Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Történelmi pillanat

2010.04.22. 13:00 - alföldi merlot

A magyar borok minősége a borvilág egyik legjobban őrzött titka lehet, írja új posztjában Jancis Robinson. Ez egy olyan állítás Európa legismertebb és elismertebb borkritikusától, amit még nagyon sokszor fognak idézni, és mi is büszkén hivatkozhatunk rá. Jancis Robinson szemmel láthatóan ráérzett a magyar borok ízére, hiszen egyre gyakrabban ír róluk (l. itt és itt), és az írásaiban tükrözödő őszinte lelkesedés (l. Szepsy, a zseni), valamint tekintélyének súlya minden bizonnyal meghozza azt az áttörést, amire a magyar borászat már régóta várt. Ms. Robinson március végén járt Magyarországon a VinCE borfesztiválon, és három különböző alkalommal kóstolt borokat. A legérdekesebb kóstolónak a Művelt Alkoholistán is rendszeresen publikáló Mészáros Gabriella által szervezett magáneseményt nevezi, a legélvezetesebbnek pedig Szepsy István előadását és bemutatóját a VinCE borfesztiválon. Szepsy István borai közül összesen hatot értékel legalább 18 pontra, és van két 18 pontos vörösünk is: Ráspi Zweigelt Válogatás 2007 és Gere Attila "Attila" 2002. JR szombatra újabb posztot ígér, de addig is a kóstolt borok és pontszámaik:

Mészáros Gabriella válogatása:

Száraz fehér:
Lajos Gál, Egerszóláti Olaszrizling 2007 Eger 15
István Jásdi, Lőczedombi Olaszrizling 2006 Balatonfüred 16
Kreinbacher, Nagysomlói Juhfark 2008 Somló 16.5
Nimród Kovács, Battonage Chardonnay 2007 Eger 17
Szőlőbirtok Béres Hárslevelű 2008 Tokaj 17
Szőlőbirtok Disznókő Hárslevelű 2007 Tokaj 16
Sauska, Szent Tamás Furmint 2007 Tokaj 16.5
Barta, Öregkirály Furmint 2007 Tokaj 16.5
István Szepsy, Estate Furmint 2008 Tokaj 17.5+
István Szepsy, Szent Tamás Furmint 2007 Tokaj 18
István Szepsy, Szent Tamás Furmint 2003 Tokaj 18
Királyudvar, Úrágya Furmint 2000 Tokaj 17.5

Vörös:
Attila Gere Járdovány 2009 Villány 16.5
St Andrea, Magyalos Kadarka 2007 Eger 16
Heimann Kadarka 2007 Szekszárd 16.5
Heimann, Birtokbor 2007 Szekszárd 17+
Weninger Kékfrankos 2007 Sopron 16
Ráspi Zweigelt 2007 Sopron 18
Ráspi, Máté Cuvée 2006 Sopron 17
Buttler Gróf, Bikavér 2006 Eger 17
Nimród Kovács, NJK 2006 Eger 16.5
Attila Gere, Kopár 2007 Villány 16.5+
Evelyn Heumann Cabernet Franc 2007 Villány-Siklós 17
Gábor Kiss, Code Cabernet Franc 2007 Villány-Siklós 16+
Weninger & Gere, Selection Cabernet Franc 2007 Villány 17
Attila Gere, Attila 2007 Villány 17
Attila Gere, Attila 2002 Villány 18
Attila Gere, Solus Merlot 2002 Villány 17

Édes:
Demetervin, Király Late Harvest Furmint 2007 Tokaj 16.5
István Szepsy, Szamorodni Édes 2006 Tokaj 18+
Szőlőbirtok Disznókö, Aszú 5 Puttonyos 1999 Tokaj 17
István Szepsy, Aszú 6 Puttonyos 2000 Tokaj 18.5

Szepsy-bemutató:

Száraz fehér:
István Szepsy, Domaine 2008 Tokaj 17
István Szepsy, Estate Furmint 2007 Tokaj 16
István Szepsy, Urbán Furmint 2007 Tokaj 18
István Szepsy, Szent Tamás Furmint 2006 Tokaj 17.5

