Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Fogkrém helyett sajtot

A fehérbor megzabálja a zománcot

2009.10.24. 14:00 - alföldi merlot

Olvasóink számára aligha újdonság, hogy a rendszeres borfogyasztás árt a fogaknak, alapvetően azért, mert a savak kioldják a kalciumot a zománcból. A fehérek nagy általánosságban savasabbak, mint  a vörösek, azaz a hardcore fehér rajongóknak - oh, ti csodálatos almasavbontatlan furmintok! - még inkább tanácsos óvakodniuk a fogmosástól. A BBC, és még 63 más hírforrás most arról számol be, hogy német tudósok 24 órán át áztattak fehérborban egy felnőtt fogat, és úgy találták, hogy a zománcréteg 60 mikrométeres mélységéig veszített kalciumot és foszfort. A Johannes Gutenberg Egyetem kutatói szerint fogaink legádázabb ellensége a rizling, mivel ennek pH-ja a legalacsonyabb, a legfogbarátabb pedig egy Rioja vagy pinot noir lehet. A bor káros hatásának kivédésére hatásos és ízletes ellenszer a sajtfogyasztás, mivel a sajt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot. A sajt segít semlegesíteni a savtámadást, és növeli a nyál remineralizáló hatását. A fogmosással pedig várjunk, mert minél hamarabb kezdjük el a fölpuhult fogzománcot karistolni, annál nagyobb kárt okozunk vele.

Címkék: egészség sajt fogápolás

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr801465167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2009.10.24. 17:33:16

Jajj, de gáz! Én éppenhogy a rizlingeket imádom! Csopaki...Csopabe... Igaz, hogy a sajtot is. Akkor most egy korty bor, egy falat sajt, vagy hogy?

baz+g 2009.10.24. 17:55:39

ezé' van benne a glicerin eh?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.24. 18:37:16

Megfogadni való! Köszönjük az infót! (mi fehérbor rajongók)

Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.24. 18:51:59

kellemetlen tény... kéne bele kálciumot is nyomatni a glicerin mellé! :D vagy csinálhatnánk sajtbort is!

Tzupi 2009.10.24. 19:15:22

És máris megvilágosodott számomra, hogy a franciák miért fogyasztanak sajtokat előszeretettel a bor mellé :)

Kóstolómester (törölt) 2009.10.24. 22:30:46

Negyven fölött ráadásul a fogak kezdenek meggyengülni, baromira vigyázni kell. Én évente egy csomó pénzt szánok magánfogorvosra és ellenőrzésre. Ha kóstoló marathonra megyek akkor minden 10-ik bor után forrásvizet kortyolok, "zuhanyoztatom" a fogakat hogy kerüljem a káros savhatást. Van a Provamelnek egy savtalanitó fogkréme direkt a borhatás ellen de szerintem jobb a barna kenyér, sajt meg víz. A borklubban különben egy csomóan nem törődnek ezzel a fogzománc kérdéssel én meg mondom hogy jön még kutyára dér.

Fűrészpor 2009.10.25. 22:41:46

Am: Az almasavbontatlan furmint az jobban szétszedi a fogad mint az almasavbomlott?

alföldi merlot 2009.10.26. 07:51:30

@Fűrészpor: Hogy szétszedi-e jobban, azt nem tudom, de hogy érzékenyebb rá, az biztos.