Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

A megunhatatlan, örök kedvenc

Száraz furmintok Szepsy Istvántól és az Oremustól

2009.02.11. 05:13 - rezeda123

Talán véletlen volt háziasszonyunk választása, talán nem, amikor a számomra egyértelműen legprofibb kicsit (Szepsy) összeterelte a legprofibb naggyal (Oremus). Lehet, sőt biztos, hogy Szepsy István nem mindig találja el elsőre azt az utat, amit aztán járni akar. Következetlenségében következetes és megy előre, keres, próbálkozik és közben egyfolytában szeret. Köveket, napsütést, szőlőt, a napot és persze az Urat. Bacsó András visszafogottabban, de valójában ugyanazt az elszántságot mutatja lassan második évtizede az Oremus élén. Nagyon jól tudja, hogy amit tesz, nagyobb részt már nem az ő idejében fog gyümölcsözni. Az ő munkáját nem gyermekei fogják majd tovább vinni, mégsem érezni rajta egy percig sem, hogy az Oremust ne tekintené sajátjának. Pedig a gazdái nagyon messze vannak. És ez számomra éppúgy az abszolút profizmus jele mint az, hogy a pincészetben minden pontosan olyan makulátlan, mint a nyitás napján. Két kitűnő borász, két egyéniség, két életpálya, sok különféle termőhely – egy fajta.
A furmintról már elég sok mindent leírtam, semmiképpen nem szeretném magamat ismételgetni. Ami örök novum: minden új és minden régi évjárat. Mert minden kóstolás más, új és még újabb oldaláról ismerhetjük meg ugyanazt a bort. Lehet kemény vagy éppen szeretetre méltó, játékos vagy bezárkózó. Minden alkalommal mást mond annak, akinek van hozzá vevőkészüléke.
Köszönet a szervezőnek, Herczeg Ágnesnek. És még egy apró öröm: Kamocsay Ákos a vendégek között…

Először Szepsy István 2007-es száraz boraiból kóstoltunk, majd négy különféle Szent Tamás évjárat következett. Utána jöttek a Mandolások. (Valójában nem igen tudtam eldönteni, minek örültem jobban: a boroknak, vagy a termelőknek? S e dilemmáról máris eszembe jutott ifjúkorom egyik kedvenc regénye, a Rongyszedő lánya (Sillitoe). Az ott írt eldöntendő kérdés azoban nem szalonképes, így inkább koncentráljunk a borokra.

Szepsy Nyulászó Furmint 2007

6 gr cukor, 5,5-es sav, 13,5-es alkohol 1/4-ed részben újhordóban érett. Tiszta, ásványosan gyümölcsös illat, közepesen mély intenzitással. Enyhe citrus és birs felütés. Fiatalos, citrusossága nem a rizlingeké, sokkal mélyebb annál, egy finom édeskés karakterrel. Újhordó csak nyomokban érezhető benne. Struktúráját még erősen befolyásolja a fa. A termőhely máskor szokásos „kedvességét” vélhetően most még ezért nem érezzük. Hosszú, elegáns és nagyon fiatal. Nyári kóstolásakor sokkal könnyedebbnek tűnt, most már komolyodni látszik. Biztos 7 pont

Szepsy Birtok Furmint 2007

12.000 palack 9 dűlő termése, 1/3-ad része volt újhordóban. (Szepsy István dűlős borai mind öregebb tőkék terméséből készülnek, a fiatalabb ültetvények adják a birtokborok alapanyagát.) Így került ebbe a borba egy jelentősebb rész a Thurzóból, ami kifejezetten löszös terület. Lazább szerkezetű bort ad, aminek részben köszönhető a bor viszonylag korábbi fogyaszthatósága. Illatban még a hordó édessége érezhető rajta, kis keleti fűszeres beütéssel. Van egy pici füstös, tőzeges karaktere. Nagy test, visszafogottabb ásványosság jellemzi. Ízében egyértelműen mélyebb, burgundi fehérekre jellemző jegyek érezhetők. Telt, elegáns és hosszan tartó, érettségben előrébb tart, mint a Nyulászó. 7 pont