Édes:
István Szepsy, Botond Cuvée 2006 Tokaj 16.5
István Szepsy, Daniel Szamorodny 2003 Tokaj 17.5
István Szepsy, Aszú 6 Puttonyos 2005 Tokaj 17.5
István Szepsy, Aszú 6 Puttonyos 1999 Tokaj 18

VinCE:

Száraz fehér:
Béres, Löcse Furmint 2007 Tokaj 15.5
Kreinbacher, Nagy-somlói 2007 Somló 17
Kreinbacher, St Ilona Olaszrizling 2007 Somló 15.5
Kreinbacher, St Ilona Borház Tradició 2006 Somló 16.5
Kreinbacher Juhfark 2008 Somló 16
Tornai, Top Selection Hárslevelű 2008 Somló 16

Vörös:
Malatinszky, Kúria Cabernet Franc 2007 Villány 17
Malatinszky, Kúria Cabernet Franc 2008 Villány 17+
Sebestyén Kadarka 2008 Szekszárd 16
Sebestyén, Iván-völgyi Bikavér 2007 Szekszárd 17
Sebestyén, Grádus Cuvée 2006 Szekszárd 16

Címkék: gere attila szepsy istván ráspi jancis robinson

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr511942059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.22. 13:13:13

reméljük, tényleg sokat fogják idézni a vastagon szedett sorokat, és sok jó dolog sül majd ki belőle. Mindenesetre a fölhozatal elég komoly, sok nagy borral.

töppedt 2010.04.22. 14:18:27

Hát ez jól hangzik. Remélem nem akarunk ennél leragadni s az elmúlt évek érzékelhetően javuló szinvonala valódi elismerést hoz a magyar bornak.
Csak egy kis stilisztikai/fordítási kiegészítést had tegyek. A magyar borok minősége a BORvilág egyik legjobban őrzött titka

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.04.22. 15:32:31

úgy tudom legjobban a 2008as Szt Tamás tetszett neki Istvánnál...na majd meglátjuk! :-)

GINGER · http://gingerscukraszda.blogspot.com/ 2010.04.22. 18:13:32

Reméljük,hogy nemsokára nyílt titok lesz a magyar borok minősége!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.22. 18:51:54

@GINGER: Nem tudom nem megjegyezni, hogy a kóstoltatott borsor a max. 5%-ot kitevő néhány csúcs v. kézműves pincészet borait vonultatják fel.

Hol van az alsó és középső polc?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.22. 19:02:32

@akov: Mi az, hogy csúcspincészet?

Ez a sor pusztán Mészáros Gabriella válogatása. Sok megkérdőjelezhetetlenül figyelemre méltó borral. De nem biztos, hogy más a magyar borvilágban otthonosan mozgó borértő ugyanezt a sort rakta volna össze.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.22. 19:15:56

Azért kíváncsi lennék, hogy mire adott Jancis Robinson eddig 19, 19.5 és 20 pontot. Főleg édes téren...

Mindenesetre, egyre inkább kezdem megkedvelni ezt a nőt amiatt, hogy ennyit ír a magyar borokról. :) Már csak ki kellene söpörni a fent említett alsó polcot és a középső nagyját, és rendes BOR-okkal megtölteni!

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.22. 20:24:58

Közben találtam:
JR 20/20 points:
Chateau d'Yquem 2005

Potom 150£ a 0,375-ös palack, és
12.850£ volt a 15 literes (!) palack. :)

nem nemsiker_s 2010.04.22. 20:40:40

Én még csak házi, ha úgy tetszik kistermelői borokat kostoltam , egy lakodalomban, ahol olasz volt az egyik násznép, kostoltam a házi borukat, nos, az ő bevallásuk szerint is, a villányi oportó, magasan kenterbe vágta az ő borukat.

czudarka 2010.04.22. 20:51:06

Kedves Mindenki!

Nem mindegy, hogy ki, és mivel, és hogyan mutatta be a "Magyarbort"!?A lényeg, hogy elismerően nyilatkozik a borokról, amiket kóstolt!Lehetne itt 15000 bort is felmutatni, hogy senkink ne essen megbántás, de hát úgy gondolom, ha hozzám vendég jön én is a szívemhez a legközelebb álló dolgokkal kínálom!
Hagyjuk már ezt a magyar szardobálós szőrszálhasogatós micsodát!
Örüljünk, mert van miért!
Különben Ford Fairlane szavaival élve: "Clint Eastwood bekaphatja"
Éljen a magyar bor!
Kívánom, hogy sikerüljön 50 éves telepítésekről/nem tsz/, nagy rutinnal és tapasztalattal profi borokat készítenünk!

