Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borászok 12 pontja (II. ütem)

2010.02.24. 06:00 - Az Alkoholisták

Alig több mint 10 nappal ezelőtt tudósítottunk a borászok 12 pontjáról, amelyben a hazai szőlészet és borászat megújítására vonatkozó javaslataikat foglalták össze. A szervezők most újabb sajtóközleményt juttattak el hozzánk, amelyben közzéteszik az aláírók azóta bővült listáját, illetve megadják azt az email címet, amelyen támogatóként bárki jelentkezhet a kezdeményezéshez. Az alábbiakban a sajtóközlemény teljes szövegét olvashatják.


Sajtóközlemény

Nagy visszhangot váltott ki a neves magyar borászok csoportja által kiadott 12 pont. Az azóta eltelt tíz nap alatt nagyon sok borász (ismert és kevésbé ismert nevek) illetve szimpatizáns magánember és szervezet (a borszakmából és azon kívülről) csatlakozott a megadott email címre elküldött levelével. A támogató üzenetek minden nap folyamatosan jönnek. Szeretnénk tájékoztatni a nyilvánosságot, ezért most már az eddig érkezett támogatók neveivel kiegészülve és az általuk képviselt bormennyiséget feltüntetve küldjük el újra a 12 pontot. Rövid időn belül egy önálló honlapon is lehet majd nyomon követni a 12 ponttal egyetértők növekvő listáját.

2010. február. 23.

BORÁSZOK 12 PONTJA
A magyar szőlő- és bortermelők alább felsorolt csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében.
Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.
A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk.
Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz.

1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.
2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.
3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.
4. A kutatás és az oktatás megújítása.
5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.
6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.
7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.
8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.
9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.
11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.
12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Aláíró borászok:
Ábel János és Tamás, Ákos István, Árvay János, Bacsó András, Bakondi Endre, Balogh Zoltán, Baráth Sándor, Bárdos Benjámin, Bárdos Sarolta, Beőthy János, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Borbély Tamás, Böjt László, Csóbor Jenő, Farkas Krisztián, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Csaba, Demeter Zoltán, Ducsai János, Dula Áron, dr Dula Bence, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Fontányi József és Ottó, Galántai Károly, Dr Gál Lajos, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Hagymási József, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth „Ráspi” József, Hudák Mátyás, Ipacs Szabó István, Iváncsics Zoltán, Jásdi István, Juhász Péter és Attila, Kalocsai László, Kaló Imre, ifj Kamocsay Ákos, Karner Gábor, Kerenszky Attila, Kiss István, Kis János, Konyári János, Kovács Kálmán, Kucska János, Kurucz Zoltán, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lóska Zoltán, Lőrincz György, ifj Majoros László, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pálos Miklós, Pflanzner Sándor, Pók Tamás, Rókusfalvy Pál, Sebők László, Sike Tamás, Simkó Sándor, Simkó Zoltán, Somogyi Tibor, Szászi Endre, Szentesi József, Takács Lajos, Takler Ferenc, Tarnóczi Zoltán, Tiffán Zsolt, Tóth István, Dr Tóth Sándor, Turcsek Orsolya, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vesztergombi József, Vida Péter, ifj Franz Weninger, Wille-Baumkauff Márta

A birtokaik által képviselt éves bortermelés: 6,663,500 palack és 4,341,800 liter

Támogató magánszemélyek és szervezetek:
Adorjáni Béla, Alkonyi László, Ambrus Sándor, Bacher Zoltán, Bakcsy Árpád Zoltán, Bányai Gábor Botond, Blénessy Zoltán és Emese, Cseh Gábor, Csiki Sándor, Csiszer László, Csite Norbert, Dr Csizmadia András, Geönczeöl Attila, Dr. Grosch József, Grosch J. Péter, Győrffy Zoltán, Herczeg Ágnes, Junibor Egyesület, Juhász László, Kampósné W Grácia, Kardos Dezső, Kató András, Kálmán Tibor, Kelemen Patricia, Kerek László, Király Klára, Koncsik Zoltán, Kovács Pál, Kozma Kálmán, Labancz Richárd, Mag László, Mándi Roland, Mészáros Gabriella, Molnár Balázs, Nagy Péter, Nagy Tamás, Niszkács Miklós, Nyulasi Gábriel István, Oláh Gábor, Oravecz Péter, Pollok László, Radosevics Radován, Ruck Levente, Salamon Csaba, Schmidt Éva, Szabó Katalin és Albert, Szabó Edit, Szakál Szabolcs Ede, Szakás Sándor, Thomann Gábor, Tóth István, Varajti Gábor, Varga László, Varga Sándor, Zsifkovics István

Várjuk mindazok jelentkezését szakmán belül és kívül akik saját nevükkel támogatják a 12 pontot. (Bortermelők esetében kérjük a borvidék, a terület nagyság és az éves termelt palackszám vagy liter megjelölését.)
Támogatók jelentkezéséhez e-mail elérhetőség: boraszok12pontja@gmail.com.

