Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Olasz és magyar hektárárak

Egy hektár 100 millióért

2009.01.14. 06:30 - alföldi merlot

Az olasz borügyi értesítő, a Winenews arról tudósít, hogy 2007-ben, két év pangás után a mezőgazdasági területek ára ismét nőtt. Az INEA (nagyjából: országos agrárgazdasági intézet) jelentése szerint az olasz termőföld átlagára meghaladta a 17 ezer euró per hektárt. Alkoholista szempontból érdekesebb, hogy az INEA a szőlőterületek árának alakulását is rögzítette, és összeállította a 10 legértékesebb borvidék listáját. Az élen Montalcino áll, ahol egy hektárt nem adnak 100 millió forint alatt. Érthetetlen módon a másik élvidék, Piemont árai lemaradtak a listáról, márpedig nehéz elhinni, hogy a barolók és barbarescók hazája ne fért volna be az első tízbe. Chiantiban nagyjából 40 millió forint egy hektár. Összehasonlításképpen: a Magyar Hírlap 2006-os összeállítása szerint Villány legdrágább területei ennek nagyjából a felét érik. [A képen montalcinói panoráma.]

Az olasz top 10 (a legalacsonyabb és legmagasabb hektárár ezer euróban megadva):
1 – DOCG szőlők Montalcinóban (Siena) 350-430
2 – DOC szőlők Valdobbiadenében (Treviso) 340-516
3 – DOC szőlők a Caldaro-tó környékén (Bolzano) 302-457
4 – Szőlők Trentótól északra 278-490
5 – Szőlők a Brescia-környéki domboldalakon 153-205
6 – DOCG Chianti Classico szőlők (Siena) 145-190
7 – DOCG Chianti Classico szőlők (Firenze) 135-160
8 – Vineyards in the valley of Illasi (Verona) 80-300
9 – Síkvidéki szőlők a Piave mentén (Veneto) 76-110
10 – DOC szőlők Castelli Romani környékén (Róma) 77-140

A Magyar Hírlap szerint Tokajban már másfél millió forintért kapható jó szőlőterület (nyilván nem az Úrágyán). Az MH-cikk egy érdekes számításokhoz alapot adó számsort is közöl, amiből nagyjából az derül ki, hogy Villányban egy prémium kategóriás bor palackjáért a termelő kb. 1500-1700 forintot kap a kereskedőtől (tudomásom szerint jelentősen többet), és amennyiben ez 25 hl/hektáros hozamot jelent, akkor a termelő haszna hektáronként több millió forint. Olvasóink között bizonyára akadnak olyanok, akik most a fejüket fogják - őket arra kérjük, hogy a bosszankodás múltával osszák meg velünk az ismereteiket! Köszönjük.

Címkék: hírek szemleszerű tokaj villány olaszország chianti montalcino

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41876362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2009.01.14. 07:46:06

Tokajban 1,5 millió 1 hektárért?
Kicsit keveslem, még nálunk is 2-3 millió közötti árat kérnek ennyiért.
Ha egyáltalán van eladó szőlő.....

zoli 2009.01.14. 11:12:57

Stimmel, amit tf1 mond, sőt! Történelmi borvidéken, hegyvidéki szőlő, kiváló fekvésben 2-2,5 milkáért már sajna reális. Tokajt nem ismerem, de vélhetőleg inkább egy kiragadott konkrét példa lehet ez a másfélmilliós.
Sztárborászaink profitját még annyira se ismerem, de Villány már közel jár a megtelt felirathoz, gyengébb terület is drágább ennél jócskán, vélhetőleg valóban a Villány név jövedelmez a legjobban idehaza...

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.01.14. 11:52:48

Csakhogy kicsit teljesebb legyen a kép. A Balatonnál, elsősorban Csopakon, mert arról pontos információim vannak egy hektár szőlő 20-25 milliónál KEZDŐDIK. De azok nem a legjobb fekvésűek, közelebb esnek a perthoz. A legjobb területek, feljebb a két szőlőhegyen találhatóak ideális lejtésszöggel, napsütéssel, szellőzéssel. Na ott egy hektár 30-40 millió között mozog. Bár meg kell jegyezni, hogy itt az árak nem a területeken termelt bor jövedelemtermelő képességét tükrözik. A turizmus hajtja fel az árakat megfojtva a helyi terjeszkedni szándékozó pincészeteket.

