Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Hol vannak a nagy fehérek?

Lapáttal a lecsóba

2009.06.30. 06:36 - alföldi merlot

Let’s csap into the lecsó. A botladozó történelmi fejlődés úgy hozta, hogy évente egyszer külföldön nyaralok, ott, ahol a kis Orcia az Ombronéba fut. Napsütötte, dombos vidék, ahol főként sangiovese terem, és nekem földi paradicsom. Visszatérő vendégként közelebbről ismerek vagy tucatnyi borászt, és vagy két tucatnyi bort. Mivel szívesen látnak, és olyan borokkal kínálnak, amiket megfizetni nem mindig tudnék, jelképes törlesztésként egy-egy palack hazait szoktam ajándékba vinni. Valami olyat, amit szerintem ki lehet tenni az ablakba, és nem dönti be a költségvetést.

A választás bitang nehéz. A józan paraszti logika azt diktálná, hogy fehéret vigyek. Az általános vélekedés szerint klimatikusan erre vagyunk rendelve eleve. Csakis bennem lehet a hiba, hogy a perdöntő bizonyítékok nem szöknek a szemembe. Tavaly ősszel a művelt borközvéleménnyel együtt szavazva tokajiakat vittem, és néhány montalcinói borászismerősnek mini bemutatót rögtönöztem. Az édesekkel nem is volt gond, a 2006-os Szepsy Botond, a Kikelet 2002-es Aszúja és 2003-as Szamorodnija kirobbanó, a 2007-es (frissen palackozott) Nobilis Amicus szerényebb, de szintén egyértelmű sikert aratott. A szárazak viszont besültek. A 2006-os Patricius Furmint 2008 szeptemberében soványnak, sápadtnak és bizonytalannak tűnt, a 2006-os Szepsy Furmint pedig hiába nőtt klasszissal föléje, a borászokból és borértőkből álló közönség elszörnyedt az árától, és azt mondták, hogy egy 8-10 eurós rizlingszilvánira emlékezteti őket (az akkori kurzus szerint az ára még 17-18 euro körül mozgott). [A képen balról: Andrea Costanti (Conti Costanti), Caroline Pobitzer (Pian dell'Orino), Francesca Padovani (Campi di Fonterenza), középen szakállal Tullio Scrivani (Osticcio).]

Idén tehát gyorsan végigjátszottam fejben, hogy tudnék-e olyan magyar fehéret mondani, ami nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz. Mindössze két jelölt jutott eszembe, a Légli Gesztenyés (piszokul drága és alkoholos), illetve a Szászi Kabócás Olaszrizling (félszáraz és kifutóban). A 7x7 bemutatón rájöttem, hogy egy Hollóvár Furmint 2006-ossal vagy a Villa Tolnay Szürkebarát Selection 2006-ossal lehetett volna domborítani, de ezek már nem kaphatóak. (Amikor így kicsúszik a talaj a lábam alól, mindig eszembe jutnak Malatinszky Csaba sirámai, aki úgy véli, hogy divat lett leszólni a magyar vörösöket, és elvtelenül szemet húnyni a fehérek egyensúly problémái, gyors öregedése stb. felett.)

Végül Losonci Nyitnikéket vittem. De csak ajándékba. A korábbi években kartonszám hordtuk Toszkánába a kedvenc magyar vöröseinket. A praktikus ok az volt, hogy baráti társaságunk számára jobb kóstolási alkalom egész évben nem adódik – mindenki egy helyen lakik, és minden este ráér. Másrészt tanulságos a helyi borok mellé tenni a hazai élmezőnyt. Tanulságos és szomorú. Öt év merítéséből egyetlen olyan magyar vörös sem jut eszembe, ami ne okozott volna csalódást. Az elvérzett kedvencek listáján szerepel a 2003-as Vylyan CF (barrik overkill és smirglis tannin), Monarchia RiR 2003 (hordóhegyek, zöldesség és bárdolatlan tannin), Tiffán Carissimae Cuvée 2004 (zöldség, kakofónia), Buttler Kadarka 2005 (pucér savak, éretlen, kusza) Buttler Portugieser 2006 (zöldborsóhüvely, poros, savanyú). Sírás- és hamuhegyek plusz önostor. A magyarázaton törtem a fejemet eleget, és bár hipotéziseim vannak (utazás, más éghajlat, más ízek, más érettség), az egyetlen biztos megoldás: Toszkánában toszkánt kóstolni.

Lényeg a lényeg: baráti társaságunk idén - részben saját eszére, részben az én szavamra hallgatva - az alábbi kontingenst helyezte ki ajándékként: 5 palack Losonci Nyitnikék 2007, 1 palack Losonci Gereg Kékfrankos 2007, 1 palack St. Andrea Áldás Bikavér 2006, 1 palack  St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2006, 1 palack Szepsy Furmint 2006, 1 palack Szászi Kabócás Olaszriling 2006, 1 palack Szentesi József Nadapi Rajnai Rizling 2007, és végül 4 palack pinot noir az Osticcióba, Tullio barátomnak: Vylyan 2004, Gróf Buttler 2004, St. Andrea Hangács 2006, Szeremley 2006. Tűkön ülve várom a visszajelzéseket. És arra is kíváncsi vagyok, hogy olvasóinknak lett volna-e jobb tippje magyar fehérre. Csak emlékeztetőül: nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz.

Címkék: tokaj furmint szamorodni szepsy patricius nobilis aszú losonci kikelet montalcino szászi esszészerű

116 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr111216969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.30. 10:08:01

Szerintem is juhfark.

De az utaztatástól tényleg lehet tartani. Én gyakran viszek bort külföldre, és mikor hamar bontom, mindig csalódást okoz. Kár, hogy ha ajándékba viszem, általában hamar is bontjuk...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 10:09:38

@ringsider: Jól mondod. Cukormentes extrakt: 42 g/l, alkohol: 15 vv%, sav: 10 g/l, cukor: 7 g/l. Szóval tényleg nem csontszáraz.

lackó 2009.06.30. 10:12:46

@BZoltan: nem hát, viszont szeressük, de nagyon :) Egész jó ötletek záporoznak itten...tán ismered a bort? Nem is örülsz, hogy némmá', mennyi rajongón van? :)

lackó 2009.06.30. 10:13:22

mármint mennyi rajongónk...vagy gótok..na

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 10:28:50

@lackó: Nyilván jól esik, de nem érzem etikusnak, hogy én itt örömködjek. :) Információval nyilván szívesen szolgálok.

