Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

A Big Mac-menü ideális kísérője

Günzer Tamás Mont Blanc Cuvée 2008

2009.05.27. 09:20 - Műtannin

Ottonel muskotályból és olaszrizlingből hegesztett kedvező árú (1500 körül), reduktív házasítás. A vártnál sötétebb, sárgább szín, brutális illat. Magyarország legillatosabb bora, és ez nem dicséret. Szinte az elviselhetetlenségig parfümös. (Pacsuli lesz az, inkább.) A traubi íze (még a szénsav is!) és egy hamis parfümök csencselésével is foglalkozó, elegáns arab pénzváltó szakember illata együtt. Iható, de éppen hogy. A pusztító pacsuli mögött akad egész rendes sav, tisztességes test, de annyira elborítanak mindent ezek az egyszerű, harsány, és egyáltalán nem elegáns aromák, hogy mást észrevenni már nem lehet. Egyediség, termőhelyi jellegzetesség, elegancia, különlegesség = 0. Villányi védett eredetű, persze. Pontszám: 3.

Címkék: olaszrizling muscat ottonel hárompontos villány cuvée 2008 günzer tamás

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51141746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.27. 09:39:47

" A traubi íze (még a szénsav is!) és egy hamis parfümök csencselésével is foglalkozó, elegáns arab pénzváltó szakember illata együtt"
úgy röhögtem! :-)

lackó 2009.05.27. 09:56:04

De hogy honnan jött ez a házasítás, ráadásul muscat Villányban...nem is értem. Illetve azt értem, hogy kísérletezzünk, node...mégis, na.

Amúgy meg ennyire orral fogható leírást régen olvastam :)

lackó 2009.05.27. 10:00:47

Talán az a bizonyos kikerics mégiscsak az, aminek először gondoltuk? Vajon nem az mellé szánta-e a mester?

kádkongató 2009.05.27. 17:25:41

Műtannin megszólalt végre:) korrekten szarkasztikus bejegyzés. jót kacagtam énis. legutóbb itt sikerült hasonlóan:
alkoholista.blog.hu/2008/11/30/valami_buzlik_3

Cirfandlia 2009.05.29. 13:34:44

Lackó: Villányi borvidék tartalmazza a Siklósi részt is.... ott pedig volt/van ilyen sőt tramini és hárslevelű is. Egyébként nem értem mit csodálkoztok, az Ottonel ilyen. Zavaróan tolakodó illatú - de ez miért sarkallja a "szerzőt" újabb villányfikázó cikkre...

lackó 2009.05.29. 14:13:06

@Cirfandlia: hárslevelűről tudok, sőt, ha jól tudom, Bóly környékén még a juhfark is megtalálható.

Az ottonel szerintem nem zavaróan tolakodó illatú feltétlen, lehet az illatot szépen használni. Szerintem :) Mondjuk én a cikkben semmi villányfikázást nem érzek, legfeljebb azt olvasom ki belőle, hogy ez az eredetvédelmi rendszer nem feltétlen működik a legjobban...

zoli 2009.05.29. 22:49:57

Az ottonel ajánlott fajta a Villányi borvidéken, míg - legalábbis korábban - a kadarka érthetetlen módon a kiegészítő fajták között kapott helyet.
Tapasztalataim szerint az ottonel illata túlérésben kellemetlenül pacsulis.

Bóly közel van ugyan Villányhoz, de másik borvidék, az a juhfark meg az esetek több, mint 90%-ában csomorika...

lackó 2009.05.30. 08:41:25

@zoli: mennyire él még ez a szabályozás a bortörvény szerint? Én személy szerint fölöslegesnek tartom...amikor van már Villányban Tempranillo, Szekszárdon Tannat, Bogláron Semillon, Egerben Viognier...nem tudom, van-e értelme?

Hogy áll most Bussay az ampelográfiai kísérletekkel? Volt valaki arra? Ez a juhfark-csomorika kérdés azért érdekes és lehet, hogy nem ártana tisztázni, nem tudom, hogy állnak ehhez a kérdéshez a kutatókban? Balla Géza esetében is felvetődött, hogy talán nem is Kadarka az, hanem Csókaszőlő...szép játék lenne ez, ha biológus lennék, tuti ez lenne a szakterületem :D

kádkongató 2009.05.30. 22:22:31

@lackó: Sokat tisztázni nem kell rajta,a juhfark és a csomorika két különböző fajta. Ezt ampelográfusok tudták már 40 évvel ezelőtt is és tudják most is. A szőlő morfológiai megjelenését tekintve akadnak hasonlóságok, valószínűsíthetően mindkettő pontuszi fajta. Boruk azonban merőben eltérő. A csomorika sokkal egyszerűbb bort ad, savakban pedig abszolut nem vetekedhet a juhfarkkal.
A csomorikát a XX.sz. elején a Littke pezsgőgyár telepítette be Baranyába, pezsgőalapbornak termesztették.
A helyi svábok hívták a csomorikát a fürt alakja után Lämmerschwantz-nak, innen a névbeli keveredés.
Persze a Bóly környéki borászok tudnak erről, csak jó magyar megoldásként próbálnak pénzt csinálni abból, amiből nem kéne. Ugyanis a csomorika borát juhfarkként árulni nem csak önbecsapás. Ha jó csomorikát akar valaki inni Walter Gyulánál vagy SzabóZolinál érdemes kopogtatni.

zoli 2009.05.31. 00:06:27

@lackó: Szabályozás él. A tannat, tempranillo biztosan nem hozható forgalomba minőségi bor néven minálunk, viognier lehet, hogy Egerben már bekerült a kiegészítő vagy ültetvényes fajták körébe, igazából fogalmam sincs róla.
Sémillon viszont ugyanannyira engedélyezett (Balaton környékén), mint a sauvignon blanc, ugyanakkor hozták be, csak bizonyos tulajdonságai miatt nem terjedt el olyan széles körben, Füreden és Boglár környékén több helyütt is van, de én még kissomlyóival is találkoztam...
Amúgy mindenképpen van értelme a szabályozásnak, gondoljunk csak az olasz példára: lehet mindenféle fajtával játszadozni IGT kategórián belül, de megh. termőhelyről származó(eredetvédett) boroknál viszont nincs meg ez a szabadosság.
Az viszont igaz, hogy nagyon laza nálunk a gyeplő.


Csomorika és juhfark óriási morfológiai eltéréseket mutat, még laikus számára is, semmi közük egymáshoz, ahogyan az előttem szóló is mondja, kulturális félreértés áldozata csupán a keverésük.

lackó 2009.05.31. 16:54:15

@kádkongató: @zoli: értem, értem...bár a két hozzászólás ellentmondása-kulturális félreértés, vagy szándékos ferdítés? Most akkor tehát Bóly környékén, ha jól értem, csomorika van, amit juhfarként adnak el? Nem kóstoltam, így ezért érdekelt.

kádkongató 2009.06.05. 18:02:52

@lackó: egészen pontosan kultúrális tévedésen alapuló szándékos ferdítés :))
van ez is-az is. többnyire csomorika, az újabb telepítésekben már juhfark is. sokan meg egybeszedik :S