Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Furmintfutamok II

Kétezerhat

2009.03.30. 10:26 - vörös és fehér

Némi szünet után belecsaptunk a második furmint-körbe, s 2006-os borok kerültek a poharunkba. Komoly termelők komoly tételeit válogattuk össze, sokat vártunk tőlük. Aztán volt több olyan pillanat, amikor legszívesebben berekesztettük volna a kóstolást – elöregedett, szétesett furmintok hullámvölgyébe kerültünk ugyanis. (Fontos megjegyeznem, hogy a tételek többségét pár héten belül, kereskedelmi forgalomból szereztem be.) Csóváltuk a fejünket, öntögettük ki a borokat; kevés ennél rosszabb történhet egy kóstolón. Nekem déjà vu-m volt; én ezt már átéltem egyszer. Hiába találtunk üdítő kivételeket is, egy biztos: a nagy potenciál kifejezést egy időre töröltem közhely-szótáramból.

Ahogy már beharangoztam, erre a felvonásra dagadtos is befutott, így több pontozó véleményét fogják az átlagok tükrözni. Továbbra is közlöm Rob Smyth pontjait, referenciaként. A 2006-os borokat így sodorta elénk a véletlen.

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2006
Kicsit zárkózott nyitás után ásványok és almás sütemény illat. Nagyon szép struktúrájú bor, komplexitás lakik benne. A jó savgerincre épült, hosszú, ásványos korty friss hatást kelt. Átlag: 6,2 pont
Bob: 7 pont
Palack: 4,5 pont
Dagadtos: 6,5 pont
Szentesi: 7 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6 pont

Kikelet Lónyai Furmint 2006
Már az illata is szétesettséget sugallt: túlérett, birsalmás jegyek, reszelt almás oxidáltsággal. Szájban hozza, amit sejtünk: fáradt, szétesett bor. 2,6 pont
Bob: 2 pont
Palack: 3 pont
Dagadtos: 3 pont
Szentesi: 3 pont
Vörös és fehér: 2 pont
Rob Smyth: 4,5 pont

Györgykovács Somlói Furmint 2006
Egy fokkal jobb, mint az előző, de ez is túl van már a szép napjain. Fáradt, kellemetlen illat, kis élénkséget még hordoz a korty, de már ez sem segít rajta. 3,3 pont
Bob: 3 pont
Palack: 4 pont
Dagadtos: 3 pont
Szentesi: 3,5 pont
Vörös és fehér: 3 pont
Rob Smyth: 3,5 pont

Oremus Mandolás Furmint 2006
Visszafogott, kicsit süteményes, elegáns illat, amiben egy kis virágosság is megjelent. Szájban hozza a brand-re jellemző sűrű szövésű, alkohol felé elhajló ízvilágot. A végén kissé túlzott a kesernye. 5,2 pont
Bob: 5 pont
Palack: 5 pont
Dagadtos: 5,5 pont
Szentesi: 5,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6 pont

Balassabor Betsek Furmint 2006
Túlérett, aszalt gyümölcsös jegyek uralják az illatot, amibe némi sós vonulat csempész extra izgalmat. A korty a csúcsát már épp elhagyó bort jelez: a kicsit fáradó savak az alkoholédességnek utat adnak már, de még a harmónia érvényesül a borban. Szép tétel. 6,2 pont
Bob: 6 pon
Palack: 5,5 pont
Dagadtos: 6,5 pont
Szentesi: 7 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 7,5 pont

Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006
Aki egyszer kóstolta már, az felismerte. Pörkölt mogyoróhéjas illat, kinek-kinek váltakozó mértékű hordó túlsúly. Nálam egyértelműen negatívum ennyi fa. A korty kicsit fáradt, ízben is a hordó fűszerei, és a mogyorós vonal dominál. 5,2 pont
Bob: 5 pont
Palack: 4,5 pont
Dagadtos: 6 pont
Szentesi: 6 pont
Vörös és fehér: 4,5 pont
Rob Smyth: 6 pont

Homonna Határi Furmint 2006
Illatában túlérett jegyek, jelentős oxidáltság és hordó mellett. A korty lapos, szétesett, kusza. Megosztó bor, ringsider-nél a sor egyik legjobbja volt, minket a visszakóstolás sem tántorított el lesújtó véleményünktől. (Muszáj elismernem a legnagyobb hibámat: ezt a bort is csak befóliáztam, azonban a viaszt a nyakáról nem sikerült eltüntetnem, így félvakon kóstoltuk.)  3,9 pont
Bob: 2 pont
Palack: 4 pont
Dagadtos: 4 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 3 pont
Rob Smyth: 5 pont

Demeter Zoltán Kakas Furmint 2006
Megelőzendő az esetleg többekben felmerülő kérdést: azért a Kakas furmintot válogattam be a borásztól, mert ez az a dűlős tétel, aminek mind a 2007-es, mind a 2006-os évjárata elérhető a Terroir Clubnál. Sajnos a 2007-es dugós volt, ez pedig csúnya. Illatában mazsola, pemetefű cukorka, ízében minden szanaszét van. Enyhe oxidáltság, határozott savanyúság. 3,5 pont
Bob: 2 pont
Palack: 3,5 pont
Dagadtos: 4 pont
Szentesi: 4,5 pont
Vörös és fehér: 3,5 pont
Rob Smyth: 5,5 pont