Amúgy szerintem a kritériumnak megfelel még Györgykovács 2007-es Hárslevelűje ami szerintem egy elegáns, tiszta, hársvirág illatú, kecses savszerkezetű nagyon jó bor a könnyedebb stílusból. Ugyanígy a Takács Lajos 2007-es Furmintja is beleférne egy sorba ami viszont a robosztusabb, testesebb kategóriát képviseli. A Tornai Top selectionjáról is volt itt a minap szó és abból is bátran lehet leemelni bármelyiket.

Az ár/érték arány az nem objektív, ahogy a finomság sem :)

elzee 2009.06.30. 10:33:07

alföldi merlot:

a Villa Tolnay Szürkebarát Sel. '06 még kapható, több helyen is... ha érdekel, küldöm a címet. ;)

lackó 2009.06.30. 10:34:59

@BZoltan: akkor távoli kötődésként majd én örömködök egy nagyot :)

Amúgy Imre borai valóban tökéletes választások lehetnek, fa nélkül :) Ahogy Alkonyi mondta, milyen szép reduktív borok ezek...

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.30. 10:46:43

Amelyeket ismerem az mind jó választás!

nick: 2009.06.30. 11:02:19

pl. Orsolya pince vmelyik 2006-os fehérje?
(asszem olaszrizling, de már nem emlékszem pontosan, olyan szuper volt)

lackó 2009.06.30. 12:12:03

@ringsider: jellemzően semmi sem :)

Hétvégén pl. fiam születésére kaptam egy 2006-os, 6 puttonyos Lapis aszút. 18 évre elrakom, hogy aztán ennek tiszteletére a következő adandó alkalommal megkóstoljuk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 12:55:50

@ringsider: félreértesz. Az olaszoknak ugye nem tetszettek a tokaji szárazak, vannak, akiknek meg igen. Köztük vagyok én is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 13:00:43

Kedves Alföldi Merlot!
A legtöbb általam igen nagyra tartott fehérbor már elhangzott(Soml.Apátsági juhfark 07, Vinculum 07, Bussay rajnai 07, Szentesi rajnai 07, Hollóvár furmint 07 stb)

Ami még szerintem igen nagyon szép, de sajnos nem száraz, viszont egyáltalán nem desszertbor -jellegű:Tornai N71 Juhfark 2006-ha lehet még kapni

Mondjuk azt említetted, hogy nem tokaji érdekel, de ha mégis belefér akkor feltétlen Bott Judit borait ajánlanám, ha valami elegáns, rafinált, csiszolt tételt szeretnél mutatni. Szerintem nem az a tipikus nagy , száraz, szikár tokaji, hanem sokkal inkább játékosabb vonalat képvisel, ami nekem személy szerint sokkal jobban tetszik, mint a "hagyományosabb" tokaji furmint-stílus.Szóval bár tokaji, de szerintem nem tipikus tokaji.

Illetve a héten kóstoltam Laposa rizling-négyzet 2007-et, és szerintem maximálisan megfelel az általad támasztott kritériumoknak, szerintem SOKKAL jobb, mint ahogy itt kb fél éve szerepelt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 13:08:01

Illetve, bár kereskedelmi forgalomban nem kapható, de személyesen biztos:
Istvándy Szemelt Kéknylű -válogatás 2006.
Mondjuk ez se száraz,(de szintén egyáltalán nem desszertbor.érzetű-igen szép savakkal rendelkezik) Szóval ha én valakit el szeretnék kápráztatni egy nagyon elegáns, nagyon csiszolt, könnyed hatású de mégis igen tartalmas borral-és nem tokajival-ezt nagyon melegen ajánlanám-nekem minden idők legnagyszerűbb badacsonyi bora

bogyó2 2009.06.30. 13:20:26

Sziasztok!

Nekem csak egy kérdésem lenne.
Mitől van az, hogy többféle bortól azonnal elzsibbad kezem, lábam, egyesektől pedig egyáltalán nem?

lackó 2009.06.30. 13:23:27

@bogyó2: a ketteseket próbáltad már esetleg? :)

bogyó2 2009.06.30. 13:32:45

De most komoly, mi ennek az oka és melyik a jó? Nem iszom túl sokszor és próbálom az igényesebb fajtát csak nem értek hozzá sajna.

bogyó2 2009.06.30. 13:32:59

De most komoly, mi ennek az oka és melyik a jó? Nem iszom túl sokszor és próbálom az igényesebb fajtát csak nem értek hozzá sajna.

lackó 2009.06.30. 13:37:18

@bogyó2: hát, ha zsibbad, az jó :)

De egyébként komolyan, nem tudom. Nézd meg az alkoholfokot. Nézz szét itt és máris tudni fogod, mi az igényesebb (egyébként, mint fajta, az szőlő, itt egyedről beszélhetünk csak, gondolom, erre gondoltál).

Üdv a klubban! Fertőző!!!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 14:02:15

Szerintem ha tíz magyar borbarátot megkérdezünk, hogy mondjon magyar borvidékeket ahol nagy fehéreket termelnek akkor szerintem tízből tíz kapásból fogja mondani Somlót, ha nem is elsőnek, de hogy az első háromban az fix... mondjuk Mórral, Badacsonnyal, Egerrel, Etyek-Budával, nagyjából együtt.

Szóval én legalábbis furcsálom, hogy alföldi merlotéknak nem jutott eszébe, hogy a Somlón termelnek árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz fehérborokat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 14:03:34

@BZoltan: Természetesen úgy értem, hogy "mondjon magyar borvidékeket Tokajon kívül"

alföldi merlot 2009.06.30. 14:17:30

@BZoltan: Eszünkbe jutott. Ahogyan ezt Takács Lajos említése is mutatja. De azért a most is kapható, nem fás, nem alkoholos és száraz kikötések elég nagy hányadát kigyomlálják a szóba jöhető boroknak.

bogyó2 2009.06.30. 14:33:53

Azért köszi, ez most egy Macedón darab és nem zsibbaszt.:)

kukko 2009.06.30. 14:54:54

Annak nagyon örülnék, ha 8 euró körül olyan bort lehetne kapni, mint Szepsy Furmintja! Ezek csak távolról hasonlítanak rá, vagy vakteszten is összemérhetőek lennének vele?

Az én javaslataim:

Jásdi Löczedombi Olaszrizling 2007, esetleg Tamás Olaszrizling, sajnos nem tudom, melyik évjárata van most piacon.

