Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szépen sorban II.

Tamás Olaszrizlingek 2005-2007

2009.04.16. 05:44 - palack

Két szép és egy szép kort megélt olaszrizlinget kóstoltam a Tamás Pincétől legutóbb nagy megelégedésemre. A második kör borait, a fiatalabbakat pedig - ennek köszönhetően is - még nagyobb várakozással bontottam. Ezekben a borokban már ott van az előző évjáratok tapasztalata is, ráadásul a legújabbat, a 2007-est, most vizsgálhattam meg először. Innen könnyű aztán koppanni, ám ettől végül nagyon messze voltam. Mikor gyors egymásutánban belekóstoltam mindháromba, rögtön törni kezdtem a fejem: vajon volt-e már olyan, hogy háromból három ilyen jót húztam?

Tamás Csopaki Olaszrizling 2005

Tipikus szalmasárga, olaszrizlingtől nem annyira megszokottan vastag gyűrűvel. Illata közepesen intenzív, vonzó, kellemes. Nap perzselte réti virágok, sárgadinnye, gyümölcssaláta mézzel, kőpor, zöld dió, enyhe petrolosság.

Kóstolva intenzív mégis nyugodt harmóniát árasztva tölti be a szájat. Nem robban, nem sűrűségével fogja meg a kóstolót, hanem inkább finomságával, szép arányaival. Észrevétlen dolgozó savak, érett gyümölcsösség, izgalmas sósság. Könnyed, érett elegancia. Nagyon jó inni. Utóíze is nagyon finom, csak egy kicsit halkabb, rövidebb a kelleténél. Így is pannon klasszis, akit külföldieknek is bátran mutatnék. 7 pont.

Tamás Csopaki Olaszrizling 2006

Érettebb kicsit aranyba hajló szalmasárga még vastgabb gyűrűvel. Illata közepesnél egy cseppet kevésbé intenzív. Virágos, pincefalas, határozott édes vonallal, ami képviselőfánk emlékét idézte föl bennem. Kevésbé változó, rétegzett az illata, mint a többieké.

Kóstolva azonban hamar kárpótol ezért. Szépen koncentrált: remek savak, húsos gyümölcsösség, finom sósság és nem elhanyagolható kesernye dinamikus egyensúlya alkotják a fő benyomást. Az arányok itt egy kicsit – főleg a többiekhez képest – a savak, a markánsság irányába tolódnak. Magasabb, szélesebb, hosszabb, határozottan kesernyésebb – mondhatni rusztikusabb bor. Persze mindez viszonylagos, a legtöbb olaszrizling társaságában ő is simán elegáns tud lenni. Ő az igazi pannon klasszis. 7 pont.

Tamás Csopaki Olaszrizling 2007

Visszatértünk a klasszikus szalmasárga színhez és a közepesen vastag gyűrűhöz. Orrban közepesen intenzív, de forgatással, odafigyeléssel közelebb lehet jutni hozzá, szépen megnyílik. Ilyenkor már érett gyümölcsök: körte, kiwi, ananász mellett linzertészta és krétás jegyek teszik vonzóvá, érdekessé illatát.

Szájban viszont rögtön hengerel érett, tömör, mézes mégis friss gyümölcsösségével. Vibráló savai kiválóan tartják szép testét, a megszokott finom sósság pedig biztosítja az elmaradhatatlan fineszt. A három (sőt a hat) közül a legnyíltabb, legkönnyebben érthető és talán a legfinomabb. Veszélyesen jó inni. Utóize tanítani való: intenzív, kiválóan összegzi a történteket, hosszan időzik majd újabb kortyra csábít. Talán az alkohol a vége felé kicsit túlzottan befűt. Nagyon szép, lendületes, kerek és kedves bor. Ebben a kontextusban még azt is mondhatom, hogy fiatal kora ellenére pannon klasszis. 7 pont.

Három egymástól határozottan eltérő, ugyanakkor hasonló karakterű olaszrizling. Három nagyon szép, izgalmas, finom bor. Együtt nézve a három korábbi évjárattal, hazai viszonylatban talán egyedülálló sort alkotnak. Tamás olaszrizlinggel bizony nem lehet hibázni.