Szepsy Úrágya Furmint 2007

63-as a száma (a hrsz-ből kialakítva). Válogatott, csak kisméretű és tökéletesen érett fürtök kerültek bele az alapanyagba. Valamivel alacsonyabb a savtartalma, nagyjából 5,2 gr/l körül van. (2007-ben ez a szolídabb savtartalom még az idős szőlőknél is jellemző volt.) Ez a bor több újhordót  látott, 2007-ben, 4-500 l-es zempléni tölgyből készült hordók kerültek a pincébe. Illatban könnyedebb, citrusosabb karaktert mutat, gazdag sárgadinnye és finom őszibarack a vezető jegyei. Ízében is határozott, meleg gyümölcsösség érezhető. Mangó és licsi, ananász és nyári alma. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ásványosság ne érvényesülne kellően a borban, de keménységnek ezúttal nyoma sincs. Ha nem lenne ennyire koncentrált, azt mondanám: buja és bájos, vagy éppen bájosan buja. Ez azért furcsa kicsit, mert tavasszal ez tűnt a legsósabbnak, gyümölcs helyett csupa ásvány volt. No igen, ettől szép az egész… (Mármint az örök változástól, nem attól, hogy most nem annyira ásványos.) 8 pont

Szepsy Urbán Furmint 2007

35 ha-ból csak kicsi rész, kb. 1,5 ha az a terület, aminek a terméséből ez a bor készül. Itt az átlagosnál is alacsonyabb terméshozamokkal dolgoznak. Illatban nagyon meszes, ásványos. Talán  most ez a legásványosabb. Egyensúlya kifogástalan, nagyon sima és jól strukturált bor. Illatban és ízben végtelenül gazdag, és mégis elegáns tud maradni. Kezdetektől fogva kedvencem. Nehéz olyan határozott aromákat találni benne, mint a Szent Tamásban vagy a Nyulászóban, sokkal inkább nemessége az, ami lenyűgöz. Krémes annak ellenére, hogy a talaj maximálisan érezhető benne. Savjátéka a most még jelenlévő tölgy mellett is érvényesül. Szinte tökéletesnek tűnő bor. Hatalmas test, végtelen hosszúság. 9 pont

Szepsy Szent Tamás Furmint 2007

Illatában ez tűnik alkoholban a legerősebbnek. Mellette az újhordó édeskés, finoman fűszeres jegyei, pici füsttel átszőve. Szájban igen erőteljes. A kitűnő savkészlet mellett a fából származó cserzőanyag most leheletnyi érdességet eredményez. Ízeiben nagyon gazdag, tele a nagy koncentrációt jelentő nedves avaros, erdei gombás karakterrel. Komplexitása kétségtelen, de a fa most erősebben érezhető, mint korábban. Nyárra vélhetően minden besimul. 7 pont

Szent Tamás-vertikális

Szepsy Szent Tamás Furmint 2007 (lásd fent)


Szepsy Szent Tamás Furmint 2006

Színben zöldes és kifejezetten citrusos az illata. (Keleti a terület, ahonnan származik, ez a legjobb az egyedi jegyek felmutatásához. 1,5 gr-mal több a sava, mint a 2007-es tételnek.) Nincs benne újfa, 5 hl-es harmadtöltésű hordóban érett. Hosszabb volt az érési periódus, ezért ebben az évjáratban több a savérzet és az ásványosság is. Szájban irgalmatlanul virgonc, nagyon sok és szép savval. Teljesen egyedi és nagyon jellegzetes. Ízbeli ásványossága édesen virágos köntösben mutatkozik. A fa már szinte beépült az ízképbe, sima és selymes, kellő határozottság mellett. 9 pont

Szepsy Szent Tamás Furmint 2005

Megint egy füstös, mély, már sokkal érettebb illat. Mintha burgundi emlékek jönnének elő amikor szagoljuk. Kevésbé furmintszerű már, nálam elérte a száraz fehérborok felnőttkorát. Selymes, kissé animális, ásványos és nagyon sima. Mintha elegáns savkészlete folyamatosan nedvesen tartaná szájpadlásunk minden apró részletét. Ízben is érezhetők már tercier aromák. Vélhetően  nagyjából kezdi elérni a csúcsát. Hogy ott meddig marad, megsaccolni sem tudom. De szeretném sokáig ott tudni. No meg a pincémben. 8 pont

