Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szeleshát Pinot Noir 2007

Akár húsvétra is

2009.04.10. 12:15 - BOB

Szeleshát Pinot Noir 2007Mióta a csapból is a gazdasági válság folyik, én is egyre gyakrabban kapom magam azon, hogy úgynevezett költséghatékony borok után kutatok. Kihúzom a fejem a Riedel kelyhekkel körbebástyázott homokgödörből, megszabom a felső limitet és választok. Hallgatok ilyenkor barátra, ismerősre, borbarátra és borellenségre is. Valahogy így esett, hogy zoli olvtársunk dícsérete nyomán lecsaptam erre a borra, a Szeleshát szőlőbirtok 2007-es pinot noirjára. A limitbe is belefért (pincében 1890 Ft, a Hercegprímás utcában 2000 Ft az ára, ez egy pinot noirért ma szerintem nem tekinthető vállalhatatlanul soknak), nem volt hát akadálya az orális ismerkedésnek.

A szekszárdi borvidéken bormívelő Szeleshát szőlőbirtokról - bevallom - eddig nem sokat hallottam. Viszonylag újak ők a piacon, első telepítéseik 2001-re datálódnak. A birtok és a pincészet két család tulajdonában van. Mindösszesen egy dűlőt, a névadó Szeleshátot művelik (ld. a térképen). Igaz, ott 25 hektáron gazdálkodnak, bár ebből még csak 10 hektárt telepítettek be. Első évjárataikat még szőlőként értékesítették, a 2004-es telepítések termőre fordulása után azonban palackos borokkal is megjelentek a piacon.

Ez a pinot a 2004-es őszi telepítések közül való. A Szeleshát nyugati oldalán fekvő, 1,2 ha területű ültetvény termése. A hátcímke szerint 10 hónapig ért kis tölgyfahordóban, az alkoholja 13 térfogatpercent. Bár sem az etikett, sem a pincészet honlapja nem írja, valószínűleg szűztermésről van szó. Ennek megfelelő pedofil nyálcsöpögéssel közelítek tehát hozzá.

A műanyag kapszula natúr parafadugót rejt. Ezt kihúzva, a bort kitöltve egészséges, meggyvörös, pinot-s színt kapunk kevés színanyaggal. Valami nagyon halvány, alig beütésnyi lilásság dereng fel benne, ezzel adva tudtunkra, hogy a bor másfél évesen még igencsak pályája elején tart. A pohárban fürgén mozog, a korona nem túl határozott, mégis lassan, méltóságteljesen csorog le a pohár falán.

A bor illata elsőre erősen gyümölcsös, elsősorban cseresznyét vélek felfedezni, melyet halvány, hordós fűszeresség kísér. A kisfás érlelés ellenére vaníliás krémességnek nyomát sem találom. Némi elegáns fanyarság és egy kis ibolya bukkan fel ezek helyett. Összességében nem túl bonyolult, de tiszta, szép, szerethető és pinós illat. Forgatva a fűszerek erősödnek és felüti a fejét némi eper is.

Szájban fanyar, cseresznyés ízvilágú a bor. Karcsú és elegáns, jóivású és harmonikus. Jobban belegondolva a "karcsú" talán enyhe kifejezés ide, még pinot-hoz képest is inkább a véknyabb oldalon masíroz. A korty közepéből kifejezetten hiányolok egy picike kis kraftot, egy kis testet. Szerencsére az - egyébként nem kitüremkedő - alkohol hamar átsegíti ezen a kis strukturális döccenőn, így marad elegendő lendülete a lecsengésre is. Ha egy picit melegebben kóstolom a szokásosnál, a korty teltebbnek tűnik, talán 17-18 celsius körül lehet az ideális hőmérséklete. Az utóíz közepesen hosszú, fanyar, elegáns. Nem komplikált, de nagyon kellemes bor ez. Nagyon erős 5 pont a vége, karcolgatja a hatos határait, az árát mindenesetre simán megéri. Még sok ilyen bor kellene ilyen áron.

Címkék: kóstolás vörös szekszárd ötpontos pinot noir 2007 szeleshát

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr741057245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frankia 2009.04.11. 06:07:49

Gál Tibor 'alap' 2005-ös Pinot Noir-ja hasonlóan kellemes, nagyon jó ár/érték arányt képvisel (BT-nél picit 2000 Ft fölött). Több napon át tartotta a formáját, sőt, mintha még javult is volna más idővel...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.04.11. 14:08:59

A Szeleshát (www.pecsiborozo.hu/blog/a_szeleshati_oroszl) pinot noir már elég sokszor került a poharamba ahhoz, hogy pár szót hozzátegyek ehhez a szöveghez.
Először pincében kóstoltuk - még nem volt teljesen kész, reményteljes, fogalmaztuk meg. Ebből még persze sok minden lehetett volna. Aztán kezdtünk a palackozottal is barátkozni, és azt tapasztaltuk, hogy többnyire reduktív borokat megszégyenítő illatintenzitással kezd.
Néha nem, ilyenkor fiatal korára fogjuk, hogy ingadozó a hangulata. Hűvös elegancia, tartós gyümölcsillattal, gombával és vizes földdel fűszerezve. Zamata is kitűnő, széles skálán mozog és elég tartós. Húsos, érett gyümölcsökbe haraphatunk kellemes fűszeresség kíséretében.
Bár kétségkívül nem túl komplex - nem is kell minden bornak annak lennie -, de emiatt nem is eltúlzott szerkezetű. Szép, lendületes savak, selymes és játékos lecsengés. Nagyon itatja magát, az a bor, amiből szívesen iszom még egy pohárral.
Jól használható gasztronómiában, az ár tekintetében meg nem nagyon találok neki sok versenytársat a hazai pinot-piacon.
Nem mindig ugyanúgy értékelem, ez van, a bor is, én is változékonyak vagyunk. Nálam 6 pont körül, néha annak felső határán, néha egészen 7 közelében mozog általában.

Cukker 2009.04.12. 17:15:15

A napokban került palackba két újabb legalább ennyire jó ár-érték arányú bor.
Egy 2007-es igazi testes, mély rubin színű Merlot és egy klasszikus testes Késői szüretelésű kékfrankos "K2" néven. 15 hónapot volt kis tölgyfahordóban. Akit a lágyabb Kékfrankos 2007 nem nyűgözött le, a K2 megteszi. (mindkettő kékfrankos, de más más stílusú)

Aki a Szeleshát nagyágyúját keresi, annak a HáromFiú -t ajánlom. Merlot (55%), Kékfrankos (30%) és Cabernet Sauvignon (15%) házasítása.
Igazi ütős szekszárdi cuveé.

A borokat a Pincében ( www.szeleshat.hu ) és Bazilika melletti Winebarban kóstolhatjátok.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.04.13. 00:51:31

Azért ár/érték kérdésben Simon nem áll rosszul, ha pinotot, ha másot/egyebet nézünk.

De a Szeleshát általam eddig kóstolt borai ott vannak azon a polcon, amire sajnos még mindig kevesen foglaltak helyet: korrekt árú, jó minőségű borok.

szulfit 2009.04.14. 12:25:49

Ez a Winebar nem néz ki rosszul. Tud valaki valamit a működéséről? A honlap nem igazán informatív ...

Cukker 2009.04.14. 20:20:38

@szulfit: Mire gondolsz működés alatt?
süti beállítások módosítása