Sauska Chardonnay 2007 (a Makár ára sajnos az egekben)

És persze a már említett somlaiak, bár a legtöbb vagy alkoholos, vagy nem száraz...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 15:17:35

@alföldi merlot: A mostanság piacon levő somlói borok túlnyomó része 06-07-es évjáratok terméséből lett szűrve. Ebben a két évben valóban jellemzően koncentrált és tüzesebb borok készültek azokban a pincékben ahol hagyják az évjárathatást érvényesülni. Szerintem sem a cukortól sem pedig az alkoholtól nem kell félni, jó savakkal és extrakttal szépen a helyükön maradnak ezek.

Én azért a helyetekben nem a törvényi kategóriákra és analitikai adatokra hanem a borok egyensúlyára és a harmóniájára koncentrálnék.

A számok néha becsapnak... például egy 16g/l maradékcukorral megáldott 10g/l savú és 15vv% fűtésű bor jó eséllyel szárazabb érzetű lehet mint egy 9g/l maradékcukorral rendelkező de csak 6g/l savval bíró bor... pedig az előbbi az ostoba törvény szerint már félszáraz az utóbbi pedig ugye száraz. Sőt ugye a törvény szerint 9g/l cukorral is lehet még egy bor száraz és 7g/l-rel is lehet félszáraz.

Arról nem is beszélve, hogy némileg (és félkomolyan) diszkriminatívnek tartom, hogy a száraz fehérboroknál mindig előkerül a maradékcukor kérdése, ugyanakkor a vörösöknél úgy csinálunk mintha ez a kérdés nem létezne.

Amúgy ha a koncentráltabb iskola borait kigyomláltátok akkor is ott van még Györgykovács, Fekete, Kreinbacher, Tornai borai...nagyon csodálkoznék ha ezektől a termelőktől nem találnál megfelelő bort.

Szóval felmerül a kérdés bennem, hogyha a könnyedebb, légiesebb és primér gyümölcsösebb stílusú somlói sem és a koncentráltabb, robosztusabb, érettebb gyümölcsösség sem felel meg akkor pontosan mit is vársz a Somlótól?

alföldi merlot 2009.06.30. 15:38:56

@BZoltan: Hogy ez a záró kérdés miért merült föl benned, azt csak te tudod. Én semmilyen elvárást nem fogalmaztam meg egy adott borvidékkel, így Somlóval kapcsolatban sem. De nagyon nem szeretném, ha ez egy újabb parttalan vita nyitánya volna. Ha te tudsz mondani olyan somlói borokat, amik megfelelnek a fenti elvárásoknak, akkor adj meg konkrét neveket, én is és mások is örömmel fogják venni. Köszönöm.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 15:49:45

@alföldi merlot:

Györgykovács 2007 Hárslevelű

Takács Lajos 2007 Furmint

Tornai Top selection 2007 Juhfark/Hárslevelű/Olaszrizling

Semmilyen vita nem parttalan ahol kérdések hangzanak el és azokra válasz adatik.

A kérdés leginkább egy csodálkozás volt afelett, hogy nem sikerült az elképzeléseidnek megfelelő bort találni a manapság szerintem meglehetősen széles palettájú somlói borok között.

Félig komolyan olyan érzésem van, mint amikor a párommal cipőboltokat járunk és sehol nincs olyan ami neki megfelelne... ilyenkor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nem biztos, hogy a kedves tudja, hogy pontosan mit is akar :)

alföldi merlot 2009.06.30. 16:01:39

@BZoltan: Köszönöm a tippeket. Györgykovácsba vetett bizalmam megingott mostanában, nem vagyok benne biztos, hogy az ő borai különösebb hatást volnának képesek külföldiekre gyakorolni. A Hollóvár 2007-es furmintot kóstoltam a 7x7-en, de egyrészt a pazar 2006-os szomszédságában, másrészt az első palack dugós volt, és mire megjött a második, már nem tudtam igazán elmélyülni benne, így nincs róla pontos képem. A Tornai Top Selection-sorozat valóban szép, de elegánsnak legfeljebb a hárslevelűt nevezném, az én ízlésemnek kissé nehézkesek. A feleségedet pedig csókoltatom.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.30. 16:03:33

Fekete nekem is eszembe jutott, csak nem ment át az ár/érték léc alatt.

kádkongató 2009.06.30. 16:25:40

@kukko: Szerintem Sauska egyik chardonnay-ja sem felel meg a fent leírt követelményeknek, sőt igen messze van tőlük.

@nick: Orsolya 2006-os olasz bár szerintem picit fás, egyre szebb és
komplex is. Az áráért pedig baromi nagyot nyújt. 980ft-ért vettem a Szentesinél.

@alföldi merlot: A már többször említett '07-es Bussay rajnai mellett a '07-es traminiját is biztosan vinném a doktornak. És szerintem is az olasz is megfelel a kritériumoknak ebből az évjáratból. Emellett bátran meg lehetne mutatni egy '06-os vagy egy '07-es Esküvét, hogy 4-5 euróért lehet nálunk ilyent is kapni(bár picit torz képet mutatna ez hazánkról)
2007-es Bussay szürkebarát senkinek sem tetszik? Szerintem az is elég szép, keveset hallok róla.
Losonci olasz?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.30. 17:26:59

@alföldi merlot: Ha hatást akarsz gyakorolni akkor szerintem néha lépjél ki a száraz-alkoholmentes kontextusból.

A világ legtöbb részén a fehérbort mint könnyű, száraz, elegáns italt skatulyázták be... ameddig a vörösöknél a nagy test, magasabb alkohol és koncentráció elfogadott és a kutyát sem érdekli, hogy van-e pár gramm maradékcukor a savak megregulázására addig mintha félnének sokan attól, hogy egy fehérszőlőből készült bor pontosan ugyanezt adja.

Szerintem hibás a hozzáállás... nem az a kérdés, hogy fehér avagy vörös, hanem az, hogy koncentrált avagy inkább légies. Nem az a kérdés, hogy száraz avagy félédes, hanem az, hogy a sav-cukor-alkohol hármas egyensúlyban van avagy inkább szólózik az egyik-másik.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 17:38:52

Kukkonak:a Sauska Chardonnay-nál fadominánsabb fehérbort életemben nem ittam.
Alföldi merlotnak:Nekem egybként a Hollóvárnak a 07-es furmintja jobban tetszett, mint a 06-os.
Egyébként kellemes árban szerintem az Istvándy alap kéknyelűi is jó választások, akár a 06-os, akár a 08-as- mondjuk ha külföldit szeretnék elbűvölni, nem ezeket válsztanám, hanem biztos beszereznék egyet inkább a Szemelt kéknyelűjéből, mert bár nem száraz, de toronymagasan a legjob bora eddig valaha(őszerinte is)-mondjuk elég drága
A Kabócás szerintem semmiben nem tesz eleget jelen formájában a követelményeidnek:nem száraz, nem elegáns, nehézkes, túl a csúcsán, egyedül az illata szép még-szóval szerintem azzal nem bűvölsz el senkit.