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.22. 21:56:06

@czudarka:

Kedves czudarka!

Hol észleltél most "magyar szardobálást"? Egy akov-kommentre reagáltál így? Az első kommentje ennyi volt: "Örvendetes! Kösz a cikket."

A másik hozzászólásával pedig az én értelmezésemben hasonló mondanivalója volt, mint nekem az alsó és középső polcot illetően.

Nem kell olyanért kiabálni, ami nincs! Legalábbis ott nincs, ahol éppen kiabálsz.

Téma részemről zárva, és örülök tovább Jancis Robinsonnak, és fogalmazom a szerelmi vallomásom. :)

És sajnálkozom, hogy a fenti tételekből még egyet sem kóstoltam. :(

fiatalborivo 2010.04.22. 22:53:19

Szerintem ez nem több, nem kevesebb mint egy cikk, ami leírja JR egyik kiemelkedő kóstolóját az utóbbi időszakból. Az hogy ez rólunk, magyarokról szól nem véletlen, de biztosan írt mostanában más nemzetek borairól is ha mostanában járt más országban is egy nagyszabású rendezvényen. Mindez mellett nagyon örülök ennek a cikknek, jó nekünk ez miatt most nagyon, meg hivatkozhatunk is erre sokszor sok helyen, de ettől nem változnak meg a magyar borok. Eddig is ugyanolyan jók voltak ezután is jók lesznek.

Veér Farkas 2010.04.23. 00:36:53

Borkóstoló nő?
Ez valami vicc?

romesz 2010.04.23. 03:09:38

@Veér Farkas: nem kicsit vagy soviniszta.
Ez nem vicc.

romesz 2010.04.23. 03:12:07

Valoszinu nem csak a kostolo izlesenek felel meg a bor, hanem a penztarcajanak is a tamogatas.

harcsabajuszos 2010.04.23. 07:34:08

Jóuraim, hogyan akar az a magyar bor világhírű lenni, ha még a szomszédos Ausztriában sem látni sehol a polcokon? Viszont olyan testes chilei vörösöket kapni 8 euróért, ami előtt térdre esik a Kopár?

godbacchus 2010.04.23. 08:01:53

@Oreg: A 8 eurós chilei vörös hordót sohasem látott, chipsszel és tanninporral agyon tunningolt vegyileg könnyen ihatóvá varázsolt valami amit nem lehet egy nehezebb borral összehasonlítani. van mit tanulnunk de nem hiszem hogy a Kopár és a szintjén lévő borok térdre rogynának egy 8 euró körüli bortól. ezek inkább a mindennapok borai amit könnyű inni

KenSentMe 2010.04.23. 08:05:43

Nem tudom.. bár abban nem hiszek, hogy a magyar bor világhírű lenne, de amióta az Úton c. beatregényben az első 50 oldal valamelyikén előkerült a "a cheap glass of wine Tokaj" kifejezés, azóta azért nem gondolom, hogy a műveltebbek ne tudnák, hol a magyar borok helye a világ borai között.

vinos 2010.04.23. 08:16:35

Nem tudom, de azért az hogy ezt az igen heterogén vörös spektrumot 16 és 18 pont közé nyomta ez nekem "biztonsági kűrnek" tűnik, a meghívott vendég kötelező udvariasságával.

borelite 2010.04.23. 08:42:56

Bárhogyan is nézzük, nem akárki adott nem akármilyen pontokat nem egy magyar bornak, amit ha a helyén kezelünk, akkor a fanyalgásnak most éppen nincs helye.Reméljük, legközelebb Parker jön és ő sem adja majd alább!

felvetés 2010.04.23. 08:47:35

@Oreg: A legtöbbje zacskós kaja mellé pont jó. Kb. ugyanaz a kategória...
A napokban bontottam egy Penfolds Chardonnay-t, tanulmányt lehetne készíteni róla. Megvolt benne az újvilágiak szinte minden "műsége". Pedig az már kemény 10 euró. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.23. 09:17:06