Szepsy Birtok Furmint 2006
Az egyik legkomolyabb, legdecensebb illat: virágok, ásványok és gyümölcsök harmóniája, utóbbiak már kezdik átadni helyüket az érlelési jegyeknek. A korty harmonikus, telt, komoly, nagyon hosszú. Kiemelkedően jó tétel, ami talán most van a csúcsán. 7,5 pont
Bob: 7 pont
Palack: 8 pont
Dagadtos: 7 pont
Szentesi: 8 pont
Vörös és fehér: 7,5 pont
Rob Smyth: 7,25 pont

Dobogó Furmint 2006
Felismerhetően dobogós illat: édeskés, hordófűszeres jegyek, kis citrussal a háttérben, kis élesztősséggel. Szájban már öregecskedő formát mutat, egyszerű struktúra, kissé fáradó savakkal. 4,9 pont
Bob: 4 pont
Palack: 5 pont
Dagadtos: 5 pont
Szentesi: 5,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 7 pont

Szepsy Úrágya Furmint 2006
Illatában meglepő módon ribizlit találtunk, kis aszalt gyümölcsökkel, de már itt is felüti fejét az öregedés. Ennél a tételnél viszont a korty többet ad, mint amit várnánk. A struktúrája kifejezetten szép, még felvillant valamit az egykori szépségéből. A lecsengés már kifejezetten rövid, üres. 5,5 pont
Bob: 4,5 pont
Palack: 6 pont
Dagadtos: 5,5 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 5 pont
Rob Smyth: 6,5 pont

Hollóvár Somlói Furmint 2006
Nagyon komplex illat: aszalt gyümölcsök, virágok, ásványok. Minden forgatás után másik komponens lesz domináns, vibráló bor. Íze is beváltja az ígéretet: telt, izgalmas, sós, harmonikus, amit a végén jelentkező enyhe kesernye sem billent meg. 7,4 pont
Bob: 7 pont
Palack: 7,5 pont
Dagadtos: 7,5 pont
Szentesi: 7,5 pont
Vörös és fehér: 7,5 pont
Rob Smyth: 8 pont

Szepsy Birtok Furmint 2006
Porszem hullott a gépezetbe: egyszerűen elfelejtettem, hogy tettem ebből a borból a sorba, így örömmel vettem, mikor házigazdánk felajánlott egyet. Azt is becsomagoltam, s ment a többi közé. Mindenesetre tanulságos volt ugyanazt a bort kétszer kóstolni. Illetve a fenét ugyanazt. Ez a palack jóval fáradtabb bort rejtett, ami illatban, komplexitásban, ízben elmaradt a másik Birtok furminttól. Elvileg mind a két palackot jól tároltuk, mind a kettő közvetlenül Szepsy pincéjéből származott. A visszakóstolóskor is egyértelmű volt a különbség a két bor között. Akkor most milyen is ez a bor? (Vállalkozó kedvűek most pár száz forinttal a Bortársaságos kartonár alatt az Intersparban is beszerezhetik ezt a tételt.) 5,9 pont
Bob: 5 pont
Palack: 6 pont
Dagadtos: 6 pont
Szentesi: 6,5 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6 pont

Királyudvar Sec 2006
A végére maradt a sors szeszélye folytán az egyetlen nem-furmint, tekintve hogy 30%-ban hárslevelűt is tartalmaz. Illata diszkrét, édeskés. Érezhető benne a maradékcukor, ami nem a harmónia rovására megy, épp ellenkezőleg: könnyedséget, finomságot ad a bornak. Szép befejező tétel volt. 6,2 pont
Bob: 6 pont
Palack: 5 pont
Dagadtos: 7 pont
Szentesi: 7 pont
Vörös és fehér: 6 pont
Rob Smyth: 6,75 pont

Egy ilyen sor után, önmagában nézve a sorrendet, a pontokat, akár elégedetten hátra is dőlhetnénk: 4 tétel kivételével azért minden rendben volt. De ebből az évjáratból kifejezetten csúcs-furmintokat igyekeztünk összeválogatni, s ebből a szempontból hiányérzet maradt bennem. Kevés olyan bort találtam, amit szívesen megmutatnék külföldi ítészeknek. Ha a nemzetközi porondra furminttal akarunk kilépni, akkor még ne tegyük. Ezen a kóstolón ugyanis az érlelhetőség és a finomság tekintetében a borok többsége megbukott. Kíváncsian várom olvasóink, köztük borászok, kereskedők véleményét: miért beteg (ha beteg egyáltalán) a magyar furmint?

