizonytalanság, enyhe erjedtség mellett méz, marcipán, viasz és alma. Szájban olajos, kissé lusta, hiába van sav, nem ad igazi gerincet. A remek és elérhető száraz furmintok után kicsit többet vártam, bár a koncentráció és a viszonylag hosszú, mazsolás utóíz így is 5 pontra menti.

Tokajicum Tokaji Kedves 2003

Egészen mély borostyánszín immár. Gondolom a címkén hibásan szerepel a 16.5%-os alkohol, de a valódi érték (a honlap szerint 13.5% körül) is elbillenti kicsit a kortyot. Oxidált világ: gomba, pörkölt magok, reszelt alma, vegetális jegyek. Kóstolva aztán csípős alkohol, erős gombás kesernyék vezetik a sherryre emlékeztető kenyérhéjas-fás utóíz felé. Azért nem ihatatlan, főleg ennyiért, 3 pont.  

Chateau Megyer Tokaji Furmint Late Harvest 2006

Ismét a világos iskola. Friss, üde és egészen összetett illat: szőlő, csipkebogyó, csiperke, méz, enyhe mineralitás. Fiatalos és tiszta, feszes, lendületes anyag, közepes utóízzel. Nem kifejezetten ünnepi bor, csak egyszerűen finom – 1000 forint környékén vágják az emberhez néhány hiperben a 0.375-ös palackot. Óriási best buy. 5-6 pont között. 

Kikelet Pince Tokaji Késői Szüretelésű 2006

Egészen világos, halvány citromszín. Orrban kifejezetten érdekes és komplex, sokáig játszottunk vele. Petrol, multivitamin ital, sárgabarack, akácméz, friss birsalma, fűszerek. Szájban nagyon jó arányokat mutat, nem túl koncentrált, inkább harmonikus. Jól iható bor, nem túlzó édességgel középen és elegáns ásványos kesernyékkel a lecsengésben. Erős 6 pont.

Árvay Tokaji Hétfürtös Casino Cuvée 2000

Mély aranyszín, érett illatok. Füst, gomba, avar, föld, dohány, aszalt kajszibarack a háttérben – vörösboros komolyság. A régi stílusú aszúkra emlékeztető emelkedett, ünnepi bor. Kóstolva kissé rusztikus a Kikelethez képest, a savak is egyenesebbek, de alapvetően jó egyensúlyt mutatnak a cukorral és a botritisz keserű ízeivel. A nem túl erős édesség inkább a korty elején jelentkezik, később az oxidált aromák (pörkölt magok, szárított tealevél) és a hordó füstje válik meghatározóbbá. Hosszú utóíz. Sherryre emlékeztető, mégis komplex, komoly anyag. Nemes, karácsonyi bor. Nálam talán eléri a 7 pontot is, viszont itt volt a legnagyobb szórás a kóstolók között az értékelésben, és ez talán az egész teszt legnagyobb tanulsága is számomra, mely később az aszúknál is igazolódott. Számomra meglepő módon ugyanis úgy tűnik, hogy a legtöbben (főleg a kevésbé tapasztalt borfogyasztók) nem szeretik, ha egy édes borban keserű ízek is jelen vannak, még akkor sem, ha egyébként nem dominálják az ízképet.

Béres Magita cuvée 2007

Szöges ellentéte a Casinonak, pátosz helyett fiatalos, könnyed derű. Elsőre visszafogott virágos, pisztáciás illata később gyönyörű sárgabaracklekváros díszítéssel gazdagodik. Csodás, selymes textúra, széles savak, mégsem lomha. Végtelenül egyszerű és nagyon finom. 6 pont, best buy

Oremus Late Harvest 2005

Zseniálisan balanszíroz a két stílus között. Egyrészt füstös, gombás, dohányos, törökmézes mélységek, másrészt cirusos-barackos gyümölcsösség halvány muskotályos játékkal. Krémes textúra, komoly koncentráció, lendület, az erős botritiszes jelenlétnek köszönhetően enyhe kesernyék. Közönségdíjas. Mindamellett nekem ennyi sav már egyértelműen sok, és a savak természete sem teljesen kedvemre való, lehetnének csiszoltabbak. Emiatt csak gyenge 7 pont.

