Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jók a fogaid, Laci!

Tíz fogorvosból hány ajánlja?

2009.04.04. 13:33 - BOB

Egy friss kutatás szerint a bornak nem kell feltétlenül vörösnek lennie ahhoz, hogy befesse gyöngyfehér fogsorunkat. A fehér borok ugyancsak teremthetnek olyan feltételeket a szájüregben, melyek lehetővé teszik a kávéban vagy teában található bizonyos kémiai anyagoknak, hogy megszínesítsék az ember fogait - jelentették ki a New York-i Egyetem Fogászati Kollégiumának kutatói.

A kutatók a kísérlet során tehénfogakat áztattak egy órán keresztül fehérborban, vörösborban illetve vízben, majd teába mártották őket és egy spektrofotométer nevű, a színek intenzitását érzékenyen mérő műszerrel vizsgálták az eredményt. A fehér borban ázott fogak már a teába merítés előtt is szignifikánsan sötétebbek voltak a vízben áztatottaknál - állapították meg. A teával való érintkezés azonban a vörösborban áztatott fogakat végül még a fehér borban áztatottaknál is jóval sötétebbre festette.

"A fogak egy órás áztatása hasonló hatást vált ki, mintha vacsora közben kortyolgatnánk el a bort" - jelentette ki Mark Wolff professzor, a Fogászati Kollégium vezetője, a kutatás felügyelője. A borban levő savak a fogakon - állítása szerint - "olyan durva mélyedéseket és barázdákat okoznak, mely lehetővé teszi a más italokban, például teában vagy kávéban levő kémiai anyagoknak, hogy mélyebben is beszínezzék a fogzománcot".

A tanulmány összefoglalójában a kutatók leszögezik, hogy a vörös- és fehérborok egyaránt megtapadnak a fogzománcon, és hajlamossá teszik azt a színeződésre. A vörösbor ugyanakkor, mely hosszú ideje ismert fogfestő hatásáról, talán még a fehérnél is veszélyesebb lehet e szempontból, hiszen az "a fehérbortól eltérően erősen pigmentált ún. kromagéneket tartalmaz" - fogalmazott Wolff.

A színeződés elkerülésére a kutatók legjobb módszernek a fehérítő anyagokat is tartalmazó fogkrémet ajánlják.

Forrás: www.webmd.com

Címkék: kutatás híradó brit tudósok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr271042698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wudnekl 2009.04.05. 10:38:53

Bassza meg, nekem meg nem adtak PhD-ösztöndíjat. Nem tudtam, mivel kell pályázni.

töppedt 2009.04.05. 21:17:34

Úgy tűnik a fogfehérítők megint megrendeltek egy reklámot a fogászati intézetben New York citiben:
Ha beütjük a legnagyobb amerikai orvosi, állatorvosi, gyógyszerészi stb keresőoldalra PubMed a „white wine tooth” szavakat a www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ sehol egy amerikai cikk, sőt boros-fogas 2007-2009 ig összesen 2 (két) közlemény az is német és ausztrál
A PubMed-ről:
PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine and the National Institutes of Health that includes over 18 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to 1948.
Mellesleg biztos munkahelyi ártalomnak látszik a profi borkóstolók fogelszineződése de gondoljatok bele a bleaching ugyanúgy bemegy a zománc alá.
Akkor már inkább csak a bor.
Amúgy szánalmas amikor egy kardiológus professzor (Mark Wolff) adja nevét fogfehérítés ügyben egy hallgatólány (Cristina M. Dobrescu) irományához.
süti beállítások módosítása