Szepsy Szent Tamás Furmint 2003

Zöldes, illatában nyomokban kukorica, de nagyon gazdag és tiszta édes fűszeres karakterrel. Meglepően élénk és finom, savainak semmi híja nincsen. (Ez volt az első tervezett száraz bor a pincészetnél. Nem afféle zabigyerek – mondta a Gazda.) Nem egy jónak mondott tétel 2003-ból már elveszítette élénkségét, itt erről szó nincsen. Ebben talán egy picit magasabb induló kénszint is segített? A lényegen persze ez semmit nem változtat. Ez a bor valóban mindent tud, amit egy nagy szárazbornak tudnia kell. Kifogástalan savkészlet mellett érezhető cserzőanyag, a nemessé érett ízvilág zömmel keleti fűszereket, szegfűszeget, szerecsendiót idéz. Puhasága, krémessége viszonylagos, hiszen a tökéletesen érett alapanyag kedvességét egy kitűnő savgerinc támasztja alá. Ilyesmire szoktuk azt mondani: a bor… 8 pont
 

Tokaj Oremus


Nem kis izgalommal vártuk ezeket a borokat sem, annak ellenére, hogy ezekkel a tételekkel gyakrabban találkozunk, mint a Szepsy borokkal. A Mandolás most már lassan évtizede az örök megbízhatóság. Akár étteremben, akár külföldi vendég előtt – mindig bátran lehet hozzá fordulni, a csalódás ugyanis kizárt. Sajnos még mindig szép számmal vannak olyan kedves termelőink, akiknek palackjai olykor-olykor egyenetlen formát mutatnak. A legnagyobb jóindulat és jó szándék mellett sem lehet ezeket minden alkalommal biztonsággal elővenni, ezért aztán jön a Mandolás. Aminél lehet, hogy ízvilágban van esetleg egyedibb, karakteresebb bor Tokajban. De legalább ennyit jelent az, ha egy borra mindig lehet számítani. Nem beszélve arról a tényről, hogy ilyen mennyiségben ilyen minőségű bort évről-évre palackba tölteni, nem kis dolog. A magam részéről ezt a munkát igen nagyra értékelem.
Nem beszélve Bacsó András remek ízléséről és stílusérzékéről. Lehetne vitát nyitni arról, hogy vajon mennyi ebben a spanyol tulajdonosok része, és mennyire engedik Andrást önállóan dolgozni. Tapasztalataim azért azt mondatják, Bacsó András nem az az ember, aki szó nélkül tűri az évekig tartó irányítást. Így hát meggyőződéssel vallom: ami Oremusnál történik, az elsősorban neki köszönhető.
A Mandolás alapanyaga nevét arról a 12 ha nagyságú riolit hegyháton elterülő dűlőnek köszönhető (tiszta furminttal betelepítve), amelynek a termése minden évben belekerül a borba.  De nem csak ennek a területnek a szőlője adja az alapanyagot, a Petrács és a Gyapáros termése is benne van, összesen amúgy 13 dűlő. Ez talaját tekintve zömmel andezit, itt-ott jáspisos folyásokkal, ami a valóságban annyit jelent, hogy néhol féldrágaköveken művelik a szőlőt. Nem rossz előélet egy nagy bor számára. A birtok évente 80-100.000 palackot készít a Mandolásból.

Oremus Mandolás Furmint 2006

A hideg éjszakáknak, hűvösebb nyárnak köszönhetően jó aromák maradnak meg az itt termő borokban. Illatában ez is üde, kissé citrusos, és élénk.  Üde savú, északias és nagyon szép. Gazdag gyümölcsössége miatt is kifejezetten fiatalosnak tűnik. Szájban az újhordó még erőteljes, de a struktúrája jó. Ásványossága csak halványan érvényesül. Magas alkoholtartalma egyáltalán nem hátrány, cserzőanyaga igazán markánssá teszi. Hosszú bor, kellően fűszeres jegyekkel. 7 pont

Oremus Mandolás Furmint 2005 Magnum

Ebben az évben töltöttek először magnum palackot. 100% újhordó, teljes idő alatt seprőn érik. Visszafogott illat, kicsit olajos, nyomokban leheletnyi füstösség és ásványosság. Kevés virág és gyümölcsjegy.  Kitűnő savak, jól jön a végén az a finom kis sósság, így a savakkal együtt teljesen szépen borítja be a szájpadlást. Ízeiben visszafogottabb, kevés gyógyfű, menta, pici vajasság. Valójában ez az elegáns, hűvösebb karakter adja szépségét. Hosszú is. 6 pont