Gyümölcsös, könnyed-de komplex és tartalmas kategóriában szerintem nagyon szép még a Szárhegy 2007.

Fokoló 2009.06.30. 17:55:57

Hello!
Szerintem a Kerkaborum is jó lehetne,ill Kreinbacher Öregtőkék bora a 06-os már az én izlésem szerint nem annyira fahangsúlyos.
Vörösből én kékfrankosokkal próbálkoznék

ésakkó 2009.06.30. 18:06:15

Furcsa ez az ár érték vita. Ezzel az a probléma, hogy ezt mi fogyasztók alakítottuk ki itt a magyar piacon évek hosszú során. Mertugyebár, ha mi nem vásároljuk meg az XY "felkapott" pincészet XY borát aránytalanul, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy indokolatlanul drágán, akkor nyilván nem ez lenne az ára...
De ugyanez a jelenség a külföldi boroknál is, csak ott talán nagyobb arányban létezik a korrekt minőségű korrekt árú kategória. Sőt ami nagy hiányossága a magyar piacnak, hogy az ezer forint alatti kategória jószerivel fogyaszthatatlan, míg azért ez a borkultúrájukról híres európai országokra ilyen kategórikusan nehéz lenne kimondani. Természetesen nem ennek a szegmensnek vagyok a fogyasztója! Ha ebben a kategóriában korrekt borokat látnánk, akkor talán ezeknek a fogyasztóknak egy része könnyebben nevelődne a következő szintre és alkalom adtán nem csak a mennyiségi kérdést helyeznék előtérbe.
Sajnos azért azt is látni kell, hogy nálunk a minőségi borfogyasztás tömegbázisa még igen csak elégtelen és ez nem generál akkora versenyt a piacon, hogy pl. a ti választásotok is nagyobb mintavételre alapulhasson.
Végezetül azért szerintem nem olyan vészes a helyzet, mert szerintem nagyon szép magyar fehér és nagyon szép magyar vörösborok is vannak, amiknek az értékét szerintem kár lenne vitatni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 18:31:06

Most olvastam a postot újra! Ha jól értelmezem a kérdés már eldőlt? A hozzászólások már csak elméleti síkon mozognak?

alföldi merlot 2009.06.30. 19:11:49

@elzee: Küldjed, és talán másokat is érdekel. Előre is köszönöm.

alföldi merlot 2009.06.30. 19:18:23

@drbarta: Istvándyban egyetértünk, bár itthon a diófa alatt még nem kóstoltam. A Szászi Kabócásban nagyon nem értünk egyet, a 2006-os félszáraz továbbra is az egyik legszebb magyar fehér, és talán a legnagyobb magyar olaszrizling valaha. Az elmúlt két hétben kétszer is kóstoltam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.30. 19:30:55

Én mondjuk nem az utolsó 2 hétben, de az utóbbi 2 hónapban szintén 2* kóstoltam, és az volt a benyomásom amit leírtam.Ebben a kategóriában(túlérett jellegű, nagy extrakttal és némi maradékcukorral bíró tételek-tehát inkább lehengerlő, mint elegáns ) én inkább mutatnék egy Somlói Apátsági, vagy egy Hollóvár tételt.
A Szentesi -rajnai viszont nagyon jó választás.

lackó 2009.06.30. 21:25:58

@alföldi merlot: @drbarta: csak reagálván: a Szászi Kabócás szerintem is a valaha volt egyik legszebb száraz fehér, amit kóstoltam a magyar mezőnyben...így Szegeden már ketten vagyunk, akiknél jól szerepelt :) Szintén többször kóstolva. Sebaj, van ez így :)

lackó 2009.06.30. 21:33:44

Ó, bssza meg, Szabó Zoli rajnai...most ugrik csak be...bár azt nem tudom, vajon kapható-e egyáltalán.

vörös és fehér 2009.06.30. 23:26:37

@lackó: tudtommal nem, a botritiszesből van még pár palack a pécsi Hordóban.

cabfranc 2009.07.01. 00:42:48

SCHELLER Áldozói Zöldveltelini 2003 és Áldozói Kereklevelű 2003

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 05:58:22

Visszaemlékezvén a legelső palack Kabócásra, ami még legjobban tetszett eddig, az is elsősorban illatával varázsolt el, szájban az is jóval kevesebbet nyújtott,kissé csalódást okozott, egy elég vegyes sorban történt kóstolása és az előtte levő Veres-furmint, valamint főleg az utána következő Hollóvár Hárs 05 mellett igen egysíkúnak tűnt.
Szóval ízlések és pofonok, viszont ha legjobban sikerült palackot is veszem a "valaha volt legszebb magyar fehér"
kifejezés" igen erős, ill.nagyon szomorú lennék , ha így lenne!

elzee 2009.07.01. 08:36:53

@alföldi merlot:

Pl: a Wineworld, a Kézműves Borok Háza és az IFDT is árulja még.

lackó 2009.07.01. 09:09:05

@alföldi merlot: "a valaha volt legszebb magyar fehér" kifejezést én használtam, hozzátéve, hogy kóstolásaim alapján. Lényegében mindegy, leírtad.

alföldi merlot 2009.07.01. 09:12:33

Kedves drbarta, szerintem a képlet roppant egyszerű: nekem nagyon tetszik, neked kevésbé. Egyébként én sem állítottam, hogy a "valaha volt legszebb magyar fehér", azt írtam, hogy "továbbra is az egyik legszebb magyar fehér, és talán a legnagyobb magyar olaszrizling valaha."

lackó 2009.07.01. 12:01:14

@shiraz: nosza, András, ki vele :)

shiraz 2009.07.01. 13:15:11

@lackó:
nincs közérdekű mondanivalóm a témával kapcsolatban. csak annyit jeleztem, hogy feldobta a napomat a kommentek olvasgatása.

kádkongató 2009.07.01. 13:15:14

hát ha ez az a kabócás ami most a 7x7-en volt akkor énis borzasztó szomorú lennék, ha ez lenne a legszebb olasz..

