Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Egyszerű képlet

Ferenczi Szőlőbirtok 1x1 Szekszárdi Zweigelt 2009

2009.12.14. 06:00 - vörös és fehér

Alapvetően azt vallom, amit az Amorf ördögök is megénekeltek: akkor lesz az álom színes, ha az élet se fekete-fehér. Ennek ellenére sokszor hajlamos vagyok leegyszerűsíteni a dolgokat. Például az újborról határozottan azt gondolom, hogy a pincészetek alapvetően cash-flow okokból igyekeznek már novemberre kijönni egy-egy tétellel a piacra. A fogyasztók pedig, nos, a fogyasztók nem tudom, miért veszik fel ezeket a tételeket; leginkább talán azért, hogy elmondhassák: ittak már 2009-es bort. Én legalábbis évről-évre kipróbálok 1-2 újbort, mert kíváncsi vagyok rájuk, de nagy minőséget sosem várok, sosem kapok ezektől a boroktól. Csalódni általában nem szoktam bennük – se pozitívan, se negatívan. Nem várok mást az idei próbáimtól sem; és áttörést az első bor nem is hozott.

Az Árkádban, a Bor és a társa szaküzletben a bejárat mellé elhelyeztek egy nagy kosarat, tizenvalahány pince újborát pakolták bele. Onnan emeltem ki a szekszárdi Ferenczi pince zweigeltjét. Egyrészt azért, mert kezd Szekszárd a kedvenc magyar vörösboros borvidékem lenni, másrészt mert a pincéről pozitív emlékeket őrzök. A jó benyomás ellenére mostanság nem került a poharamba se Debreczeni, se Ferenczi bor – túl nagy lett a választék, főleg az szekszárdiak között.

Ez a zweigelt az alsónánai ültetvény termése, a fürtök egy hétig széndioxid köpeny alatt erjedtek, majd préselés után kóracél tartályban további két hét alatt fejeződött be az erjesztés. Kitöltés után szembetűnően halvány piros színű, már-már sillerszerű a bor. A pohárba szagolva elsősorban meggy, málna, mályvacukor, csipetnyi fűszeresség tűnik fel – behízelgő, tetszetős ez az illat. A korty sajnos messze van ettől. Elsőre egy enyhe szénsavasság tűnik fel, aztán némi édes, gyümölcsös ízvilág. Félúton viszont beindul egy markáns kesernye, mintha a kocsányt is sikerült volna belepréselni a borba. Ez a kellemetlen íz a korty végéig ki is tart. Így ez csak három pont.

A bevezetőben vázolt viszonylag egyszerű képlet miatt nem gondolom azt, hogy eztán elfordulok a pincétől. Sőt, azt sem, hogy idén több újbort nem fogok kóstolni – de, egyet még mindenképp szeretnék. Van ötletük, mi legyen az?

Címkék: szekszárd hárompontos zweigelt újbor 2009 ferenczi

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr311594267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bor B. 2009.12.14. 08:36:15

Sziasztok!

Ezekre is szükség van azért, nem is kell elfordulni az újboroktól.
Egy nagy újbor teszt azért kíváncsiságból jó lenne, mert ugyebár vannak pincészetek akik évről-évre kijönnek tételeikkel.
Egyébként a hétvégén a spar nevű multiban volt egy nagy borakció és egy 2009-es Duzsi Marcit én is megvásároltam potom hétszáz forint körül.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.12.14. 08:59:34

Heimann Idei, Kis Gábor Portugieser és St.Andrea Újbor stabilan jók idén

vörös és fehér 2009.12.14. 09:00:53

@Fidel Castrol: St. Andreat tegnap ittam egy étteremben: egyetértek, remek a maga műfajában.

fiatalborivo 2009.12.14. 09:01:55

A hétvégén én 2 francia bozsolét kóstoltam, aki hozta őket francia honból azt állította hogy több száz fajta közül választotta ki egy hiperben, tehát ott is termelnek ilyeneket, szép mennyiségben. A borokról viszont ahogy itt is se jót se rosszat. Egyszerű iható de kicsit üres borok voltak, nem választanék többet belőlük. A vörösbor az akkor vörösbor ha van érlelve egy jó ideig. Stabil, palackozható vöröset 1-2 hetesen piacra dobni minden de nem minőségépítés. Viszont a rosek ilyenkor nagyon szépek, aki újbort akar piacra dobni kék szőlőből az miért nem próbálkozik meg rose készítéssel, abból még lehet minőség is kisülne. Főleg hogy több helyről hallottam hogy M.o. rose nagyhatalom lehetne adottságai miatt. Tessék inkább azt erőltetni, mint az üres 2-3 pontos új-friss vörösöket.

elzee 2009.12.14. 09:48:22

idén a Bogyólé meglepően szépre sikeredett... szerintem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.14. 09:55:02

Nálam idén kettő volt meg: Vylyan Bogyólé, illetve Dufouleur Beaujolais Nouveau. Az előbbi egy lépéssel elmarad a tavalyitól, az utóbbit meg ne vegyétek meg, mert nem jó. :) A Dufouleur ahelyett, hogy gyümölcsös lenne, csak kicsit az és keserű az éretlen tannintól (a technológia ellenére is).