@BZoltan: minőségi értelemben értem a "csúcs" jelzőt.

czudarka 2010.04.23. 12:11:06

@kezdő alkoholista: off! értem tanár úr!
Olvasd végi a kommenteket és már láthatod is, hogy nem akov-ra gondoltam!
Kösz a megjegyzést!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.04.23. 13:06:30

@akov: Nem értem mit kell ezen rágódni?
Ismeretlenként ismertté válni csakis a legjavával lehet.
A magyar boroknak külföldön egyébként sem a hiperek polcain a helye, hanem éttermek borlapján és vinotékák polcain.

Anno a franciák és az olaszok sem a mennyiségit mutogatták, ha egy külföldi pl: amerikai piacon akartak megjelenni.

A stratégia jó, ezt kell folytatni. Ki kell választani a magyar bor zászlóshajóit és neki kell állni őket közösségileg menedzselni.
Minden magyar borásznak le kell nyelnie, hogy éveken át ugyanaz a 5-6 név van a középpontban külföldön. Nem szabad emiatt morogni.
El kell érni, hogy egy valamire való misi csillagos étterem (bárhol a világon) ne legyen meg magyar borok nélkül a borlapján. Ha ez megvan akkor lehet más termelőkről, vagy alsóbb szintekről gondolkodni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.23. 15:29:34

@kisrizling: A UK piacokat az érdekli, hogy van-e 5 font alatt pár 10 ezer palackod. Ebben van business... szerintem az Újvilágnak és talán az olaszoknak is ez nyitogatta ki a kapukat.

Attól, hogy pár misi csillagos étteremben eladnak össz. 50 palackot egy évben egy magyar borból, attól nem lesz sokkal boldogabb egy hazai borász (bár büszke lesz, az is valami). Amíg nem tudjuk azt elhitetni magunkról, hogy tudunk megbízható minőséget előállítani, addig aligha fognak 50 Euro-t kiadni egy magyar borra egy misi csillagosban.

Nekem csak ez járt a fejemben, amikor írtam.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.04.23. 22:07:02

@akov: persze fontos, hogy legyen 5 font alatt mennyiség, de ez a kutyát se fogja érdekelni addig, míg be nem bizonyítjuk, hogy a magyar bornak van egyénisége és vannak ikonjai.
Sajnos a magyar bor annyira ismeretlen külföldön vagy annyira negatív attitűddel állnak hozzá, hogy piacot csakis felülről lehet építeni. JR pont ebben segít nekünk.

Pontosabban a felülről építkezés legjobb példája ez a nőszemély, akinek a szája elé oda lett tolva a magyar bor legjava és sikerült meggyőzni. Nincsenek kétésgeim afelől, hogy mielőtt a fent felsorolt tételekkel találkozott volna a béka segge alá gondolta a magyar bort.

Neki köszönhetően valószínűleg most a brit bortértő elit rá hallgató részének végre eljutott az agyáig a gondolat, hogy lehet meg kéne egy két magyar bort kóstolni. És ha ők is ennyire pozitívan csalódnak, akkor szűkebb-tágabb környezetüknek is elmondják és így tovább...

Felesleges addig a mennyiséggel próbálkozni amíg ez a réteg nincs meggyőzve, nincs pozitív attitűd a felső körökben és nincs arca a magyar bornak.

2010.04.23. 22:31:44

@akov: mondjuk önző magyar borfogyasztóként én úgy vagyok vele, hogy amíg a kedvenc borászaim meg tudnak élni itthon, és elkészülnek az újabb és újabb kisszériás kézműves borok elképesztő változatosságban (szőlő, terület stb.), addig az angolok fájdalma hidegen hagy. :)

Octopus 2010.04.24. 09:11:06

@akov: "A UK piacokat az érdekli, hogy van-e 5 font alatt pár 10 ezer palackod. Ebben van business... szerintem az Újvilágnak és talán az olaszoknak is ez nyitogatta ki a kapukat."