Címkék: balaton 2006 2005 kóstolás fehér olaszrizling csopak hétpontos 2007 tamás

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr261065715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2009.04.16. 09:38:16

ajaj, eléggé le vagyok maradva, még a 2003-astól fiatalabbat nem kóstoltam... különben azt egy céges borozásra vittem. Mindenki oda volt érte, ami annak tekintetében, hogy nem borbuzi népség, igencsak nagy szó...

lackó 2009.04.16. 10:51:16

OFF: Segítség! Babos nyúl receptre lenne szükségem! Tudna valaki segíteni???

noirpapillon 2009.04.16. 11:14:34

S.O.S. Borszakértők segítsetek!
Holnap du-án 2 üveg Sautern-re lenne szükségem. De fogalmam sincs itthon hol kaphatnék. Esetleg,(Bp) belvárosban valahol?

mindenivó 2009.04.16. 12:20:37

@noirpapillon: egy helyen találkoztam vele:Dionysos Borház /Bp. VI.Dessewffy u.22/, ismeretlen szerző /Mascaron par Ginestet AOC 2003/ műve, 1/2 literes, 3840,-Ft.
www.dbhq.hu
Egészségedre!

töppedt 2009.04.16. 13:03:55

kérdés:
van olyan olaszrizling ami mondjuk 6 éves és még nem lefelé megy ?
Nem cikiből kérdezem én olaszpárti vagyok

Octopus 2009.04.16. 17:45:02

@noirpapillon: a Tinto Fino-ban is van még, Chateau Roumieu-t és Chateau de Myrat Saturens-t még láttam nemrég; a weboldalukon az árakat is megtalálod (nem épp olcsók)

noirpapillon 2009.04.16. 19:17:03

@mindenivó és Octopus:nagyon szépen köszönöm a segítőkészségeteket :)holnap remélhetőleg sikeresen bevásárolok.
valamint örülnék, ha tovább művelnétek egy magamfajta bornaiv leányzót..

noirpapillon 2009.04.16. 19:29:55

másik kevésbé égető kérdésem, hogy Chablis vajon hol lelhető fel? és, hogy milyen magyar borokat ajánlanátok, ha egy finom Chardonnay-t szeretnék elfogyasztani?

Szegediszomelijé 2009.04.16. 20:16:53

Kivételesen a Tamás Pince borokról! nagy híve vagyok! Bár most épp - -val kezdem. A karácsony után bontott 2006-os olasz csalódás volt -mármint relatív hozzájuk képest. Egyszerűen kissé egysíkú volt. Viszont a 2005-ös emlékeimben csúcs, a 7-est még nem kóstoltam. Viszont az Oriolis küvé -ami olaszrizling alapú-bombasztikus egy ital.
A teljes sor minden bizonnyal az ország egyik legerősebb sora. Eddig 4 éve minden évben ellátogattam hozzájuk. Ha ajánlhatok még valamit: borzselé! kulináris különlegesség, sajtokhoz, húsokhoz pompás ízesítő csemege. vivát Tamás Pince!

Szegediszomelijé 2009.04.16. 20:21:37

@noirpapillon: Légli, Németh Attila, Szt andrea a bortársaságnál, Monarchia -keresd a neten.
Chablis -legalábbis alap tán a COraban, Tescoban

dalton1 2009.04.16. 21:12:37

William Fevre "alap" Chablis a Bortársaságnál kb. 4300Ft, de vannak drágábbak is. Ugyanitt Sauska Chardonnay a magyarok közül elég szép, ha valaki szereti a barrique-olt CH-t.

elzee 2009.04.16. 23:38:43

noirpapillon 2009.04.16. 19:29:55

a 75cl-nél csodákat találsz... ;)

lackó 2009.04.17. 07:44:57

Kis rizling szösszenetünk tanulsága:

10 tételt kóstoltunk tegnap, emelkedő sorrendben:

1. Villa Márika 2007: nagy-nagy csalódás volt, olvasataim alapján egy szép borra számítottam, semmi illat, üres, vizes. Nem tudom, mi lehet a gond, nem feltétlen palackhibára gyanakszom. 3 pont.

2. Sike 2007: a bor kicsit vékony, amit barrique-hordóval próbált megtámasztani a borász, nem kellett volna. 3,5-4 pont közé.