Az újborról annyit, hogy tök felesleges azt holmi óborhoz hasonlítani, komplexitást keresni a primer jegyek mellett, stb. Nekem az első újbor fogyasztása egy hangulat és egy jó vacsora kérdése Márton nap környékén.

lackó 2009.12.14. 10:15:49

Balla Géza Királyleányka.

Borkoptató 2009.12.14. 14:03:25

Pár rosé már lecsúszott a 2009-es évből de valamiért én elfogult vagyok egy bizonyos siklósival. Nagy kedvenc Ritczu Tamás siklósi vagy villányi (most hirtelenjében nem ugrik be)roséja!
Kostolni, tesztelni érdemes... ugyanúgy mint Merfelszék Manna Sexardicumját is.

lackó 2009.12.14. 14:14:20

@Borkoptató: Riczu lesz az a Ritczu és villányi.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.12.14. 14:17:43

Én minden évben szerencsét próbálok egy vagy két beaujolais nouveau-val, és a legjobb kritika mindig az, hogy "jó ez, ahhoz képest, hogy..." Viszont rendkívül olcsó, az RVF idei tesztjén pl. egy 2,95 eurós BN volt az egyik kedvenc.

Viszont azt azért fontos tisztázni, hogy ezek az újborok gamay szőlőből vannak, ami csak módjával alkalmas vastagabb, időtálló borok készítésére. Azt én se értem, hogy egy olyan alapanyag, amiben amúgy lenne nafta, minek "pazarlódik el" újborra.

Borkoptató 2009.12.14. 14:20:12

@lackó: igy igaz! köszi a korrekciót!

shiraz 2009.12.14. 14:32:33

@mistinguett:
ha kétségeid lennének a Gamay komolysága ügyében, javaslok egy-két jobb Morgon-i bort megkóstolni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.14. 14:58:55

@mistinguett: tévedés, hogy beaujolais újbort jelentene minden esetben. Ld. Cru Beaujolais borok és egyéb társaik. Fontos azért odatenni a Nouveau szócskát. Asszem' ez Shiraz által javallot Morgon is a Cru területekről van.

E1510 2009.12.14. 14:59:11

@Borkoptató: a Merfelsz pedig Nero Nektár (avagy Nero Rosé), a Nectar Sexardique kategóriából

connor o reilly 2009.12.14. 16:41:28

Pár hónaposan csak a primőr borokat szabad piacra dobni.Ebből adódóan nálunk a rosék és a sillerek nyerők. A Beaujolais Noveau mivel szénsavatmoszférás technológiával készül piacradobás szempontjából nem szabad összehasonlítani egy sima reduktív itteni vörössel.
A Ferenczi újborát nem ismerem, de ezek szerint nem is nagy baj

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.12.14. 17:07:53

@shiraz: Nincs kétségem, volt már szerencsém igen kitűnő beaujolais village-hoz, de nekem mindig azt magyarázták, hogy alapesetben a gamay amolyan népbor. Ha alkalmam lesz, megkóstolom a Morgont, mert még nem ismerem.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.12.14. 17:16:34

@akov: Oda is tettem a nouveau szócskát.
De persze készséggel elismerem, hogy az olyan általánosítások, mint az, hogy "a gamay nem való nagy borba" nem túl okosak, csak hát általában tényleg ezt tartják az alapvetésnek, és erre jönnek a kivételek meg a kellemes meglepetések. Nem akarok én leszólni semmilyen fajtát.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.14. 18:41:53

@hesza: szerintem többen dolgoznak nálunk is carbonic maceration technológiával, úgy láttam a címkén, hogy a Vylyan Bogyólé is így készül.

connor o reilly 2009.12.14. 23:26:39

@akov: Jaja, azt én is kiszúrtam még tavaly. Viszont sajnos kóstolásához nem volt szerencsém. Viszont mindenképpen egy új színfolt lehet a magyar borok között.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.12.14. 23:30:49

Figula Kf roséra is érdemes beruházni. Nagyon jól sikerült idén.

Türkménbasi 2009.12.15. 15:38:31

Örülök amikor ilyen egyszerűen és közérthetően írjátok le a bor ízét és illatát. Pontosan értettem, hogy milyen íze volt a kóstolt bornak, köszi!

Bordó Bora 2009.12.17. 22:40:12

"carbonic maceration"
Talán lehetne helyette a szénsav-macerációs technológiát, vagy a CO2 atmoszférás technológia kifejezést használni!?
"A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése. Tapasztalataim szerint a szénsavatmoszférás technológia alkalmas erre ill. segítséget nyújthat az ilyen típusú borok készítéséhez.
A szénsavmacerációs eljárás a szőlő számos fontos összetevőjének megváltozását eredményezi, miáltal a végtermék különleges organoleptikus jellegének kialakulását segíti elő." L.Gy. 1997-s munkájából