Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A középosztály befeszít

Újrafényezés

2009.07.07. 06:55 - alföldi merlot

Vannak olyan örökzöld slágersirámok, amiket írásban már föl sem mernék hozni, noha igazságértékükön nem fog az idő. A „hiányzó középosztály” kezdetű panaszáriát pl. már csak magamban szokom dúdolni, igaz, annál nagyobb átéléssel. Aztán itt van a "fehérország vagyunk" szlogen, ami elméleti síkon akár igaz is lehet, de a gyakorlati oldalát éppen a minap raktam ki a napra, hadd fakuljon. A kamra szelleme most egy megfizethető vörös kontesztet dobott ki, és meglepődve nyugtáztam, hogy van amikor a válság szele a fogyasztók vitorláját duzzasztja. Vagy 2007-ben a kapanyél is beérett.

Ikon Cabernet Sauvignon 2007

Én azt hittem, talán nem teljesen önkényesen, hogy a rádi borászat afféle Konyári fakó lesz, aztán mára kiderült, hogy szűk nekik az alsó polc. Ez is följebb kacsintgat: komolykodó, komor címke, közel kétezres ár, és tiszteletet parancsoló felszín: sötét, hömpölygős, intenzív. Amint a paprikás-füstölt sonkás nyitány elhal, egy málnacukros, csokis, tintás motívumra áll rá. Kóstolva kibújik a plasztik a zsákból: tömős, súlyos, sematikus, édesbe hajló korty éltető savak nélkül. A lecsengést tapadós, szárító tannin és kesernye keseríti meg. 3-4 évvel ezelőtt és/vagy féláron megbocsátóbb lettem volna, de ez a mostani eresztés is azt bizonyítja, hogy van mire finnyáskodni. 4 pont.

Günzer Cabernet 2007 

Szolidan divatos címke, bátor ár. Az Ikon után friss fuvallat, mondanám, ha az acetont könnyebb volna feledni. Sajnos az illóhatáron billeg, és a magas alkohol minden szinten jelentkezik. Pedig sokkal jobb anyag van benne, mint az Ikonban. Az illat kissé poros, acetonos, jobb pillanataiban azonban győz a diós-dohányos-konyakmeggyes irány. Harmadnapra mindent maga alá temet a puncs. Kóstolva tisztább, de nem szárazabb érzés: némi alkoholédesség kerekíti. Egyébként élő, ésszel extrahált bor. A hordóé mellett tisztán hallható a szőlő szólama, igaz, ez a szólam nem túl fantáziadús. A lecsengésben az éretlen cseresznye húzóssága jelentkezik, a tannin viszont dicséretesen érett. Háromezerért azonban messze nem jó vétel. 5 pont

Szemes Dél 2006

Szemes József boraihoz extra rokonszenvvel közelítek, a kékfrankosai, portugieserei tetszeni szoktak. Ez a csúcsbora. Klasszikus bordói blend és 100 százalék Kopár-szüret. Albert gazda már elverte rajta a port, és sajnos igaza volt. Az illatban nagy a kavarodás, van itt sós tangli, kakaós kalács, narancs, menthol, őrölt paprika és ánizs. Kóstolva aztán kipukkad a lufi: nehéz, lusta és egyszerű. A cseresznyés-málnás vonulathoz simuló édesség mellett minduntalan föltűnik az éretlen szőlőre valló savanyka és egy gonosz borsóhüvelyes motívum. Megül a szájban. A lecsengés ánizsba és karamellbe fullad. Eljárt már az idő az ilyen borok felett. 4 pont

Takler Trió 2006

A címke élő kövület, a bor öngól. Vágyom az eszköztelen vörösökre, és azt hittem, hogy itt szembe jöhet velem, ehelyett talán ez a legrosszabb kétezer körüli magyar bor ismert borászattól. Ásatag kékfrankos-illat, bizonytalan és savanykás, amihez pörkölt tökmag és puncs társul. Kóstolva ízben ribizlis-cseresznyés, vékony és savanya, de közben az alkohol is befűt. Vegetális, disszonáns, súlytalan bor. 2 pont