A végső sorrend:
1 Szepsy Birtok 7,5 pont
2 Hollóvár 7,4 pont
3-5 Tokaj Nobilis 6,2 pont
3-5 Balassa Betsek 6,2 pont
3-5 Királyudvar Sec 6,2 pont
6 Szepsy Birtok (másik palack) 5,9 pont
7 Szepsy Úrágya 5,5 pont
8-9 Oremus 5,2 pont
8-9 Kerkaborum 5,2 pont
10 Dobogó 4,9 pont
11 Homonna Határi 3,9 pont
12 Demeter Kakas 3,5 pont
13 Györgykovács 3,3 pont
14 Kikelet Lónyai 2,6 pont

A két kóstolást összegezve a pillanatfelvételünk alapján Takács Lajos furmintjai a legegységesebbek, legmagasabb színvonalúak. A tokajiak közül a legkiegyensúlyozottabb borokat a Tokaj Nobilisnél találtuk, a negatív szenzációt pedig a Kikelet pince, és Demeter Zoltán szállította.

Összesített lista, ezúttal pontok nélkül:
Szepsy Birtok '06
Hollóvár '06
Hollóvár '07
Tokaj Nobilis '06
Balassa Betsek '06
Királyudvar Sec '06
Tokaj Nobilis '07
Szepsy Birtok '06
Kerkaborum Reserva '07
Gizella '07
Szepsy Úrágya '06
Barta Király furmint '07
Bott Teleki '07
Oremus '06
Kerkaborum '06
Dobogó '06
Szepsy Nyulászó '07
Kikelet '07
Patricius '07
Homonna Határi '06
Demeter Kakas '06
Györgykovács '06
Kikelet Lónyai '06

Címkék: 2006 györgykovács furmint dobogó királyudvar oremus szepsy hollóvár homonna kikelet tokaj nobilis balassabor kerkaborum igy kostolunk mi

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr811033820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.03.30. 11:13:06

megint belekotyognék akkor :-)
a határi furmint pontszámai előtt Szentesi Józsival egy kicsit értetlenül álltunk, de erről már V&F is írt!
a Szepsy Birtok nagy formában volt, nálam mindkettő, fél ponttal tértek csak el egymástól!
a Takács Lajos borok is teljesen egységes stílust mutattak, a Sec pedig egy egészen egyedi és varázslatos stílust képvisel a tokaji szárazborok kínálatában!
szerintem panaszra semmi okunk, volt jónéhány egészen kiemelkedő bor, mégha közűlük néhány megosztó is volt!
de ismét felvetem, hogy esetleg nem érdemes ilyen szintű borokat vakon kóstolni, és esetleg érdemes egyszerre kevesebb palackkal dolgozni!

lackó 2009.03.30. 12:40:53

Na, örömmel látom, hogy a palackszám más társaságoknál is probléma...én sehogy sem tudom redukálni, akárhogy is próbálkozom, az Istennek nem megy :)

A Sec szerintem is kiemelkedő és egyedi bor, évek óta nagy kedvencem.

Pszt, titkos (???) tipp a melegedő időben: Font rozé 2008

a boltos 2009.03.30. 13:30:53

Kedves Alkoholisták,

Több kérdésem is lenne.

1. Hogy lehet, hogy 2 Szepsy Birtok Furmint között 1,6 pont a különbség?
2. Hogy lehet, hogy mindkét palack közvetlen a pincétől lett beszerezve, jól lett tárolva, mégis ekkora eltérés mutatkozik? Mi lehet az ok?
3. Ki szállít be Szepsy bort a Zintersparba, úgy, hogy a Bortársaság Klub ára alatt adja el, feltételezem, haszonnal?
4. Ki szállít be Bock Magnifico-t a Zintersparba úgy, hogy olcsóbb, mint az előjegyzési ára volt? Talán beragadt 1-2 tétel?

Üdv

vörös és fehér 2009.03.30. 13:49:48

@a boltos: szia, ezek ézésem szerint költői kérdések. a cikkben konkrétan ugyanezt boncoljuk, szerintem válasz az 1,6 pontos eltérésre nincs, hacsak az nem, hogy kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba bele - a gondos tárolás ellenére a borok érése palackonként eltérő lehet, volt, akinél azonban a különbség kisebb volt - és itt szerintem bejön a kontextus, tapasztalat kérdése: mi előtt, mi után kóstolod a bort, mennyire ismerős az neked. Az, aki heti rendszerességgel kóstolja ezt a tételt (ringsider) alacsonyabb szórással pontozta őket.
Az intersparba meg gondolom ugyanaz szállít bort, mint aki amúgy forgalmazza őket.

zoli 2009.03.30. 13:54:51

"miért beteg (ha beteg egyáltalán) a magyar furmint?"

Jópárszor elhangzott már a furmint összes gyengéje, erőssége, most nem ezzel jönnék elő.
Összetettebb a kérdéskör, márcsak azért is, mert aki Szepsyt, Takács Lajost, Homonnát(...) a kedvencei közt tartja számon, az zsigerlieg furmint-hívő is egyben, tehát a kérdésben elfogult, lehet indokolatlanul.