Royal Tokaji Áts Cuvée 2006

Fél éve kóstoltam, akkor még úgy éreztem, kissé egyszerű, és a muskotály rányomja a bélyegét az egész borra. Most talán inkább a hárs dominál: orrban közepesen intenzív, hársvirágos, körtekompótos, almás, mézes. Később füstölt sonka. A 116 grammos maradékcukor ellenére is üde, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, mégsem bántóak. Egészen koncentrált és tiszta édes bor. Igazi közönségkedvenc ő is. Erős 6 pont, best buy.

Lenkey November Cuvée 2004

Mély aszúillat kaporral, botritisszel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, kamillateával, benzinnel és ennek megfelelő szín. Később kevés eukaliptusz is. Komplex bor, komoly, ünnepélyes stílussal, a kortyban azonban a levegővel egyre intenzívebb gombás-cseres vonal talán túl erős ahhoz, hogy mindenki szeresse. Nálam azért eléri alulról a 6 pontot.

Hétszőlő Tokaji Sárgamuskotály 2006

Szalmasárga szín, muskotályhoz képest visszafogott illat. Szembetűnő petrolosság a fajta szokásos illatjegyei mellett. Kedves, tiszta, lágy bor moderált édességgel. Nem biztos, hogy karácsonykor nyitnám – inkább csak úgy, roppant jól csúszik. Talán megvan 5 pont.

Egyéb édes borok 

Pfneiszl Soproni Zenit 2007

Vakon azt hittük, még egy muskotály – eltéveszthetetlen ez a jellegzetes szőlőcukros-mentolos illat.
Persze amire eddig borral kapcsolatban azt hittem vagy mondtam, hogy eltéveszthetetlen, no azt rendre el is tévesztettem. Kóstolva erős édesség, aminek inkább az ásványos kesernyék, mint a savak tartanak ellen. Izgalmas ízében szőlőszem, bodza és jelentős mineralitás vassal. Kár, hogy egyértelműen kevés a sav, és borul a struktúra. Így gyenge 4 pont.

miklóscsabi Nirvana 2007

Egészen egyedi, szinte kadarkás(!) illat. Bors, mentol, köménymag, ánizs és egyéb fűszerek jelentkeznek intenzíven a megszokottabb méz-szőlőlé-virág tengely kiegészítéseként. Kóstolva leginkább a virgonc, talán már hiperaktív savakról szól és a fűszerekről. Viszonylag rövid utóíz. Ekkora alkohol (13.5%) már bánt kicsit egy édes borban, még ha ez nem is jogos kritika, figyelembe véve például a világhírű sauternes-i borok alkoholtartalmát. Mindenesetre nekem jobban tetszene, ha előbb leállt volna az erjedés; ezek a savak bőven elbírtak volna még egy kevés cukrot. 5 pont.

Ebner Cirfandli 2007

Nagy és finom, de talán kissé egyszerű bor. Orrban főleg reszelt almás, naspolyás, kevés citrombél és méz kíséretében. Szájban simogat, elterül, a savak nagyon kerekek, széles az egész. Meglehetősen édes, de kellemes, behízelgő bor. A komplexitás hiánya miatt nálam 5-6 pont között van valahol. Kedvességének köszönhetően szerintem a felsülés veszélye nélkül vihető bármilyen társaságba.

Araia Recioto di Soave DOCG Classico 2005

Olasz vendégszereplő, az Auchanban láttam meg, és nem tudtam otthagyni. A Recioto di Soave Veneto első DOCG bora (1998 óta), Soave fő fajtájából, a Garganegából készül a szőlőfürtök 4-6 hónapos szárítása után. Sötét, szinte borostyánszínű. Az illat nem hasonlítható a magyarokéhoz, fülledt, öreg bútoros, reszelt almás, gyógyszeres. Szájban olajos, kicsit lusta, az érezhető alkohol miatt avinált boros érzés. Utóízében füst, dohány és fa. Némi grépfrút is megjelenik, és ez sokat dob az összképen. Megosztotta a kóstolókat, volt, aki érdekesnek, más émelyítőnek találta, pedig nem túl édes. 4 pont környéke.