Oremus Mandolás Furmint 2005

Már sokkal érettebb karaktert mutat, illatban kis friss fával. Érdekes, árnyalt évjárat, mégis karakterében meleg bor. Nekem most a fa kissé előtérben az illatban. Kitűnő egyensúly, cserzőanyaga éppen hogy érezhető. Ha van szépen alkohol gazdag bor, nos akkor ez az. Selymes és nagyformátumú egyszerre. Egyetlen hibája, hogy a 2006-os egy hajszálnyival szebb volt. 6 pont

Oremus Mandolás Furmint 2002

Vajaskás, érett, almasav bontott illat. Van benne egy kis derengően petrolos jelleg is. Kifinomult, kellően élénk és izgalmas. Savkészlete tökéletes érettségben lévő bort mutat, de még bőven van potenciálja. Szájban hallatlanul finom és selymes minden porcikája. Érzékien sima és meleg, mégis uralja egy hűvös elegancia. Most ez a bor remek állapotban van. Valójában ezt az évjáratot kellene most elkezdeni fogyasztani. 8 pont

Oremus Mandolás Furmint 2002 (magnum)

Itt is megvan a kis palackból ismerős petrolosság. Szájban a simasága lenyűgöző, viszont érdekes módon az alkohol jobban befolyásolja, mint a kispalack ízeit. Komplex és fiatalos. Most nem érzek igazán nagy különbséget a normál és a nagypalack között. (Korábbi kóstolások alkalmával rendre a magnum palack győzött, most ezt nem érzem.) Mindene a helyén, igazi öröm a fogyasztása. Sokak véleménye szerint az est meglepetése volt. 8 pont

Oremus Grand Selection Furmint 1994

Ekkor még nem Mandolás néven futott ez a száraz bor. Túlérett illatok, már kissé nehézkes. Nem tűnik különösebben fáradtnak, de illata érettségben előrébb tart, mint az íze. Mintha minimális édes érzettel indítana. Szájban még teljesen jó állapotban van, ami vélhetően remek savainak köszönhető. Medvecukor és gyógypemetefű alkotja fő ízvilágát. Sima és a struktúrája is kellően jól ápolt bort mutat, még mindene a helyén.  Több, mint élvezetes, egyszerűen szép, érett bor, tele tercier aromákkal. Megérdemelte a 6 pontot.
 
Szégyenszemre egyetlen bárgyú gondolat jutott eszembe a végén: szép volt Fiúk!
 

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 hatpontos 2002 tokaj furmint hétpontos nyolcpontos oremus szepsy kilencpontos 2007

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2934656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oddbinsa 2009.02.12. 00:22:36

...és a Mandolás is itt van már Londonban a Szepsykről nem is beszélve és a legfrissebb Decanter (a nagy) a hónap borai között azaz elöl keretesben kiemelve hozza a 2006-os Royal Tokaji Furmintját... A siker lassú, de biztos lépésekben közeledik!!!

Octopus 2009.02.12. 10:42:16

A 2006-os Mandolás baromi jónak tűnt pár hónapja, nemsoká újra bevizsgálom :) Bár az újfa még ebben az évjáratban is kicsit sok benne, ezzel együtt is az egyik (ha nem "a") legjobb ár/értékű fehérnek tűnik a honi piacon

zoli 2009.02.12. 12:20:11

Magam is kóstoltam egyszer sorban Szepsy dűlőseit és - bár nem az én világom - nekem is az Urbán tűnt talán a legjobbnak.
Ellenben ez az 5,2-es sav több, mint szemet szúró. Ez egy oportónak vagy egy szilváninak való érték, részemről kizárt, hogy csupán évjárathatásról van szó.

Az is érdekes adalék, hogy a Mandolás nem dűlőszelekció, tehát ugyanaz a státusza, mint a Gere Kopa(')rjának...

