Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Százhússzal emelkedik?

2010.05.05. 06:00 - alföldi merlot

Április 27-én felszállt a fehér füst, megjelentek Robert Parker pontszámai és kóstolási jegyzetei a 2009-es bordeaux-i hordómintákról. Mivel legyőzni nem tudták, ezért idén mindenki megelőzni próbálta - a brit Decanter például heteket vert rá, mások pedig naponta szivárogtatták a korlátozott jelentőségű észrevételeiket. De a végső szót a borpápa mondja ki, még akkor is, ha ez a végszó már sokszorosan föl volt vezetve. A “Once upon a time (1899, 1929, 1949, 1959, 2009)” című cikkében azt állítja, hogy miközben a borok nagyok, dúsak és alkoholban gazdagok, egyúttal arányosak, frissek és tiszták. Nem kevesebb, mint 21 borban fedezi fel a tökéletesség ígéretet. Akit érdekelnek Parker és a különböző borkritikai fórumok pontszámai, az a Bordeauxoverview-re kattintva átfogó képet kaphat.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Jancis Robinson szerint 2009-ben Kalifornia vendégszerepelt Bordeaux-ban: "Amióta bordeaux-i en primeurre járok, még soha nem írtam le ilyen sokszor, hogy 'Napa'". Ám az észrevételben ezúttal nincs maró gúny, hiszen az idézet így folytatódik: "És soha nem is élveztem ennyire a fiatal bordóiak kóstolását." Parker sokkal egyértelműbben fogalmaz, azt állítja, hogy egyes médoc-i és graves-i borok esetében a 2009-es lehet három évtizedes kritikusi pályája legjobb évjárata. Bár 2009-ben több a hullám, mint 2005-ben, a hullámhegyek csúcsa valószínűleg minden korábbi évjáratnál magasabbra emelkedik. Az eddig megjelent értékelések leggyakrabban visszaköszönő negatív eleme a magas alkohol kárhoztatása. Parker szerint ez a kifogás abszurd, és a mai viszonyok között - gondoljunk csak Villányra vagy Szekszárdra! - az értékek valóban nem tűnnek kirívónak (átlagosan 13-14 Graves-ban és Médoc-ban, 14-15 St.-Emilion-ban és Pomerolban). 

A legnevesebb birtokok borainak értékelésében szinte teljes a borkritikusi összhang: mindegyik a történelmi csúcs közelében helyezkedik el, az egyetlen viszonylagos csalódás a Mouton-Rotschild. Utóbbi Tim Atkin szerint egy chilei carmenere-hez hasonlít, és ez nála 94 pontra elég. A botránykő ezúttal a magyar kötődéssel is bíró Cos d’Estournel hordómintája lett, amelyet Parker 98-100 pontra tett, és szerinte "minden idők egyik legnagyszerűbb fiatal bora", miközben a szintén a Wine Advocate kötelékébe tartozó Neal Martin a magas alkoholra panaszkodott, jellegében egy douróihoz hasonlította, és 89-91 pontra értékelte. Tim Atkint a 09-es Cos egy ausztrál shirazra emlékeztette, és 95 pontra értékelte. John Gilman fogalmazott a legélesebben: "az egyik legrosszabb fiatal bor, amit valaha meg kellett kóstolnom, mivel teljesen semmibe veszi a vidék történelmét és a vásárlók intelligenciáját... Drámai katasztrófa. 67-68 pont.”

Parker azt jósolja, hogy 2009 történelmi évjárat lesz, mert ahogy az 1982-es beindította Amerikában az en primeur vásárlást, most valószínűleg az ázsiaiak szállnak be tömegesen az előjegyzésbe. Ennek nyilvánvaló árfelhajtó hatása lesz, de aki nem spekulatív céllal vásárol, nincs miért aggódnia. Parker tanácsa így hangzik: "Remélem, hogy az olvasók alaposan körülnéznek a kevésbé jegyzett körzetek borai környékén, mivel ezek minden bizonnyal mesésen jó vételek lesznek 2009-ben. 2009 általános stílusát alapul véve - krémes, érzéki textúra és szenzációs gyümölcs-hangsúlyos gazdagság nagymértékű kifinomultsággal, precizitással, tisztasággal és élénkséggel társulva -, a legjobb "kisborok" fiatalon éppen olyan finomak lesznek, mint sok premier cru. Ez egy varázslatos évjárat!" Másrészt arra bátorít, hogy merítsünk az alulértékelt, és így szolidan árazott 2008-ból: "Egyre inkább meggyőződésem, hogy 10 év múlva erről az évjáratról ki fog derülni, hogy messze felülmúlja 2001-et, 2002-t, 2003-t, 2004-et, 2006-ot és 2007-et, és nem sokkal marad el 2005 és 2009 mögött. A 2008-asok, miközben nagyon klasszikusak és egyenletesen magas színvonalúak valamennyi szinten, nem rendelkeznek a legjobb 2005-ösök ízintenzitásával és struktúrájával, sem egyes 2009-esek ragyogásával, gazdagságával és lenyűgöző erejével".

