Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Heimann a glicerinről és az osztrák példáról

2009.10.30. 09:00 - Az Alkoholisták

A kiváló szekszárdi borász és borközszereplő, Heimann Zoltán nyilatkozik a Kossuth Rádió Magánhangzó című műsorában. A beszélgetés apropója a Vincze-affér, és indítója Kling József a Magyar Narancsban megjelent borászati tízparancsolata (ne vizezd a bort, ne használj szintetikus színezéket, mesterséges édesítőszereket, se glicerint, se izocukrot stb.), ezt kontrázza meg Heimann Zoltán a saját aranyszabályaival. A Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke sorra veszi a magyar borászatot sújtó külső és belső problémákat, és az osztrákhoz hasonló újjászületésben reménykedik. [A Kossuth honlapján olvasható beharangozó névtelen szerzőjét pedig terjesszük föl Arany Kakadu-díjra: "Az elmúlt években híres és neves emberek milliárdjait forgatták a magyar borászatban, amelynek híre ennek ellenére megkopott a mostani glicerin ügyhöz hasonló botrányok nélkül is."]

Címkék: rádió glicerin heimann zoltán vincze béla

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91485784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.10.30. 10:28:14

Tegnap Eisenstadban jártam bor és méz ügyben, ott hallottam először a riportról.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.30. 11:30:36

Jól beszél, köszi a linket.

fiatalborivo 2009.10.30. 11:37:08

Bravó!!! Ez egy korrekt beszelgetes volt, sok jó gondolattal. Személy szerint nagyon tetszett az összefogás gondolata, az egységes fellépésé mint a hatóságok mint a külföld felé, viszont tényleg nem értem hogy hogy nem képes érdemi választ kapni Heimann Úr a minőségellenőrzés elvégzése kapcsán? Ha azt vesszük hogy a Bormarketing Kht. nyílvánosságra hozza a büdzséjét tételesen, akkor ez megkövetelhető lenne az MgSzHtól is legalább a 40%os keret erejéig, amit megkapnak, ha meg nem tudnak elszámolni az kb ugyanannyira közvagyon elherdálása meg sikkasztás mint ami miatt politikusok meg bankárok(Kulcsár) is ülnek.
A másik dolog hogy, ha Heimann Úr az összefogást egyéni borászatok összefogásaként képzeli el, viszont a nagy szövetkezetek létrehozását(akik közös néven egységes minőségben nagy tételt tudnának előállítani), az egy szőlőfajta kiválasztását amivel népszerű ikon bort lehetne készíteni Magyarországon ezt nem támogatja, akkor mégis mi lenne az az út amivel a belföld keresletélénkítésén túl a külföldön is eredményeket lehet elérni széles rétegben.Mert rendben van hogy a Hilltop ott van Angliában, de miért, mert az alapítók arra hozták létre a pincészetet hogy tudták, ott megvan a hely ahova be tudják vinni a termékeiket(na meg nem is 2 hektárról készítenek bort), tehát ott egyfajta szövetkezet működik, nagy területről vásárolnak szőlőt rendszeresen ha jól tudom.És a másik említett példa Szepsy Úr, hát igen ott nem működik szövetkezet viszont ott maga a Tokaji név működik mint minőséghordozó brand, nem véletlen hogy sok országban a magyar borok közül az egyetlen a Tokajból származó amit értékesítenek.Ez viszont a Zalai, Mátrai, Tolnai stb... borvidékeken ahol sok kistermelő működik(tehát nincs a legtöbb esetben nagy tőke 1 valaki kiemelkedéséhez és nincs híres név se ami eladná a bort)nem jelent megoldást.Pedig ezeken a vidékeken is lehetne Heimann Úr tízparancsolatának betartásával szép borokat készíteni, de csak széles összefogással, feldolgozó, vizsgáló labor, közös infrastruktúra létrehozásával.Ez az én véleményem, kíváncsian várom másokét is a témában.

Kóstolómester (törölt) 2009.10.30. 12:09:40

Az olaszok komolyra vették a figurát 15 évvel ezelőtt és ma már akár 200 eurós csúcsborokat is képesek készíteni,a spanyolok szorosan mögöttük, főleg Priorat kiemelkedő, a portugálok pedig kb 5 éve kezdtek el baromira igyekezni, nagyon szép amit az osztrákok vittek véghez az elmúlt 10 évben az új világról nem is beszélve, az ausztrálok a semmiből rohanták le az angol piacot.
Várom a magyar felemelkedést, a Vincze ügy abban fog segíteni hogy itthon is talán mindenki komolyra veszi a figurát.

fiatalborivo 2009.10.30. 14:21:18

@Humanic: Kérem fejtse ki bővebben mit írtam el, vagy mit nem értettem úgy ahogy Ön.

badborbi 2009.10.30. 15:56:14

Sziasztok!

Nekem a Vincze ügyből megint az összezárás hiányzik, mint szinte minden dologban ebben az országban.
Miről is beszélek?

Tegnap voltam a szokásos vak kóstoláson, amit 2-3 hetente rendez a kedvenc borkereskedésem. A tételekről nem tudod mit iszol, honnan származik, milyen évjárat, neked kell beazonosítani őket az est folyamán.

