Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy bor, egy történet

Bolyki Kékfrankos 2006

2009.11.11. 06:00 - vörös és fehér

Szeretem, ha egy bor mögött történet is van. Sokszor pincelátogatáskor mesélnek a borászok arról, hogy mit, miért csinálnak, néha ez is elég. Ilyenkor az otthoni kóstoláskor óhatatlanul többet, kicsit mást, többet kapok az adott palacktól. Persze az ember óhatatlanul a bort igyekszik megítélni, de jól esik elmesélni a mögöttes történetet is. Az egyik legkedvesebb történet Bolyki János kékfrankosa mögött van, ami immár kézzel is fogható.

2006-ban János sérült gyerekekkel közösen szüretelte le a kékfrankos ültetvény egy részét. A gyerekek siketnémák, vakok voltak. A borász bevallása szerint nem volt egyszerű együtt dolgozni velük, de már a szüretkor eldöntötte, hogy a bor bevételéből visszaad valamit nekik. Egy játszóteret álmodtak meg azoknak, akik nem látnak, nem hallanak, nem beszélnek. A játszótér elkészült, felavatták, használják. A Bolyki kékfrankosok pedig viszik tovább a 2006-ban kitalált Nem hall, nem lát, nem beszél nevet.

 

Szerintem az ilyen történetek többet érnek megannyi jól megkomponált marketingkampánynál.

Persze nem lehet teljes a cikk borleírás nélkül, János az avatásról készült képek mellé adott egy palackot a 2006-os borból is. Kibontottam, megittam, jól esett.

Immár az érettség dominál színben is, illatában is. Matt bordó bor, amiben a gyümölcsös jegyek háttérbe szorultak. Köménymag, pácolt sonka, valamint édeskés, főtt gyümölcs jelenik meg elsősorban. A sav viszont továbbra sem tompult le benne – ízlés kérdése, hogy kinek mennyire tetszik. A borásszal már nyáron is vitatkoztunk egy sort az egri savak szépségén; az ő értelmezésében ez a savkészlet szép, nekem kicsit éles. A tannin érezhetően jelen van, a korty lendületes, kicsit hordófűszeres ízvilága egyedi, izgalmas bort eredményez. Ha a végébe nem harapna bele a sav, még szépnek is mondanám, így öt pontot adok rá.

Címkék: 2006 történet ötpontos eger kékfrankos játszótér bolyki

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31515897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2009.11.11. 09:08:15

Én Bolykival értek egyet. Sokszor kóstoltam már ezt a bort és nagy kedvencem. Szerintem ezek a savak abszolút nem túlzóak, bár nem vagyok savmániás, sőt. Da majd a hétvégén megint górcső alá veszem, hátha...:)

loading 2009.11.11. 09:27:56

Magam a szerzővel értek egyet a savakat illetően: szortimentjének jelentős része, nekem legalábbis, túl savas (érzetre mindenképp). A királyleánykának jól áll, de pl. a sauvignon blanc-nak és a vörösök többségének nem.
Két vöröse van, amelyeket a tényleges savtartalomtól függetlenül nem érzem savasnak és jól csúsznak: a cabernet franc és a nemrég palackozott merlot.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.11. 11:07:01

A történetet ismerem és a bort is kóstoltam. Rám nagy hatással vannak az ilyen történetek. A 2000-es para olimpián a magyar vak judo csoport küzdelmére váltottam jegyet. Azt hittem jól bírom majd mert fiatalabb koromban és is harcművészkedtem de egy szintén vak szurkolócsoport közepén ültem és vezetőjük, aki látott, pillanatról pillanatra mesélte hogy küzd a magyar harcos. Az ilyesmi ÓRIÁSI erővel bir, el kellett hagynom a nézőteret, annyira meghatódtam.
Mindamellett ez a kékfrankos savhangsúlyos és a savak szelidüléséhez idő kell ami a kékfrankosok többségének nem adatott meg, ennek a Bolykinak sem. Jó borpillant, ahogy vörös és fehér mondja de nem több. A kezdeményezés azonban világra szóló.

Jenyei 2009.11.11. 11:19:34

Nagyon emberi a történet, köszönet érte.
Minél többen adják a nevüket az ilyen és hasonlókhoz, annál élhetőbb lesz ez a világ.

lopuci 2009.11.11. 23:23:29

Sorry a kommentemért!

Ha jól olvasok a sorok között kedves Vörös és fehér, Te kaptál ingyen ("János az avatásról készült képek mellé adott egy palackot a 2006-os borból is") egy üveg Bolyki kékfrankost, melynek a valóban nemes előtörténetét oly szentimentális módon megírtad nekünk, majd lehúztad 5 pontra.
Kontrasztot érzek a felek nemes érzései között.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.12. 07:54:41

@lopuci: Az öt pont az miért lehúzás? Az öt pont az még az alkeszok szerint is az okés kategória felett van és tehetséget jelent. Szerintem érdemes hozzászokni, hogy nem binárisan értékeljük a jó borokat, hanem kihasználjuk az 5-10 közötti spektrumot.
Én személy szerint szívesen aláírnék egy papírt amelyben számomra garantálva lenne az, hogy soha nem iszom 5 pont alatti bort :)

nick: 2009.11.15. 01:18:50

néhány éve már mesélem én is, mekkora egy bor ez! :-)
...és sztem legalább 7 pont

a savai pedig egyáltalán nem túlzóak, ahogy a többi Bolyki boré sem

nálunk országos vörös kedvenc
:-)

Jani is :-)

Octopus 2009.11.15. 11:05:03

pont nemrég nyitottam én is, nehezen tudok dűlőre jutni ezzel a borral. Vannak értékei, de nekem nemcsak a sav túlzó, hanem az illatban is kissé sok a zöld. Inkább eltenném még évekre, reménykedve, hogy az éréssel szebbé válik...

freesleep 2009.11.15. 15:29:00

nekem ez a bor csalódás volt a savai miatt. bolykinak szinte minden általam kóstolt borát -zorróék, bika - jobbivásúnak tartom, ugyanakkor kicsit színtelenebbnek is, ami talán paradox, de ez van

simplysteve 2009.11.15. 18:04:35

Nagyon szimpatikus volt Bolyki János. Kb. 1 hónapja voltunk nála kóstoláson. A sztorikról annyit, hogy a tufába épült pincéjének részbeni leomlását (maga alá temetve egy jókora acéltartályt) úgy adta elő, hogy nevettünk a végén (nem kárörömből).
Ja, és a borok is bejöttek (savval együtt), ritka az ilyen széles és jó minőségű szortiment. Másnap pedig a szállásunkra hozta a vett borokat.
Félreértések elkerülése végett: ez nem fizetett hirdetés, saját tapasztalat.
süti beállítások módosítása