Németh Diósi Sárga Muskotály 2006

Intenzív, kristálytiszta muskotályillat kevés akácmézzel és füsttel. Hihetetlen struktúra; nem tudom, éreztem-e már ennyire izmosnak, feszesnek egy bort 100 gramm feletti maradékcukorral úgy, hogy  a savak nem bántóak. Jelentős édesség a kortyban, de egy pillanatig sem untat. Egy óra alatt meginnám az egész palackot, annyira friss és finom.
Ha külföldön dolgozó apukámmal beszélek telefonon, valahogy mindig szóba hozza: szerezzek még egy palackkal neki abból a sárga muskotályból, amit együtt ittunk még a nyáron. Pedig van már néhány. Stabil 7 pont. Best buy.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Címkék: borok a hiperből best buy tokaj ebner édes chateau megyer árvay béres hétszőlő oremus tokajicum degenfeld patricius royal tokaji pfneiszl kikelet németh attila miklós csaba lenkey géza soave

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr14836972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labancz 2008.12.23. 10:03:06

Jó kis tányvázlat. Hiányolom az ötletelést arról, hogyan kellene a divatos esti szórakozóhelyeken kicserélni a szöszilányok kezében a Bacardy Breezeres palackot édes tokajis pohárra! Ezt kellene megbormarketingelni!
Oxidált késői szüretet pedig nem igen kellene még pontozni sem.

hegyaljai 2008.12.23. 10:05:43

Kedves dagadtos!
Talán egy ilyen hosszabb értekezésbe befért volna az édesített borok és a természetes édes borok kategóriájának pontosabb használata. Az alkalom hiánya szerintem - az ár után - az az általad elhenyagolt körülmény, amely akadályozza az édesborok fogyasztásának növekedését. Több fogás, utána desszert, késői sszüretelésű édes borral! No ez még az ünnepinek mondott étkezéseknél sem jellemző. Az ünnepi asztal nálunk drágább alapanyagból nagyobb adag tipusú és nem rafinált étel-ital kombináció.
Véleményem szerint nincs "világos iskola". Aki viszont a friss, elsődleges aszalt gyümölcs jelleget akarja hangsúlyozni, és nem akarja azt az érlelés ízeivel elfedni, az korábban és több kénessavat használ, a bor ezért világos, és nem a színéért.
A pontozás finoman fogalmazva is szűkkeblű. Bát a Hétszőlő Sárgamuskotály valóban kilóg funkcionálisan ebből a sorból, de nálam azért egy ponttal többet ért. Ugyanez vonatkozik az Áts Cuvére, Sőt az Oremusz Late Harvestre is.
Remélem az aszúnál bátrabb lesz a pontozás. Igaz hogy csak zárójelben lett megígérve - (Erre az aszúknál még visszatérünk.) - de várom a folytatást.

dagadtos 2008.12.23. 14:17:34

Kedves hegyaljai!

A pontozásnál lehet, hogy valóban szigorú voltam, viszont igyekeztem magamban referenciapontokat használni. Az Oremus LH-ra pl. ha 8 pontot adnék, akkor már kóstoltam olyan aszút, ami kifutna a 10-es keretből. A pontok tehát így értendőek, a legjobbakhoz viszonyítva.
Az más kérdés, hogy az Oremusra amúgy sem adnék 8 pontot - nekem ez a sav már tényleg határeset.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.23. 16:26:16

Hiányolok pár kerházas terméket, az utóbbi időben jó ár/érték arányaikkal megbízhatót nyújtottak. A Magita-val nagyon egyetértek. A 0,375-ös palackokkal vigyázni nem árt, az ugye 1/4-el kevesebb, mint a 0,5. Így azért nem is árt ugyanennyivel olcsóbbnak lennie:)
Egyébként követendő húzásnak tartom, Ausztriában, Németországban gyakran használt trükk, olcsóbbnak tűnik a bor, s nem is okvetlenül kell egy tömény édes borból fél liter.

Jó az összefoglaló, én is több szárazat iszom, de teljesen igaz, amiről az elején értekezel. Nyilván ezek miatt egyébként szélesebb lett a számomra olcsó (2000 alatti) fél literes minőségi édes borok aránya a hazai piacon, s ez nem is baj, tekintve, hogy akár 8 euróért kapok 0,375L ausbruch bort Ruston vagy környékén... s azért azok nem rosszak.