Türkménbasi 2009.07.01. 13:25:55

Én viszont ki merem jelenteni, hogy az általam valaha kóstolt fehérek közül a Szászi Kabócás rizlingje volt a legjobb.
Az ára miatt viszont szerintem fennakad a szűrési feltételeken.

Türkménbasi 2009.07.01. 13:28:05

@vörös és fehér: Igen, szerintem mindannyian a 2006-osról beszélünk, akik éltetjük itt ezt a bort.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 13:45:02

@Türkmenbasi: Én nem tartom magasnak az árát! Egy évvel ezelőtti formája azért símán megérte a 2500Ft-ot.

Utolsó gondolatként a posthoz: én úgy érzem a többek által is felhozott hazai borok közül röhögve össze lehet állítani 5-6 palack klasszis minőségű fehérbort, amely szerintem bármilyen árban megfelelő, vagy kicsivel még drágább külfödi sorban megállná a helyét.

vörös és fehér 2009.07.01. 13:50:11

@drbarta: ja, shiraz már állítja is. röhögve, mint láthatjuk

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.01. 14:13:33

@vörös és fehér: Te nem tudnál kapásból felsorolni egy maroknyi magyar fehérbort amit büszkén leraknál akár egy igényes olasz borértő elé?

Ha még a Somló elfogultságomat félre is teszem kapásból sorolnám, hogy Scheller, Bussay, Jásdi, Légli, Miklós Csabi, Szentesi... ezek csak azok a nem somlói, nem tokaji termelők akiknek én egy-egy (vagy több) tételétől olajat eresztettem mostanában.

De ha ennek a blognak a tag-felhőiben klikkelgetnék egy negyed órát akkor szerintem vagy egy tucat olyan száraz fehérbort találnék ami hat vagy afeletti pontot kapott tőletek.

Szóval én nem röhögök, hanem csodálkozom.

vörös és fehér 2009.07.01. 14:20:25

@BZoltan: de, biztos én is össze tudnék rakni egy ilyen sort, aztán lehet hogy ugyanúgy koppannék, mint AM. Lehet, hogy nem felelnének meg mindenben ennek a kritériumrendszernek sem "nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz".

Annak örülök, hogy csodálkozol, hozzéászólsz, úgymond építessz - ezt méár kifejtettem többször is, egy blogban a cikk maga mindig egy felvetés, amit a több nézőpont majd kiegészít, relativizál, vagy piedesztára emel.

Az olyan kommentek, hogy smiley-smiley, nincs közérdekű mondanivalóm a témával kapcsolatban viszont semmilyen hozzáadott értékkel nem bírnak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 14:27:01

@vörös és fehér: mondjuk nekem olasz borokra nulla rálátásom van, de mostanában kifejezetten igyekszek tematikusan jónevű külföldi borokat hozzáillő magyarokkal vakon összehasonlítani(lsd.fórum) és nekem nem az az eddigi sovány tapasztalatom, hogy a magyar boroknak koppania kéne. Kóstoltam olyan külföldieket ami a maga kategóriájában egyedi, és semmilyen magyar borhoz nem hasonlítható, de hiszem azt , hogy egy tucat szintén egyedi értékekkel bíró nagy minőségű magyart fel tudnék sorolni, amihez foghatót meg külföldön nem találnak.

vörös és fehér 2009.07.01. 14:40:10

@drbarta: szerintem meg is tetted, felsoroltad, érzésem szerint nincs köztünk (sem) vita.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 14:55:17

Nem a felsorolás volt a hangsúly az előző mondandómban, hanem inkább az, hogy eddigi nem túl széleskörű külföldi-magyar összehasonlításokon nagy átlagban nagyon szépen szerepeltek a magyarok, így én kétségbevonom a "koppanást".

vörös és fehér 2009.07.01. 15:01:55

@drbarta: ne felejtsd el, hogy itt (ott, Toscanaban)nem magyarok kóstoltak, hanem úgymond "idegen szájak". Hogy aztán fontos-e a külföldiek értékítélete, azt mindenki döntse el magának. Itt kétszer már folyt erről diskurzus, itt: alkoholista.blog.hu/2007/06/17/idegen_szajak és itt: alkoholista.blog.hu/2007/06/18/a_mindenseggel_merd_magad

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.07.01. 15:35:56

@vörös és fehér: én ezt a Kabócás dolgot már nem bírom követni? nem ebből volt 3 fajta is a piacon???

dagadtos 2009.07.01. 15:41:54

@vörös és fehér: ezzel nagyon egyetértek. Számomra mindig sokatmondó egyébként, hogy valaki a Hollóvár furmintok közül a 2006-ost vagy a 2007-est szereti jobban - nem mintha minőségi különbséget éreznék a kettő között, egyszerűen hozzám sokkal közelebb állt a 2006-os, amikor kóstoltam őket. Külföldinek mindenképp azt mutatnám, és remélem az alapvető magyar fehérboros törekvések inkább a 2006-os stílusát célozzák meg. (Természetesen az évjárat a törekvéseket mindig befolyásolja, csak alapvető szemléletre gondolok.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 15:44:33

Mondjuk a postból az jött le, hogy AM együtt "búsult" toszkán barátaival. Ha ennek oka a "különböző " szájak, akkor legalább "megosztó" lett volna a sor.

vörös és fehér 2009.07.01. 15:52:45

@ringsider: én úgy tudom, hogy 2006-ban volt egy félszáraz meg egy édes is, előbbit nagyon szerettem, utóbbi akkorát nálam nem villant. ha volt harmadik is, akkor azt nem kóstoltam sose.
a 7x7-en meg a 2007-es volt ott.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.07.01. 16:04:57

@vörös és fehér: de most akkor melyik amelyik a legjobb meg a legszuperebb???
a félszáraz?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 16:19:03

@ringsider: én úgy gondolom ,hogy a félszáraz az , amelyikről itt mindenki beszél.

alföldi merlot 2009.07.01. 16:29:43

@drbarta: "röhögve össze lehet állítani 5-6 palack klasszis minőségű fehérbort, amely szerintem bármilyen árban megfelelő, vagy kicsivel még drágább külfödi sorban megállná a helyét." Milyen külföldi borok kóstolása alapján vontad le ezt a következtetést?

palack 2009.07.01. 16:32:03

Igen, szerintem is mindenki a félszárazról beszél. Én sokáig nem is tudtam, hogy van más is, mert mindig ezzel találkoztam: alkoholista.blog.hu/2008/02/22/olaszrizling_panorama_2006_negyedik_fejezet