Shyr Kahn 2009.01.14. 12:12:35

Az elkövetkezendő két életem is kevés, hogy 10 hektárnyi földem legyen Montalcino-ban... szomorú :( (aláírás: egy örök álmodozó)

muskotály küvé 2009.01.14. 13:15:48

Fogalmilag az a kb. 5 millió forint hektáranként, ami a számokból kijön, az a termelőnek csak a bevétele és nem a haszna. Persze az sem kevés.

töppedt 2009.01.14. 16:08:53

Ja és Badacsonyban is pont úgy van ahogy kisrizling mondja. Nyilván ez az egész Balatonpartra vonatkozik. Gondolom

egri Fehér 2009.01.14. 16:20:02

Ezúton üzenem a Magyar Hírlapnak, hogy ha Egerben van félmillió Ft-ért egy jó hektár állapotban lévő termő szőlő, akkor én azonnal vennék vagy tízet.

Inkább a 2,5-3 millió a reális szám (tehát szerintem igaza van zolinak és tf1-nek). Persze, ha csak a földet nézem, az más. Az lehet, hogy tényleg csak fél millió. Mondjuk nem az Egeden, mert ott Story magazin szerint 7 vagy 9.

winerprince 2009.01.14. 17:04:00

25hl/hektár?5000 tőke/hetktáron az 0.8kg lenne.Ha van is ilyen hozamkorlátozás,annak tuti nem 1700ft/palack az ára......

Cserszegi Óvszeres 2009.01.15. 11:28:37

Neves borvidéken, jó dűlőben, pláne termő szőlőt egy-két milláért? Nem hiszem. Somlón egy jó helyen lévő hektárocskáért nem ritka a 20-25 milla, de erről talán érdemes lenne megkérdezni a Kreinbachert, ő szeret ott shoppingolni nagyon.

7 puttonyos aszú 2009.01.15. 21:00:44

Kedves merlot! Nem gondolod, hogy a nagykerek által átvett árból kiszámolni egy hasznot kicsit csúsztatás? Egy borászat létrehozása nem a földterület megvételével végződik. 5 év az első szüret, létre kell hozni egy pincét, fizetni az alkalmazottakat, az üveget, a címkét, az adókat. Ha ezek nem számítanak, akkor remélem, a fizetésedet soha nem veszed fel, mert a munkádért te semmit nem fizetsz, nem kell fejlesztened, reklámoznod, csak leülni a klaviatúra mögé és "okosságokat" írnod.
Miért nem a kereskedők haszonkulcsát sokallod (50-150% (az átvételi árból felfelé számolva) tudomásom szerint, de javíts ki nyugodtan)?

Azt hiszem, nem szereted a bort, nem tiszteled a borászokat, egyszerűen irigy vagy. De ez olyan tipikus magyar szokás.

A régi blogodban jókat írtál, itt már lassan átestél a ló túloldalára. Megmondóember lettél. De igazad van, a magyar igyon külföldi bort, Ők ingyen adják!

alföldi merlot 2009.01.16. 04:44:01

@7 puttonyos aszú: Kedves 7 puttonyos aszú! Nagyon sajnálom, hogy ilyen messzemenő következtetéseket kellett levonnod ennyire elhamarkodottan. Ennek az ingerlékenységnek bizonyára mélyebb okai vannak. Lehet, hogy nálad már mindenképpen eljátszottam a becsületemet, de muszáj tisztáznom: amit kifogásolsz, azt nem én írtam, nem én gyűjtöttem hozzá az adatokat, hanem ahogy azt két alkalommal is jelzem, a Magyar Hírlap egy 2006-ban megjelent cikkéből származik. A poszt befejezésében külön kértem, hogy aki pontosabb/helyes számokat tud, az adja közre. Téged is kérlek, hogy ha tudsz, és van hozzá kedved, akkor segíts tisztábban látni. Üdv, AM

7 puttonyos aszú 2009.01.16. 09:07:17

alföldi merlot:

Nálam a "tudomásom szerint jelentősen többet" verte ki a biztosítékot. Ezt nem találtam meg a MH cikkben.
Nem tudok pontosabb számokat, s azt hiszem, a bor tekintetében nem is érdekes. De ha az MH cikket olvasod, Günzer is az unokáinak gondolkodik az új földterületekkel. Ez a rész az ollózásodból kimaradt. Egyedül a szőlőterület és a bor átadásából kiszámolt különbség, mint haszon került előtérbe, mintha nem lenne ráfordítás, munka s egyéb költség. Ferdítettél a cikkben, s az MH cikkből egészen más következtetést lehet levonni, mint a tiedből.