Weninger „Sopron” 2007

A Weninger brand kissé megkopott az utóbbi években. A csúcsborok ugyan csúcsborok szerintem, de messze állnak a közízléstől, és elképesztően drágák, a középkategória szerintem dicséretes/változó (a 2004-eseket nem szerettem, a 2005-ösök egy nehéz évjárat és a biodinamikus átállás nem éppen populáris jegyeit viselik magukon), az alapkékfrankos 2006-tól etalon újra, de előtte hajlamos volt a mindent meghatározó piacralépés idején büdös és kusza lenni (úgy hallottam, hogy a 2007-es is rendezetlen állapotban került polcra – még nem kóstoltam).
Ez a bor egyfajta újrakezdés. És lenyűgöző. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah. Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk mindennemű technológiai bizonytalanság nélkül. Én azt gyanítom, hogy a „Sopronba” a prémium borokba szánt szőlő került.
Pikáns, de finom, izgalmas, komplex bor. A Ráspi-borokhoz hasonlóan ebben is megvan a termőhely csillámpalájához társított sósság. Az illat teljesen érett gyümölcsre vall, alapvetően meggyes-cseresznyés, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A korty az egész szájat betölti. Hosszú lecsengés, ami tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének nem itt kezdeném, de akinek van affinitása a „terroirborokhoz”, az gyorsan rákattanhat. A St. Andrea Akutyafáját mellett számomra ez az új etalon 2000 alatt. 7 pont (hadd legyek ez egyszer nyíltan elfogult). Best buy.

Vylyan Ördög 2007

Még egy újrakezdés, és bár másik oldalról támad, ugyanolyan sikeres, mint a Weninger Sopron. Régi rögeszmém, hogy lehetne „magyart” házasítani, ahol a kékfrankos volna az alap, amit zweigelt és kadarka színez. Azt viszont álmomban nem gondoltam volna, hogy a Vylyan fog ebbe az irányba elsőként lépni. Ami azt illeti, a kóstolás után sem, mert én két fajtát véltem kiérezni belőle: syraht és cabernet sauvignont. (Anyám is megmondta, hogy soha nem lesz belőlem MW.) A helyes megfejtés: kékfrankos 35 százalék, zweigelt 25 százalék, kadarka 20 százalék, merlot 20 százalék.
Akár így, akár úgy, ez egy kicsattanóan egészséges bor eleven savakkal, eleven tanninnal és dicséretesen alacsony pörkölési együtthatóval. A nyitás után kissé állatos, amihez vegetális jegyek társulnak, és bár ez nem éppen megnyerő, én mégis ígéretesen természetközelinek gondoltam. Egy órával később már magas oktánszámú cseresznye, meggy és szilva, amit borsos fűszeresség keretez. Másnapra pedig toszkán borokat idézően mély, érett és csábító az illat. Kóstolva viszonylag testes, az egész szájat betölti, kirobbanóan gyümölcsös. Végre megértük, hogy a gyümölcsnek nem kell rumos-puncsos öntetekkel birkóznia. Villányi boroknál egészen ritkán tapasztalható szép savak mozgatják. A tannin eleinte kissé dörzsölős és szárító, de a másnapi visszakóstoláskor már gyönyörűen besimult. A lecsengés hosszú és az illat gyümölcsös motívumait idézi. A 2003-as Vylyan Red méltó utóda, sőt, imho bőven felülmúlja. Ezzel a borral már a szomszéd Marika nénit is meg lehet fogni (főleg, ha a dekantálásról nem feledkezünk meg). Erős 6 pont (és lehet még 7 is). Best buy (2000-2300 Ft).

Olcsón jót rovatunk sürgős frissítésre szorul.