Egy beállításból még nem készült fénykép a furmintról. Mindig elitista szemüvegen keresztül nézzük a potenciális világmeghódító fajtáinkat: melyikükből készül a legjobb/legnagyobb bor, sorolva utána a referenciákat, mint megdönthetetlen bizonyítékokat.
Ez részben helyénvaló, de legalább ennyire fontos a hátország megléte. Ne csak csúcsokat készítsenek a csúcsborászok, készítsenek (akár más) olcsóbb, érthetőbb, egyszerűbb borokat a széles rétegeknek.
Kérdés, mennyire partner ebben a furmint? Sztem nem nagyon.
Adott termőtájain jól beérett szőlőhöz csak késői szüretével juthatunk.
Savai kemények, ez csak akkor nem szemetszúró, ha mellé minden mást felzárkóztatunk - ehhez a kulcs megintcsak a kései szüret, erőteljesebb hozamkorlátozás. Ami meg ebből készül, az újfent nem könnyen érthető, gyümölcsös, olcsó borhoz vezet.
Vegyük sorra a nagy fehér világfajtákat, a nagy fehérboros vidékeket, mindegyik fajtából, minden területen létezik az egyszerűbb változat. Van furmintból is ilyen, de azok közül nehéz lenne akár egyet is jószívvel ajánlani.

Azért az erdeti kérdésre (miért beteg a magyar furmint?) is reflektálnék:
meglepő a jelenség, elállhatóság terén ugye a jó savra, alkoholra szükség van, magas beltartalom se árt, mindez pedig adott a fenti borok legjavánál.
Én csak arra tudok gondolni, hogy alapjáraton nincs túl erős fajtakaraktere a furmintnak, a kései szüretből, koncentráltságból, (új)hordó használatából, érlelésből adódó jegyek határozottabbak, mint az elsődleges jegyek, amik talán gyorsan kiürülnek a borból és ebből származhat az összképi hiányérzetünk, de mindez nem több egyszerű találgatásnál, magam se értem, lehet, hogy nincs is ilyen probléma, csak túllihegjük, mert korábban valakik mondták.

zoli 2009.03.30. 13:58:23

@a boltos: az nem lehet, hogy a két bor, ami után következett a Szepsy furmint, alapvetően meghatározta, milyennek is ítéltetett?

felvetés 2009.03.30. 15:07:22

@a boltos: Mégiscsak lehet valami a zoli felvetésében! Csak meg kell nézni, hogy az első Birtok Furmint előtt a pontszán szerinti 12.Demeter, míg a második előtt a 2. Hollóvár Furmintot kóstolták. Mégha visszakóstoláskor is voltak eltérések, elképzelhető, hogy felcserélve a két Szepsy bort valamelyest csökkent volna a pontszámbeli különbség. Persze lehet hogy csak én nem tudom teljesen függetleníteni magam a sortól...

Friend of Wine 2009.03.30. 16:42:27

Kár, hogy nem lett a sorba téve Orosz Gábor Furmintja. (Most a Hárslevelűje van az Intersparban.) És a Lenkey Furmintot is be lehetett volna tenni.
Magnifico az Intersparban? El kellene gondolkodni a magyar csúcsborok árain a termelőknek! Max. 8-10 ezerért még OK, de előjegyzésben 12.800-ért. Ha-ha-ha.
Szerintem bennragadt szépen Boxi-nál, jó kis pofon, talán észhez térnek....

vörös és fehér 2009.03.30. 16:51:28

@zoli: Szia, köszönöm a hosszas fejtegetést. Nekem az elitista szemüveggel nincs nagy gondom, végülis a brunello-kat, barolokat sem az olcsóság, a tömeg-szerűség jellemzi. Sőt, még a kevésbé fajtajelleges jegyekkel sincs bajom, hadd szóljon a terroir minden furmintból. Bajom azzal van, ha két-három év múlva már izgulnom kell, hogy vajon fog-e bármi szólni abbóla palackból, amit a felsőpolcról veszek le épp.

zoli 2009.03.30. 17:36:22

@Friend of Wine: Azt hiszem ezt hívják kárörömnek, de akkor ez épp ugyanúgy ül Szepsyre is, ebben egyetértünk?

vörös és fehér: ez többek közt magyarázható azzal, hogy a vörösbor drágábban eladható, holott a termesztési költségei egyáltalán nem drágábbak.
Másrészről ezekből a borokból vannak mennyiségek is. Amiben valóban különböznek az az, hogy az általad említettek felépített márkanevek, nem drágaként kezdték ők se. (zárójelben: azért ott a fajta és a termőhely szerencsésebb egymásratalálásának lehetünk a tanúi).
A furmintból egyből csúcsbort akarunk alapozás, kiismerés nélkül, pedig mennyiség se készíthető belőle, egyedül Tokajban ültették nagyobb felületen. Ráadásul a terroir-t(szerencsétlen egy szó ez, túl sok mindent jelenthet, nehéz behatárolni, azaz könnyű visszaélni vele) erőltetjük, ezt inkább köti az ember kispincékhez, csökkentjük a termésmennyiséget, tehát a méretekről megintcsak lemondhatunk. Nem lehet tehát más sorsa a nagy fehér főnöknek, mint kis hazánkban maradni, lemondani az áhított világhírről, ráadásul ha észbekapnak a hazai vásárlók, szélesebb körben kaphatóak lesznek a nagyvilág híres (és nem csak a gagyi) borai, még a hazai piaci jelenléte is veszélybe kerülhet.

Friend of Wine 2009.03.30. 18:19:20

Nem káröröm, csak normális árak kellenének. Szepsy Birtok 2006 4000 körül OK, a Szt. Tamás 12900-ért (BT) nem igazán.