Nem te játszottad el a becsületedet (sőt, miért játszottad volna el), hanem az újságíró szakma már nagyon régen, mióta nem objektívek, hanem irányítani, befolyásolni akarják az embereket félinformációkkal, ollózásokkal. S ha valaki ír valami baromságot, utána már hivatkozási alapként bármikor elő lehet venni, hogy aktuális célunkat alátámassza.
Itt az MH-ra hivatkozol. Legyen (bár az már nem derül ki, hogy a MH honnan vette az adatokat). A fórumon jó sok cáfolat jött az árakra. Az ilyen mondatokat ("Árvay János – cégei százmilliókat költöttek a domboldal kialakítására"), amik a hihetetlenül magas hasznot ellensúlyoznák, cikked végén a "csattanóra" kételyt adnának, már nem ollóztad ki. Pedig a cikk címéhez sokkal jobban passzolt volna! Mert nem az volt a cím, hogy miért nagyobb az Index éves bevétele, mint egy átlagos magyar borászatnak.

alföldi merlot 2009.01.16. 09:33:14

@7 puttonyos aszú: Sajnálom. Igazából csak megismételni tudnám, amit már leírtam. Nem ferdítettem, utaltam a cikk tartalmára, belinkeltem, hogy el lehessen olvasni az egészet (amit érzésem szerint te az első hozzászólásod idején elmulasztottál). A "tudomásom szerint jelentősen többet" kitétel valóban tőlem származik, és nem tudom, hogy miért veri ki nálad a biztosítékot. A profitszámítás/elszámolás viszont egyáltalán nem az én érdemem/saram, és valószínűnek tartom, hogy hibás (l. fenti hsz-ek). Egyébként semmilyen kifogásom nem lenne az ellen, ha Magyarország valószínűleg legrentábilisabb borvidékének vezető borászai legjobb dűlőik terméséből hektáronként több millió forint haszonra tennének szert. Üdv.

7 puttonyos aszú 2009.01.16. 10:07:43

Elmulasztottam? Nem érdekelt! Ugyanis itt nem egy MH cikket olvastam, hanem a tiedet. Te leírtad, azonosultál vele, saját megjegyzésekkel bővítetted. Egy mondat nincs a cikkedben idézőjelben forrásmegjelőléssel. Olyan, mintha alapnak az MH-t választanád, de te írtad azt.

A "tudomásom szerint jelentősen többet" kitétel azért veri ki, mert ha már matematikázunk, akkor számold ki, kinek van nagyobb haszna, a kereskedőnek, vagy a borásznak? A borász ráfizet jelenleg, míg a nagykereskedők csak híznak. Nem kéne a borászatoknak is nyereségesnek lenniük? Különben miből fejlődnének, hogy megfeleljenek a borfogyasztók elvárásainak.
Ha a profitszámítást te is hibásnak tartod, akkor miért is írtad le? Nem kellett volna az MH-n kívül mást is figyelembe venni? Ez nem egy borjegyzet, itt objektív adatoknak kéne szerepelnie. Ismétlem magam, ha veszel egy tollat 200 Ft-ért, s keresel 120 000 Ft-t, akkor a hasznod 119 800 Ft? Ezt te se gondolod komolyan! Akkor miért kellett átvenni, ha baromság? Mert jól hangzik? Ez a bajom, ez veri ki a biztosítékot!

