Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

A 100 pontos hiperbor legendája

Nyakas Budai Chardonnay 2008

2009.07.14. 06:18 - alföldi merlot

Egy MA szerző éppen arra járt, amikor Angela Muir Master of Wine a Pannon Bormustrán egy ismeretlen fehérbort 100 pontra értékelt, azaz tökéletesnek találta. A Master of Wine a borangyalok rendjében a szeráfi fokozatnak felel meg, vagyis a Boristen orcáját színről-színre látni nekik van a legjobb esélyük. Angela Muir ráadásul évek óta a Decanter World Wine Awards közép- és kelet-európai zsűrielnöke, azaz jól ismeri a régió borait. Csakhogy amikor a barna zacskó lekerült a palackról, kiderült, hogy a tökéletes bor egy bármelyik szupermarketben beszerezhető, nagyszériás chardonnay a Nyakas Pincészettől. Ezt egyetlen magyar borprofi vagy lelkes amatőr  sem merte volna megjósolni. Mi ültünk a szánkon, vagy az aranyszáj került mágneses viharba?

A bor kóstolása előtt három lehetőséget tartottam elképzelhetőnek:
1. Angela Muirnak igaza van, a vakteszt előítéletmentesített közegében megtalálta az igazgyöngyöt, amit mi soha nem vettünk volna észre.
2. Valami félreértés történt, nem azt kóstolta, ami a címkére van írva.
3. A borversenyeken a körülmények alkalmatlanok arra, hogy komolyan vehető eredmény szülessen.

Miután azóta háromszor kóstoltam a bort - egyedül, társaságban, önmagában, más borokkal összevetve -, a vázolt hipotézisek közül az elsőt bátran ki merem zárni. A másik kettőt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom.

A 2008-as Nyakas Budai Chardonnay elég jó bor. Minél gyorsabban isszuk, annál jobb. Szerintem fogyasztóinak túlnyomó többsége úgy fogja érezni, hogy azt kapta, amiért fizetett. Talán többet is. Én elkövettem azt a hibát, hogy nem egyszerűen ittam, hanem pörgettem, csócsáltam, jegyzeteltem. Persze egy tökéletesgyanús bornak jár ennyi tisztelet. Az illat azonnal mellékvágányra visz: összetéveszthetetlenül sauvignon blanc-os. Intenzív, friss - egressel, csalánnal, papayával. Kóstolva selymes és finom csipetnyi édességgel, csipetnyi kesernyével, és határozott lyukkal a közepén. A felszín sima, a savak hallgatnak. Legalábbis a korty első felében. A második felétől aztán lecsúszik a takaró a lólábról, és előkerülnek az éretlen, iskolázatlan savak. Ez már a 2006-osnál is így volt, ott sem értettem. A korty legvégén van egy pillanatnyi őszibarackos villanás, aztán a lecsengést újra a sorjás savak és a kesernye uralja. Aki úgy kóstol, mintha élne, sokkal kedvezőbb összképet kap: könnyed, gyümölcsös, kánikulához ideális, jó árérték arányú bort. Én viszont hosszasan tűnődtem, hogy hogyan lehet, hogy ennyire szétesik a kép, mintha egyetlen eleme sem lenne, ami ugyanabban a térben helyezkedik el, mint bármelyik másik. A 2006-ost buborékmentes partidrognak neveztem, ez szerintem egy ponttal biztosan jobb. De poros nyomába sem ér a 2007-es Másfelesnek. (Mondjuk, annak lehet, hogy a 2008-as Másfeles sem. Majd kiderül. Watch this space.) 4 pont (1315 Ft)

(Trivia: a Decanter World Wine Awards, ahol a regionális főreferens Angela Muir, bronzéremmel ismerte el a Nyakas Chardonnay minőségét, ami figyelemreméltó eredmény egy 4 eurós bortól, de messze nem jelent 100 pontot. Tökéletest olcsón mi sem tudunk, de azért van egy-két jó tippünk.)

[A képen egy szeráf.]

Címkék: négypontos chardonnay nyakas 2008 decanter mw

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr211245128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.07.14. 07:33:25

Vakon is kóstoltad a bort?

Lehet, hogy ez egy jó sauvignon blanc? Vagy egyszerűen csak az arkangyalnak tele volt a...mije is? Ha már nemtelenek az angyalok...és kicsapott egy százast?

