Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Franco Biondi Santi és az ő bora

Élő történelem

2009.04.09. 06:06 - rezeda123

A Dottore. Merthogy őt Montalcinóban mindenki így hívja. Őszintén szólva nem tudom, milyen doktor. Háromszor volt alkalmam vele találkozni és beszélgetni, mindhárom valóban élmény volt. Ma már 86 éves és kissé törődött, de a 90-es évek elején kifogástalan úriemberként ismertük meg, tekintélye és ereje teljében. Soha nem felejtem el hatalmas, gyönyörű konyháját – sütésre használt kandallójának kürtője majdnem akkora, mint egy királyi konyha kéménye. Rézedényei egytől-egyig századfordulós vagy régebbi darabok lehettek, szemmel láthatóan nem IKEA termékek. Mint teljesen ismeretlenek (magyarok) estünk be hozzá, vélhetően csak azért fogadott bennünket, mert efféle csodabogarakat akkoriban még nem látott (1990-et írtak). Az ő szőlőjében - Il Greppo – láttunk először vegetatív és generatív zónára osztott ültetvényt, tökéletesen metszett tőkéket és egyáltalán valamiféle soha nem látott rendet a szőlőben. Éppúgy felejthetetlenek a méhviasszal gondosan lekent hagyományos orsós prések, mint az átdugózott palackok nyakán fityegő számos, több évtizedes múlttal bíró dugó.

Lehet, hogy volt valamiféle ismeretlen kötődése a magyarokhoz, amiért nem dobott ki bennünket. Vagy a kutya? Akkoriban magyar vizsla loholt utána, 2008 tavaszán kuvasz. Későbbi találkozásaink alkalmával már nem kellett magyarázkodnunk. Csak azokat a borokat restellem utólag, amiket a kezdet kezdetén „nemes ajándékként” rázúdítottunk kis hazánkból… A legnagyobb élményt persze a borai jelentették, melyek egyetlen más termelő brunellójához sem hasonlítottak. Kistestűnek tűntek, karcsúnak, végtelenül sok gyümölccsel. Filigránságuk ellenére volt bennük erő, no és persze finesz. Próbáltuk megérteni ezt a világot, amihez legalább 10 év kellett. No és rengeteg bor.

A kóstoló a Montalcino Borszaküzletben zajlott, egy palackos mennyiségben. Vakon csak azokat a tételeket kóstoltuk, amelyek kilógtak a sorból. A borok a kóstolás sorrendjében:
 

Biondi-Santi rozé 2006

13% alkohollal. Sötétebb rózsaszín, halvány narancsos széllel. Kezdetben kissé animális, nem igazán behízelgő illat. Levegővel szépül, a gyümölcsök és némi édeskés karamelles felhang bújik elő. A kóstoló végére kifejezetten elegáns, buja illat kerekedik belőle. Élénk, elegáns és intelligens. Szájban jó savak, üdeség és finom cserzőanyag. Nagyon szép, hosszú és telt ízeket ad. Élesztős, kekszes, majdhogy pezsgős karakter. Tetszik. 7 pont

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 1999

Színe gyönyörű, taníthatóan szép érett gránát, narancsba hajló széllel. Illata egyértelmű és toszkán, tiszta érett sangiovese. Csúcsán talán már túl van. Aszalt gyümölcsös, meleg, ízében már nem az eleganciáról szól. Szájban a savai még élénkek, de a cserzőanyaga sajnos így is túl sok mindent eltakar. Húz és nem igazán tetszetős. Utóízében animális jegyek. Kár, korábban kellett volna kóstolni. 5 pont

Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2004

Gyönyörű rubin szín. Szélén narancsos. Illata gazdag és élénk, fiatalos. Sötét tónusok, benne sok kakaó, kis kávé és csokoládé. Levegővel előjött belőle egy finom rumos-diós karakter is. Savai rendben, cserzőanyag rengeteg benne. Gazdag, komplex, még nagyon fiatal. Lehetne valamivel hosszabb, és talán pici finesz is hiányzik belőle. (Szeretném, ha kicsit krémesebb, vastagabb lenne.) 7 pont

Biondi-Santi Brunello 2000

Érett meleg, gránátba hajló bíbor. Illata szép, élénk és puha, talán most van optimális állapotban. Aszalt meggy, méz, csupa bujaság. Szájban még sokkal hátrébb tart, mint az illata. Rengeteg élénk cserzőanyag, kitűnő savak, finom íz világ. Gyümölcsössége lehengerlő. A túl sok levegő viszont nem tesz neki igazán jót. Finom és elegáns. Optimális fogyasztási idő. 7,5 pont

Siro Pacenti Brunello di Montalcino 1997

A Wine Spectatorben 96 pont – nem mintha igazán érdekelne. Meleg, érett szín, narancsba hajló rubin. Illata végtelenül mély, gazdag és fűszeres. Kissé füstös és dohányos is, aszalt meggy, kávé és kakaó. Levegővel még szebb lesz.  Szájban a cserzőanyag erőteljes, de jó savakra épül. Kitűnő arányok, krémes textúrával. Nagyon hosszú bor. Utóízében szekérderéknyi aszalt gyümölcs. A némiképp újvilágias karakter nem túlzó. 8 pont

Biondi-Santi Brunello di Montalcino 1997

Gyönyörű, gazdag illat. Igazi érett és meleg, a gyümölcsösségnek valamiféle átlényegült formáját mutató bor. Végtelenül komplex, benne keleti fűszerek, csokoládé, kakaóbab. Levegővel a kezdetekhez képest is sokat szépül az illata, mélyebb tónust vesz fel. Finom savak, kiváló egyensúly. Ízeiben aszalt meggy és csokoládé. Hosszú és elegáns bor, jelentősebb mennyiségű szőlő eredetű cserzőanyaggal. Egyszerűen nagyon szép, sima és hosszú. 8 pont

Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva 1998

Mérhetetlenül telt és elegáns illat, trüffel és mogyoró, karamell beütéssel. Édeskés, málnás, kakaós és csokoládés is egyben. Csupa finomság. Szájban érett és nagyon telt, sok jó sav a gerince.  Ízeiben finoman buja. Cserzőanyaga viszont nem igazán finom. Hosszú, de az előzőnél szikárabb. Kis krémességet hiányolok belőle. No azért így sem rossz. 7,5 pont

Gorelli Brunello di Montalcino 1997

Behízelgő, élénken édeskés illat, rengeteg fűszer, mellette csokoládé, kakaó és édes feketebogyósok. Szájban elég sok a cserzőanyaga, de jelentős savkészlete is van. Nem kifejezetten telt, viszont végtelenül gyümölcsös, gazdag, sima bor. Krémes, simogató és mégis határozott. Annyira jó, hogy még két pohárral szívesen meginnék belőle! Szinte tökéletes. 9 pont

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Riserva 1997

Elegáns szép illat, egészen fiatalos. Tiszta érett szeder. Nagyon szép a savkaraktere, cserzőanyaga optimális állapotban van. Hosszú, fiatalosan élénk és gyümölcsös bor. Ízében is meggyes és szedres jegyeket mutat. Nagyon jól mutatja az érésben lévő bor jegyeit, taníthatóan etalon-szerű. Talán egy fokkal modernebb, mint az előző, de ugyanolyan lenyűgöző. 9 pont

Casanova Di Neri Brunello di Montalcino Riserva 1993

Kezdetben mintha oxidált lett volna az illata, levegővel nagyon szépen alakul. Lehelletnyit animális is, de mellette érett, aszalt meggyes jegyek tűnnek fel. Cserzőanyaga sok és nem finom, nem ad teret a savaknak. Ettől az egész bor akadozik a számban. Kár érte, mintha kifejezetten kiszáradt volna. 6 pont

Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva 1983

Sajnos dugós és szájban is elég rettenetes. Ez itt a dugó bosszúja.

Castello di Camigliano Brunello di Montalcino 1991

Rettenetes üledék a palackon, de mire a pohárba ér, csak a javát kapjuk. (Mármint a bornak, nem az üledéknek.) Illatában igazi érett palackbuké. Picit füstös, földes, enyhén oxidált karakterrel. Szájban van egy nehezen definiálható érdesség benne. Kár érte. Vélhetően nem volt rossz alapanyag, de nem élte túl az évek múlását. 5 pont

Weninger Cabernet Franc 2002

Ez volt a kakukktojás. Illatában elsőre kifejezetten zöld paprikás jellege van, utána előjön egy határozott feketeborsos felhang. Ismerős karaktert mutat, először kedvenc észak-rhone-i syrah-im egyikét vélem benne felfedezni Vagy csak nem Weninger? Szájban végtelenül telt és puha, gyümölcsös, ásványos és mégis meleg. Határozottan kedves bor, nagysága ellenére. Mindannyiunknak tetszik. 8 pont

Casanova di Neri Brunello di Montalcino Cerretalto 1999

Illata alapján kb. 9-10 éves lehet, szép és érett, de vélhetően hordó-eredetű édeskés fűszeressége így is érvényesül. Gyümölcsösség és határozott dohányos jegyek együtt mutatkoznak. Szájban erőteljes és elegáns savkészlet, sok cserzőanyag kíséretében. Szinte cabernet-s mennyiségben és koncentrációban. Hatalmas test és struktúra, ám anyagában nekem nem a sangiovesét sugallja. Nem találom benne a brunellót jelentő fineszt, ami lehet, hogy csak az én hibám. Amúgy nagy bor. 8 pont

Címkék: kóstolás hatpontos ötpontos hétpontos nyolcpontos weninger casanova di neri brunello siro pacenti gorelli biondi santi ciacci piccolomini castello di camigliano

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr741053153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2009.04.09. 14:29:25

Nekem tetszik az írás stílusa meg a tartalma is. Az olaszok egyébként egy tetőfedőt is szivesen hívnak dottorénak, ha az iszonyúan érti a szakmát
A borkereskedés csak a helyet adja a kóstolóhoz, vagy a saját maga forgalmazta borokat is?
Ezt azért kérdezem mert, az enoteca Montalcino kínálatában sem a
Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Riserva 1997 sem a
Gorelli Brunello di Montalcino 1997 nem szerepel
Gondolom ez volt az a zártkörű kóstoló amit az ottani eladó említett. Ilyen zártkörű kóstolásba nem lehet külsősként beszállni?

rezedam 2009.04.09. 16:07:29

@töppedt: Őszintén szólva nem tudom, de megkérdezem a tulajdonost és referálok! Vélhetően van néhány olyan tétel az üzletben, amiből csak 1-2 palack volt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.04.10. 09:50:14

Megtennéd, hogy írsz egy picit többet a birtokról? Különös tekintettel a vegetatív és generatív metszésről?

czudarka 2009.04.10. 21:30:10

@RAMBO: A vegetatív és generatív nem a metszésre vonatkozott, hanem a zónákra amire a szőlőt osztotta! Külön kezeli a lombot a fürtzónától! A metszés a tökéletesség jelzőjét kapta!