Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sajtóközlemény a szerencsi szalmatüzelésű hőerőműről

2010.01.25. 15:18 - Az Alkoholisták

Most kaptuk kézhez a Tokaj Reneszánsz és a Tokaji Bormívelők Társaságának sajtóközleményét a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását jogszerűnek tartó bírósági ítéletről, és az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk. (Az előzményekről itt és itt (és a kettő között még nyolc további posztban) olvashatnak.)

SAJTÓKÖZLEMÉNY A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSÁT JOGSZERŰNEK TARTÓ BÍRÓSÁGI ÍTÉLETRŐL

A jelen bírósági ítélet, amely „jogszerűnek” tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását az illetékes hatóság részéről, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira.
     A Magyar Köztársaság kormánya és parlamentje két jogi mulasztást vétett: 1985 óta nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt (Magyarország ekkor csatlakozott az UNESCO 1972. évi világörökségi egyezményhez); valamint amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott (2002), nem gondoskodott annak megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.
     A jelen bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra, bizonyára nem lehetett tekintettel a fenti kormányzati és parlamenti alkotmányos mulasztásokra sem, önmagában nem az erőmű megépülésével azonos. A borvidék értékeinek védelmét felvállaló borászok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését.
 
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített „világörökségi szempontú hatástanulmány” (2009), továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni (lásd: www.vilagorokseg.hu). Ezzel a szakmai megállapítással és az érveivel továbbra is egyetértünk (az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel, a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát, kedvezőtlen tájképi hatások stb.).
     Az ügyben tovább tart az UNESCO Világörökségi Bizottság eljárása is a magyar kormány felé, amelynek 2011. február 1.-ig kell a következő jelentést benyújtania a szerencsi erőmű ügy állásáról, megoldásáról, valamint a fenti joghézagok megszüntetéséről. Az UNESCO Világörökségi Bizottságának 2009. júniusi határozata az ügyben szintén olvasható (lásd: www.vilagorokseg.hu).
     Bízunk benne, hogy a Magyar Köztársaság kormánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a már készülő „világörökségi törvény” elfogadásra kerüljön.

Jelentős mértékben a szerencsi erőmű ügy hatására is a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlész és borász egyesületei és szervezeti, felelősséget érezve a közös borvidéki ügyekért, 2009 tavaszán létrehozták a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetséget. Bízunk benne, hogy együttműködve a térség önkormányzataival, turisztikai vállalkozóival és más gazdasági és civil szereplőivel, a jövőben hatékonyabban tudunk fellépni annak érdekében, hogy a borvidéken minél több olyan munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indulhasson, amelyek a térség meglévő adottságaira épülnek és nem ellentétesek annak világörökségi értékeivel. A Szövetség munkájáról további információk kaphatók: 06-20-458-73-32.

Tokaj Reneszánsz - Tokaji Nagy Borok Egyesülete
Tokaji Bormívelők Társasága

Tokaj-Hegyalja, 2010. január 25.

 

Címkék: tokaj szerencs szalmatüzelésű hőerőmű

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr491700881

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bio, persze, de kurvabüdös! 2010.01.30. 15:24:05

Szalmával soha többet nem fűtök! Tőlem sok olyan ember irigyli a jólétet, aki amúgy cikinek tartja és megmosolyogja a takarékoskodó szokásaimat. Hogy mindig megnézem, melyik helyiséget mikor és mennyire fűtöm be, ha nem muszáj, akkor egyáltalán nem, de...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.25. 16:53:10

Újfent: tüzes lófaxot Hujber Ottó seggébe!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.26. 10:38:43

Korrekt.
Viszont kéne egy honlap a szövetségnek, a telefonszám kicsit anakronisztikus.

fiatalborivo 2010.01.26. 10:52:45

vagy ha honlap nem is legalább egy blog, azt 1 óra összedobni, ott lehet mindent közölni

felvetés 2010.01.26. 12:34:10

@fiatalborivo:
Bár fontos a tájékoztatás, ezek az emberek általában dolgoznak az ügyön, nem pedig írogatnak róla...

fiatalborivo 2010.01.26. 15:22:37

@felvetés: Igen ezt mindjárt gondoltam, viszont a médiának ma nagy ereje van és ha tudnak az érdeklődők a fejleményekről az jó az ügynek, ha meg lehet adni egy url elérhetőséget az elért eredményekről az szintén jó az ügynek és ha egy szimpatizáns akar segíteni valamiben az egy blogon keresztül pl szintén jelentkezhet, felajánlhatja segítségét. Én csak ilyen meggondolásból javasoltam a dolgot.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.26. 21:42:06

Árvay Jámos aktuális gondolatai - fókuszban a szerencsi hőerőmű ügye

www.magyarborkulturaert.hu/?p=2745

Palchy 2010.01.28. 12:47:33

Nem kell egyből farkast kiáltani, szerintem. Korábban volt már civil összefogás a környezetért. Bár a mostani kázus jóval fajsúlyosabb a témában. Bízzunk benne, hogy nem bombázzák szét az egyik Hungarikumot, amelyben annyi ember munkája, verejtéke van. A média nagyságát nem szabad alábecsülni, de az emberi összefogásnak van igazi hatalma.

Palchy 2010.01.28. 12:49:26

Apropó, a franciáknál meg gyorsvasutat terveznek Bordó és Burgundia szőlőbirtokainak kellős közepére, így az ottani gazdák is ráncolják a homlokukat erőteljesen.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.28. 13:40:34

@Palchy: Bevallom, erről nem nagyon hallottam részleteket, de szerintem ez nem teljesen analóg eset, mert Bordeaux-ban és Burgundiában most is van forgalom, csak nem gyorsvasúton, hanem máshogy. A vonat elvileg környezetkímélőbb is, mint a kamion. De utána kell nézni a részleteknek.

fiatalborivo 2010.01.29. 13:18:24

Szolgálati közlemény: Február 5-én a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésében demonstráció készül, aki úgy érzi menjen és koccintson egy pohár Tokajival tiltakozásul.
A lenti linken több info is van.

www.facebook.com/event.php?eid=274120853506&index=1

Palchy 2010.01.29. 15:41:27

@mistinguett:
Nos más- más hatása van a környezetre egy hőerőműnek, és egy gyorsvasútnak, aláírom.
A gyorsvasút a birtokokat készül szétzilálni, még a hőerőmű a sajátságos mikroklímát fogja valamelyest megkavarni, ami nem fog annak az ún. terroirnak jót tenni. Hiszen az utánozhatatlan tokaji borok saját védjegye ez a szimbiózis, amely a föld, és a levegő együttese.
Hogy a szalmatüzelés mennyire fog bekavarni, az kiderül...

Palchy 2010.01.29. 15:43:59

@fiatalborivo:
Nagyon jól hangzik, mármint az az aszú része a történetnek.:) Gegből még a beruházó cég vezetőjének is adnék grátisz egy jó 6-ost, hogy kóstolja meg, de csak módjával, hogy milyen bort nem fog inni a project után...
Érdemes kampányolni, főleg befolyásos embereknél, mondjuk Sólyom László?
A Zengőért odavolt, de szerintem Tokajért ölni is fog:)
süti beállítások módosítása