Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Újabb toszkán bili borult

2009.12.16. 12:00 - alföldi merlot

Úgy látszik, minden évszakra jut egy toszkán borbotrány. A régió eldivatosodásának szélhámos haszonélvezőit kezdik a hagyományaikat és/vagy megélhetésüket féltő gazdák földobni a hatóságoknál. Az aktuális bili 10 millió literes. A pénzügyőrök ennyi bort foglaltak le az eredetvédelmi törvény megsértésének gyanújával. A recept a brunello-botrányból már ismerős: kevésbé fölkapott vidékekről beszállított olcsó borokkal keverik a sajátjukat. A lefoglalások ezúttal elsősorban a Chianti régiót érintik; 17 személy és 42 cég ellen nyomoznak okirathamisítás gyanújával.

Az On the wine trail blog idevágó posztjának egyik hozzászólója a következőket írja: "Az a szomorú igazság, hogy a borászati ágazatban dolgozó kollégáim itt Olaszországban úgy vélik, hogy jó vicc nagyban vásárolni máshonnan, aztán a bort saját címkével árulni. Annyi abruzzói bor van a proseccóban, a chiantikban és brunellókban, a soavei és collioi fehérekben, az amaronékban és sok más kisebb régió boraiban, hogy csodálkozom, hogy Abruzzo tud egyáltalán még saját bort palackozni.
Könnyű az olaszokon elverni a port, és okkal tesszük, de ne higgyük, hogy ez máshol nem bevett gyakorlat. Friuli azért fejlődött a nyolcvanas és kilencvenes években, mert elképesztő mennyiségű bort vittek ki Champagne-ba a hetvenes és nyolcvanas években. Campania abból fejlődött a kilencvenes években és fejlődik most, amit Bordeaux-ba szállítottak ki a nyolcvanas és kilencvenes években. Az Etna borvidék azokból a borokból fejlődik, amit mostanáig Burgundiába szállítottak.
Kaliforniáról pedig ne is beszéljünk, ott 15 százalék (vagy több) más vidékről származó bort lehet hozzáadni a sajátjukhoz (a dollár kipukkadása előtt a fő beszerzési forrás Szicília és Puglia volt)."
 

Címkék: híradó toszkána chianti brunello hamisítás

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr891601827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.16. 12:48:26

Az idézet kemény... mi meg fizetjük az 50-60 Eurókat egy Champagne-ért.

shiraz 2009.12.16. 13:16:43

ma fontosabb mint valaha, h a megbízható termelőktől vásároljunk borokat. nem borgyárakból, Wine Spectator és társaik kreálta márkákból.
Az olasz valósággal kapcsolatban lehetne esszét írni ha lenne időm.
üdv

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.12.16. 13:24:18

@pancsi: sikertelen bortermelőnek tetszik lenni?:)

(és azért olyan nagyon sok (hazai) jó vörös tényleg nincs 1500 alatt)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.16. 13:24:49

@shiraz: kérhetjük esetleg, hogy szakíts ránk némi időt? :)

De nagyjából tartom az elmondottakat, "Ismerd a meg tenborod" - mondhatná a Fennkölt Alkoholista. Aztán döntsd el, hogy adsz-e érte annyit, amennyit kérnek.

Valamiért sosem kóstoljuk ki, hogy "na, ebben 10 van 10% puglia-i" csak azt, hogy "ebben van egy kis petit verdot" :))

(vagy: "egyböl le, oszt kész" mondhatná az Idült Alkoholista)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.16. 13:26:49

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
De lassan megvan az az 5, akiből már össze tudsz rakni egy exkluzív minőséget közelítő hűtőt, ha pincét még nem is. (Lásd az év izéje választást és kommentjeiket.)

A többi meg kapaszkodjon, az idő, a fogyasztó meg a piac majd kiválogatja őket.

józan ész 2009.12.16. 13:27:16

@shiraz: Csak néhány nevet v. helyet ha tudnál mondani.Shiraz meg különösen érdekelne . Kösz...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.12.16. 13:41:57

@Szomjas Gödény: Persze, akad

(Nekem pl személyes ár/érték kedvencem Vesztergombi, de a Józsi:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.16. 13:51:32

@pancsi: szard össze magad, ilyet csak az ír, aki nem érti, amihez hozzászól.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.16. 14:01:29

@shiraz: nagyon igaz!
valamiért én nem tartok tőle, hogy a néhány palack borom, amit összegyűjtöttem hirtelen ilyen hír alapján elértéktelenedne..:-D

shiraz 2009.12.16. 14:10:55

@Szomjas Gödény:
bocs, idén biztos nem :) de januárban! könnyen ígérek :)

shiraz 2009.12.16. 14:11:29

@józan ész:
milyen vidékre, borra vagy kiváncsi?