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 16:33:39

@dagadtos: Én a 2 Hollóvár furmintot be kell valljam több, mint fél év különbséggel kóstoltam, tehát véletlen se együtt, és így utólag, emlékezetből a 07-es mélyebb emléket hagyott.Fél év sok szempontból sok, pl.az én borfogyasztási "praxisom" kb. 1 éve vált igazából szenvedéllyé, így én olyan korszakomban vagyok , amikor néhány havonta változik a saját szemléletem is, néhány havonta felfedezek újabb mérföldköveket, így nehéz megmondani ma hogyan vélekednék egy több, mint fél éve kóstolt borról.Másrészt egy bor életében is meghatározó lehet fél év, ugyanis akkoriban mikor én kóstoltam a 06-ost, akkor 6 pontosként szerepelt itt, míg az utóbbi néhány hónapban ugrásszerűen elkezdett nőni az ázsiója.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 16:46:28

@alföldi merlot: Az utóbbi néhány hónap külföldi fehér termése:
Franciaország
-Huet Clos du Bourg Sec 07(Loire)
-Loew Riesling Bruderbach 07(Elzász)
-Schlumberger Saering Grand cru riesling 04(Elzász)
-Leroy Bourgogne Blanc 97 (Burgundia)
Németország
Rheingau
-Robert Weil-Riesling Kabinett tr.04
-riesling spatlese tr.04
-Kiedrich.grafenberg spatlese 04
Mosel
-Dr.Loosen erdener treppchen auslese 04
Pfalz
-Eymann Spatl.trocken 05
-weingut riffel jónéhány tétele
Austria-Kremstal
Rainer wess riesling pfaffenberg 04
Wachau-Schmelz Freiheit 03 riesling smaragd
Dél-afrika Rudera Robusto Chenin Bl.07

Ezek közül sok nemzetközileg is igen elismert tételek.
Jónéhány ezek közül maradandó nyomot is hagyott bennem, különösen a rheingaui/moseli tételek, de nagyon felkeltették az érdeklődésemet a chenin blanc-ok is, feltétlen szeretnék többet kóstolni.

De semmiképp nem érzem, hogy azoknak a magyar boroknak, amelyeket felsoroltam szégyenkezniük kéne

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 17:04:25

@alföldi merlot: ja és még volt Elzászból Pierre Frick gewürtztraminer steinert grand cru 03-meglehetősen izgalmas, újszerű ízekkel rendelkező tétel, de konzisztenciájában(nagy extrakt, nagy alkohol, plussz félédes) pl. nagyon hasonlít egyes tételeire a somlói apátsági pincének.

shiraz 2009.07.01. 17:41:14

@vörös és fehér:
kedves gábor,
én kérek elnézést, de nem röhögtem. sajnálom ha félreértettél.
ez egy borblog, aminek a szórakoztatás is célja. én élveztem a kommentek olvasását, ezt fejeztem ki a smiley-kkal. majd lackó kérdésére válaszoltam, illedelmesen, hiszen hozzám szóltak. btw hol van leírva hogy minden kommentnek hozzáadott értékkel kellene bírnia? én jó sokat elolvastam már és soknak nem volt semmi hozzáadott értéke.
kommunikációs csatornákat használunk.
barátsággal, békével,
KA

vörös és fehér 2009.07.01. 18:26:38

@shiraz: szia, bocs, ha egy semmihez nem kapcsolódó smiley-t félreértettem. viszont tényleg jobban örültem volna, ha a cikkben feltett kérdéshez kapcsolódóan megosztottad volna a véleményed ahelyett, hogy ne lenne közérdekű mondandód.
üdv,
g.

shiraz 2009.07.01. 19:13:57

@vörös és fehér:
ok semmi gond apology accepted :)
nem mindig gondolom úgy h az én véleményem közérdekű. ez egy borkedvelők írta,látogatta blog, sok vélemény ütközik, így jó. én biztosan máshogy látom belülről a borvilágot ezért nem mindig kell hallatnom a hangomat. meg időm sincs mindig, ha komolyan akarnék hozzászólni, esszé lenne belőle. :) szóval ezért. remélem érthető.
üdv
KA

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 07:14:19

Még egy utolsó gondolat:biztosan jelen van a különböző szájak jelensége, de:

Mondhatná a magyar-szájjal rendelkező borissza is, hogy a chenin blanc tré, mert szokatlan, mondhatná a német rajnaikra, hogy mi ez az "üdítőital" stb...és biztos vagyok benne, hogy sokan mondják is(pl.édesapámnak nem tudtam olyan über-fasza német rajnait mutatni, amire nem az lett volna a válasza, hogy kedve volna jól fölönteni szódával:)
De az a magyar száj, amelyik nyitott, értékeli ezeket a borokat, mert ILYEN nincs MAgyarországon.
Hasonlóképpszerintem egy megfelelően nyitott szemléletű borkedvelőnek, akármilyen nemzetiségű is, díjaznia illik a minőséget akkor is, ha szokatlan. Szerintem, ha egy külföldinek nem tudunk olyan magyar bort mutatni, amit ne fitymálna, akkor szerintem az illető nyitottságával van a probléma.
Nem mondom, hogy minden mutatott bornak azonnali tetszést kell, hogy kiváltson a külföldi kollégából, szerintem, a legfontosabb, hogy hatást gyakoroljon rá, elismerve egyediségét, újszerűségét.És erre jónéhány alkalmas fehérborunk van.
Attól rosszabb, nincs ha nem vált ki hatást.
Saját példám, ezúttal vörös:
Quinta Corral de Campanas 05(Tinta de Toro)-olyan értékekkel bíró bor, ami MAgyarországon nincs, felkeltette az érdeklődést úgy általában a Tempranillo, és Spanyolország vörösei iránt.
Antinori Chianti Peppoli 06-nem volt rossz, de símán el tudnám képzelni egy hazai átlag 2000 Ft-os kéfrankos-sor kellős közepén. Ha most valaki ezt a bort mutatja nekem, mint bevezető-szintű bort egy másik világba, akkor előkapva néhány hazi gondosan megválogatott hasonló árú kékfrankost akkor elvérzett volna mind a 90 WineSpectator pontjával együtt és szintén sírás-rívás lett volna a dologból(és most engem nem az érdekel, hogy milyen brunelloik vannak horribilis pénzért, a postban is elsősorban 3ezerpárszáz Ft.kategóriáról van szó)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.02. 07:33:22

@drbarta: Tökéletesen egyetértek veled. Pontosan ez az én véleményem is. Ha valaki nem talál legalább egy tucat jó minőségű nagy fehérbort ma Magyarországon a legnépszerűbb 3-4 kereskedő polcán akkor az nem tudja, hogy mit keres vagy nem meri/akarja felvállalni, hogy a minőségi nagybor, fehérben, ma a piacon levő évjáratokból azt jelenti amit jelent.