Címkék: a boraszok 12 pontja

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr401785782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balatoni Futár 2010.02.24. 23:21:23

Sok igazság van a lacibor által belinkelt írásban a Szekszárdi Kovács Tibor tollábol. Persze a fenti 12 ponban is van néhány jó gondolat, de több ellentmondás is van benne meg néhányan álmodoznak a rózsaszín világról.Az aláírók nagy nevek, nem vagyok biztos benne, hogy mind komolyan elolvasták mit írnak alá. Büszkén leírják hány millió litert forgalmaznak, ez még mindíg a magyar bortermelés alig több mint 1 %-a. (igaz, fontos, minőségi százaléka).
1.ugyan miért kezelné az állam kiemelt ágazatként a borászatot. Sem értékben, sem volumenben, sem munkaerőpiacként nem kiemelkedő. Maximum országimázsépítő. Azt jó lenne kihasználni.
2. Jelenlegi jövedéki szabályozás megszűntetése: tessék megmondani mi és hogyan legyen helyette. Még így is a magyar borforgalomból kb. egy milló hektóliter kikerüli az ÁFÁ-t, a számlát, a forgalombahozatali járulékot. Egyelőre inkább az ellenőrzést kellene szigorítani.
3.-4. jó, de mit és hogyan? tessék konkrétumokat mondani.
5. OK.
6-7. tesék megmondani hogyan.
8. Ugyan már! Nevetséges. Kormányzati tanácsadásként a mindenkori kormánynak biztos sokmindenre szüksége van, de nekik a bor a sokadik helyen lesz. Magunk kell fiúk az utunkat egyengetnünk.
9.Éppen összeveszésben vannak az országos bormarketingről az árubortermelők igen vegyes táborának lakói egymással, és a kívűlről bekiabálókkal is. Tessék végre kompromisszumok árán összefogni és nem hátráltatni hanem előrevinni a bormarketing ügyét. Tessék felülemelkedni az önös, saját érdekeken.
10. Szép cél, jól hangzik, de mit keres itt, túl általános.
11. Most is lehet, tessék a szabályokat betartani.
12. Kényes téma, inkább megosztja a külsősöket, nem szakembereket, évekig lehet vitatkozni róla.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 06:18:24

@Balatoni Futár:

1. A magyar bor mint egész egy hatalmas potenciál. A mai gazdasági klímában nem észrevenni és kihasználni egy lehetőséget hatalmas hiba. Nem a volumene a lényege a magyar borágazatnak, hanem a benne rejlő növekedési potenciál.

2. Vaskalapos butaság, hogy ha rossz az adózási hajlam akkor az ellenőrzést kellene szigorítani. Inkább a befizetett pénzek elosztását kellene átláthatóvá és ésszerűvé tenni. Ha ez megvan akkor lehetne szigorúan ellenőrizni.

9. A bormarketing ügye egy nagy gáz. A legnagyobb gáz az az, hogy a kormányzat szépen ellopikálta a befizetett pénzünket. Innentől kezdve minden más csak apróság. Központi és hosszú távú stratégiát kell kidolgozni az ágazat számára.

11. Ne viccelj kérlek. Van fogalmad, hogy milyen iszonytatóan sokba kerül egy ilyen engedély???

A legnagyobb poénja ennek a 12 pontnak az az, hogy egy olyan alulról indiló kezdeményezés amiben nem elsősorban pénzt tarhálnak az aláírók, hanem strukturális változást amivel épphogy a befizetett közpénzek ésszerűbb elosztásával akár megtakarítást is lehetne elérni.

Rengeteg tennivaló lenne. Kezdve az egykor OBI néven ismert pénznyelő teljes megújításával kezdve, az agrárfoglalkoztatás társadalmi jelentőségének felismerésén át az értelmetlen kádárista bürokrácia ésszerűsítéséig... és még sorolhatnám.