Ernő bácsi borai jók. Se több, se kevesebb. Pl. a chardonnay ugyanolyan, mint a sauvignon blanc. Meg, mint a szilváni. Nincs ezzel gond, csak egyik sem 100 pontos.

alföldi merlot 2009.07.14. 09:49:30

@lackó: csak csukott szemmel, de az eredmény nem változott.

lackó 2009.07.14. 09:53:21

@alföldi merlot: legközelebb szemellenzőt kéretik viselni :)

Octopus 2009.07.14. 09:56:34

Jó bor az az áráért, de a 100 pont nonszensz. A 2007es Selection változat viszont már kifejezetten jó, szvsz

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.14. 10:01:33

Egyetértek. Nyakasnak jók a borai, de nagy borral adósak, de vastagon.

Kétségtelen, hogy baromi jól időzítetted a cikket, a "A bor-Yoda színkódol" margójára... :)

lackó 2009.07.14. 10:10:37

@akov: te, andárs, te ne kezd, te...megint fél hetet fórumozással fogsz eltölteni :D

lackó 2009.07.14. 10:11:12

@akov: inkább András :D

egy 2009.07.14. 11:22:42

FIGYELEM! Értelmetlen gondolatok következnek!

100. Pont. 100 pont, azaz, makulátlan, tovább már nem fokozható, maga a halhatatlan emlék, valami utolérhetetlen eszményi egység. A borissza beteljesült vágya (sőt annak netovábbja), egy csepp ambrózia (melyet Ernő bácsi Prométheuszként elhozott nekünk).

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de azt hiszem, én félnék valaha is 100 pontot adni egy bornak. Nyilvánvalóan kevés vagyok hozzá! Kevés vagyok, hogy valamire azt mondjam, márpedig ettől feljebb nincs! Ez a végtelen vége, a fal, ami Truman világát körbezárja (na, nem az elnök, hanem a Jim Carrey féle). De tényleg? Megtalálni a tökéletest és továbbmenni? Odaírni a neve mellé, aztán nyúlni a másik pohárért? 99 pont? Lazán! Bármikor! Hisz ami jó, az jó, ami pedig úgy tökéletes, ahogy van, na?

Még szerencse, hogy felénk a 10 skála dívik, hisz ott a szűkebb tartomány végett lekerül a 10-esről ez a fajta felelősség. 10-esek jönnek mennek, (azért ritkán, de általában megérdemelten), magam is szántam már rá magam. Jól is esett bevallom. De a 100, hát…

100 pont. Született, Etyek 2008 őszén, anyja neve: Nyúlné dr. Pühra Beáta.
Bocsánat!
egy

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.14. 12:59:38

@lackó: ;) ez valóban egy pofon azoknak, akik az MW-ket mindenek felett állóknak kiáltották ki.

Tudjátok mit? Dobjuk össze a lóvét és küldjünk Angela Muir-nak egy kartonnal a Nyakasból. Ha 100 pontos, akkor biztosan szivesen iszogatja majd kis házának tornácán...

Ez fényesen bizonyítja, hogy az ízlelés mennyire esetleges, egy csomó mindentől függ ki, mikor és mire mennyire érzékeny (hangulat, mit ettünk az előző fél napban, stb.).

Nem az aszús szekcióból ugrott be a csaj és valamelyik eszenciának az utóíze húzott még a szájában? :)

lackó 2009.07.14. 13:24:58

@akov: érdekes játék lenne újrakóstoltatni vele néhány bort. Amúgy csatlakoznék a kezdeményezéshez. Összeállítani egy hatos pakkot, amin címke nélkül csak számok lennének, benne 6 palack magyar chardonnay, mind reduktív, csak mi tudnánk, hogy melyik bor mi volt. Kérni róla egy bírálatot, izgalommal, körmöt rágva várnánk, hogy újra megkapja-e a 100 pontot...

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.07.14. 13:25:04

Szólaljon majd meg az a két-három ember is, aki "mellette ült". Ekkora öngólt érdemes lenne megmagyarázni. Külföldi lapok is lehozták a hírt vajon?

vörös és fehér 2009.07.14. 14:14:37

@EgyRosszfejWSETadvanceD: de mit szóljon? nekem spec azt mondta Angela, hogy ő a megadott OIV szempontok szerint tökéletesnek találta a bort (illatos, szines, zamatos, karakteres, satöbbi) a saját értékrendjében meg máshogy pontozta (ő amúgy magának 20 pontosban pontoz, ha jól láttam).

lackó 2009.07.14. 14:20:10

@vörös és fehér: akkor viszont baj van a rendszerrel...nem kéne valamiféle egységesítésre törekedni a borversenyeknél?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.14. 15:04:39

A borok pontozása is egy olyan dolog, ami megérne néhány misét, de legalább egy jó cikket (korábban szintén javasoltam). Nagy a zavar ezen a téren. Még a 100 pontos rendszerből is van 3-4 különböző féle megközelítés, még nem is beszélve minden másról... (20 pontos hiba- és nem hibapontos rendszerek, 10 pontos és egyebek).