töppedt 2009.01.19. 20:56:36

Biztos ismerős a régi anekdota
És akkor kis unokám elmesélem neked hogyan lehet a borászatba fektetett pénzből pillanatok alatt egy kisebb vagyont csinálni, egy nagyobból.
Őszintén kívánom mindegyiknek, hogy ne így legyen. Én mindenesetre bizonyíthatóan a magyar borászokat támogatom, de szabad legyen ajánlani egy helyet a hektár árlistáról lemaradt Piemontban (Serralunga), nem megvételre csak borozásra. zona.hu/article/1496/gyonyoru-a-videk-de-a-turista-csak-inni-erkezik.html
Ha mégis szeretné valaki a nebbiolot.
A képre klikkelve láttam egy jó dűlőt, jó vételnek látszik, de valójában internetes antik dugóhúzó gyűjtés közben akadtam rá.

megjegyzés 2009.01.21. 10:40:00

7puttonyos aszú felvetése rendkívül időszerű és rátapint arra a mérhetetlen demagóg ostobaságra, mellyel különféle, magukat „ szakértőnek „ tituláló ágensek bolondítják – következmények nélkül, természetesen – a borfogyasztó társadalmat.
1500 -1700 ft átvételi árra a nagykereskedő 60 %-nyi árrése jön. erre a kiskereskedelem 30-70%-ot emel rá ( hipermarketek kevesebbet, kisebb vinotékák – a nagyobb fajlagos költségek miatt – többet kénytelenek ) + 20 % áfa : ez végeredményben az említett átvételi árakat figyelemben véve 4000-5000 ft közötti kiskereskedelmi árat jelent. kérdem én nagy tudású szakértőinket, mondanák már meg, mekkora is az ilyen árkategóriájú magyar borok piaca ? gyakorlatilag elhanyagolható, nem véletlenül NEM termelnek a legbejáratottabb márkanévvel rendelkező borászok sem pár tízezernél több palackkal ebből évente, hiszen a piac az ennek felébe-harmadába kerülő borokat vásárolja. nota bene : nagy forgalmat adó hipermarketekben pl. ez a kategória teljesen felejtő, éttermekben pedig 8000 ft feletti borokká válnak…
ráadásul a borászat elképzelésem szerint eléggé többfrontos harc : finanszírozni kell – ELŐRE – a szőlőterületet ( vagy legalább a szüretet ), az infrastruktúrát, a göngyöleget, a fizetéseket és a reklámot.
mivel a legjobb minőségű tételeket produkáló magyar borászatok is kevesebb, mint másfél évtizede léteznek mai modern formájukban, türelmesnek kellene velük szemben lenni. nem sok évtizede alakultak meg, mint nyugat-európai társaik, melyek már többszörösen kitermelték magukat, megalapozták helyüket abban a + 25 eurós kategóriában, mely lehetővé teszi számukra, hogy 1400-1600 ft-ot adjanak a palacknyi szőlő alapanyagért. többször megírtam már, ha nem támogatjuk a magasabb minőségű magyar borokat azzal, hogy elfogadjuk az esetleg kissé magasabb áraikat ( megfelelő minőség esetén ), akkor előbb- utóbb nem lesz magas minőségű magyar bor, mindenki elindul a könnyebb ellenállás irányába ( l. 800 ft-os 3 puttonyos aszú, ennél olcsóbb bikavér, arculatromboló vörös tételek ad élvidékről stb. ).
7puttonyos aszú-nak abban is igaza van, hogy a magyar borászok nem tudtak ( akartak ? ) eddig a nagykereskedelmi értékesítéssel foglalkozni, ezért egymás ellen kijátszhatókká váltak ( nem csökkented az átadási árad ? jó, megyek a szomszédba… ) nem véletlen, hogy borlapokon azzal találkozunk lépten-nyomon, hogy x tétel 2003/2004 évjárat : ugyanaz az ár. jártam már olyan,első ránézésre top-kategóriájúnak imponáló helyen, ahol közölték : bár y tétel 2004-es és 2006-os változata is rajta van a borlapon ( ugyanazon az áron ), addig nem adhatják a 2006-os tételt, míg a 2004-es el nem fogy ( nem viccelek ). mi okozza ezt ? a nagykereskedő megveszi a piacot, azután pedig „ etetnie „ kell a partnert, forintosítania befektetését. ha kell, akkor a gyanútlan laikus vevő átverésével is. itt látom az igazi problémát, nem a szőlő vagy borok előállítási árában…