Kovács Tibor írása pedig szerintem nagy részben felesleges és értelmetlen.

t f 1 (törölt) 2010.02.25. 08:16:05

Nézzük csak

1. Azt nem veszi figyelembe a cikkíró, hogy a szőlő a legmunkaigényesebb növény és mint ilyen nagyon sok embernek ad(hatna) munkát, megélhetést
3. Szerintem se világfajtákat kell(ene) termelni, hanem "magyar" fajtákat, olyanokat ami máshol nincs, éppen azért, hogy az egyedisége miatt legyen keresett a magyar bor. De a 2 fajta kevés, szükség van a változatosságra
4. Süt belőle a baloldali demagógia(Igen, politizálok). Én inkább az arany középút mellé tenném a voksomat. Szerintem termelésben a családi gazdaságoké a jövő. Éppen a változatosság és az egyediség érdekében. Viszont az értékesítési és beszerzési szövetkezeteket támogatom.
5-6. Nem termelünk annyit, hogy rajta legyünk a világ bortérképén. Oda azért mennyiség is kell...a magyar bornak itthon kéne piacra találnia.
7. egyetértek.
8. Nem inkább a borturizmusra kéne koncentrálni? Hogy a fél-egy hektáros gazdának is megérje szőlőt művelni? Hány embernek lenne így munkája-megélhetése? És hány embernek fog munkát adni az a külföldi befektető?
9. Jut eszembe, mi is van a marketingre befizetett pénzzel? Mintha valami csődre emlékeznék...addig míg a nagypolitika pénznyelő vízfejet kényszerít ránk, ami semmit nem csinál, de kötelesek vagyunk eltartani, addig csak rosszabb lesz a helyzet. Regionális marketingre van szükség, ami egy-egy adott régió borait ismerteti országos szinten. A külföldi marketinghez állami pályázatokat lehetne meghirdetni.
10-11. mint a 9. pontban
12. egyetértek

hegyaljai 2010.02.25. 21:34:06

Én már novemberben írtam hasonlókat:
nol.hu/velemeny/olvasoilevelek/sorsfordito_ev_lesz_ez_a_boraszatban__
Most egyenlőre az adminisztráció csökkentése érdekében kezdődött el a “pincekönyv rendelet” egyszerűsítése.

lacibor 2010.02.26. 17:35:17

@RAMBO:
-És? Tokajban háromféle bort készítenek, ami meghatározó. De az is inkább csak kettő. Somlón meg csak somlait. Először körbejárni a témát, azután minősíteni. Hagyjuk ezt az ügyet a szegzárdiakra.

lacibor 2010.02.26. 17:37:02

@hegyaljai:
-Ezért nem látom a neved az aláírók között.(hehehe)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.26. 17:38:16

@lacibor: Somlón meg csak somlait??? Tényleg?

lacibor 2010.02.27. 17:16:54

@BZoltan:

-Tényleg. Vagy változott az utóbbi időben valami?(hihi)

vargánya 2010.02.27. 17:35:57

@Balatoni Futár: "ugyan miért kezelné az állam kiemelt ágazatként a borászatot. Sem értékben, sem volumenben, sem munkaerőpiacként nem kiemelkedő. Maximum országimázsépítő." Először is ez óriási tévedés! Csatlakozm B.Zoltán és "tf1" véleményéhez, sajnálom, hogy nem fejtették ki részletesebben. Én sem fogom, (tessék megnézni a vezető eu.-i borterm. országokat!), mert nem ezt tartom fontosnak az egész történetben, hanem a bor kultúraalkotó szerepét.

lacibor 2010.02.28. 01:59:58

@vargánya:
-Aztán mennyire legyen kiemelt ágazat? Mint a cukoripar vagy a növényolajipar? Netán a húságazat vagy a gyümölcstermesztés? Aztán ha kiemelik beveszik az "Aranyháromszöget" is? Mert, hogy onnan nem igen tolakszanak az aláírók. Értük is szól a harang?

t f 1 (törölt) 2010.02.28. 07:53:55

@vargánya: Konkrétan: a szőlő és bortermelés az egyik legnagyobb munkaadó lehetne, ha nagyobb figyelmet fordítanának rá a borturizmus, mobil palackozók(a franciáknál láttam ilyent), üzletláncok, értékesítési szövetkezetek támogatásával. Akár már 2-3 hektár szőlő munkalehetőséget biztosíthatna egy embernek. Ez bizony nagy munkaerő piac, és mint ilyen, kiemelt ágazat(nak kéne lennie).

@lacibor: Nem LEHET kihagyni az aranyháromszöget. Egyrészt mivel itt van legnagyobb területen szőlő,ami munkát biztosít, másrészt az elmúlt pár évben egyértelmű lett, hogy figyelemre méltó borokat lehet itt is készíteni. Minőségi bor szempontjából semmivel se rosszabb borvidék, mint a többi, sőt a gyümölcsös borok készítése szempontjából még előnyösebb is.

Egyébként tudja valaki, hogy miért nevezik ezt a környéket aranyháromszögnek?

Off
A lapunk.hu mongyon le.
On
süti beállítások módosítása