Időközben a londoni borkereskedőket tömörítő Liv-ex is nyilvánosságra hozta a 285 tag véleményének összegzését, és ezek a legfőbb megállapításaik: az évjárat bora a Latour, a vélhetően legjobb vétel a Calon Ségur lesz (még nincsenek hivatalos árak), a Cos d’Estournel a legnagyobb csalódás, az évjáratot 100-as skálán 96 pontra értékelték, a kibocsátási árak 2008-hoz képest várhatóan 120 százalékkal lesznek magasabbak, 2005-höz képest pedig hat százalékkal. És akit komolyan érdekel, hogy jó áron jó bordóit vegyen 2009-ből, az kezdje itt a tájékozódást, az árakat folyamatosan töltik fel. 

Címkék: bordeaux robert parker jancis robinson 2009 berry bros. & rudd

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr271972896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.05.05. 08:56:17

"mivel teljesen semmibe veszi a vidék történelmét"
Kérdés, hogy ki akar történelmet inni, és ki az, aki csak egy jó bort.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.05. 09:41:00

akkor ehhez képest mi az ha mi egy bort 2 pont különbséggel látunk...:-D

shiraz 2010.05.05. 14:43:52

szvsz a legnagyobb átverés a borvilágban ami évről évre történik Bordeaux-ban.
1 hetet voltam ott legutóbb márciusban és a végén pont egyet értettünk languedoc-i borász barátommal: a szemünkbe hazudnak ezek a kedves öltönyös emberek.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.05. 17:30:32

@shiraz: Ez bennem is felmerült már sokszor (,és sokmindenki másban is), de a te véleményed komolyan és részletesen is érdekelne.

shiraz 2010.05.06. 14:35:10

akkor még egyszer... egyre többször szállnak el a hozzászólások.

szóval.

Nálam sokkal okosabb emberek írásait ajánlom figyelmetekbe. (szőlészet borászat Bordeaux-ban, Union des Grands Cru Classés dolgai, place de Bordeaux, en primeur rendszer stb)

könyv:
Benjamin Lewin MW – What Price Bordeaux?

www.amazon.com/dp/1934259209?tag=scanwayswineb-20&camp=14573&creative=327641&linkCode=as1&creativeASIN=1934259209&adid=00A3KZTB8PFXEQVEP3ME&

interneten elérhető cikkek:
www.thewinedoctor.com/regionalguides/bordeaux11osmosisextraction.shtml

www.france24.com/en/20080215-bordeaux-wine-futures-under-attack-wine

www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5h3h38wXXA7_YuuWAA5N3CxC3gkPw

www.decanter.com/news/177477.html

www.chow.com/stories/11059

egy érdekes riport a Channel 4-tól általánosan a bor adalékanyagairól:

video.google.com/videoplay?docid=-5264523130033835254#

Nyíltan kellene beszélni a problémákról. Magyarországon is. Nem tesszük.

Azok vagyunk amit megeszünk és megiszunk.

üdv

KA

töppedt 2010.05.06. 16:12:31

@shiraz: Az itt kommentelők nagy része azért a magyar átlagtól jobb helyzetben van, ami az ivást illeti. Az evésről már nem merném ugyanezt állítani. Ha az utolsó mondat valóságtartalmát "azok vagyunk amit megeszünk és megiszunk"
elfogadjuk (márpedig el kell),nem lehetünk büszkék magunkra. Hogy miért nem bészélünk őszintén ezekről a problémákról? Mert érdekeket sért. Nem az enyémet, illetve az, hogy nem beszélünk róla-talán mégis.

shiraz 2010.05.06. 16:50:46

@töppedt:
"Az itt kommentelők nagy része azért a magyar átlagtól jobb helyzetben van, ami az ivást illeti."
már úgy érted h az átlagtól drágább borokat fogyaszt? de ezek nagy részéről sem tudjuk mi van bennük a szőlőn kívül.

amúgy valóban a Te érdekeidet is sérti, hogy nincs ráírva a borok hátcimkéjére mit tartalmaz.

töppedt 2010.05.06. 17:13:17

@shiraz: Nem úgy értem hogy drágábbakat, hanem hogy sokan keresnek maguknak organikus, biodinamikus borokat, amelyekről én legalábbis szeretném elhinni, hogy nincsenek tele peszticiddel, vagy nem reverz ozmózissal készültek. Lehet persze, hogy tévedek. Itt jön aztán a képbe a bizalom a borász iránt, amikor cimke nélkül is biztos vagyok benne, hogy nem egy vegyiüzemet nyeltem le kóstolás közben.

shiraz 2010.05.06. 18:15:16

@töppedt:
én örülnék ha ennyire ön és környezettudatos borivók lennének errefelé. akik nem szeretnének vegyiüzemet lenyelni. :)
a borász iránti bizalom és annak megőrzése valóban fontos.
süti beállítások módosítása