Fűrészpor 2009.02.12. 14:57:45

Ki mondta hogy a Keleti tájolás a legjobb az egyedi jegyek felmutatásához? Mármint a fajtáé, vagy a talajé esetleg a támrendszeré? ez egy kicsit über van szofisztikálva...

tomlaker 2009.02.12. 20:22:21

@zoli:
ha sorkostolás közben figyeltél, a választ is megleléd

Fragreg 2009.02.12. 20:37:54

@Octopus: meglehet. Bár figyelmedbe ajánlom, hogy a Mandolás 2500 körüli palacáron leledzik, a Patricius Furmintja pedig 1600 körül, és szvsz. ízlés kérdése, hogy melyiket preferálod ;)

zoli 2009.02.12. 22:33:21

@tomlaker: valóban, Tomás, de arra nem, hogy spontán módon avagy rásegítéssel. De még így is kevés az az 5,2.

pcxyz 2009.02.12. 23:56:52

@oddbinsa:
hol lehet beszerezni Mandolást Londonban?
@minden kedves fórutag:
általában magyar bort hol lehet beszerezni Londonban?
Előre is köszönöm a tippeket.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.13. 09:23:15

Kedves Rezeda!
Gratulálok a szép posthoz!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan helyeznéd el a fenti Szepsy-furmintok között a 2006-os birtok ill.Úrágya furmintokat?

rezedam 2009.02.13. 10:09:03

@drbarta: Kedves drbarta!
A Birtokfurmint rendszerint gyorsabban érő, korábban élvezhető bor, mint bármelyik dűlős Furmint. Szherintem nem volt ez másképp 2006-tal sem. A legkönnyebben érthető és megszerethető bor, az évjáratra jellemző magasabb alkoholtartalommal. Kereksége jó savgerince miatt nem tűnik barokkosan gömbölydednek. Az Úrágya nagyon komoly tétel, szokása szerint ásványossága uralja. Fiatalabb korában a cserzőanyag és a dús minerális karakter nem engedte eleganciáját annyira előtérbe kerülni, mint ahogy azt mostanában tapasztalom. Mindkét bort örömmel kortyolgatnám bármikor, feltéve, hogy egy-egy palack Király Hárs is kerül melléjük...

oddbinsa 2009.02.16. 00:55:44

@pcxyz: némelyik kifinomultabb választékkal bíró Oddbinsban például Pimlico, Bloomsbury (13.99 GBP). Jól eldugják, de van!
Sőt (bár ez NEM Mandolás) a Mill Hill-i Waitroseban is láttam 9.00 GBP ért Furmintot.
S jelenleg azon dolgozom, hogy egyre több legyen itt a magyar bor.

herczega 2009.02.16. 11:04:02

@pcxyz: Pár palackot ki tudok neked vinni, mert március elején megyek ki Londonba. Konkrétan ezekre a borokra a kóstoló kapcsán kaptunk egész jó árakat. A régi Oremusokra is és a Magnumokra is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.16. 13:12:00

A Nyúlászót kóstoltam, az itt lévő értékelés nagyon felületes, sokkal több van ebben a borban, mint, amit itt leírtok, sokkal komplexebb.

Generális 2009.02.16. 17:15:48

Kedves Rezeda és Alkoholisták!

Hogy van az, hogy az egyszerűen a bornak titulált 2003-as Szt Tamás 8 pontos, míg pl a 2006-os Szt Tamás és Urbán 9 pontot kapott.
Kell-e egyáltalán ezeket a borokat pontozni? Hiszen mindegyik egy külön világ, egyedi és megismételhetetlen...