Ahogy te is írod a harmóniát, egyensúlyt, a tartalmat és komplexitást egy nyitott és értő elme akkor is értékeli ha adott esetben nem ízlik neki.

A cikk címe a szerintem nem kicsit provokatívra sikerült "hol vannak a nagy fehérek", aztán kiderül, hogy nem a nagy fehéreket hiányolja alföldi merlot, hanem az elegáns, komplex, finom és száraz nagy fehéreket.. ahol az elegancia és a finomság szubjektív mércék.

lackó 2009.07.02. 07:47:30

@BZoltan: erre egyébként rímel, amit a VinAgorával kapcsolatban már leírtam. Az egyik francia ítész sorra húzta le a mediterrán típusú nagy vöröseket és nyomta a bordeaux-i típusú hűvösebb-jellegű borokat. Szóval, amikor kitekintésről, meg nyitásról, meg külföldi borokról beszélünk és felhozzuk, hogy bezzeg ők, akkor ez nem feltétlen igaz...nehéz elvonatkoztatni, de meg kell próbálni. Magyarországon pedig hatalmas borok vannak, világszínvonalon, szerintem ezt most már biztonsággal ki lehet jelenteni. Nekem örök bajom ez a 22 borvidék. Sok. Ez viszont már más tészta.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.02. 09:06:30

@lackó: Szerintem nem sok a 22 borvidék, hanem inkább kevés. Magyarország egyik legfantasztikusabb adottsága a bortermelés szempontjából a fantasztikus diverzitás. Ez a diverzitás adja a magyar borok gazdagságát. Diverzitás a fajtaválaszték, terroir és a stílus területén. Az, hogy ez nem illeszkedik a beteg 21. századbeli fogyasztói mániába az meg kit érdekel. Szerintem nem a borokat kell az idegbeteg rohanó világhoz igazítani, hanem pont fordítva... de ez is megérne egy külön esszét.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 09:15:37

@BZoltan: Ha valaki sokalja , akkor esetleg lehetne a közeli borvidékeknek adni közös gyűjtőnevet. Pl.Franciaországban is a Loire -menti borvidéken számos alborvidék:Vouvray, Anjou, Saumur, Sancerre stb..
Nálunk talán egyedül a Balaton környéke van alborvidékekre osztva.
Mondjuk nincs szerintem ennek nagy jelentősége...ha egy borvidék erős önálló karakterrel bír akkor azt érdemes külön kezelni földrajzi közelség esetén is

lackó 2009.07.02. 09:22:51

@BZoltan: tény, hogy mondjuk nem örülnék én sem, ha Somló elveszne egy nagy borvidékben, de szerintem Dávidnak igaza van e téren. Szóval ez tényleg megérne egy külön esszét. Ha van időd esetleg...

iszákos 2009.07.02. 20:52:36

Tisztelt Alföldi úr. Szerintem neked nem kéne a magyar bort inni mivel te csak mindig a külföldit dicséred ez nem baj de akkor ha lehet inkább arról írjál, és ne a hazait kritizáld. Mindekinek más az izlése és ízérzete ezt tisztelni kell. Ha egy olasz így leszolná saját országának a borait mint te teszed nem tudom hogy meddig írna.

vörös és fehér 2009.07.02. 21:12:46

@iszákos: ha tudnád mióta mondogatjuk ezt neki. köszi hogy te is helyretetted végre Alföldi urat.

lackó 2009.07.02. 21:27:52

@iszákos: hogy ez az Alföldi Róbert úr milyen egy piszok fráter! Nagyon ráfért már egy ilyen helyreigazítás. Fujj, piszok!

mindenivó 2009.07.03. 02:11:30

Dicsérni jöttem Alföldi Merlótot, nem temetni.
Ahogy én látom, az utóbbi mittudomén, egy évben AM a MA meghatározó személyisége lett. Én magam hálás vagyok a rendszeres külföldi lapszemlékért, a jó saját szövegekért, satöbbi.
Naigenám, csakhogy deviszont!
Mostan elővett egy tetrakontaoktaéder alakú skatulyát, amibe egyetlen magyar fehérbor palackja se passzol bele.
És hiába győzködik itt, hogy: de, de, bizony számosan vannak olyan fura alakú palackok, vagy - mint BZoltan -, hogy a skatulyával van baj, nem a magyar fehérekkel.
Már abban sem biztos, hogy Györgykovács borai különösebb hatást volnának képesek külföldiekre (sic!) gyakorolni.
Lehet, hogy rossz külföldi társaságba keveredett, bár a fotó, meg a nevek nem arra utalnak.
Bízzunk, hogy csak az utazás miatti izgalom, mifene, és hogy a kedves külföldi zsinórmértékeknek nem lesz pont gyökérnapjuk amikor a nekünk oly kedves borokat kóstolják, a Szerző jövőre is bátorkodik magyar bort vinni Nekik, és még a keze se nagyon remeg, amikor leteszi az asztalra.
Az én nézőpontom persze most nem emelte "piedesztá"-ra a cikk felvetését,- ahogy azt a vörös és fehér által már többször kifejtettek szerint tehette volna. Azért nem ,mert BZoltanhoz hasonlóan -
persze csak félig komolyan - nekem is egy női cipő vásárlása körüli históriát juttatott eszembe, amikoris keressük azt az árérték arányban jó, elegáns, finom, 43-as lánykacipőt, azt kiderül, hogy van, de csak olasz gyártmány, Tuscany...
Esetleges jókívánságokat feleségem nevében is...

zsoli79 2009.07.03. 11:03:07

Egy érdekes részlet:
"A balatoni borok most először nemzetközi minősítésen estek át, és kiderült, hogy az olcsóbbak sok esetben jobb minőségüek, mint a drágák-tájékoztatott a Balatoni Borkultúráért Alapítvány. A minősítés meglepetésekkel is szolgált, mert az ezer forint alatti kategóriában levő borok közül többet a prémium kategóriába soroltak, de akadt több olyan, prémiumkategóriába árazott bor is amely az olcsó italok közé került"