Labancz 2009.03.30. 21:04:24

Isten ments, hogy bárkit is megbántsak, de nem hiszem, hogy a kóstolón a furmintokkal lett volna baj...

vörös és fehér 2009.03.30. 21:16:59

@Labancz: Isten ments, hogy megsértődjek...

borosember 2009.03.30. 22:52:42

A Szepsy,Lenkey,Demeter,stb borokat a Mádi Kör vitte be egyszeri in/out akcióra.
A Bock Magnifico jó kérdés,tuti valamelyik nagyker,akinél beragadt a tétel.Elég pofátlan az ár...

lackó 2009.03.31. 00:15:31

no, Labancz, hanem? :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.03.31. 08:26:03

@Friend of Wine: -anélkül, hogy minőségi vitába keveredjek- a szepsy szt. tamás az első ilyen árra helyezett bor, vita nélkül a legpatinánsabb, legnagyobb presztizsű magyar fehérbor, ami szándékosan van ilyen árra helyezve, de igazából aki akarta jóval olcsóbban előjegyzhette. olyan áron amilyenen 2006-ból van kb 150000 palack délpannón csúcsbor, töredéknyi termelési költséggel és termelési kultúrával.

gardonyim 2009.03.31. 10:05:36

@zoli: Szerintem pedig elöbb-utóbb lesznek alap furmintok is megfelelő árban és minőségben. Pont vasárnap bontottam egy 2007-es Kerház furmintot. (Mentségemre szolgáljon, hogy a borhűtőm üres, a borbolt pedig zárva volt vasárnap; tehát a kockázatok és mellékhatások ellenére kénytelen voltam hiperben vásárolni bort.) Nos, ez a (tömeg)bor egész kellemesnek bizonyult, szinte itatta magát. Tudom, 2007 kivételes évjárat, de alkoholista pontozással 4 pont bőven 1000 Ft alatti árral kombinálva bíztató kezdet. Ne add fel!
Üdv,

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.03.31. 10:06:33

elnézést a dupla válaszért és hibákért (patinás, pl...:-))

Friend of Wine 2009.03.31. 10:21:04

Olcsó kategóriában Royal Tokaji Furmint 2006 is iható (Interspar 1140 Ft), de szerintem ugyanitt a Lenkey Birtok Furmint-tal sem nyúlsz mellé 1490-ért.

a boltos 2009.03.31. 11:34:50

És szerintetek ez jó, hogy a Mádi Kör (ami talán Szepsy István maga?) bevisz hiperbe: Szepsy, Orosz Gábor, DemeterVin, Lenkey stb. borokat?
Ez mi ez?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.31. 11:46:39

Alsóbb árszegmensben nemrég volt szerencsém Füleky 2004-es alapfurminthoz, kb 1700 Ft-ba került. Meglepően jó volt. Szépen érett, és kirobbanóan vitális. Nálam símán jó volt 6 pontra, és jobban bejött, mint jónéhány fent is szereplő, nagyobb nevű és még nagyobb árú presztizs-furmint.

napoletano 2009.03.31. 12:03:39

Kedves Koholistak, ill. panel illetekes resze: nemregiben voltam Tokajban, tobb alkalommal, es tobb illetett bort kostoltam. Azonkivul megjelent a Borbarat legujabb szama is, amiben vannak szaraz tokaji tesztek. Mindketto alapjan azt kell levonnom, mint kovetkeztetest, hogy a hiba a ti keszuleketekben van.
En azt is ujragondolnam, hogy mikor lehet leirni, amit a ket palack Szepsy furmintrol irtok. Lenyegeben kulonbozonek titulalni, mert mindkettot - bemondasra (?) megfeleloen tarotlak, megis kulonbozonek ereztetek? Ezen en meg elhummognek, egy-ket ujabb tesztet elvegeznek, mielott leirnam, akar sejtetve is, hogy Szepsy istvan ketfele (egy jo es egy rosszabb) bort palackozott u.azon cimke alatt. Mert a leirtak ezt sugalljak. Magamnak van eleg alapos tapasztalata errol, tobb, mint ket palack kostolasa alapjan, es nem ez az en kovetkeztetesem.
Szoval az igyekves jo, de valami, valahol kibillent.
Vessetek meg ossze a Borbarat stilusat a tietekevel. Utobbit pontosabbnak, arnyaltabbnak, es - igen- kritikajaban is embersegesebbnek erzem, mint ezt a furmint-blogot.
No meg aki nem szereti a furmintot, az ne irjon rola ilyen kinyilatkoztatoan. Ha valamit nem talal meg benne, az nem biztos, hogy nincsen ott...

esencia 2009.03.31. 12:03:54

Az itt szereplő borokból én csak az Oremusz 2006 Mandolást kóstoltam, nálam 7 pont volt. Ezt nem írtam volna le magában, de megjegyzem, hogy a bor nem "alkohol felé elhajló ízvilágú", és ezenkívül 30 éves borkóstolói tapasztalat mellett most látom először leírva, hogy "sűrű szövésű". Mi ez?
Amit a hozzászólók a Szepsy borok szétszavazásáról írnak, az sajnos igaz.

