Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Tokaji varázslat

2009.11.04. 06:00 - alföldi merlot

London átesett a tűzkeresztségen. November 2-án megtartották az első csak Tokajnak szentelt bemutatót az Egyesült Királyságban. A brit Decanter, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és még sokan mások által szervezett, szponzorált Discover the Magic of Tokaji keretében 11 borászat mutatkozott be (valaki elkallódhatott, mert eredetileg tizenkettőt ígértek) két felvonásban, előbb a szakmának, aztán este a nagyközönségnek. A kiállítók közül a cikk szerzői a Royal Tokajit (Hugh Johnson, a szoborba öntött borhős résztulajdona), a Dobogót, a Patriciust és az AXA-birodalomhoz tartozó Disznókőt emelik ki. Széles volt a paletta: a britek számára is ismerősen csengő aszún kívül száraz, késői szüret és szamorodni szerepelt a kínálatban. A beszámolóból úgy tűnik, nagy volt az érdeklődés és a tetszés, bízzunk benne, hogy a jó kezdést beszállítói szerződések követik.

Tim Tiptree-nek, a Christie’s szakértőjének a modern stílusú borok tetszettek („szájban annyira frissek”), továbbá érdekesnek találta a szárazok stílusbeli sokszínűségét. Deborah Middleton (Justerini and Brooks) azon örvendezett, hogy a különböző puttonyszámú aszúkat egymás mellett kóstolhatta, és így össze tudta őket hasonlítani. Bart Borkowski, a londoni Butler’s Wharf Chop House pohárnokának pedig annyira tetszettek a borok, hogy azt mondta – kapaszkodjunk meg! –, legalább kettőt fölvesznek a borlistájukra. A decanteres Stephen Brook, aki a mesterkurzust tartotta, ahol mind a 11 pince képviseltette magát, úgy nyilatkozott, hogy ez a nap „valamelyest könnyebbé teheti a tokaji borászok életét, mivel sokan nem ismerik őket”. (Reméljük, hogy miután nyolc napot töltött Hegyalján szaporán kóstolva, az előadásában akadtak ennél magvasabb gondolatok is.) Hugh Johnson, aki jövőre ünnepli a Royal Tokaji 20 éves fennállását, arról beszélt, hogy 1989-ben „több volt a lovaskocsi Tokajban, mint az autó”. A 100 fős hallgatóságnak azt is elmondta, hogy amikor először járt Magyarországon, elképedt, hogy milyen minőségű borok készülnek ebben a „mélyen a vasfüggöny mögött fekvő” országban, és csak annyit tudott kérdezni, „hogyan készítik ezt a nektárt?”. "Ellentétes nézetek voltak - meséli -, és állandó viták a hagyományos és a modern stílus fölött, hogy oxidáljanak vagy ne oxidáljanak és a többi." A cikk végén Hugh Johnson kandallós videóinterjúban dicséri Tokajt, az aszút és a furmintot, és persze építi a brandet. A furmint jellege szerinte valahová a chenin blanc és a viognier közé helyezhető. És ő is említést tesz a "csodálatos savakról", amelyek aztán John Abbott kóstolási jegyzeteiben rendszeresen visszaköszönnek (nem feltétlenül ugyanezzel a jelzővel).

A beszámoló végén 11 bor kóstolási jegyzete (szerintem ez az a 12 helyett 11 bor, amit Stephen Brook tokaji látogatása során választott ki, és valószínűleg ez adta a „mesterkurzus” alapanyagát. Érdekes válogatás.): Tokaji Furmint 2006 Alana-Tokaj, Tokaji Dry Szamorodni 2003 Samuel Tinon, Tokaji Late Harvest Furmint 2007 Pendits, Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002 Patricius, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005 Béres, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2004 Gróf Degenfeld, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2003 Dobogó, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999 Disznókő, Tokaji Aszú Mézes Mály 6 Puttonyos 1999 Royal-Tokaji, Tokaji Aszú Essencia Imperium 2000 Chateau Dereszla, Tokaji Aszú Puttonyos 2003 Bodvin.

Címkék: híradó tokaj london hugh johnson decanter egyesült királyság tokaj reneszánsz

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr841496282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.04. 09:34:49

Gratulálok a szervezőknek! Néha a jó bornak is kell a reklám, s ahogy látom, kellő sikert is arattak megérdemelten.

Horvie 2009.11.04. 09:34:54

Hát igen, jó helyet választottak és nem a fröccsbort :) ...így könnyű. 9-10éves esszenciából mennyibe kerülhet egy üveg termelői áron? 50eFt? Tudom, hogy ők az elitek a témában, de én felállíttatnék egy csoportot, akik a megfizethető borokat tesztelik és mutatják be! Gratu Tokaji!

palipeti 2009.11.04. 09:36:57

Nagyon jó kezdeményezés, viszont a száraz borokból nagyon kevés került be a 11-be. Pedig aszúból és eszenciából elég nehéz lesz megélni...

nick: 2009.11.04. 09:37:59

a Bodvin aszú is 6 puttonyos?
és ez már nem Orosz Gábor neve alatt jött ki?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.04. 09:49:13

Nos, azok a kóstolási jegyzetek nem valami sokat mondóak és profik. Mintha közepes kis borokról volna szó.

fiatalborivo 2009.11.04. 10:05:20

Lehet hogy tudatlan vagyok(lehet valamelyik pincészet mögött Ő áll) de Szepsy István nevét nem látom sehol, Királyudvart se. Pont őt nem válogatták be?

