Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rövidtávfutó

Pántlika Dörgicsei Chardonnay 2008

2009.10.01. 06:02 - palack

A szőlő iránti rajongás és a bor szeretete jegyében képviseljük azt a tipikus vállalkozást, amely 40 hektár saját területen gazdálkodik - olvasható a Pántlika Pincészet honlapján. Szerencsére a bor kevésbé suta, mint ez a mondat, így végül sikerült megmagyaráznom magamnak, miért is érthető, hogy én most egy aranyérmes csúcsbort kortyolgatok. Nem egész két éve Albert gazda már írt a 2006-os Pántlika Chardonnay-ről, most én is nagyjából hasonló végeredményre jutok a két évvel fiatalabb testvérrel.

Nagyon halvány színű, teljesen átlátszó kevés sárga fénnyel. Közepesnél jóval intenzívebb illatában valóban leginkább sárgadinnye, ahogy a hátcimke is ígéri. Mögötte viszont határozottan ott van egy vegetális jelleg, zöldesség is, amire szép eufemizmus lehet az egres. Összességében mégis szépen kiegészítik egymást: a zöldesség nem hagyja parfümössé válni az orrélményt, a sárgadinnye pedig némi hízelgést, kedvességet kölcsönöz a vegetális jellegnek.

Szájban élénk, bizony cseppet zöld savakkal mutatkozik be. Ennek ellenére tartalmas a korty: arányos, közepes test, friss limonádés gyümölcsösség, banánhéj belsejéről lekapart csipetnyi gyümölccsel és alig észrevehető sóssággal fűszerezve. A savak zöldje a korty második felétől kesernyébe fordul, számomra még éppen tolerálható mértékben. Azt viszont így sem bírom kiverni a fejemből, hogy jobb ízű savakkal mennyivel szebb bor lehetne. Mert a szerkezet egyébként rendben van: magasság és hosszúság passzolnak, szélesebb és vastagabb még lehetne, de nem muszáj neki.

Feltűnő de nem gejl illatával, élénk de nem bántó savaival, jó szerkezetével igazán tehetséges sprinter. Annyira nem csoda, hogy Pannon Bormustra csúcsbor lett, és máshol is nyert már aranyérmet. Üdítő lehet egy féldecis minta belőle egy fárasztóan monoton borsorban. Elsőre jó a benyomás, kicsit hosszabb ismerkedés után azonban kezdtem érezni, hogy nem lesz a miénk hosszútávú kapcsolat. Ahhoz hogy erre vágyjak, hiányzik belőle a finomság, az elegancia és az izgalom. Vagy legalább az egyik. Így csak egy szimplán korrektnél azért valamivel többet mutató, emlékezetesnek azonban semmiképp sem mondható, rendesen elkészített chardonnay-t kóstoltam. Ezer forint körüli árát nézve nem lehet panaszom arra, amit kaptam. Éppen eléri az 5 pontot.

Címkék: balaton kóstolás fehér ötpontos chardonnay dörgicse 2008 pántlika

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr81419454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2009.10.01. 09:38:20

Ezer forintért ez igencsak jó teljesitmény... talán még ezer alatt is kapni a bort

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.01. 13:13:26

btw, a pincészet Olaszrizling 2008-a a Balaton Winferen a prémiumban végzett. Kóstoltam, elég jó volt (5 pont felett), azt hiszem 1,5l kerül 1000-1200 körül.

morc 2009.10.01. 22:31:44

Soha annyira nem voltam másnapos, mint egy Pántlika Dörgicsei Chardonnay-tól... Azóta kerülöm a pincáészet összes termékét.

valópapa 2009.10.02. 06:04:36

Hány üveggel ittál meg belőle morc?