vörös és fehér 2009.03.31. 12:18:20

@napoletano: ne haragudj, de nem értem a hozzászólásodat. A kutya nem kérdőjelezte meg, hogy kétféle Szepsy bor létezne. Meglepődtünk, hogy az érésben mintha máshol tartana a két palack. Ráadásul az "elvileg" jelzőt odatettem a tárolásra, szóval még abban sincs igazad, hogy valamit is ex-katedra kijelentettünk volna.
Tudomásom szerint többünknek kedvenc fajtája a furmint, épp ezért merészelünk újra és újra kérdéseket felvetni, amikre magunk is keressük a választ. Érlelhetőségről, finomságról, eleganciáról, palack-variációkról. Nem először jelenik itt meg szkepszis arról, hogy vajon a nagy száraz furmint-e a kitörési pontunk. (lásd pl. itt: alkoholista.blog.hu/2008/08/26/furmint_power vagy itt: alkoholista.blog.hu/2008/09/24/a_magyar_fajta)

Amúgy pedig a Koholista megszólítást lehet, hogy tréfásnak gondolod, de nem az.

zoli 2009.03.31. 15:08:14

@napoletano: nekem nem tisztem bárkit is védeni, különbséget tenni, mosdatni, de a teljesség kedvéért elmondanám, hogy sztem a Borbarát se mindig mentes az elfogultságtól vagy az előítéletektől.

Konkrét példák a tesztekből: egy Balatoni fehérbor kapcsán megjegyzitek, hogy a lebutító fajélesztő nem hagyja szárnyalni a bort, ami alapanyagában többre hivatott. Mi ez, ha nem prekoncepció? Kiéreztétek a fajélesztőt vagy egyszerűen tudtátok a borról, hogy az? Válaszolok is: ez utóbbi, ugyanis egy olyan sorozatról van szó.

Van önellentmondás is: Alkonyi a Villányi bevezetőjében hiányolja a kijelölt utat, az eredetiséget, még a zsákutca szó is elhangzik, majd csupa négycsillag körüli borral találkozunk. Csalnak az érzékszervek?

Legutoljára meg az egyik legjobban csengő nevű mátrai termelőnek borainál üzengettek, hogy nem jár jó úton(példának okáért, kell-e neki édes bort készítenie a Mátrában? Mintha az csak egy másik borvidék privilégiuma lenne...), ez meg nem túl egyenes.

Sztem maradjunk annyiban, hogy mindenkinek megvan a maga hibája, a saját rögeszméje, de az összevetés, hasonlítgatás, a relációjel kitétele megintcsak nem egy elegáns húzás...

Friend of Wine 2009.03.31. 17:42:30

Szerintem a cikk nem sugallja, hogy Szepsy Úr kétféle bort palackozna, ez még gondolati szinten is teljes képtelenség. Lehet, hogy az egyik pihentetve volt, a másik -amit hoztak- út közben rázódott és kicsit megtört.
Egyébként kíváncsi lennék más esetekben is, hogy két ua. palack mit mutat. Lehet, hogy a palackozás elején és végén lévő tétel esetleg más arcát mutatja.
Az objektivitás-szubjektivitás kérdés megérdemelne egy külön posztot, DE: a bor szubjektív.

nanehogymá 2009.03.31. 18:02:49

Kedves Vörös és Fehér! Rob Smyth kollégám nevét helyesen "e" nélkül kell írni!

vörös és fehér 2009.03.31. 18:43:25

@taplow: Elnézést, ez bizony szarvashiba volt. Javítottam.

alföldi merlot 2009.03.31. 18:48:04

@napoletano: Kedves Napoletano, ha bennünket koholistáknak hívsz, azaz voltaképpen csalóknak, akkor igazából már fölösleges azt is bebizonyítanod, hogy a stílusunk szegényes, és hogy a borokban azért nem találjuk meg az értékeket, mert voltaképpen nincs is rá szemünk. Mondjuk nem lehet egyszerű annak csalni, aki az igazságot nem is látja. De kilépve ebből a sehová nem vezető gyomrozásból, föltennék néhány kérdést: Te még soha nem tapasztaltad, hogy két palack ugyanabból a borból nem egyforma? Vagy hogy a pincénél kóstolt bor - adott esetben Tokajban - más élményt nyújt, mint az otthon kóstolt? Veled nem esett még meg vakteszten, hogy szívednek kedves termelő bora csalódást okozott? Komolyan annyira egyszerű dolog volna a borkészítés és a borok életpályája annyira egyenes, hogy mindent előre tudhatunk, csak mondják meg, hogy ki termelte, hol és melyik évjáratban? Ha Homonna készítette, akkor onnantól kezdve csak abban lehet a hiba, aki kóstolja? (Amúgy tegyük hozzá, hogy ebben a bizonyos kóstolóban a Homonna-bor nem vakon lett kóstolva, ugyanis történt egy kis malőr: a viasz ott maradt az üveg nyakán. Így volt olyan kóstoló, aki éppen csak beledugta az orrát, és már mondta is, hogy nyolcpontos.) És sajnos meg kell, hogy mondjam, én is vettem már részt olyan kóstolón, ahol a legnagyobb nevű furmintok 3-4 évesen fáradt, szétesett borok benyomását keltették, vagy szanaszéjjel állt bennünk a sav, az alkohol, a maradékcukor. Nem öröm ezt tapasztalni, és nem öröm írni róla. És Szepsyért mi is rajongunk: alkoholista.blog.hu/2008/12/16/alkoholista_toplista_2008

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.03.31. 19:28:50

@alföldi merlot: érintettség okán, egy szóval sem mondtam a 8 pontot, sőt, direkt nem is akartam véleményt mondani a borról!éppenhogy kollégáid jegyezték meg szellemesen, hogy ez nálam 8 pontról indul!
ennyit a személyeskedésről!köszi, tőled igazán jól esett!