Címkék: 2006 szekszárd négypontos hatpontos ötpontos best buy kétpontos villány takler hétpontos vylyan sopron weninger ikon 2007 cabernet günzer szemes

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr441231134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.07.07. 10:45:49

Trió, Sopron és Ördög vonalon nagyon hasonló véleményen vagyok. A Trió az új (és nagyon szép) címkével is lapos, nem csak a régivel. A Sopron a Frettner kisöccse lehetne, izgalmas, kerek, hosszú és meglepően olcsó. Lehet ezt így is. Az Ördög pedig egészen kiemelkedő, ha hagyod levegőzni. Egyedi karakter: nem valamit követtek, minta szerint csináltak (pl bord.blend), hanem újat hoztak létre. A Montenuovo-val is évről évre megvannak a kis kísérletek (egy kis zweigelt, egy kis syrah, stb.) - de ez ül és kb. fele annyiért. Az én pontjaim 3-6-7 a Ti rendszeretekben és ezek után a "Szemes Dél" ki fog maradni a kóstolásaim közül. Günzer renoméját a Pannon TOP25-ös, 2007-es Ördögárok majd helyrehozza (kimaradt belőle a kadarka, ami - szerintem - nagyon nem illett a hatosba). Ne hagyd ki.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.07. 11:24:55

Korábban beszámoltatok arról, hogy az Öregbaglas (Kéthely) tönkrement és felszámolták. Van ennek már 3-4 éve is. Érdekes, hogy nem olyan régen felfedeztem egy helyet, ahol kaphatóak a boraik. A honlapjukon ősrégi borok leírása szerepel. Akkor most mégis léteznek és alkotnak? A 2006-os CF-et próbáltam, ki, ami a csúcsboruk és 1980Ft-ba került. Több villányit megszégyenítene, talán bekerülhetne ebbe a tablóba.

loading 2009.07.07. 13:31:47

@akov: A Millenárison ott voltak, beszélgettem velük. Újra övék a terület és újrakezdték. Kellemes, szép boraik voltak/vannak normális árakon.
@EgyRosszfejWSETadvanceD: Szerintem 5-6 eFt-os áron nem gondolom, hogy best buy lenne. Kétségkívül szép, jó a bor.

lackó 2009.07.07. 13:52:00

@loading: és akkor most ki a borászuk? Ha jól tudom, Thomas Burkhalter magánba ment át...egyébként mindig is korrekt árképzésű és értékű boraik voltak.

loading 2009.07.07. 14:36:18

@lackó: Amit tudok és tőlük tudok, azt leírtam. Úgy tudom, hogy majdnem ugyanazok dolgoznak, mint a krach előtt, de a létszám kisebb.
Szerintem csörögj rájuk, stb., biztos informálnak.

anggurputih 2009.07.07. 15:04:18

Múlt héten kóstoltam a Bodri pincészet (Szekszárd) "Bodri Kutya" 2006-os borukat (most forgalmazzák csak) és 1490.-Ft-ért kellemesebb közép kategóriás vörös küvét nem ittam itt. Szerintem kimondott best buy.

muskotály küvé 2009.07.07. 15:23:02

Ráspi 2006-os, sima Kékfrankosa is jó és 2000 körüli.
Nemrég vettem egy Lisicza Ében nevű bort, az is egész kellemes.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.07. 15:27:11

Ráspi sima kékfrankosa nagyon ott van. Igaz fiatal még, de vajon kap-e az ember óbort ezen az áron???

muskotály küvé 2009.07.07. 17:45:16

@alföldi merlot: én akkor már nyaraltam, ezért nem olvastam :) egyébként a Heimann 2007-es Kékfrankos is tényleg jó, most hétvégén kóstoltam.

vileha 2009.07.07. 21:15:10

Szia akov,

mi kb 1 hónapja voltunk a pincészetben...hát elég érdekes hely...vettünk kimért bor kocsis irma szinvonal....a palackozott boraik qva drágák voltak 3000+, de volt 6ezres is...az egéz oljan Buszesz feeling volt. Volt egy akciós tételük, Balatoni fehér 5L HUF 350-ért....

szulfit 2009.07.08. 07:47:25

A Weninger Sopron tényleg döbbenetesen jó, sok ilyen bort nekünk - ilyen áron!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.08. 09:38:40

@vileha: meglep, ismerek egy borboltot, ahol ez a bizonyos CF volt a legdrágább 1980Ft-ért. A CabSav szintúgy hasonló árban volt, a többi valamivel olcsóbb. Az az érzésem, hogy ilyen áron venni kellene bizony egy kartonnal. Ha lenne pincém és nem 35C lenne a lakásomban, meg is tenném...
süti beállítások módosítása