napoletano 2008.12.23. 21:20:56

Kicsit felreszaladt a bevezetes, mert nem gondolkodott eleget a "dagadtos". Az alapveto gond, hogy mig az edesseg a tortenelmi idokben ritkasag, luxus volt, ma kozonsegsen elerheto. Az edes dolgok, benne a borok rangja is akkor keletkezett, amikor akarmifele edes csak ritkan, keveseknek elerheto volt - a repacukor ugye nemigen letezett a XIX sz. kozepe elott, es a XX. kozepe elott meg az is draga volt... tehat akarmi edesnek rangja volt, sot mindenki ki volt ra ehezve. No ettol nem lett midnenkinek penze aszura, de megis - rangja volt. Ez megszunt, a nepek egyszeruen annyi edesseget talalnak, hogy csomoruk lehet tole. Ez szerintem az alapveto ok - a tobbi (ha letezik is: pl. ki van, aki nem iszik edeset, mert melegnek nezik? Jelentkezzen mar, ha van ilyen...) szoval ez csak raadas.
De ez amugy talan a kotelezo bevezetes, ami alol en felmentenem derek ironkat: koncentraljon a borokra.
Amikbol hianyolom a Ch. Megyer kesoi szuretelesu harslevelujet, ami az amugy jol ihato furmintot szerintem hajazza, a Vayi cuveet, mint elerheto aru, igen jol ihato bort; a Kikelet kesoi szuret szerintem le van pontozva (de en eskuszom a finesse-re, mint mindenek felett valo celra az edesborok teruleten...); a
Nobilis Amicus, Degenfeld Fortissimo (bar en magam nem szeretem) es Disznoko kesoi furmint szinten hianyzanak.
Azutan ha arat is beleertunk, akkor lehet helye itt nehany szamorodninak is...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.23. 21:43:03

Kedves napoletano!

"Az alapveto gond, hogy mig az edesseg a tortenelmi idokben ritkasag, luxus volt, ma kozonsegsen elerheto."

A helyzet az, hogy ez nagyon nem így van. Olvastam Columella könyvét, a bort pl. mézzel tartósították (miután gipsszel savtompították). A helyzet az, hogy pl. az ókori időkben az édes borok voltak a kommerszek. Annál is inkább, mert mind a kisázsiai, a görög, a római, spanyol területeken az édes bort adó fajták könnyen beérnek.

dagadtos 2008.12.23. 21:44:17

Kedves napoletano, eddig sem voltunk jóban, ezután sem leszünk. Mindenesetre kérlek bocsáss meg nekem, hogy nem tudtam a piac összes borát leírni most, és csak 16 bort kóstoltunk. Azért az mókás, hogy a Fortissimot hiányolod, végül is csak azzal kezdődik a sor.

hegyaljai 2008.12.24. 09:45:41

Kedves RAMBO!
Az édesített bor ma is kommersz. A posz helyesen a természetes édesborokkal foglalkozik.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.24. 20:03:29

@hegyaljai:

Kedves hegyaljai!

Ha kommersz tudott lenni az ókorban az édesített bor, akkor nyilván nem volt luxus - ahogy azt írtam.

Egyébként utánaolvastam, nem mézzel, hanem mustsűrítménynel édesítették a bort (a "gipszvirággal" való savtompítás stimmelt).

De mindegy is, én szeretem az édes borokat, és "kommersz" szalmabort is próbálok készíteni hamarosan. ;) Azzal a recepttel, ahogy azt 2000 éve leírták.

Egyébként peace, Boldog Karácsonyt minden művelt alkoholistának!

espé 2008.12.25. 19:51:13

Édes dolog édes boron keseregni.
Ja! És kimaradt az a városi legenda, hogy az édes bor csak konty alá való.

czudarka 2008.12.26. 20:44:12

"A karácsonykor elfolyó „Tokaji” címkés italok jó része egyszerűen erkölcsi probléma, nem pedig édes bor."

Stilisztika ismét: 5

A felvetések jók a pontokkal sincs semmi baj, mert egy késői szüret, ha Tokajban 8 pontos akkor mi van mondjuk egy Szepsy aszúval az 16 pont?
Én sem vagyok egy édesszájú, de azért hozzájárulok a Tokaji profittermeléshez!

BBK/boldog,békés,karácson/

G_Bornemissza 2008.12.26. 20:55:08

"Az igazán jó édes borok igen drágák, így aztán a fogyasztók jó része valami olcsóbbal próbálkozik először. Aztán utoljára is." - ez sarkos. Nem trendi az édes bor, így 300 alatt egészen jókat lehet venni, még a kereskedőknél is, borászoknál meg... Ennyi pénzért egy divatos fehéret éppen csak kapunk, vöröset meg alig. (Persze kapunk jó száraz fehéret és vöröset is ennyiért, csak a a manager haveroknak nem lehet hencegni vele.)

G_Bornemissza 2008.12.26. 20:56:31

lemaradt nulla: természetesen 3000 alatt