075 2009.03.31. 19:38:23

Mivel Szepsy István volt az első aki a furmintból meghatározó nagy bort kezdett készíteni még a 20. században, úgy gondolom a furmintok érésével kapcsolatban neki lehet a legnaygobb tapasztalata és tudása. Ez boraiban is tökéletesen látszik mert gyönyörű, és értelmezhető borokat készít.
Az hogy egy adott tételből egyszeri palackozásra készült palackjai között különbség van az nem meglepő.
1. Üveg a palackozó gépek leggyenfgébb része a kénessavas palacköblítés. A szonda és az adagoló 50-100 e palack után megpurkan,( és elég drága) aztán meg jön a manuális adagolás, így az egyes palackokba öblítéskor kerülő kénessavmennyiség nem kifejezetten konstans...
2. Dugó
az amit prémium parafadugónak hívnak és 70-100 között vesztegetik kb 10 %-ban hibás, így kb minden 9.palack után jön egy nem olyan palack mint a többi. Ilyen a természet meg a teknológia a duógyárakban. És a legdrágább ( flór 45x 24 v 49x24) minőség is előidézhet mind ízbeli, mind érésbeli sebességeltérést.

Bár nem szerencsés egy teszten belül ugyan azt a bort megkostolni, de a kapott eredmény mutatja hogy mindneki a az adott véleményét írta le.

A tárolás körülményei is hathatnak kellemetlenül, de igazán a tartós 25 fok feletti rak oda keményen. Számtalan gyűjtött borom áll 20 c on télennyáron, és olyan nagy problémát még nme fedeztem fel.

075 2009.03.31. 19:40:07

Ja és ez mit sem von le azokból az értékekből amivel a tesztet nem véletlenül ez a bor nyerte meg mert igen csodálatos.

a boltos 2009.03.31. 21:36:45

@075: Melyik borra gondoltál Szepsy kapcsán?

napoletano 2009.03.31. 21:54:50

@alföldi merlot: A koholistak megszolitas nem az, amire Te asszocialsz - de mivel erre is lehet, hat elnezest. Nem szantam inszinuacionak. A tobbit fenntartom - ovatosabban kellett volna fogalmaznotok. Az elmeletet en is ismerem, "az olvaso" nem feltetlenul, ellenben ennek ellenere ertelmezi, amit leirtatok. Ui. nehezseg ide v. oda, az egyfajta bor - ameddig nem lesz igen oreg - a kulonbozo uvegekben nem mutat radikalisan kulonbozo izeket.

palack 2009.03.31. 23:07:07

Hát, igen. Most "az olvasó" is kapott egy gyomrost, de legalább megpróbálja szegény értelmezni amit mi óvatlanul fogalmazunk.

A palackvariációról meg csak annyit: Ha valamivel nem találkoztunk még, az nem biztos, hogy nem is létezik...

winegirlonline.com/all/bottle-variation-not-a-social-disease/
wineenabler.com/is-bottle-variation-in-wine-fact-or-fiction/
www.ourbrisbane.com/food-and-drink/the-mysteries-bottle-variation

alföldi merlot 2009.04.01. 07:14:03

@napoletano: Sajnálom, hogy félreértettelek. Légy szíves, mondjad meg, hogy mit értesz a "Koholisták" alatt. Köszönöm.

alföldi merlot 2009.04.01. 07:16:00

@ringsider: Elnézésedet kérem. Én másképp hallottam az esetet.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.04.01. 08:36:55

Szerintem egy blog esetében azért nincs akkora felelősség, hogy egy adott borról mi jelenik meg. Egy Borkalauz, vagy Borbarát esetén az adott bor értékelése kb. 1 évre szól. Ha valaki csak azokat olvassa, akkor az adott borról az az egy kőbevéstt vélemény van, így a felelősség is nagyobb. Egy blog esetében megtehető az, hogy egy adott alkalom, kóstoló tapasztalatait leírják anélkül, hogy az adott borról egy végső, egy és szent értékelésnek minősülne. Másik szerző, másik sorban akár jövőhéten már egészen más leírást szülhet ugyanazon borról.(pontosítva ugyanazon bor egy másik palackjáról:))

075 2009.04.01. 08:44:35

@a boltos: Én még szepsy boroknál soha nem találkoztam ezzel a jelenséggel, és nem is az Ő boraira értettem azt amit leírtam mint magyarázatot, de más borászatoknál már igen. Ezzel csak azt akartam kifejteni hogy nem a termelő tehet erről ha elő is fordul, hanem a körülmények.
mondjuk ritkán kostpol az ember ugyanabból a tételből két palackot hacsak nem akar csontra menni, akkor meg mán ugysemérzi a külömbséget...