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2009.12.16. 14:16:22

Szerintem 2000 alatt alaig akad jó hazai vörös. Ami azért gáz, mert az hogy lehet hogy AUS meg RSA gyártmányok meg igen?
2-5 között van egy nagy ugrás, ott már igen korrekt tételek kaphatók.
5 felett sok a parasztvakítás.
Szerintem.

fiatalborivo 2009.12.16. 14:18:49

Igazából az a durva hogy olaszoknál le bírják fülelni a pancsikat meg higításokat, nálunk meg nem annyira hallani róla hogy elkapnák azokat akik szintén az olasz bort cimkézik meg vegyítik át saját névre. Miben tudnak többet az ottani hatóságok? Egyébként meg tavaly volt egy közös rendezésű olasz magyar klímaváltozás és szőlészet kapcsolata konferencia, ott nagyon jól együtt tudott működni a 2 fél, Kállay Úr kedélyesen elbeszélgetett olasz barátaival, Ők is megértik egymást és mégis szívunk itthon az olcsó olasz bor miatt. Kíváncsi vagyok hogy Akadémiai elnöklése alatt tud-e változtatni a helyzeten, vagy legalább megkérdezi-e az olasz barátokat hogy ugyan hogy kell lefülelni a pancsizókat, hogy kaptak el titeket is?

Drömögödömötör 2009.12.16. 14:22:35

nocsak ennyi okoskát egy helyen :)))))))))))

Szende a Király és pont

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.16. 16:10:26

Ez a hír? mintha minálunk egy csepp alföldi bor sem lényegülne át...

Labancz 2009.12.16. 16:40:31

@pancsi: Szeretnék gratulálni a mélyenszántó és lényegre törő hozzászólásodhoz.
Egyébként jelzem, a blog nevében az "alkoholista" szót nem kell komolyan venni, az olyan ironikus izé. Na mindegy, leülhetsz.
Pontosabban letántoroghatsz a sarki borozóba.

egri Fehér 2009.12.16. 16:53:37

@fiatalborivo: itthon is kaptak már el borhamisítót, nagy visszhangja is volt az ősszel, ha kicsit jobban visszaemlékszel...

egri Fehér 2009.12.16. 16:55:27

és ha az újvilági lobbi vette meg az On the wine trail blogot? erre nem gondol senki?

fiatalborivo 2009.12.16. 17:35:04

@egri Fehér: ott a pont, de én most igazából nem a nem megengedett anyaghasználatra gondolok, ez sztem 2 különböző probléma ami ugyan kapcsolódik egymáshoz azáltal hogy ugyanaz a kör alkalmazza

sziszi100 2009.12.16. 18:37:08

@fiatalborivo: ez nem két különböző dolog volt! pont azért tette bele a glicerint mert a máshonnét vásárolt olcsó bor túl vékonyka volt. ebbe bele tudtak kötni. az hogy a bor amit feljavított az alföldi vagy olasz bor volt, senki nem vizsgálta, mert valahol a pincekönyv elkeveredett.

fiatalborivo 2009.12.16. 20:12:59

@sziszi100: Igen a torttenettel tisztaban vagyok de amit irsz csak azt bizonyitja hogy a 2 hibat Ő egyszerre kovette el. Ettol fuggetlenul letezik az hogy valaki a sajat borat javitja dolgokkal es az is letezik hogy valaki nem rak hozza semmit csak a bor mennyiseget noveli mas teruletrol szarmazo borral. E masodik esetben meg jobb ha egy tisztesseges alfoldi borral dolgozik(merrhogy olyan lezezik am) minthogy olaszbol chilebol vagy afrikabol hozna be, igy legalabb a magyar fogy. Es ennek egyebkent lehet torvenyes kereteket is adni azzal hogy nem foldrajzi hely megjelolesu borkent adja el hanem csak a fajtakat tunteti fel. a buncselekmeny az amikor szekszardi bikaverkent adja el a bort amit sopronbol egerbol es villanybol vasarolt ossze.
Szerintem...

Bordó Bora 2009.12.16. 22:24:33

" Az irányzatokat ma nem a konyha /pince/ művészei, hanem a laborfőnökök határozzák meg."
"Veszünk egy kis fűrészport,pontosabban ausztrál fűrészport.Elkeverjük alkohollal,
vízzel és egyéb összetevővel.Mindezt egy kicsit főzni kell és hamarosan kellemes, természetes/?/ eperaromát kapunk.Kicsit megváltoztatott receptúrával a mutált fűrészpor málnaaromaként is szolgálhat,"
részlet Hans-Ulrich Grimm : A LEVES HAZUDIK c. könyvéből. /és a b o r ???/

lacibor 2009.12.16. 22:53:14

-Hm...10 millió liter az nagyon sok. Százezer hektoliter az már nem...

borkősav 2009.12.17. 11:44:09

hat ezt kis honunkban is el lehetne játszani

Borkoptató 2009.12.17. 20:15:50

@shiraz: én kiváncsi lennék mi az olasz valóság!! tényleg komolyan! tudni kellene, hogy miben mi van, bár a 200-300 ft-os üveges és pet rémségeket ugyebár nagyívben kerüljük!