Az erdmények: www.balatonwinfer.com/

marvin__42 2009.07.03. 14:49:47

@zsoli79: Ez tényleg érdekes! MW-k a zsűriben, vakkóstolás, és pl. a Konyári Páva vagy a vörös Lolliense a leggyengébbek között; vagy a Sessio, a Tornai grófi Juhfark a négyből a harmadik kategóriában.
Én nem ismerem persze ezeket a borokat, csak azt tudom, amit itt olvastam róluk, de túl sokan túl sok jót írtak már róluk ahhoz, hogy ez ne legyen meglepetés számomra. Kedves Alkoholisták, mit gondoltok erről a versenyről? (Vagy nem is tudom, mi volt ez pontosan.) Érdekelne a borokat, esetleg a zsűritagokat ismerők, meg a borversenyekben jártasak véleménye...

muskotály küvé 2009.07.03. 22:55:47

A Tornai spéci Olaszrizlingje kifejezetten tetszett a Pannon Bormustrán. A Gedeon (volt Varga, Izsák) habzó Sárfehére is nagyon kellemes. Egyébként a Szentesi Rajnai Rizlingje jut eszembe; valószínűleg Kéknyelűvel próbálkoznék, de már régen ittam.

iszákos 2009.07.04. 01:02:48

A rozéra visszetérve Duzsi most éppen Kánban nyert 3 aranyat egy ezüstöt remélem a többi magyar bor is így végez, bár mely külföldi versenyen. Tudnán sorolni a többi kis eredményt, de hát minek, hiszen erre azt modjátok hogy ez nem számít. Mert ezek tömeg versenyek és megvették a zsűrit. Hiszen a magyar borászok" dúzs gazdagok". Egy nemzetközi versenyre a nevezési díj 100-160 EURO körül mozog ez egy jól kereső Magyar borásznak nem számít ja és plusz a posta költség ami majdnem hasonló összeg. De ha valakinak a külföldi kell akkor igya azt. Remélem tudjátok hogy több ezer hektó cefre hagyja el az országot északra és nyugatra, a külföldi bor javítására. Így lehet hogy az Osztrák fehér vagy a Szlovák és Cseh vörös éppen Magyar alapanyagból készült.

lackó 2009.07.04. 11:50:26

@iszákos: ez meg itten berúgott, hukk! Piszkos mocskos szemét alkoholista banda! Mindig csak azt a rohadt Satómargót, vagy mit éltetik. Gyülölöm, gyülölöm, gyülölöm az egész bandát...magammal együtt!

BorÁsz · http://borangolas.blog.hu/ 2009.07.04. 12:20:44

Ha már valaki jó fehérbort keres, akkor miért nem néz körbe az Etyek-Budai Borvidéken, rögtön találhat jó bort a Juliusvin, vagy a Nyakas remekei között, de a Balatont is érdemes megemlíteni, egy egyszerű Légli Blanc-t, vagy egy Olaszrizlinget. Nem lehet rossznak nevezni ezeket, igaz nem is top borok, de egyszer meg kéne tanulniuk a cikkek íróinak, hogy nem mind arany, ami fénylik.

lackó 2009.07.04. 12:53:08

@BorÁsz: azért ne felejtkezzünk el arról, hogy a cikkben NAGY borokról van szó. Nincs ezzel semmi baj, ha az ember el akar valakit kápráztatni, főleg, ha még hozzáértő is a közönség, akkor én is nagy, komplex bort keresnék. Nincs semmi baj sem a Nyakas borokkal, sem a Légli Blanc-val, de ha a cél a fenti, akkor inkább a Gesztenyés.

BorÁsz · http://borangolas.blog.hu/ 2009.07.04. 16:06:15

@lacko: én csak arra próbáltam utalni, hogy ha jó borokat akarunk bemutatni, nem feltétlenül a "nagy nevekhez" meg márkákhoz kell nyúlni . . . a kisebb vagy kevésbé ismertebb borászatok boraival is nyugodtan lehet 'villogni'.
Persze fel kell tennünk a kérdést: mi számít "nagy" bornak: a nagy/jó minőség, vagy a nagy/magas ár??

pecz 2009.07.06. 15:26:10

Szia Alföldi Merlot!

Most jöttünk meg. Tulionál is voltunk és vettem két üveggel az általad nygra tartott: Canalicchio di Sopra Rosso di Montalcino 2007 nevű borból, amiról te irtad:
"Rosso di Montalcinónak tízes, de Alkesz algebrába konvertálva is erős hetes."
Namost tegnap este megkóstoltam, ez így igaz. 7 pont. Best buy, köszi a tippet, többet kelett volna venni belöle. Amugy meg azért az idézett mondatod mutatja, hogy elfogult vagy azzal a tájékkal, és a Rosso-kat magasra pontozod/pontoznád.
Én is nagyon szeretem ezeket a toszkán borokat, de szerintem nincs szégyelnivalónk, legalábbis, ha egész Olaszországhoz hasonlítjuk magunkat. Az ottaniak valószinűleg nem is igen értenek a fehér borhoz, egyébként én Tokaj Kikelet, vagy Somlói Apátsági borokat vinnék.
Máté Ferencék minden bora jó volt.
A Campinuovi borászával (Castellani di Chianti, a Shiraz által szervezett Return to terroir-on lehetett kóstolni) végülis addig szerveztük a dolgot, hogy pont nem volt otthon senki, mire odaértünk. Nade majd jövőre is remélem lesz lehetőségem Toscanaba látogatni. esetleg jövőre előre beszéljük meg, hogy mit érdemes ajándékba vinni.
Üdv, Pécz Béla

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.06. 14:40:58

Kicsit megkésve, de hátha a legközelebbi olasz látogatáskor hasznos lesz, és sztem nem fás, nem tokaji, ár/értékben jó, elegáns, komplex és finom: Kolonics/Laposa Nagy-Somlói v.Tamás Olaszrizling, Konyári fehér Loliense, St. Andrea Boldogságos? (bár itt a fától elég erős az a kérdőjel) és Bussay Szürkebarát/Esküvé. Aztán jó árúnak épp nem nevezném, de ha már Takács Lajos, akkor letisztultabb, kevésbé harapós a 2008-as furmintja (melyet ő maga is kiegyensúlyozottabbnak ítélt a brutális 2007-esnél).

stonejuice 2010.02.25. 17:39:27

Buttler Kadarka rossz? Ezt is ritkán hallani....