PanelProli 2009.11.04. 10:32:26

A Patricius féle 5 puttonyos 2002-es aszút volt szerencsém kóstolni (2000-es 4 és 6 puttonyossal egyetemben), hát az tényleg szuper.

Horvie: Az ára sem rossz, mert a pincészetnél 33 ajrót kérnek csak egy butéliáért...

PanelProli 2009.11.04. 10:40:50

Ja, bocs, most nézem a papírokat, az 1999-es 6 putonyos Disznőkó aszút is kóstoltam.

Az valamiért nem volt annyira emlékezetes, mint a Patrícius féle 5 puttonyos tétel. Valószínűleg azért, mert egy 6 puttonyos aszútól már elvárja az ember, hogy a mennybe vigye :-))) Árat se tudok, valószínűleg meg se néztem...

Kóstolómester (törölt) 2009.11.04. 12:11:09

Idáig háromszor kóstoltam Tokajit külföldön, de még mindíg meglep a külföldi vendéglátók hozzáállása mert ők MÁSHOGY látják és ítélik meg a Tokajit mint az itthoni (néha elfogult) profi kóstolóbrigád. Az utolsó alkalommal Vevey-ben a Disznókő meg a Pajzos jól szerepelt de a német nagyágyúk és a 2001-es Yquem mellett máshogy látta őket az ember mint mondjuk itthon. Az Új Zélandra kitelepült svájci Herzog késői szüret Pinot Gris-je is csúcs volt. Az a helyzet Akov hogy emiatt is írnak közepes hangnemben a Tokajiról mert ha nem vagy magyar akkor nem is olyan nagy szám...erre jöttem rá az évek során.

Szegediszomelijé 2009.11.04. 21:40:50

@Kóstolómester:
Én úgy tudom, hogy Szepsy a világ egyik legelismertebb borásza. Az ő borai, de Demeteré is, nagyon sok helyen, mégpedig top helyeken ott vannak. Nekem úgy látom, mimimális a tapasztalatom hozzád képest: egyszer kóstoltunk egy Trockenbeerenausleset és egy (ha jól emlékszem)2003-as Demeter 6 puttonyost Kaló Imrénél. DZ aszúja sztem alatta volt a 2002 -nek, de rendesen a germán fölé nőtt. Hát, ez az egyetlen témába vágó tapasztalatom.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.11.04. 21:52:08

Palipeti: Én a szövegből úgy látom, hogy a bemutatón nem 11 bor volt...:)

Cselcsillag 2009.11.04. 22:36:21

Mivel Szepsy nem tagja a Tokaj Reneszánsznak, nem is lehetett ott. Számunkra kétségtelenül fontos ember, de azért jó lenne ha annyira ismernék a nevét, mint pl. Antinori márkiét, vagy Angelo Gaja-ét. Amúgy a kimaradt tagok szerintem nem véletlenül maradtak ki.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.05. 06:43:51

@ironman: Az a helyzet vasember hogy nagyon sok a jó édesbor a világon. A tokajival az a legnagyobb probléma hogy nagyon eredeti íze van a Furmint és a Hárslevelű miatt és ez az ízhatás nem jön be egy csomó külföldinél. Ez olyan mint számomra a Pedro Ximenez Gran Reserva édes sherry. Gyula hozott Malagából egy 1945-1955-ős solera tételt amit "olcsón" vett €69-ért néhány éve. A lényeg hogy tavaly karácsonyra kinyitottuk, olyan volt mint egy édes zamatos fekete szeder koncentrátum fügekompóttal. Jó volt, édes volt, kiváló volt de nem a mi ízvilágunk.
Na pontosan így reagáltak párszor külföldi barátaink mikor nyitottam számukra pár régebbi Oremus-t. Személy szerint az édes Tokajit kedvelem, de az édes német rízlingeket meg egyszerűen imádom. Ha elvan találva, mennyei nedű. Földig hajolok a Knebel családi pincészet előtt.

Londonisommelier 2009.11.05. 12:13:15

Sajnos az influenza ágynak döntött, így nem lehettem ott. Örülök, hogy Bart, aki amúgy most kezdett nálam, mint commis sommelier így nyilatkozott, de szerintem az angolja még nem egész jó a lengyel srácnak, mert nem felveszünk kettőt, hanem már régóta 6 magyar borral dolgozunk, ebből egyet pohárra is mérünk. Amúgy magam vagyok említett helyen a head sommelier. Nálunk a legjobban fogyó desszertbor a Tokaji, megelőzve mindent. Sajna itt egyre kevesebb édesbort isznak, a nagyon száraz a menő. A magyar bornak nem, a Tokajinak viszont nagyon jó a híre. Sokan elrettennek a magyar bortól egy életre, akik a Magyar Borok Házánál tettek látogatást. Sok étterem Mo-on elég gyenge és túlárazott borlappal fut, ami ugyancsak nem segít, valamint a boraink elfogadottságukhoz képest elég magasan árazottak, ami egy ilyen nyílt piacon nem előny.

Londonisommelier 2009.11.05. 12:14:58

@Londonisommelier: Elnézést, két bort, egy somlói Furmintot, meg egy Aszút.

csekegabor 2009.11.09. 20:40:25

Jól beszélsz Robi.
Én meg összefutottam a Caroline-al, meséltem neki, hogy írtatok róla a borlovagos cikkben. Ezt mondta:

"Thanks Gabor - I just hope the articles are polite :-)"

A cikk utolsó mondatáról nem tettem neki említést.
:):):):):)

Tőzsér Robival meg tartjuk a frontot Londonban. Töltjök az emberek szájába a Tokajit. Kár, hogy rajtunk meg néhány kollégán kívül nem sokan teszik ezt.