A végén kiderült hogy Gál Tibor borait ittuk Egerből. Lehet az ő borait szeretni vagy sem de nem ez a lényeg most. A borkereskedés úgy gondolta, hogy felhívja a figyelmünket arra, vannak borászok Egerben Vinczén kívül is.
Mi akik rendszeresen kóstolunk és nyomon követjük a magyar borok alakulását álljunk ki Eger mellett és azon egri borászok mellett akik pénzt, energiát nem kímélve próbálnak valamit tenni a magyar borkultúráért! Zárjon össze a magyar bor társadalom és ne hagyjuk, hogy ezzel az üggyel is a külföldi importnak adjunk segítséget.

badborbi 2009.10.30. 15:58:04

Természetesen Gál Tibor méltó örökségéről beszélek és pincét tovább vivő rokonságról!

ilCapitano 2009.10.30. 16:02:36

Heimann Úr szerintem nagyon jól beszél, rálát a dolgokra.

@badbori: Egerben ott van még például Thummerer Vilmos és Hagymási József, meg persze mások is. Nekem Villány és Szekszárd mellet Eger a szívemcsücske.
A 2003-as kései szüretelésű (töppedt szőlőből) Thummerer Tekenőháti Merlot-ja, benne van a top5 borban, amit valaha ittam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.31. 14:43:28

Heimann mester szépen szól és minden szava vegytiszta igazság.

A probléma persze az, hogy nem szavakra van szükség, hanem tettekre. Én személy szerint egyelőre nagyon pesszimista vagyok és meglehetősen kevés a bizalmam a magyar borásztársadalomban, hogy képes lenne a napi pénzügyi terhek ellenére vagy inkább azzal együtt olyan önkorlátozásra és önszerveződésre amilyent Heimann úr is szükségesnek tart.

simplysteve 2009.10.31. 16:55:26

Tisztelet Heimann Zoltánnak, aki nagyon sokat tesz a magyar bor hírnevéért, például a kadarka gén-válogatással.
Szerintem sem lehet a világfajtákkal (merlot, cabernet-ék, chardonnay) piacot szerezni (hiába a sok érem), de nem érdemes egy hazai nagy fajtát (kékfrankos, kadarka) sem kiválasztani, és azt nyomni a külföldi marketingben. Ebben egyébként sem lenne szakmai egyetértés (eltérőek a borvidékek adottságai is). Magyarországnak a sokszínűségre (ami adott) kellene alapozni, ezt továbbfejleszteni. A meglévő különlegességek (a fenti kékek mellett a furmint, hárslevelű, ezerjó, cserszegi fűszeres stb.) mellett olyan régi borszőlőfajtákat kellene feléleszteni (pl. sárfehér, csomorika stb - lásd erről a HVG 2009. X. 24-i számában a cikket Óbormustra címmel) és reklámozni, amelyek máshol nincsenek. Így egyrészt nem kell a gyilkos versenybe beszállni a világfajtákkal, másrészt a mindig változó divatnak is kevésbé lenne kitéve az ország bortermelése. Azt a tudatot lehetne a külföldi borgőzös fejébe verni, hogy ha magyar bort vesz - még ha nem is hallott a konkrét fajtáról - biztos valami különlegeset kap (mint a Tokaji). Persze ez hosszú-hosszú távú dolog, sok pénz, és ennek is előfeltétele a szigorú minőségellenőrzés, de anélkül semmi nem megy.

lecsó73 2009.10.31. 23:17:50

ilCapitano: Thumerer? hm-hm... Kóstold meg a Tréfli küvét... inkább Egernek a Vincze-féle vonalát erősíti. Ezt a bort még a Thumerer borokat forgalmazó kereskedés is komoly fenntartással kezeli... csak hát itthon még mindig az édes vörösborból fogy a legtöbb.

lecsó73 2009.10.31. 23:24:29

miért nem lehet egy nagy razziát csinálni a boltokban, és bevizsgálni az összes tételt? majd informálni a fogyasztókat, hogy ezt ihatod, mert oké, de a másik bizony nem frankó, azzal vigyázz. meggyőződésem, hogy nem Vincze Béla az egyetlen, szerintem ő csak a jéghegy csúcsa... az igazi megtisztuláshoz egy teljes, átfogó vizsgálat kellene, és nem azt kellene vizsgálni, amit beküldenek a borászok, hanem amivel mi, fogyasztók találkozunk a boltok polcain...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.01. 16:07:21

@lecsó73: Szerinted? Kis magyar realitás? Korrupció, lobbiérdekek, ostobaság? Ezek megvannak? Na nagyjából ezeken a területeken van a kutya elásva.

oddbinsa 2009.11.02. 18:51:36

@Kóstolómester: a semmiből=ugyanaz a nyelv + olcsó tömegborok + az akkori új piaci szereplő úgy hívták Oddbins, (mely cég feltette Ausztráliát a világ bortérképére)

Kóstolómester (törölt) 2009.11.02. 20:53:43

Írj érthetőbben oddbinsa...egy fél órába tellett mig felfogtam hogy mit is mondasz de mostmár rendben. Nem gond olcsó borokkal kezdeni senkinek, a Grange piszok drága de ma már azt is jó sokan ismerik a világban.
süti beállítások módosítása