rezedam 2009.02.17. 15:35:19

@Generális:
Kedves Generális és Akov!
Lehet, hogy nem mindenki számára követendő példa, de kóstolásaim során általában mindig kalkulálok a potenciállal. A 2003-as Szent Tamás úgy érzem elérte a csúcsát, jelenlegi formáját bizonyára sokáig megtartja még, de ennél magasabbra nem hiszem, hogy eljuthat. Ahogy azt a bort akkor és ott kóstoltam úgy tűnt, ez az "a bor", amit szeretnék akár életem végégig kortyolgatni. A bor kész van, kellően érett állapotban, vélhetően sokaknak szerezve ezzel hozzám hasonlóan sok örömöt.
Ezzel szemben úgy érzem a 2006-os tételekben még ennél is több van, vélhetően évjárati okokra is visszavezethetően. 2006 a ragyogó savaival olyan alapot adott ezeknek a boroknak, ami a 2003-as tételekhez képest is gazdagabb és cizelláltabb karakter kialakulását teszi majd lehetővé. Most ezek a borok még mindennek az elején tartanak. Viszont nem tartanám valószínűtlennek, hogy néhány év múlva ezek között a tételek között lesz 10 pontos is.
A pontozás maga amúgy éppúgy tekinthető teljesen felesleges, mint hasznos dolognak. Nem hiszek az egyszeri kóstolások mindenhatóságában, hiszen ez csupán pillanatfelvétel. Általában egy-egy bor megítélésénél mindíg több kóstolás tapasztalataira támaszkodom. Egy ilyen alkalommal (mint amilyen ez utóbbi is volt)születő borleírás soha nem lehet annyira elmélyült és szofisztikált, mintha egy bor tulajdonságait nyugodt körülmények között, vagy akár többszöri kóstolás alapján tudom leírni. Ezt előrebocsátva jelzem, hogy egyáltalán nem vagyok híve a végeláthatatlan körmondatokba burkolózó, a bor lényegét sokszor még csak nem is érintő borleírásoknak. Egy bor lényegét - akárhány pontot is adjak rá - három jó mondatban bármikor le lehet írni. Ha ennél feltétlenül több kell, akkor ott vélhetően vagy a borral, vagy a kóstolóval van valami baj. Borbaráti üdvözlettel:
Rezeda

pcxyz 2009.02.17. 23:37:31

@oddbinsa: köszönöm a tippet. Nemes célért dolgozol, sok sikert!

oddbinsa 2009.02.22. 20:05:02

köszönöm, igyekszem nagyon. A Waitroseban talált furmint DISZNÓKŐ és GBP 9.99 , valamint van itt még tőlük egy öt puttonyos is az kb 20-25 GBP.
Akinek pedig van tippe, hogy kinek a borát lenne érdemes itt Londonban forgamazni az szóljon. Vagy ha neki van saját, ami jól elkészített, rendes anyag sikítson és érintkezzünk!!! A magyar őshonosak különösen érdekelnének. Bocs az offért, de ez nemzeti ügy.

G_Bornemissza 2009.03.01. 09:50:10

Kedves Rezedam,

hozzászólásod jelentős részével egyetértek, de annál a bizonyos körmondat-kitérőnél elakadtam: hogy is van ez? Három jól megfogalmazott mondat? Ha már valóban így van, akkor egyszerűsítsük a borleírásokat biokémiai képletekre, sőt a különféle összetevők arányszámaira. Az ugyanis éppúgy nem mond semmi lényegeset a hozzám hasonló laikus fogyasztónak, mint a három mondat; vagy jó esetben annyit, hogy egy bor gyenge, közepes, jó vagy kiváló. Ám bort mégsem ez alapján veszek/fogyasztok, hanem inkább a többszörösen összetett vagy éppen kegyetlenül rövid mondatok miatt, amelyekből ki tudom olvasni a fentieken kívül azt is, hogy a nálam tapasztaltabb (vagy nem tapasztaltabb, de kommunikatívabb, jobb íráskészségű) kóstolót, jelen esetben egyiket A Művelt Alkoholisták hol gyarapodó, hol fogyó táborából, mennyire ragadta magával, sújtotta le az adott produktum teljesítménye. Ráadásként még élvezem is a jó írásokat – olykor a boroktól függetlenül, meg attól függetlenül is, hogy nekem személy szerint az adott borról mi a véleményem. Az élmény átadásában sajnos nem jeleskedsz, de jeleskedsz másban. Ismered például a francia borokat, olyanokat, amilyenekhez én valószínűleg az elkövetkezendő tíz évben soha nem jutok hozzá. Úgy tűnik, tájékozott vagy a hazai borpiacon, ismered a pincészeteket, láthatólag (olvashatólag) bennfentes vagy, de a stílus nem az erősséged. Nem szégyen, ám nem leszólnivaló, ha valaki élvezetesen tudja megfogalmazni, szavakba fordítani az érzékszervei által felfogott ingereket, melyek szükségszerűen maradnak szubjektívek. A te borleírásaidra, a fogalmaidra, kedves Rezedam, nem a fogyasztóknak, hanem például a küvéket készítő borászoknak lenne szükségük: három, jól megfogalmazott mondatra.