napoletano 2009.04.01. 10:44:56

Elnezest, ez off lesz. Fura srofra jar az eszetek, pajtasok, es konnyen sertodtok. Csak a (szo)jatek kedveert: az al-koholista a kezdo borkostolot, a koholista a haladot, a fo-koholista a felsofokut is jelentheti... :-)
Maradjunk annyiban, hogy a furmint-tesztelesetektol nem vagyok elragadtatva, nem ertek vele egyet, sem azzal, ahogy a Szepsy-palackok velt kulonbozoseget leirtatok. Ezt leirtam, a megszolitassal semmire nem akartam utalni.
@palack: eszemben sincs az olvasot gyomrozni, es nem erzem magam szegenynek. Ezek nelkul is megallna, amit irsz.
Ezzel reszemrol a dolog lezarva, tovabbi lehetseges ertelmezesekert forduljatok egymashoz.
V. hogy valami kedvesebbet is irjak, erdemes volna esetleg megvizsgalni a palackok egyontetuseget Mo-n (vicc es cukkolas nelkul), bar ezt nem akarnam a nyakatokban varrni, ha sajat penzetekbol szerzitek be a kostolnivalot... De esetleg megerne egy miset.

kukko 2009.04.01. 11:06:09

Két érdekes probléma merült fel, ami némiképp összefügg. Egyes borokat most kifejezetten olcsón lehet megvásárolni a sparban. Leginkább a Bock Magnifico ára szúrta a szememet, hiszen előjegyzési ár alatt lehet most kapni. Kissé felháborító ez a magatartás! Másrészt egy ilyen csúcsbor megfelelő tárolására hogyan vannak felkészülve a magyar hipermarketek? A borásznak megéri, hogy szétesett borok kerülhetnek majd a fogyasztó asztalára?

Fragreg 2009.04.01. 11:24:19

Bocsánat, hogy közbekotyogok furmint vagy nem furmint témakörben:

- egy bor eltarthatóságát / érését /életútját / fejődési ívét, és azon belül a zenit helyét ha jól sejtem három dolog határozza meg (csökkenő sorrendben): az alapanyag, a laboráns-munka, és a tárolás körülményei.

nomármost, ha jól sejtem, de kérnék javítást, ha mégsem, akkor a kézműves-pincékben minimális "adalékanyagozás" folyik, ami részint jó (természetes bor), részint nehezíti a helyzetet (tulajdonképpen minden palackban történő érlelés és változás a palack beljesében kialakult kémiai reakciók összeségének terméke, azaz, ha a palackon belüli szervesanyag-konglomerátumot sikerül inakt módon tartani, akkor nincs változás. - na ezt 100%-ig csak laboratóriumi körülmények között lehet megtenni, de nem mindegy, hogy a nem tökéletes, az 60% vagy 98% )az eltarthatóság - helyesebben a zeniten tarthatóság szempontjából...

Ami pedig a tárolást illeti. nekem az a tapasztalatom az elmúlt tizensok év során, hogy ha az első két tényező közelít az optimálishoz, akkor csak extrém tárolási feltételek (különösen: Napfény, 23 °C fölötti hőmérséklet) tud kersztbe rakni egy bornak, az ennél "gyengébb" hiányosságok csak rövidítik a zenit-időt.

sutto 2009.04.01. 19:19:33

Az zinterspárba a Mádi Kör szállított bort, nem csak Szepsy-t, Orosz Gabi, Demeter, stb......

Memento21 2009.04.11. 10:32:27

Üdv.

Én csak a Bock Magnifico ára miatt szeretnék írni.
Hihetetlen, hogy annyiért kikerült, én értem, hogy a pénz nagyúr, de akkor is hihetetlen. És ezzel megszívatták Bockot, mert ő egy presztizs bort készített és nem véletlenül volt 20 körülre pozicionálva az a bor, ezzel az erővel, most minden bor árát meg lehetne felezni. És akkor minden reális lenne.

A másik dolog, hogy gondoljatok azokra, akik megvették a Magnificot befektetési célből, gondolok itt a gyűjtőkre, és a bolt tulajdonosokra, mindenki csak bukni fog rajta. Ez jó, a fogyasztóknak persze, de én nagyon kiábrándultam a borszakmából. Végre el kellene jutni oda, hogy szétszednék, hogy leül a nagyker, a borász és a hiper, hogy akkor ez ide, az oda. PONT.

2007-es évjáratokból is várhatóak ezek a borok. (Pl. Magnifico). Kiváncsi vagyok melyik borszaküzletes fog előjegyezni belőle, félévvel előre, 16 ezer forint bruttóért. Rendben, eg ymennyiséget jó áron lehetett most megvenni, de hazavágták az egészet.
Miért nem volt elég a 3600 palack a Magnificoból, pont azért volt különleges.

De erről el lehetne vitázni, csak épp az ilyenek kicsinálnak mindenkit. És lehet utána sírni, mindenkinek, aki a magyar borokat póbálják népszerűsíteni, de amíg lesznek ilyenek ne várjunk előrelépést.