3. Losonczi Úrráteszi 2006: almás-citrusos illat, enyhe krémesség, kicsit sok sav, amit a test nem támaszt alá. Szintén kis csalódás. 4 pont.

4. Juhász pince 2007: nagyon egyszerű, kedves bor, kiváló ár/érték arányban. Fajtás, gyümölcsös, citrusos rizling, utóízben a mandulás kesernye is ott van. 5 pont.

5. Laposa Szent-György hegyi 2006: baromi szép ásványosság, a bazalt nagyon jön...de ennyi. Kicsit egysíkú. Szintén 5 pont.

6. Villa Tolnay 2006 (Tradition): Valamiféle általunk felismerhetetlen sav van benne, ami zavaró benne, fémes, kemény, de mögötte egy szép, tényleg tradicionális rizling. 5,5 pont.

7. Györgykovács 2006: szép ásványok, szép fajtajelleg, viszont: palackhibára gyanakszunk. Imrétől szinte elképzelhetetlen a hibás hordó. Nem is..nem szinte, hanem elképzelhetetlen. Dohosság van az illatban, pedig a bor nagyon rendben lenne. P.n.

8. Istvándy 2007: Nagyon badacsonyi, igazi rizlingjegyeket felmutató érett, tökéletes alapanyagból készült bor, hihetetlen orbitális besztbáj! Alulról egy 7es.

9. Légli Banyászó: gyümölcsök, test, talán egyedül az alkohol magas benne, ami már illatból is jön. Nagyon szép mandula a végén, tökéletes, csúcson lévő bor. 7 pont.

10. Németh pince, Badacsony, kései olasz 2005: hatalmas, lehengerlő illat, nem mellékesen gyönyörű szín, mély sárga, zöldes csillanásokkal. Teásság, érettség, egyedül a kicsit magas savat lehet a bor hibájaként felróni. Egyébként félszáraz, ami abszolút nem érződik. 7 pont.

Tanulság: úgy néz ki, az olasznak, ha nagy bort akar valaki csinálni belőle, mindenképp kell az a késői szüret. A gyümölcsös, könnyed persze más tészta, más stílus, de a Kabócás és a most kóstolt Németh, ill. Hollóvár borok alapján szerintem ez kijelenthető.

Csókolom.

alföldi merlot 2009.04.17. 09:34:05

@lackó: A Villa Márikát igazán sajnálom, nekem nagy kedvencem a 2007-es. Hol szereztétek be? Az enyémek a keszthelyi Pampetrics Borkereskedésből származtak. A hétvégén kóstoltam a Györgykovácsot. Az enyém nem dohos volt, hanem kénes, de nagyon. És egyébként is kiábrándító. 4 pont minden jóindulatommal.

lackó 2009.04.17. 09:44:36

@alföldi merlot: a Villa Márikát egyenesen a pincészetből hozták le, tárolási hibára így nem gyanakszom, felmerült a hideg pince, mint hiba forrása.

Nem tudom, mi van Imre boraival akkor...számos helyen hallottam szépet, pont erről a borról, meg hát eddig sosem csalódtunk. Nem tudom, no. A dohosság lehet palackhiba, így talán egy más alkalommal még megnézzük, viszont a ként nem értem, nem friss palackozás és Imre nem is szokta agyonkénezni a borait.

lackó 2009.04.17. 10:27:30

Nem, a Márika baja tuti nem ez volt, a dugósságot megéreztük volna, mivel elég sokat szellőztettük visszakóstolás előtt a borokat. A Györgykovácsnál már el tudnám képzelni ezt a jelenséget inkább.

csikos 2009.04.22. 10:09:53

Kaló Imre olaszrizlingjéből a 2003-as még nincs is palackban. Lassan kezd megérni rá. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.22. 12:57:41

Németh Attila Oldalrizlingje, én azt ajánlom mindenki figyelmébe! :-)

pannonfunk 2010.11.17. 09:02:34

@lackó: A Németh pincéből kóstoljatok kései kéknyelűt, olyan tömény étcsokoládés íze van, fantasztikus. Mondjuk kicsit egysíkú, hogy masszív csokoládé, és szinte semmi más, de abban nagyon jó.

A kései olaszrizlingjük meg tényleg remek keserűmandulás, nagyon hosszan tartó utóízzel.