Egyébként meg az öreg Michael Broadbent a legbölcsebb. Ő rájött 80 év alatt, hogy 1-3 csillag a frankó. A többi bohóckodás. :)

Octopus 2009.07.14. 16:57:03

végülis akkor nagyjából megfejtve a dolog. Az az OIV birálólap sántit is, a max pontszámot a max intenzitás, max karakter (WTF, pacsulis muskotály a nyerő!) és max minőség kategóriák adják nagyjából, azért legalább utóbbinál adhatott volna kisebb pontszámot a tisztelt hölgy, de ki tudja, lehet ez volt a 30. tétel, fáradtan és gyengébb borok után talán hirtelen tökéletesnek érezte. Kár, hogy ilyen jól tudott azonosulni a rendszerrel :)
Lehetne ezt még jobban csinálni, persze még több pénzbe kerülne, de sokkal megbizhatóbb lenne a rendszer, ha egyszerre kevesebbet kóstolnának a bírák, frankó visszakóstolások lennének (csak erre szánva azt a napot, nem 70 tétel után stb), még a verseny előtt összeülnének a birák, közösen nyiltan kóstolnának, megbeszélve a borokat és a biráló lap kitöltését is. És legyen már valami értelmesebb birálólap, na.

egy 2009.07.14. 17:17:49

Szerintetek akkor is ekkorát szólt volna a hír, ha a T. Hölgy a szintén sztratoszférikus 99 pontot vési a lapra? Számos (gyengécske) magyarázat lehet arra, hogy miért értékel valaki jelentősen értékén felül – és úgy látom ebben nincs is vita – egy bort. Főleg ha a T. Hölgy MW. Hagyjuk is ezt! Lehet, hogy tényleg a 8-as pályára ültették szegényt és egész nap mandulás jégborokat kóstoltattak vele (tudja meg, hogy mulat a magyar) és az első korrekt technológiai borba beleérezte Puligny-Montrachet-t, de akkor is bocsánat, 100 pont? Ha az érzékszerveit kilúgozták is már addigra szegénynek, legalább gondolkodott volna egy kissé…

nick: 2009.07.14. 21:36:45

...vagy csak simán "jó volt a cucc" előtte :-P :-D

lackó 2009.07.14. 22:31:42

Bocs, OFF, de nagyon: tud valaki valamit a Nier cégről, vagy a boraikról? Kérlek, írjatok indára, vagy a blogomon található címre. Köszönöm és bocs!

mindenivó 2009.07.14. 23:55:23

@lackó: re-off
Ha a Nier Fine Wines-ra gondolsz: azok általában nagyon kedves bácsik, akik személyes tanácsadás keretében a managereknek elvisznek a praktikus kis diplomatatáskájukban különféle borokat,és személyesen azt tanácsolják, hogy rendeljél belőlük minél többet, lehetőleg a legdrágábból, mert az a legfinomabb, és persze azonnal. Ha nem fogadod meg a személyes jótanácsukat, akkor egy kicsit bepipulnak, de aztán általában elmennek.
Remélem segítettem...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.15. 05:26:43

@lackó: én eddig tőlük csak nénivel találkoztam:), egyszer hoztak nekem egy 8 tételes kóstolót, az egy korty alapján a riojai tempranillo(luis Canas) az egészen jó volt.
Az a probléma, hogy csak kartonmennyiséget lehet tőlük rendelni, viszont annyira nem jó a kínálatuk, hogy ez könnyen összeválogatható legyen, így abból az 1-2 tételből sem rendeltem, amelyből esetleg vettem volna egy palackkal.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.15. 10:21:51

@lackó: figyu, nem érdemes kísérletezni velük. Mo-n még nem találkoztam velük, de Szlovákiában iszonyúan nyomulnak (Dunaszerdahely környéki ismerős mondja). Az alapötlet, hogy ismeretlen borászok borait vásároljuk fel olcsón, aztán adjuk el őket hiperdrágán és mindezt akár az ügyfél durva átverésével, megetetésével (ld. ügynökök, akik össze-vissza vetítenek).

Az említett ismerős - nem értvén nagyon a borokhoz - vet kb. 30 Euro-ért egy chilei édes (!) CabSav-ot, amit kóstoltunk és nagyon gáz volt. Utána néztem utána, hogy mi is ez a cég...

lackó 2009.07.15. 10:33:09

@akov: ok, csak megerősítésként volt erre szükségem!

Köszönöm!