Az Újvilág ezzel jól meg is szivatta magát, különösen Ausztrália, az emberek az olcsó borral azonosítják emiatt, a jobb boraikat meg alig bírják eladni.
A fogyasztó fejlődik, és ha komolyabbra vágyik, akkor azt veszi, aminek presztízse van, azaz a franciát, mert már hallott a sató lafitról.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.24. 10:14:05

@kisrizling: természetesen, ezzel nem lehet nem egyetérteni.

@Octopus: hát igen, az Ausztrálok kissé beskatulyázták magukat és az angol piac nem nagyon akar többet adni a boraikért, mint 4-6 font. Kicsit másik irány Új-Zéland, hiszen nekik ebből sikerült kitörniük és simán 20 Euro körül van egy SB vagy egy pinot.

Kétségtelen, hogy a "Kelet-Európa tömegtermelője" címért mi nem tudunk érdemben versenyezni.

lacibor 2010.04.24. 16:08:07

@akov: -Fején találtad a szöget. Bizonyos piacokon ötven palack nem tétel. Büszke lehetsz rá, de az meg nem piaci kategória.

harcsabajuszos 2010.04.25. 07:33:22

@felvetés: Na ja, nem nőttem még fel a feladathoz. Pedig látogatom én szorgosan a magyar pincéket, vegyes tapasztalatokkal, vásárolgatom is a sikeres palackokat, de gyakran elmarad az a csodanagy varázslat, ami a prémium árból várható lenne.
Vacak érzés is tízezreket fizetni baráti társaságban a Kisbuda Gyöngyében egy jónevű pince, nagynevű palack boráért, amit inkább csak ledönt az ember, hogy igazolja, meg lehet inni.
Ízlések. Nekem pl. az Ebner 7es hordó cüvéje jó bor, de tétel nincs belőle.
Azonban hogy a témánál maradjak: továbbra sem látok sehol magyar bort a szomszédban sem. Soká lesz ebből világhír...

goethe 1968 2010.04.25. 10:04:21

Szepsy Szamorodni 2006 : 18+
Szepsy Szamorodni 2003 : 17,5

Na,nem semmi! Most kiderült,hogy én nem vagyok értő kóstoló.....

Hogy kerül magasabb pontszám a noteszbe a 2006-os után,mint a 2003-as csoda kóstolását követően?!Most már tényleg ösze kellene dobni a pénzt egy 2005-ös Chateau d'Yquem-et raktárból kicsóró,és negyedáron (annál nemigen "ér" többet) lepasszoló belsősnek,mert az valami galaktikus világszám lehet,ha 20-at kap,míg az azonos évjáratú Szepsy Aszú tizenhétfelet.Biztosan lesz olyan is,hogy a Szepsy István majd egyszer készít valamit,ami még ezektől a mostani Kegyetlen Szepsy Aszúktól is fentebb emelkedik,és minden ízlésbeni különbözőség bélyegét maga mögött tudva,elmondható lesz,innen már nincs tovább...J.R. szerint akkor a franciák már eljutottak ide....??!! Ugyan már...marketing ez is,nincsen olyan hogy független borbíráló,csak nagy tapasztalattal és marketingértékkel rendelkező nimbuszújságíró,akire majdnem mindenki odafigyel,majd ha egy bort 20-ra vesz,azt mindjárt lehet adni féléves minimálbérért,ha meg 16-ra,akkor minden ott marad ahol van.
Szepsy Szamorodni 2003 17,5pont...na,akkor most legalább elmondható:ez a legjobb 17,5-es pontszámot elért bor a világon!! Ha bárkinek közületek szép napja volt és van még lehetősége felbontani este egy ilyen "korrekt,tűrhető borocskát",hát tegye meg,hogy egy korty idejére átrepüljön a Mennyországba! A d'Yquem-et meg igyák meg a franciák 50ezerért,nekünk annyiból többre is futja...mondjuk 6palack Szepsy Szamorodnira....igaz ez csak tizenhétfél...

európai 2010.04.25. 13:31:47

@goethe 1968: Termmészetesen megértem rajongásodat a Szepsy borokért, én is hasonlóan érzek, de véleményem szerint a világ egyik legnagyobb desszertbora azért mégis a 2001-es Chateau d'Yquem marad. A folyékony arany azt hiszem megfelelő leírás rá.
Mindamellett nagyon érdekes a fenti összehasonlításod.